Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
| Обновлено 29 ноября 2018, 13:03
4280
0

Україна у відборі на Кубок Світу. Версія 3.0

Максим Гайовий – про гравців, викликаних на матчі проти Іспанії та Словенії

| Обновлено 29 ноября 2018, 13:03
4280
0
Україна у відборі на Кубок Світу. Версія 3.0
ФБУ

У четвер, 29 листопада, збірна України проведе черговий матч відбору на чемпіонат світу. На поєдинок зі збірною Словенії команда Євгена Мурзіна вийде у доволі експериментальному складі. Sport.ua роповідає про гравців, на яких зробив ставку Мурзін.

Якщо ви побачили список баскетбольної збірної на матчі проти Словенії та Іспанії, здивувалися відсутністю там добре знайомих вам прізвищ Гладиря, Пустового, Джетера та інших, і загалом не дуже розумієте, хто взагалі такі більшість хлопців з цього списку - цей текст саме для вас.

Утримаюсь від обговорення тих, хто міг бути у цій команді, але відсутній з різних причин. Натомість нижче почергово про кожного гравця, викликаного Євгеном Мурзіним.  

Ігор БОЯРКІН, розігруючий. 23 роки

Розпочнемо з найбільш, мабуть, дивного виклику. Ігор Бояркін в серпні переніс операцію, пропустив 2 місяці, і в цьому сезоні зіграв за свої «Мавпи» лише два матчі в Суперлізі, провівши на паркеті трошки більше 8 хвилин.

Здоровий Бояркін - це непоганий організатор з хорошим кидком та вмінням, і що не менш важливо - бажанням працювати в обороні, навіть попри «проблемний» зріст в 180 см. Втім, абсолютно не ясно, як можна зараз серйозно розраховувати на Ігоря в таких поєдинках. Тим більше, що за національну команду Бояркін ще не грав.

Справді легко погодитися з тими, хто зазначає – якщо вже хотілося взяти першого номера, то куди логічнішими були б кандидатури Зотова з «Миколаєва» або Сидорова з «Хіміка». 

Плюси: -

Мінуси: тільки повернувся у баскетбол, як вже було сказано.

Статистика у чемпіонаті України: 2,5 очка + 1,0 передачі за 8,1 хвилини. 

Іссуф САНОН, атакуючий захисник/розігруючий. 19 років

Іссуф - один з найталановитіших молодих українських баскетболістів. Минулий сезон захисник розпочинав у «Дніпрі», але вже майже рік виступає у Словенії за «Олімпію» у ролі гравця ротації з 15+ хвилинами. Влітку хлопець був задрафтований «Вашингтоном», проте кампанію 2018/19 проводить в тій такі «Олімпії». Іссуф має не дуже значну роль у клубі, проте час від часу видає непогані матчі. Можливо, приїзд у табір збірної допоможе Санону набратися впевненості.

За націоналку зіграє вперше і не варто дуже дивуватися, якщо хлопець одразу отримає місце у старті.

Плюси: неординарний атлетизм, чудова антропометрія, впевненість в собі, досвід лідера у юнацькій збірній.

Мінуси: проблеми з втратами, посередній кидок, відсутність матчів подібного рівня.

Статистика у чемпіонаті Словенії: 7,0 очка + 1,5 передачі + 2,5 підбирання + 1,0 перехоплення за 18,2 хвилини. 

Олександр РЯБЧУК, розігруючий. 29 років

Олександр - насправді якісний командний гравець, який вже багато років є одним із найкращих захисників чемпіонату України. Втім, його стосунки зі збірною складаються не надто стабільно, хоча Рябчук постійно на олівці у тренерів команди.

Наприклад, у її складі чинний капітан «Хіміка» провів відбір на Євробаскет-2017, на який не поїхав. Проте у кваліфікації на Кубок Світу Олександр знову епізодично задіювався Євгеном Мурзіним, зігравши 3 зустрічі з 13,6 хвилинами в середньому.

Плюси: значний досвід міжнародних матчів за «Хімік», вміння забити важливий кидок у напруженій кінцівці, солідні навички персонального захисту.

Мінуси: цього сезону лічені рази грав з сильними суперниками.

Статистика у чемпіонаті України: 4,9 очка + 1,5 передачі + 1,8 перехоплення за 18,4 хвилини. 

Олександр КОБЕЦЬ, атакуючий захисник. 22 роки

У 22 роки Олександр є одним з потенційно найсильніших атакуючих захисників України. На практиці - є питання.

Кобець не дуже вдало відіграв на старті сезону в «Мавпах», ніяк не проявив себе за 10 хвилин у матчі за збірну проти Іспанії а зараз грає лічені хвилини в Лізі розвитку НБА за «Кепітал Сіті Гоу-Гоу».

Втім, всі знають на що здатний Олександр, який свого часу вже у 20 років був найкращим скорером Суперліги.  Тож ключове питання - в яких функціональних та психологічних кондиціях перебуває Олександр просто зараз.

Плюси: індивідуально сильний скорер з хорошим дальнім кидком і пристойним атлетизмом.

Мінуси: скоріше за все, розгубив ігровий тонус. До того ж на матч у Запоріжжі летітиме через океан з Вашингтона, що точно забере сили.

Статистика у Лізі Розвитку НБА: 1,0 очка + 0,7 підбирання за 2,6 хвилини. 

Павло КРУТОУС, атакуючий захисник. 26 років

Крутоус – один із найшвидших та в цілому найатлетичніших гравців цієї збірної. Для національної команди, і в тому числі для Мурзіна – Павло не нове обличчя, оскільки свого часу навіть грав за жовто-синіх на Євробаскеті в Ризі під керівництвом Євгена Вікторовича.

Саме у Мурзіна в «Київ-Баскеті» Крутоус проводить цей сезон і є одним з найважливіших гравців команди. Довгий час Павло мав проблеми з кидком, особливо дальнім, проте за останні рік-півтора свінгмен сильно додав у цьому компоненті і цього сезону реалізує 58,7 % двоочкових та 43,2 % дальніх.

Плюси: ідеальний гравець для швидких атак, якого дуже цікаво було б побачити разом з Саноном та Бобровим в одній п’ятірці. Швидко біжить, високо стрибає, може опікати опонентів різних позицій.

Мінуси: ті ж, що і у Рябчука – представляє команду чемпіонату України, яка не грає у єврокубках.

Статистика у чемпіонаті України: 15,4 очка + 3,1 передачі + 2,5 підбирання за 32,3 хвилини. 

Олександр ЛИПОВИЙ, атакуючий захисник. 27 років

Разом з 31-річним Максимом Пустозвоновим, Олександр Липовий - найдосвідченіший баскетболіст цього складу після капітана В'ячеслава Кравцова.

У свої 27 років Липа вже представляв свою країну на чотирьох Євробаскетах і грав на Кубку Світу в 2015 році. Окрім того, починаючи з 2011 року харків'янин не пропустив жодного відбору, у якому грала команда.

Липовий - опорна конструкція цієї збірної, який мав би важливу роль навіть за наявності у команді Михайлюка та Гладиря. У нинішній ситуації його значення лише зростає.

Плюси: універсалізм. Липовий чи не найкращий серед усіх українських гравців перемикається між 1 та 3 номерами. Що важливо, цього року він ще й чудово влучає дальні – 50 % у грецькій лізі та 38,5 % у ЛЧ.

Мінуси: -

Статистика у чемпіонаті Греції: 8,6 очка + 4,0 підбирання + 2,4 передачі + 1,4 перехоплення за 24,6 хвилини. 

Богдан БЛИЗНЮК, легкий форвард. 23 роки

Близнюк - одна з найцікавіших персон у списку Євгена Мурзіна.

За плечима Богдана лишилася вражаюча кар'єра в NCAA. У своєму «Східному Вашингтоні» він не лише демонстрував вражаючий універсалізм і лідирував у низці статистичних показників, але й ставив рекорди на рівні конференції.

Близнюка не вибрали на драфті, і цього року він проводить свій перший професійний сезон, виступаючи важливим гравцем ротації в ізраїльському «Бней Герцелія».

Ні за яку збірну України раніше не виступав.

Плюси: вміє все на дуже пристойному рівні і знає, що таке брати на себе відповідальність.

Мінуси: лише почав звикати до європейського баскетболу.

Статистика у чемпіонаті Ізраїля: 7,0 очка + 3,3 підбирання + 1,7 передачі за 23,6 хвилини. 

Максим ПУСТОЗВОНОВ, легкий форвард. 31 рік

Після якісного позаминулого сезону в Румунії з 3 виграними трофеями та місцем у старті, Максим Пустозвонов дещо випав з великого баскетболу на більшу частину минулого. У листопаді 2017-го він поїхав у розташування національної команди, проте повернувшись – втратив місце  у ротації «Кантон Чардж».

Цього сезону форвард знайшов себе в «Одесі», де входить у трійку найефективніших гравців, та реалізує 48,4 % дальніх у чемпіонаті України.  

За збірну у цьому відборі провів 4 матчі, проводив 9 хвилин у середньому, але набирав лише 1,3 очка, не влучивши майже нічого.

Мінуси: представник середняка Суперліги.

Плюси: Значний на фоні більшості партнерів досвід та хороший дальній кидок, який стабілізувався цього сезону.

Статистика у чемпіонаті України: 10,9 очка + 3,1 підбирання за 26,4 хвилини. 

Олександр БЕЛІКОВ, легкий форвард. 26 років

Партнер Пустозвонова по «Одесі» проводитьнайкращий сезон у кар’єрі. Беліков другий у Суперлізі за набраними очками, п’ятий за ефективністю та дванадцятий за підбираннями. Окремої уваги заслуговує височенна точність двоочкових кидків Олександра – 71,2 %!

Беліков теж ніколи не виступав за національну команду, проте зараз здається, що Олександр - один із тих, хто найбільш заслужив свої хвилини у такій версії збірної.

Плюси: відмінний ігровий ритм, впевненість у своїх силах. Окрім того, Олександр грав у «Хіміку» з Рябчуком, Петровим та Павловим.

Мінуси: недостатня кількість міжнародного досвіду та проблеми з дальнім кидком по сезону.

Статистика у чемпіонаті України: 17,8 очка + 5,2 підбирання + 2,1 передачі + 2,0 перехоплення  за 29,1 хвилини. 

Андрій МИРОНЕНКО, легкий форвард. 23 роки

Як і довиклик Бояркіна, додавання Мироненка до ростеру збірників важко пояснити чисто в баскетбольній площині. Андрій далеко не безталанний хлопець з хорошими розмірами та класним дальнім кидком, проте навіть на рівні свого БК «Запоріжжя», граючи лише у чемпіонаті України, він не відзначається стабільністю. 

Вже у першому турі Суперліги Андрій дав 5 з 11 триочкових і набрав 28 балів РЕ, проте в наступних  11 матчах форвард в 7 іграх не набирав і 10 балів ефективності, а точність його дальніх наразі дорівнює 35.3 % , що добре, але не більше.

Зате виклик Мироненка легко пояснити маркетинговими мотивами, адже матч відбудеться саме у Запоріжжі. Втім, це не означає, що Андрій не зможе себе проявити в якісно новому оточенні. 

Плюси: у матчі в Запоріжжі глядачі будуть раді бачити місцевого гравця.

Мінуси: Мироненко у списку через певний збіг обставин. Умовно кажучи, такі хлопці як Мальчевський і тим більше Рочняк, не факт що заслужили шанс у збірній менше.     

Статистика у чемпіонаті України: 9,5 очка + 3,9 підбирання + 1,4 передачі  за 28,1 хвилини. 

В’ячеслав БОБРОВ, важкий форвард. 25 років

Бобров – ще дуже важливий гравець цієї команди, один із наших трьох представників іспанського чемпіонату.

Досить довго Слава не мав можливості заявити про себе у збірній як слід, через значну кількість солідних та більш досвідчених гравців на своїй позиції (Корнієнко, Зайцев, Тимофеєнко), проте Євробаскет-2017 остаточно переконав усіх в тому, що Бобі має бути на провідних ролях у команді Євгена Мурзіна. Тим більше - зараз.

Подібно тому, як Липовий скріплює та зв’язує команду у задній лінії, Бобров – робить те саме у передній. Як і Олександр, В’ячеслав напевно буде стартувати у обох зустрічах.

Плюси: атлетизм, зіграність з більшістю збірників, практика матчів з топовими командами іспанської ліги.

Мінуси: має проблеми з дальні кидком в ситуації, коли в збірній і так мало надійних снайперів.     

Статистика у чемпіонаті Іспанії: 8,5 очка + 3,1 підбирання за 21,1 хвилини. 

Сергій ПАВЛОВ, важкий форвард. 21 рік

Сергій Павлов - цілком може стати нашим ключовим бігменом на найближче десятиріччя. На перший погляд, таланту у Сергія не менше ніж у того ж Геруна, який цілком гідно виступає у найсильнішій європейській лізі у свої 24. Павлову 21, і цього року він вже беззаперечний лідер «Хіміка».

Високий, добре навчений форвард з дальнім кидком - саме те, що ти треба нашій збірній. Плюс, є підстави сподіватися, що у найближчі сезони Сергій додасть у масі.

Плюси: Павлову 21, саме час загравати його в національній команді.

Мінуси: так, знову гравець з чемпіонату України…

Статистика у чемпіонаті України: 13,9 очка + 7,4 підбирання +2,5 передачі  за 30,1 хвилини. 

Володимир ГЕРУН, важкий форвард. 24 роки

Герун цього літа зробив дуже важливий крок у кар’єрі, змінивши дубль «Барселони» на «Бреоган» - представника топового іспанського дивізіону.

Вже можна впевнено говорити, що сезон Володимиру вдається – він грає 21 хвилину у середньому та лідирує у команді за рейтингом ефективності.

З огляду на те, що номінальний центровий у Євгена Мурзіна на найближчі два матчі лише один, то цілком вірогідно, що 208-сантиметровий масивний (113 кг) Володимир буде проводити значний час на позиції п’ятого номера, а основним четвертим буде як раз Бобров.

Плюси: Вже досить досвідчений баскетболіст з хорошою антропометрією, який володіє непоганим середнім кидком та грає у найсильнішому європейському чемпіонаті.

Мінуси: -

Статистика у чемпіонаті Іспанії: 10,1 очка + 5,2 підбирання за 21,0 хвилини. 

В’ячеслав КРАВЦОВ, 31 рік, центровий

Ще один суперважливий гравець для України. Капітан знову в команді і оскільки до збірної з різних причин не доїхали ні Пустовий, ні Фесенко ні Лень – реальних альтернатив Кравцову немає взагалі. На жаль, не допоможе команді навіть викликаний Слава Петров з «Київ-Баскета», який травмувався кілька днів тому.

Кравцов у вересні виглядав досить непогано проти іспанців, а проти словенців грав і на Євробаскеті-2011, і на Євробаскеті-2013, і на Євробаскеті-2017, і навіть у відборі до останнього. Цікаво, що в ростері словенців також є лише один повноцінний центр Жига Дімец – має бути цікаво.

Плюси: величезний досвід, хороша гра один в один у захисті, тонус виступів у іспанській лізі.

Мінуси: вже традиційно – навіть не розглядає варіантів з кидком з середньої відстані. Дальньої – тим більше.

Статистика у чемпіонаті Іспанії: 7,1 очка + 3,9 підбирання за 17,9 хвилин. 

Нагадаємо, що очки здобуті на першому етапі - зберігаються. Це означає, що для потрапляння на Чемпіонат Світу підопічним Євгена Мурзіна необхідно не лише самим перемагати у кожному з матчів, але й сподіватися на осічки Латвії, яка йде попереду, та Чорногорії, з якою жовто-сині мають рівну кількість очок.

Прогноз

Прогноз на мікро-цикл: перемога над Словенією вдома і поразка від Іспанії

Прогноз на стартовий склад: Рябчук-Крутоус-Липовий-Бобров-Кравцов

Лідер за очками: Кравцов

Лідер за підбираннями: Кравцов

Лідер за передачами: Липовий

 

Оцените материал
(8)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.