Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 22 июля 2017, 10:20
5667
8

Конфлікт у жіночому боксі: тренер проти спортсменок

Що ховається за лаштунками тренерських рішень. Sport.ua розбирається в ситуації

| Обновлено 22 июля 2017, 10:20
5667
8
Конфлікт у жіночому боксі:  тренер проти спортсменок
На чемпіонаті Європи з боксу серед юніорок (U-16) та дівчат (U-18), що відбувся у Софії,  українки з тріском провалилися у  двох вагових категоріях, в яких старший тренер  молодіжної збірної України Сергій Данилів директивним рішенням вирішив взяти других номерів національного рейтингу.
 
У ваговій категорії до 69 кг, де мала виступати чинна чемпіонка України та бронзова призерка чемпіонату Європи-2016 Анастасія Шпанюк, Україну представляла Наталія Мелешко, котра програла у першому ж колі ірландці Шамон Реллі 0:5. А у ваговій категорії до 52 кг, де національною чемпіонкою є Катерина Хижняк,  Сніжана Маудза без шансів поступилася росіянці (теж 0:5) - у другому колі (1/8 фіналу). Загалом на цьому чемпіонаті Європи українки взяли 9 медалей (1 золоту, 3 срібних та 5 бронзових). Результат непоганий, однак торік досягнення на континентальній  першості було вищим – 13 нагород різного ґатунку. 

 
Нагадаємо,  обидві юні боксерки були відсторонені від складу національної молодіжної команди через те, що пропустили турнір  у Кам’янці-Подільському, який старший тренер «молодіжки» Сергій Данилів назвав базовим для підготовки до чемпіонату Європи. Про це сам наставник сказав в інтерв’ю Sport.ua. З іншого боку,  турнір у Кам’янці-Подільському не був у затвердженому Міністерством плані підготовки. Sport.ua зацікавила ситуація, в якій керівник команди свідомо шукає причини для того, щоби поставити під сумнів першість певних боксерок у національному рейтингу.
 
Упереджене ставлення 
Причина, через яку двох чемпіонок України не взяли на чемпіонат Європи – в упередженому ставленні, а не в неготовності спортсменок. У цьому переконаний Олег Кравець - особистий тренер Катерини Хижняк та Анастасії Шпанюк:
 
- За два тижні до турніру в Кам’янці-Подільському, який старший тренер «молодіжки» Сергій Данилів називає базовим, у Надвірній відбувся спільний міжнародний збір за участю українських, казахстанських, німецьких та польських боксерок. За підсумками зборів відбувся доволі цікавий та інформативний міжнародний турнір. Ідея провести додатковий турнір у Кам’янці виникла у тренерського штабу збірної саме у Надвірній. Однак цей збір не був заздалегідь запланований, він фактично виник спонтанно.
 
Несподіваний турнір та брак коштів 
Для того, щоби повести до Кам’янця-Подільського всю команду своїх вихованців, а це 11 юних боксерок, Олегу Кравцю потрібно було щонайменше 5 тисяч гривень на проїзд (з Ічні Чернігівської області, де знаходиться спортивний клуб), не кажучи про проживання та харчування. Таких позапланових коштів тренер не знайшов і прийняв рішення не їхати на збір:
 
- Обов’язковими турнірами є чемпіонат світу, Європи, України. Участь спортсменів  в усіх інші змаганнях – міжнародних чи всеукраїнських – на розгляд особистого тренера. Я б залюбки повіз туди дітей, але коштів у нас на це не було, бо турнір не планувався заздалегідь, - пояснює  Кравець.
 
За три дні до турніру старший тренер Сергій Данилів зателефонував Олегу Кравцю й сказав, що зможе розмістити 2-3 боксерок, але не більше. «А що я скажу решті? – запитав наставник ічнівської молоді, котрий виховує у своєму колективі дух рівності й взаємопідтримки. Однак відповіді не отримав:
 
- Мені, як тренеру дівчат,  вони взагалі й не пропонували поселення. Говорили лише про Катерину Рогову, котра на трьох останніх чемпіонатах світу  і Європи незмінно виступала у фіналах. Отож, виходило, що двох-трьох – і то не уточнюючи скільки саме – вони поселять, а решту – вези за власний кошт. До того ж, варто зауважити, що за 3 дні до початку турніру така пропозиція – просто непрофесійна. До турніру потрібно підготуватися, привести у відповідність вагу і т.ін. Відповідно я й сказав, що в даній ситуації вважаю  неможливою таку поїздку. У нас просто немає коштів на це.

 
Вибірковий підхід тренера збірної 
Саме після цього, на переконання Олега Кравця,  й почалося упереджене ставлення до нього і його вихованців. 
 
- На заключний перед чемпіонатом збір в Коломиї до Ічні прийшло чотири запрошення. Але якщо Катерину Рогову та Кароліну Махно запрошували за рахунок міністерства спорту, то Анастасію Шпанюк і Катерину Хижняк запросили приїхати за власний кошт. Чому так? Певно, тому, що під час згаданого турніру у Кам’янці – у Махно були іспити ЗНО, Рогова проходила курс лікування, а от Шпанюк і Хижняк написали пояснювальні записки, що не можуть приїхати через брак фінансів. От їх і вирішили покарати! І  сказали знову приїжджати за свої. 
 
Необ’єктивність суддів 
До Коломиї тренер таки привіз усіх чотирьох боксерок. І лише дівчат з Ічні тренерський штаб «молодіжки» наступного ж дня поставив в спаринг. Нікого більше, лише їх.  Попри те, що Данилів у коментарі Sport.ua стверджує, що арбітрів на спаринги призначав головний суддя в Україні Золотар, самого головного рефері не було на поєдинках, - стверджує Кравець:
 
- Натомість бій Каті Хижняк з львів‘янкою обслуговували двоє  суддів зі Львова. Це як розуміти? Так, Катя не найкращий бій провела, але хіба це не порушення об’єктивного суддівства? Настя Шпанюк боксувала на рівних з опоненткою з Дніпра, але судді віддали один голос переваги суперниці. Та чи цього достатньо, щоби не пустити чемпіонку України на чемпіонат Європи, адже вона свій бій не програла?! Катя Рогова вигравала за явною перевагою, але судді віддали їй перевагу лише в один мінімальний бал. А Кароліна Махно суддям шансу взагалі не дала.

 
Безапеляційне рішення
Ще більш несподіваним, на думку Олега Кравця було те, що одразу після спарингів, старший тренери збірної вирішили «відчепити» двох дівчат від поїздки на чемпіонат Європи. 
 
- І одразу після ось таких спарингів тренери заявляють, що Хижняк і Шпанюк не готові і не поїдуть на чемпіонат Європи. Крім того, було упереджене ставлення  щодо ваги обох дівчат. Їх звинуватили у зайвих  кілограмах, але під час  підготовки  до змагання, «згонка» ваги – об’єктивний процес. Відрахувати  на даному етапі за зайвий кілограм – знову ж таки непрофесійно. Тут як набрати,  так і скинути можна! Одне слово, була відверта упередженість. 
 
Як дорослі травмують дітей 
Олег Кравець, якого 2016 року Федерація боксу України назвала найкращим тренером року, не знаходить об’єктивних причин у такому упередженому ставленні до себе та своїх вихованок:
 
- Усе це зроблено навмисно для того, щоби показати, що ми ніхто і звати нас ніяк. Це очевидно. Але я не можу зрозуміти чому. Від 2011 року я разом зі своїми учнями не пропустив жодного збору і кошти часто знаходили самі.  Як на той же чемпіонат світу 2015 року у Тайбеї. 2015 року мої вихованці привезли з чемпіонату світу і Європи - 6 медалей, 2016 – три. З 2011 року мої вихованці виступали на кожному чемпіонаті Європи та світу! Хіба це не показник. А от так, на рівному місці вигадати турнір і без жодного зважання на брак коштів поставити нас у немилість. Я такого зрозуміти не можу. Справа не у мені. Для чого травмувати так дітей! 
 
На цьогорічному чемпіонаті Європи обидві вихованки Олега Кравця, яких було залишено у складі збірної, здобули медалі: Кароліна Махно взяла «срібло», а Катерина Рогова – «бронзу». 

 
Відповідь  міністерства 
На своє звернення до міністра спорту Ігоря Жданова щодо порушення спортивного принципу при формуванні команди на чемпіонат Європи, Анастасія Шпанюк отримала відповідь за підписом першого заступника Ігоря Гоцула. У листі чиновник називає причини відрахування із збірної, які збігаються зі словами старшого тренера «молодіжки» Сергія Данилівa: пропуск турніру у Кам’янці-Подільському, НТЗ у Надвірній, зайву вагу і програний спаринг.  
 
Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ 
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 8
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tarasbulba007
Ну-ну... Не удивлюсь,что из-за таких горе-тренеров как Сергей Данилов мы потеряем Олега Кравца вместе со всеми его девчонками...Что им помешает выбрать другую страну,за которую они смогут выступать на самом высоком уровне?
Владимир Копяк
Как все до боли знакомо... Как было двадцать, десять лет назад, так все и осталось... И министры меняются через год, и президенты всех мастей, только коррупция в украинском спорте как была, так и цветет махровым цветом. Жаль спортсменок, жаль их тренера, жаль их родителей... Могу посоветовать только одно - не опускайте руки, боритесь всеми возможными способами, ведь эти упыри присосавшиеся к спорту, надеются только на то, что обиженные прекратят бороться и покаются, будут впредь молчать о тех безобразиях, которые творятся св сборных командах страны, и не только в боксе. Обращайтесь к народным депутатам-спортсменам, в профильный комитет Верховного совета Украины, к областным и городским депутатам, обращайтесь к общественности... Вокруг этих горе- руководителей нужно создать атмосферу некомфортности и народного контроля, министр вам не поможет, он один из винтиков системы, которая продолжает убивать отечественный спорт.
tabinjoli999com.ua
да уж вот такие тренера -ставленники наших верхушек с Спорткамитета, позорище, одна боксер сказала правильно что их не пускают в чемпионаты Мира и Европы, пускают тех кто решает или имеет пропихивающих родственников. в ЧЕ и МР ОИ должны идти только самые сильные, а не по блату!! Девченки Боритесь правда на вашей стороне!! Вы лучшие!!
kievs05
вот тут пишут: "боритесь девушки до конца, доказывайте,что вы правы." у меня вопрос ЗАЧЕМ? зачем ходить по кабинетам, наверное годами, чувствовать себя полным идиотом, пустым местом, побитым бессильным щенком? если один звонок в какой то Азербайджан. у девочек будет СРАЗУ квартира, машина и отличная ЗП.
вот потому Украина с каждым годом берет все меньше медалей во всех видах спорта, не потому что спортсмены хуже, а потому что много толковых уезжает. очень жаль.
Владимир Копяк
kievs05, Уехать из страны - значить признать себя побежденным, побежденным этой системой коррупции. Если идти по этому пути, то не факт, что все будет хорошо, устраиваются очень не многие. Согласен, на это может уйти много времени, согласен, что можно ничего в этой стране не добиться. Но куму-то нужно быть первым! Сидеть на кухне и сокрушаться, что все так плохо? Один из американских президентов сказал - перед тем как что-то требовать от страны, спроси у себя - а что-ты сделал для нее? Я верю, что девчата выиграют этот бой....
Одинокий волк
Совсем шайтан страх потерял сцуко! Наказать всенепременно!!
Петро Колхозян
Какое государство такой и спорт все твари и бездари от самого верха власти и до низа от которых все зависит сидят у кормушки и раскрадают все что можно а простые люди и дети бьются головой о стену и ничего изменить не могут . Но от корыта оторвать руководителей этих кровопийц не так просто они руками ногами зубами держутся за свои посады и если патриотам кого то удалось выкоренить они через суд восстанавливаются возле корыта.