Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
763
0

Яна Шемякіна: Міс «Один укол»

Шпажистка Яна Шемякіна здобула дві золоті медалі на XXІV Всесвітньій універсіаді

- Яно, яка медаль для тебе вагоміша – в особистих чи командних змаганнях?
- Напевно, здобута в командних змаганнях, бо це накладає більше відповідальності на спортсмена. В особистих змаганнях фехтувати легше - там все залежить лише від тебе. А вже ставши чемпіонкою, у Таїланді довелося викластися максимально заради партнерок по збірній України – Ольги Партали, Олени Рейзліної та Олени Кривицької. Так сталося, що у півфіналі завдяки моїй перемозі з одним уколом (перевага «на пріоритеті») ми пройшли Польщу, а в фіналі мій укол виявився переможним у поєдинку з Румунією – 35:34. А румунки надіслали до Бангкока досить сильну студентську команду, у складі якої було кілька збірниць.
В особистих змаганнях найскладнішими виявилися півфінальний поєдинок з китаянкою Тан Лі (15:13) та фінальний – з ізраїльтянкою Ноам Міллс (15:7).

- Наскільки сильним був рівень суперниць на Універсіаді-2007?
- Про рівень змагань красномовно свідчить той факт, що у Бангкоку виступала лідер світового рейтингу угорка Емеше Сас. У кожній команді були учасники національних збірних. А моя суперниця по фіналу - Ноам Міллс - вважається найкращою шпажисткою Ізраїлю. З Міллс ми ще змагалися на кадетських та юніорських змаганнях. Навіть якось перемагала її у фіналі юніорського Кубка світу в Ізраїлі. До речі, мені частенько вдається здобувати перемоги з різницею в один укол. Іноді друзі жартують, що мені треба грати в лотерею. Бо завжди, коли залишається завдати один укол, мені вдається сконцентруватись і зробити це. Тренер Андрій Орликовський навіть називає мене «Міс «Один укол».

- Чим ще запам’ятався Бангкок?
- Часу на екскурсії було не так багато, як би хотілося. З вікна автобуса Таїланд – країна контрастів. У центрі фешенебельні хмарочоси, а трохи далі - нетрі бідняків. Найбільше враження справили спортивні споруди – стадіони, спортзали, басейни. Все було організовано на найвищому рівні. Їздила в басейн – вболівати за Яну Клочкову, Сергія Фесенка, відвідала також стадіон, де вболівала за наших легкоатлетів.

- Клімат Південно-Східної Азії дуже подібний до Китаю, де наступного року відбудеться Олімпіада-2008. Чемпіонка Універсіади-2007 у стрільбі львів’янка Юлія Коростильова скаржилася на спеку, вологість та різницю часових поясів, через що вдень, мовляв, хотілося спати...
- Різниця в часі далася взнаки, але найбільше дошкуляла спека. Спортсмени, здебільшого, рятувалися від неї у приміщеннях, де були кондиціонери...

- Як привітали чемпіонів Універсіади?
- Чи були якісь матеріальні премії? А до чого тут гроші – звання чемпіонки Універсіади залишиться назавжди – хіба ні?

- У 1979 році львівський гімнаст Богдан Маку утріумфував на Універсіаді в Мехіко, а через рік став олімпійським чемпіоном. Аналогій в цьому не вбачаєш?..
- Я цього найбільше прагну, і все зроблю, щоб у Пекіні втілити свою мрію в життя.

- Чи можна розглядати участь в Універсіаді-2007 як своєрідну репетицію чемпіонату світу, який у жовтні прийматиме Санкт-Петербург?
- Звичайно, хоча на чемпіонаті світу буде набагато сильніший рівень учасників. До того ж це буде останній світовий форум перед Олімпіадою в Пекіні.

- Як у фехтуванні розігруватимуть олімпійські ліцензії?
- Потрібно потрапити до вісімки найсильніших у світовому рейтингу. Я посідаю 18-те місце в світі. А остаточно склад учасниць Ігор-2008 буде відомий у травні наступного року. Буде ще можливість відібратися на Олімпіаду на континентальних змаганнях.

- А які завдання ставлять перед тобою на чемпіонаті світу?
- Найвищі - як в особистих, так і в командних змаганнях. Але до цього ще потрібно добре виступити у вересні на змаганнях Кубка України у Харкові...

- Той факт, що в Пекіні-2008 жінки-шпажистки не змагатимуться в командних змаганнях, ускладнює завдання здобути олімпійську путівку?
- Так, значно простіше було б пробитися на Олімпіаду-2008. У нас зараз дуже сильна команда. Щоправда, завершила виступи екс-чемпіонка світу Надія Конрад-Грузинська. Зате в строю досвідчені Надія Казимирчук, Єва Виборнова, Оля Партала...

- Після перемоги на чемпіонаті Європи 2005 року від тебе і в подальшому очікували лише перемог. Як гадаєш, чому пізніше не вдавалося потрапити до числа призерів на найпрестижніших турнірах?
- Мені складно відповісти на це запитання. Припускаю, що певна ейфорія від перемоги призвела до спаду в результатах. А згодом від мене відвернулась фортуна. Річ зовсім не в зірковій хворобі. Наприклад, на чемпіонаті Європи лише один укол завадив мені пробитися до вісімки найсильніших і продовжити боротьбу за медалі. Відчуваю, що я в непоганій формі. Відтак наполегливо тренуюся в ДЮСШ «Галеон» під керівництвом Андрія Орликовського. Залишається лише удачу ще якось привабити (сміється)...

- А чи можна знову заплести волосся в сотню кісок, як ти зробила перед чемпіонатом Європи-2005, де стала наймолодшою чемпіонкою континенту в історії?
- Ідея хороша (сміється). Але для цього треба побувати в Гавані, де мені тоді й зробили таку зачіску...

- Чи був час на відпочинок цього літа?
- Хіба що на тренувальних зборах в Алушті - перед стартом Універсіади. А зараз мені дуже подобається вчитися керувати автомобілем. У мене є посвідчення водія, але їжджу на машині брата.

- Може, менше шпаг зламала б на тренуваннях, то й зібрала б гроші на власний автомобіль?
- Ні, так не виходить – щоб не зламати шпагу. Але мені в цьому плані допомагає національна федерація, обласний та міський спорткомітети. Сучасна шпага коштує приблизно сто доларів, а фехтувальне екіпірування – приблизно 600 доларів.

- Яно, ти тепер числишся в штаті Служби безпеки України. Часом не виконуєш якихось секретних доручень СБУ за кордоном?
- Моє звання – старший прапорщик СБУ, тож мені ще далеко до «юстаса» з «алексом» (сміється). Хоча все життя мріяла працювати в міліції. Можливо, після завершення інфізу вступатиму в інститут внутрішніх справ.

- Що нового в особистому житті?
- Моя мрія – виступити на Олімпіаді у Пекіні. Вважаю, треба спершу чогось досягнути в житті, а потім думати про заміжжя. Але кавалера вже маю (сміється).

Досьє
Яна Шемякіна народилася 5 січня 1986 року у Львові. Фехтуванням почала займатися в 11-річному віці, після того, як отримала травму на тренуваннях гірськолижників. Представляє товариство «Динамо». Наставник – заслужений тренер України Андрій Орликовський. У 2002 році стала переможцем першості світу серед кадетів. У 2004-2005 рр. - чемпіонка Європи серед юніорів. У 2005 році стала чемпіонкою Європи. У 2007-му – дворазова чемпіонка Універсіади-2007 у Бангкоку. Студентка 4 курсу ЛДУФК. Хобі – прогулянки з ротвейлером Ірмою. Незаміжня.

Високий замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.