Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1041
0

ДИМІНСЬКИЙ: «Дам $200 мільйонів на Євро»

Почесний президент «Карпат» Петро Димінський - про причини незгод, імовірність утрати Львовом Євро-2012 та інше

Петро Димінський, львівський олігарх і почесний президент футбольного клубу «Карпати», після парламентських виборів 2006 р. відійшов від політики і зосередився на футболі.

Попри це Петро Димінський, на відміну від бізнесменів Ріната Ахметова, Григорія Суркіса чи Ігоря Коломойського, залишився за бортом підготовки до Євро-2012. Замість очікуваної співпраці з владою Львова між ними розгорілося відкрите протистояння.

Чому так сталося, що футбольний клуб і ви, як його президент, залишились осторонь усіх підготовчих процесів до Євро-2012?
Я кілька разів ініціював зустріч і з владою на тему співпраці. Тоді я навіть озвучив суму – $200 млн., яку клуб був готовий витратити на розвиток інфраструктури, щоб Львів виглядав достойно. Гадаю, тих кроків, які ми зробили назустріч – більше, ніж достатньо.
Минулого року ми підписали з владою угоду, яка стосується цілісного майнового комплексу стадіону «Україна». Мати в центральній частині міста такий красень-стадіон і не розвинуту інфраструктуру – це ганьба для усього регіону. В присутності поважних людей – Миколи Томенка, Юрія Павленка, Равіля Сафіулліна та перших осіб області був підписаний договір, який передбачав двосторонні зобов’язання «Карпат» і міської ради. Клуб витратив $1,5 млн., аби привести спортивну арену до вимог ФФУ.
Ми підготували містобудівельне обґрунтування розбудови комплексу стадіону, яке було затверджене на відповідній раді. Ми говоримо, що цей комплекс буде викорастаний до Євро-2012, проходить півроку, однак – жодних пропозицій від мерії. Про обумовлену передачу в оренду цього комплексу «Карпатам» уже не йдеться.

Мер Львова Андрій Садовий зараз опирається на закон про держбюджет, який вимагає лише оренду чи продаж землі на конкурсних засадах...
Немає питань. Якби сьогодні цей проект виставили на конкурс і переміг не футбольний клуб, то я б тільки допоміг. Клуб був готовий взяти усе в оренду. Проблема в тому, що влада хоче, щоб «Карпати» будували футбольні поля, розвивали дитячо-юнацький футбол, вирішували за неї питання соціального характеру, а інвестор буде будувати готелі та розважальні комплекси біля стадіону. Це державницький підхід?

Пропозиція у $200 млн. залишається в силі?
Наші пропозиції завжди в силі. Я готовий досі підставити своє плече, свій досвід, задіяти фінансові ресурси, щоб ми не переживали цієї ганьби, яка нас чекає від втрати Євро.

Мерія не може знайти інвестора для будівництва нового стадіону. Чи готові ви його знайти або самому ним стати?
З мерією розмовляти взагалі не буду, поки вона не виконає своїх зобовязань. Лише після цього я готовий піти назустріч та говорити на серйозні теми.

Чому, на вашу думку, Львів опинився в аутсайдерах на відміну від інших міст?
У тих містах задового до дня, коли Україна отримала право провести Євро-2012, той же Ахметов, Коломойський, Ярославський почали будівництва нових стадіонів для своїх клубів. Ми свого часу, коли губернатором був Михайло Гладій, а мером Василь Куйбіда, теж почали працювати над цим питанням. Було рішення сесії міської ради про передачу в статутний фонд комплексу «Україна» та низки інших об’єктів. Ясно, якби тоді ці питання почали вирішуватися, наступник Куйбіди – Буняк, не скасував рішення сесії, то на сьогодні Львів був би на одному рівні з Донецьком, Дніпропетровськом і Харковом.

Складається враження, що міська рада радше провалить Євро, аніж віддасть комплекс стадіону. Чому?
Якби це було потрібно Димінському, то це питання я б вирішив давно. Я що не розумію, в чому різниця між ФК «Карпати» і якимсь міфічним інвестором? Ви що не бачите, що в країні корупція дійшла до такого стану, що сьогодні людина не може зробити й кроку, поки вона щось комусь не дасть. Однак, цей комплекс потрібен не Димінському, а Львову. Димінський його з собою не забере ні на той світ, ні в іншу країну. Попри все ми цю справу вирішимо, навіть через суд. Звертаюся до всіх бізнесменів, які хочуть будувати тільки готелі: не надумайте цього робити. Ніхто з цього майнового комплексу не вирве ділянку.

Узагалі, чи потрібний Львову другий стадіон?
Зважаючи, що часу обмаль – думаю вже не раціонально говорити про стадіон на Стрийській. Свого часу я питав Садового чи є в нього інвестор. Він сказав, що їх у нього черга стоїть. Це тільки він може сплутати інвестора з будівельниками. Зараз міській раді будувати власним коштом стадіон без футбольного клубу – це побудувати об’єкт за 120 млн. євро, який найперше не потрібний їм самим. Він казав: «Та ми все знаємо». Ну, а що таке ми? Це Засадний (директор департаменту ЛМР Євро-2012 – «24»), та інша публіка, яка прийшла до влади, і в них поняття немає, що означає будівництво такого масштабу.

Свого часу ви уклали парі з Андрієм Садовим, що Україна не виборе право приймати Євро-2012. Чи готові ви побитися з ним знову на тему втрати або не втрати Євро?
Я звик укладати парі з порядними людьми.

Чи спілкуєтесь з президентами інших клубів? Що вони говорять про нинішню ситуацію у Львові щодо Євро-2012?
Нехай свою позицію вони озвучують самі. Думаю, вона не відрізняється від моєї. Розумію владу, коли вона щось робить сама, дає приклад і цим має право пишатися. Коли влада нічого не робить і не дає зробити тим, хто хоче, тоді це нагадує анекдот про людину, яка не хоче і не може.

Як оцінюєте підгтовку до Євро-2012 загалом?
Такий шанс для країни може бути раз на сто років. Якщо Україна не скористається ним - це ганьба. Для того, щоб провести Євро успішно, влада на цей проект повинна зовсім по-іншому подивитися. Принаймні так, як при радянській владі готували п’ятирічку. Сьогодні потрібно створити серйозний орган на чолі з людиною, яка зможе вирішувати проблему. Однак потрібно їй дати серйозні повноваження. Потрібно у Верховній Раді створити комітет, який би контролював підготовку до Євро-2012. Але бачите, наш парламент, як завжди, у відпустці, прем’єр і президент вирішують питання власності разом із мерами міст, газові проблеми. Був час, коли політичні сили давали гарантії по Євро-2012. Проте, в жодній з виборчих програм ніхто й словом про це не обмовився.

На вашу думку, Євген Червоненко і оргкомітет не здатні з цим упоратись?
Знаю, що Червоненко досить непогано впорався з попередньою посадою губернатора Запорізької області. Я чув багато хороших відгуків. Гадаю, відповідальність у нього є, однак не знаю чи є в нього достатньо прав.

Чи можливе ваше повернення в політику?
Стежу за політичними подіями, хоча зараз ставати їх активним учасником, не вважаю за потрібне. Напевно ніхто не повірить, що якщо буде можливість, то я не займусь політикою. Не виключено, що Димінський повернеться в політику, якщо будуть внесені зміни до виборчої системи і вибори відбуватимуться по мажоритарних округах.

Тобто з тими політичними силами, які є зараз, пов’язувати своєї політичної кар’єри ви не хочете?
Ті політичні сили, які сьогодні при владі, нехай спочатку самі розберуться чого вони хочуть.

А яка тоді доля проекту «Еко+25»?
Проект був не найпровальнішим. Думаю, це може підтвердити і той же Анатолій Толстоухов, і Віталій Гайдук, і Сергій Тарута. Ми набрали голоси. Те, що їх нам не дали – це питання інше.

Андрій Горуна, газета «24»

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Где смотреть онлайн матч чемпионата Украины Днепр-1 – Динамо Киев
Футбол | 27 апреля 2024, 03:03 0
Где смотреть онлайн матч чемпионата Украины Днепр-1 – Динамо Киев

Поединок 26-го тура УПЛ состоится 27 апреля в 13:00 по Киеву в Днепре

Байеру на заметку: выскочки никогда не повторяют чемпионский триумф
Футбол | 26 апреля 2024, 11:35 35
Байеру на заметку: выскочки никогда не повторяют чемпионский триумф

Вспоминаем неожиданных чемпионов топ-5 в контексте их следующего сезона

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.