Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 12 апреля 2013, 10:36
958
3

Петар ЗАНЕВ: «Русский язык выучил в Луцке»

Болгарский легионер «Волыни» готовится к поединку против «Ильичевца»

| Обновлено 12 апреля 2013, 10:36
958
3
Петар ЗАНЕВ: «Русский язык выучил в Луцке»
Петар Занев

Лівий захисник луцької «Волині» напередодні матчу із «Іллічівцем» дав інтерв`ю клубній прес-службі

- Петаре, знаю, що футбол для тебе завжди був справою родинною…
- Так, мої тато і дідусь також були футболістами. Батько – непрофесійним, а дідусь грав на рівні другої-першої ліги. Футболом займався і мій брат і, чесно кажучи, він мав більше таланту та наснаги для футболу, ніж я. Але травми завадили йо го кар’єрі. Я почав грати з 12 років, а у чотирнадцять розпочав займатись у футбольній школі «Септемврі» (Сімітлі), де моїм тренером був Петр Цвєтков, який використовував провідні методики знаменитих своїми вихованцями футбольних шкіл Нідерландів. «Септемврі» виховала, наприклад, Бербатова, Манолєва – зірок болгарського сучасного футболу. Через кілька років школа переїхала до Благоєвграда і я вже там у 17 років дебютував в дорослому футболі. Це була команда «Пірін». Через півтора ми вибилися до елітного дивізіону Болгарії. В матчах за «Пірін» мене помітили тренери топ-клубу Болгарії - «Літекса» з Ловеча. Так вийшло, що перший матч за нову команду я зіграв проти свого першого клубу – «Піріна» у квітні 2006 року.

- Влітку 2007 року на правах оренди ти перейшов до іспанської «Сельти». Чому так сталося?
- Туди мене покликав Хрісто Стоічков, який очолив «Сельту». Хрісто мене добре вивчив за матчами збірної. Я зіграв кілька матчів, почав розуміти іспанський футбол, але Стоічкова на посаді головного тренера змінив іспанець Лопес Каро. При ньому болгарським гравцям, запрошенимХрісто, уже не так довіряли. Мене відправили в оренду до іншого іспанського клубу - «Расинг Ферроль». Там дограв сезон в основі і повернувся в Болгарію.

- Наступні два сезони у «Літексі» стали, напевне, найкращими в твоїй кар’єрі?
- Так, я виграв усі національні трофеї: чемпіонат, кубок та суперкубок Болгарії. «Літекс» - чи не найкращий клуб Болгарії останнім часом. Ловеч – невеличке містечко, має хорошу базу, власну школу. Зараз, до речі, в команді грають переважно власні вихованці – 19 – 22-річні хлопці...

- Ти навіть отримав приз «Улюбленець фанатів»...
- Так вирішили вболівальники, мені було дуже приємно, адже голосування проводилося відкрите і чесне. Я поважаю емоції і переживання глядачів, адже ми граємо передусім для них.

- Як потрапив до національної збірної?
- В збірну Болгарії мене запросив Христо Стоічков. Я щойно зіграв кілька матчів за «Літекс» і наш легендарний гравець мені зателефонував. Було дуже приємно. Тим більше, що я відразу влився до збірної.

- Ваша збірна зараз претендує на вихід до ЧС-2014. Що змінилося у вас порівняно із колишній відбором?
- Група нам дісталася дуже важко – чехи, вірмени, данці, італійці… Але Любослав Пенєв змінив роботу так, що ми відчуваємо в команді частинкою великої машини, великої ідеї та мрії… А ще тренер дуже багато уваги наділяє індивідуальній роботі із кожним гравцем.

- Як виник варіант із «Волинню», переходом в український чемпіонат?
- По-перше, керівництво «Літекса» вирішило, що гратиме більше з молодими гравцями у складі. Крім того, і мені захотілося трохи змінити обстановку, переїхати в інший клуб. Я трохи порадився із Валентином Ілієвим, якого знав по збірній, і який вже грав колись в Україні. Тепер я гравець луцької «Волині» і дуже цим пишаюся.

- Ти непогано говориш російською…
- Але ж гірше, ніж Валентин Ілієв, правда? Російську більше вивчив тут, в Луцьку, бо в школі краще знався на англійській. Справа в тому, що в Болгарії раніше російську вивчали як другу іноземну. Але згодом батьки вирішили, що важливіше вчити англійську чи німецьку мови… Але зараз за рік в Україні вже добре все розумію, трохи гірше сам можу розмовляти. Взагалі, ваша країна і Луцьк зокрема дуже подобається мені. Тут багато схожого із рідною Болгарією і люди так само емоційні, як в мене вдома і в Іспанії, у якій довелося кілька років жити. Дуже скоро до мене у Луцьк переїде дружина з дітьми. Донька підросте трохи і я їх заберу. Мені завжди приємно грати і спокійно на душі, коли поруч сім`я. До речі, коли мій син приходить на матчі, моя команда завжди перемагає.

ФК «Волинь»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
massimo2012
Де би ще грали ці деревяні волинські легіонери.крім України?
Чекист
мде.. суд по коментаторам тут обсуждают все но только не футбол, лушче уж на goal.com новости узнавать
mikulenko1003
чухай в рашку з цим язiком