Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 06 ноября 2012, 07:51
4408
21

Под микроскопом: Гран При Абу-Даби Формулы 1 + ВИДЕО

Sport.ua подводит итоги увлекательнейшей гонки очередного этапа Формулы 1

| Обновлено 06 ноября 2012, 07:51
4408
21
Под микроскопом: Гран При Абу-Даби Формулы 1 + ВИДЕО

Дивлячись у вівторок в запису Гран Прі Індії неодноразово ловив себе на думці, що за п’ять днів в Абу-Дабі ситуація не просто навряд чи зміниться, а все може навіть бути ще сумніше та нудніше – перспектива дивитися на процесію болідів, очолюваних чинним чемпіоном, які до того ж їдуть за однаковою тактичною схемою відверто відлякувала. Навіть покришки Pirelli перестали підносити будь-які сюрпризи як це було ще навесні. Але ж як добре помилятися з невтішними прогнозами і бачити, що гонка на трасі, яка ще 2-3 роки тому могла б претендувати (разом з Бахрейном і Валенсією) на звання нудного еталону сучасності, перетворюється на вкрай захоплююче дійство, відірвати погляд від якого з кожним наступним колом стає все важче і важче.

Перед початком уїк-енду ситуація виглядала достоту прогнозованою і розклад сил порівняно з гонкою в Індії не повинен був змінитися радикально, але коли у найсильнішої команди пелотону все йде шкереберть – варто запасатися поп-корном і чекати чим все закінчиться. Слід віддати належне Red Bull, команда після кваліфікаційного провалу прийняла абсолютно правильне рішення забрати машину Феттеля з закритого парку і поміняти налаштування так, щоб дати пілоту можливості обгону на прямих за допомогою DRS. Зрештою старт з піт-лейн з одного боку не дозволив Себастіану відіграти скількись то позицій ще перед першим поворотом, а з іншого – убезпечив від долі, що спіткала Хюлькенберга, гонка якого в першому ж повороті й завершилася.

Взагалі розмірений початок не віщував нічого особливого, і коли Хемілтон, відбивши атаку Ряйкконена, розігрів шини та почав від’їжджати, то здалося, що нас чекає традиційне спостереження за звичним сценарієм та заочна боротьба Алонсо з Феттелем, яка суттєво могла вплинути на хід чемпіонської гонки. Але саме тут в нагоді став болід HRT Картікеяна, на якому в дуже невдалому місці відмовило рульове управління, а Ніко Росберг просто не встиг вчасно зреагувати:

Політ німця був дійсно видовищним, хоча за здоров’я Нараіна похвилюватися також довелося, ну а Ніко залишалося в цей момент хіба що сказати: «Я восьмий, восьмий: пів секунди – політ нормальний». Зрештою, раз у Mercedes боліди наприкінці сезону «не їдуть», то чом би не зробити так, щоб вони почали літати?

Саме тут з першим виїздом машини безпеки починається все найцікавіше: вже після гонки багато хто вкотре розпочав стару добру пісню про те, що всі здобутки Феттеля насправді є здобутками Ньюі, а в Абу-Дабі йому ще й несказанно пощастило. Що ж така думка, безперечно має право на існування, але давайте спробуємо розібратися наскільки Себастіану в неділю щастило з обставинами, що він зумів піднятися з 24-го місця аж на 3-тє.

Варто почати з того, що розроблена для німця на гонку тактика передбачала старт на більш жорстких шинах і тільки один піт-стоп. Вже на першому колі зійшов Хюлькенберг, а Росберг, Грожан і Ді Реста відправилися в бокси – це вже чотири виграні позиції завдяки обставинам. Потім, ще до появи машини безпеки, обганяючи Бруно Сенну німець пошкодив праву частину переднього крила і команда була непевна чи потрібно його міняти, залишивши остаточне рішення за пілотом – він вирішив чекати до планового піт-стопа або до тих пір поки ситуація не почне серйозно погіршуватися. Виїзд Бернда Майландера спресував пелотон і Феттель, який на той момент їхав 13-м з відставанням від Верня у 2,5 секунди та від лідера Хемілтона у майже 24, отримав прекрасну нагоду підібратися значно ближче до своїх наступних «жертв». Та Себастіан забув, що пілоти дуже часто займаються прогрівом шин та гальм і проґавив момент уповільнення Ріккардо (Вернь трохи раніше поїхав в бокси, звільнивши ще одне місце). Все це закінчилося збитим пінопластовим стовпчиком і нагальною потребою їхати в бокси щоб таки змінити добите крило.

Хоч по радіо Феттель і поскаржився на австралійця, але винен в цьому епізоді сам – він прекрасно бачив як Даніель керує машиною, та й поспішати в режимі машини безпеки йому просто не було куди. Позаплановий піт-стоп на 13-му колі зі зміною крила був по-перше, довшим ніж традиційний, по-друге, змусив кардинально поміняти тактику, бо проїхати на одному комплекті м’яких шин 42 кола було неможливо, і по-третє, все це відкинуло Себастіана знову в кінець пелотону, тільки вже не на 24-те, а «лише» на 21-ше місце.

Дивимось далі – прорив на друге місце, другий піт-стоп (який команда в принципі не планувала, але змушена була проводити) і Себ уже четвертий з відставанням від Баттона у 14,4 секунди перед другою появою машини безпеки. Звісно що ці секунди були нівельовані дуже просто і саме це дозволило німцю вести активну боротьбу з Дженсоном та зрештою вийти з неї переможцем.

Та що ми маємо в сухому залишку? На два піт-стопи Феттель потратив (час перебування в зоні з обмеженням швидкості) 44,880 секунд, в той час як основні конкуренти на свій один витратили: Баттон – 19,455, Алонсо – 19,368, а Ряйкконен – 20,278. Іншими словами, зайвий піт-стоп вкрав у Себастіна 25 секунд, а за допомогою другої появи машини безпеки він виграв ніяк не більше 15. Тут правда слід пам’ятати, що стан шин на його боліді наприкінці гонки був би зовсім іншим, якби він обмежився тільки одним, запланованим командою заздалегідь, візитом в бокси. Так що висновок напрошується наступний – весь набір обставин в гонці (два виїзди автомобіля безпеки, позаплановий піт-стоп, непроста боротьба з Грожаном тощо) не посприяв, але й не завадив гонщику Red Bull опинитися третім на фініші непростої для нього гонки. Що ж до питання чиєї заслуги більше: самого Себа чи все ж таки Едріана – воно, мабуть, назавжди залишиться риторичним.

Звісно підбиваючи підсумки уїк-енду не можна обійти увагою головного героя гонки. Від Кімі та його Е20 перемоги чекали ще весною, коли Гран Прі вигравали різні пілоти почергово, але постійно Lotus чогось не вистачало – були подіуми, навіть подвійні, але перемога не давалася і вже на завершальній стадії сезону багато хто вважав, що чорно-золотий болід вже не переможе цього року. Саме тому перемога Ряйкконена і стала водночас довгоочікуваною та несподіваною. Хоча фін зробив усе від нього залежне, щоб з радістю вийти на центральну сходинку подіуму – прекрасний старт і Кімі вже не четвертий, а другий, далі спроба нав’язати боротьбу Хемілтону, яка хоч і завершилася нічим, але схід британця (вдруге саме тут в Абу-Дабі Льюіс виграє поул, лідирує в гонці та сходить) запалив зелене світло перед останнім на даний момент чемпіоном Ferrari в його боротьбі зі старим конкурентом, який тепер виступає за «червоних». Всю гонку Ряйкконена можна лаконічно та яскраво описати його ж власними словами, сказаними гоночному інженеру:
«Облиште мене, я знаю що я роблю», – браво, Кімі!

Звичайно не відзначити Алонсо було б несправедливо – іспанець вкотре зробив все що міг, але цього вистачило тільки для фінішу другим і скорочення відставання від Феттеля лише на 3 очка. Зрозуміло, що в Маранелло протягом тижня повинні капітально допрацювати машину, але в перетворення «гарбуза» на прекрасну «карету» віриться якось не дуже. Доля титулу все ще в руках обох претендентів й з огляду на те, що про Остін ніхто не має точної інформації, то там буде дуже й дуже цікаво. Принаймні, хочеться на це сподіватися.

Ромен Грожан знову став учасником інциденту і хто його не бачив може подумати, що саме француз в ньому винен. Але ж ні:

Намагаючись втримати позицію в боротьбі з Ді Рестою, Пересом і Веббером Грожан робив все акуратно і нікому не заважав поки за справу не взявся Серхіо, який хоче красиво покинути Sauber і допомогти команді випередити Mercedes в Кубку конструкторів Мексиканець вирішив кардинально взятися за справу і, зайшовши в 11-й поворот паралельно з Полом, почав активно пресингувати шотландця. На вході в 13-й віраж Чеко просто не залишив місця для Force India витиснувши опонента за межі траси, а коли сам опинився в аналогічній ситуації через десяток метрів, то настільки захопився боротьбою з Ді Рестою, що забув про існування інших машин на трасі в безпосередній близькості. Повернення назад на трасу перед 14-м поворотом стало вкрай нерозумним рішенням, яке призвело до сходів Грожана та Веббера, причому жоден з цих двох пілотів уже нічого змінити не міг і був лише «пасажиром». В цій ситуації залишаються питання хіба що до стюардів, які справедливо вирішили, що винен в аварії Перес, але невже варто було мексиканцю призначати штрафну зупинку під час гонки? Здається, що більш справедливим варіантом був би розгляд епізоду після завершення гонки за участю всіх чотирьох пілотів, і покарання Чеко (швидше за все +10 позицій на старті в США) дійсно було б покаранням, а не формальністю як в цьому випадку.

P.S. Цікаво, коли Андреа Стелла наприкінці гонки говорив з Алонсо італійською і сказав, що: «Феттель тепер вже третій. Він обігнав Баттона, який заснув», то казав це з виразом обличчя відомого усім як trollface, чи ні? І цікаво чи переклали потім Дженсону ці слова гоночного інженера Фернандо?

P.P.S. Після гонки Масса висловив свою незгоду з рішенням стюардів щодо його інциденту з Веббером, наполягаючи на тому, що Марк винен в його розвороті:

Хто ще крім працівників Скудерії та її вболівальників вважає австралійця винним в даному епізоді?

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 21
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Hassassin
В Сан-Паулу було б добре якби дощ пішов в другій половині гонки, але не перед стартом.
ManUtd
будем все вместе ждать интересной скоростной гонки в Остине, где износ шин будет одним из ключевых факторов... да и Интерлагос не стоит сбрасывать со счетов, этот трек не один раз преподносил сюрпризы)))
Hassassin
Мені майже намає чого додати.
З одного боку пошкоджене крило - це проблеми Себа, з іншого два СК - це проблеми інших.
Звісно що перший СК допоміг, але аж на 2,5 сек з урахуванням всіх обставин. Зрештою якби не СК, то Себ не в'їхав би в стовпчик, намагаючись уникнути зіткнення з Ріккардо, а продовжив би їхати в своєму темпі з тактикою одного піт-стопа, зробленого десь в районі 35-го кола.
Щодо його темпу після пошкодження крила в епізоді з Сенною на 2-му колі гонки:
Просто покажу темп Феттеля і Веббера по колах до появи СК:
3 коло Ф - 1:51,468 В - 1:49,854
4 коло Ф - 1:50,161 В - 1:49,661
5 коло Ф - 1:49,522 В - 1:49,486
6 коло Ф - 1:49,220 В - 1:49,204
7 коло Ф - 1:48,812 В - 1:48,867
8 коло Ф - 1:48,778 В - 1:49,016
При цьому варто врахувати, що Марк всі 6 кіл їхав за Алонсо, а Феттель обігнав Петрова, Глока і Ковалайнена - тобто якщо Веббер їхав в своєму більш-менш бойовому темпі весь час, то Себ трошки втрачав тоді коли наздоганяв більш повільні боліди до моменту їх обгону. Тож темп Феттеля з трохи пошкодженим на 2-му колі крилом в інциденті з Сенною був достатньо добрим, щоб не їхати і не міняти крило терміново.
Щодо останнього абзаца - звісно поява СК, що нівелює відствання грає на руку тому, хто відстває, але вона так само негативно впливає, якщо при цьому треба їхати на піт і відкочуватися в хвіст пелотону. Перша ситуація з Себом відбулася наприкінці гонки, друга на початку.
ManUtd
2 Hassassin: Подробно стоит разобрать первые два "форс-мажора":
1. Повреждение переднего антикрыла Феттеля вызвано ТОЛЬКО его чрезмерным желанием отыграть позиции в гонке... как говорит Аршавин: "Это не наши проблемы, это ваши проблемы". Т.е. поврежденное антикрыло, которое нужно было ЖЕЛЕЗНО менять в ближайшие круги, чтобы бороться за высокие места - это исключительно "заслуга" самого Себа
2. Выезд ПЕРВОГО SC - это "божественный дар", который дал возможность Себу устранить все технические неполадки и по вашим последним данным еще и сократить отставание от лидера.
Что имеем по двум "форс-мажорам" для Себа: один "минус" (повреждение антикрыла) перекрыт одним большим "плюсом".
Немного удивила Ваша позиция:
ЦИТАТА:
"6) я трохи здивований, що ви не врахували, що відкотившись на 21-ше місце, Себу заново довелося прориватися нагору"
как раз я эти факторы учитывал, только не оперировал конкретными цифрами из-за их отсутствия)
ЦИТАТА:
"Понятное дело, что в условиях впереди едущего трафика его разрыв от лидера немного увеличивался и он не мог конкурировать с ними в скорости, но тем не менее к заветной очковой зоне он продвигался."
Думаю, есть еще один весомый "подводный камень" который не был освещен в статье, но он реально повлиял на ход гонки!!! Его невозможно рассчитать и перевести в цифры, а суть его заключается в том - какой бы темп демонстрировал Феттель с поврежденным антикрылом, если бы не выехал ПЕРВЫЙ SC?!
Тут остается только фантазировать, но достаточно разумно предположить, что с "добитым" антикрылом Феттель в гоночном режиме уже не смог бы демонстрировать конкурентоспособного с лидерами темпа и ему, повторюсь, ЖЕЛЕЗНО нужно было заезжать на пит, что увеличило бы его отставание как минимум еще на 20 сек. Назревает вопрос: кому пошел на руку ПЕРВЫЙ SC? Для меня ответ очевиден)
Просто в каждом виде спорта есть некоторые "аксиомы", "постулаты", "догмы", которым трудно перечить... в формуле-1 к таким "непоколебимым понятиям" можно отнести ситуацию, когда выезд машины SC идет "на руку" отстающим и нивелирует преимущество лидирующих...
Hassassin
Проблема в тому, що сліпі фоби теж не хочуть відкрити очі і подивитися уважно на весь комплекс подій в гонці.
До речі, мої вболівальницькі симпатії постійним читачам відомі (достатньо на аватарку поглянути), Феттеля там і близько немає...
Hassassin
Я не ставив собі за мету відбілювати чи навпаки очорняти Феттеля, а намагався максимально об'єктивно (наскільки це у мене вийшло - не знаю, тим паче, що читачі кажуть "Феттель-дрочер" ) показати, що насправді Себу і пощастило з СК, але й проблем вистачало, хоча він має найкращу тачку в розпорядженні.
Цифри, цифри - я не хотів переобтяжувати статтю цифрами, хоча маю всі дані.
Отже, перший СК:
1) перед появою 1-го СК Феттель їде 13-м і відстає від Хема на 23,755
2) від Верня (12-го на той момент) 2,479
3) Вернь поїхав на піт і вже Феттель став 12-м
4) Феттель прогавив Ріккардо, "доламав" крило і поїхав в бокси. за рахунок СК до піта його відставання скоротилося з 23,755 до 10,291, тобто він виграв 13,464.
5) побувавши на піті він виїхав 21-м з відставанням від лідера гонки 12,872. Тобто навіть враховуючи його відкат назад він звісно виграв 23,755 - 12,872 = 10,883 АЛЕ!!!
6) я трохи здивований, що ви не врахували, що відкотившись на 21-ше місце, Себу заново довелося прориватися нагору
7) щоб повернутися назад на 12-те місце йому знадобилося 6 кіл, за які його відставання від лідера гонки, яким після 20-го кола став Кімі, зросло до 21,247. Нехитра математика підказує, що якщо взяти час відставання від лідера гонки до появи першого СК 23,755 та відняти час відставання від лідера на час поввернення Феттелем собі 12-го місця в гонці 21,247 у нас вийде 2,508 секунди - "надзвичайно багато" - не знаходите?!
Далі, що стосується 25 секунд на незапланований піт. Головна суть полягає в тому, що якби не проблеми, то Себастіан на 13-му колі в режимі СК на піт не їхав би, а проводив би його приблизно в той самий час як і решта пілотів з тактикою одного піта, навіть на пару кіл пізніше, бо стартував він на мідіумі, а лідери на софті. Тобто один піт для нього був так само незаплановий як і 2 СК під час гонки - це форс-мажор, на який вплинути ніхто не міг (Сінгапур-08 виносимо за дужки). Звісно під час другого СК він нахаляву відіграв 14,5 секунд у Баттона, відіграти які в гоночному режимі він не зміг би.
Саме тому математичний розрахунок усього комплексу проблем і "халяв", що сталися з Себом говорять, що його прорив не став можливим тільки за рахунок 2 появ СК. Він провів дуже сильну гонку, в якій йому щастило/не щастило/щастило і т.д. Якби не аварії на першому колі, проблеми Хемілтона тощо - була б зовсім інша ситуація.
paladin5
To ManUtd: Зря ты это все писал, столько букв.... любой не "Феттель-дрочер" это и так все знает,а слепым фанам ты ничего не докажешь , тем и хороша Ф1, она как футбол в этом плане
ManUtd
2 Hassassin: Читаю Ваши обзоры регулярно и с удовольствием, но обзор гран-при Абу-Даби почему-то пропитан нескрываемой симпатией к лидеру чемпионата, которая и возможно стала причиной неправильного подсчета самых обычных но и самых главных гоночных показателей - отставание от лидера.
Все свои выводы я буду делать только исходя из аргументов приведенных в статье... Итак, начнем)
Глава 1. Выезд первого SC
ЦИТАТА:
«Виїзд Бернда Майландера спресував пелотон і Феттель, який на той момент їхав 13-м з відставанням від Верня у 2,5 секунди та від лідера Хемілтона у майже 24, отримав прекрасну нагоду підібратися значно ближче до своїх наступних «жертв». Та Себастіан забув, що пілоти дуже часто займаються прогрівом шин та гальм і проґавив момент уповільнення Ріккардо (Вернь трохи раніше поїхав в бокси, звільнивши ще одне місце). Все це закінчилося збитим пінопластовим стовпчиком і нагальною потребою їхати в бокси щоб таки змінити добите крило.»
Что мы имеем: Феттель отстает на 24 сек (!!!) от лидера, феноменального темпа, превосходящего Хемильтона, он не демонстрирует (здесь следует отметить, что откидывая любовь/нелюбовь к Феттелю, но на жестких покрышках он демонстрировал достойную скорость). Потом следует его пит-стоп – замена антикрыла, выезжает последим…
ЦИТАТА:
«Позаплановий піт-стоп на 13-му колі зі зміною крила був по-перше, довшим ніж традиційний»
«На два піт-стопи Феттель потратив (час перебування в зоні з обмеженням швидкості) 44,880 секунд»
Исходя из вышеизложенного, делаю вывод, что Феттель потратил на ПЕРВЫЙ пит-стоп чуть больше половины времени его общего пребывания на пиите (по питам лидеров (Баттон – 19,455, Алонсо – 19,368, а Ряйкконен – 20,278) предположу на вскидку, что ПЕРВЫЙ его пит длился 24,88 сек, а второй – 20,00 сек – в сумме 44,88 сек).
Таким образом, при отсутствии SC Феттель отставал бы от лидера уже почти на 49 сек (24 + 24,88). НО (!!!) после его выезда с ПЕРВОГО пита на 21 место Вы не учли, что ВЕСЬ пелотон сбит в кучу и «паровозиком» следует за шикарным SLS AMG, т.е. отставание от лидера явно не 49 сек!!! Жаль нет точный цифр в статье, сколько именно на момент выезда с ПЕРВОГО пита Феттель отставал от лидера, но предположу что это цифра варьируется в районе 20-25 сек (условно предположил, что разрыв между машинами в условиях «паровозика» составит в районе 1,0-1,2 сек – ну никак не более!!!)
Что же получается?! Отставание Феттеля ДО ПЕРВОГО пита было 24 сек, после – 25 сек. О, БОЖЕ, что мы видим?! А видим, что это тупо халявный пит для Себа!!! Ничего он не проиграл, а может кое-что и выиграл))) НО точно не то, что вы пишете
ЦИТАТА:
«Іншими словами, зайвий піт-стоп вкрав у Себастіна 25 секунд»
Понятное дело, что в условиях впереди едущего трафика его разрыв от лидера немного увеличивался и он не мог конкурировать с ними в скорости, но тем не менее к заветной очковой зоне он продвигался. И тут случилось чудо!!!
Глава 2. Выезд второго SC
Тут по-моему не о чем вообще говорить, так как все, преимущество что везли лидеры обнулилось и Феттель максимально близко НЕ В ГОНОЧНОМ РЕЖИМЕ сократил разрыв с Баттоном. Второй пит Себа не стоит рассматривать и принимать во внимание, так как у всех лидеров он тоже был запланированным.
Спасибо за внимание)
hybrid
клініка.
Hassassin
Коли Феттель сходив у Валенсії, безпроблемно лідируючи, ніхто особливо не засмучувався, а тепер зі сходів ЛХ трагедію вселенського масштабу роблять...
Можна ситуацію описати перефразом однієї відомої Інтернет-думки - "Это Ф1 детка, здесь может сломаться что-угодно"...
Блін, ну яка хвилина виграшу за рахунок двох СК і яка правильна тактика, якщо запланований був тільки один піт, а вимушено пішли на 2?..
Скільки "труслівий емо" обігнав пілотів безпосередньо на трасі - невже жодного?! ;)
paladin5
Да я не в прямом смысле все написал, но факт есть - сход !МЕХАНИЧЕСКИЙ! явного лидера гонки, сокращение отставания от 1-й пятерки практически на 1 минуту за счет 2-х СК и правильная тактика - вот залог такой удачной гонки для Феттеля, да по другому и быть не могло, Феттел трусливый эмо, и едет нормально только если все хорошо
CubiQ
Баттон и не собирался бороться, ему ж надо Хэма догнать в личке, лучше уж 4-е чем вылет или разворот.
Перес Гросжана ещё на прямой обошёл, а в повороте боролся уже с Ди Рестой.
Уэббер тупо подрезал Массу, как и Мальдонаду.
Hassassin
Феттель Баттона зовнішнім радіусом пройшов в тому ж місці, Перес Грожана також, так що не таке воно вже й невпихуєме.
На додачу до "Масса-Веббер" - Марк хоч і вискочив з-за меж траси, але місця для боліду Феліпе залишив достатньо, просто хтось з переляку перегальмував так, що аж розвернувся...
Gibiskus1
а за межами він опинився тому, що пів-гонки намагався впихнутись по зовнішньому радіусі в невпихуєме.
Hassassin
Особливо перший "СК" його затащив - ага, з 12-го на 21-ше місце... Така цікава і збочена форма "затаскування"...
Напарник не врізався, два контакти з Мальдонадо і Массою були простими гоночними інцидентами без наслідків, а в ситуації зі сходом він нічого вдіяти не міг - Перес зіштовхнувся з Грожаном, а Грожан уже за інерцією зачепив Веббера...
Hassassin
В як сталося, що він опинився за межами траси? ;)
Gibiskus1
Хто ще крім працівників Скудерії та її вболівальників вважає австралійця винним в даному епізоді?
________________________________________________________
Я вболівальник Макларен і вважаю Вебера винним. Він небезпечно виїхав перед Масяньою.
paladin5
Какой Феттель, 2 "Сейфти Кара" затащили ему 3-е место, да его напарник, врезавшийся во все, что можно.
Hassassin
Ні, воно риторичне, бо по-перше, кожен для сам давно вирішив і поки Себ виступає в Red Bull позиція людей не зміниться.
Навіть в Абу-Дабі що б не вийшло ставлення до нього не змінилося б, бо все одно частина вважає, що саме РБ8 - запорука його прориву, а якби не прорвався - то казали б, що Себ вкотре "злився" на "самовозі"; по-друге, - це не тому, що питання відповіді не потребує, а тому що відповідь неможлива...
Дьявол
Що ж до питання чиєї заслуги більше: самого Себа чи все ж таки Едріана – воно, мабуть, назавжди залишиться риторичним.
-----------------
Слава, здається, ти помилково вжив термін "риторичне питання", бо це питання, яке відповіді не потребує, бо відповідь і так очевидна... Тобто виходить, що ти категорично стаєш або на сторону Себа, або Едріана... Ти ж, думаю, насправді мав на увазі, що однозначної відповіді не буде взагалі... Тобто питання без відповіді...