Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Регби
|
1336
0

МІНА: «Нам до снаги пробитися до групи А»

Головний тренер збірної України з регбі-15 - про підготовку до товариської зістрічі із французами

МІНА: «Нам до снаги пробитися до групи А»

Наприкінці серпня національна команда України з регбі-15 на столичному стадіоні «Спартак» прийматиме збірну Франції. Цей поєдинок стане значною подією в житті вітчизняного регбі. Адже до нас завітає одна з найсильніших збірних світу. І хоч цього разу в її складі буде чимало молодих регбістів, але це аж ніяк не вплине на потенціал французького колективу. Як збірна України готується до цього важливого поєдинку? Про це розповідає головний тренер команди Сергій Міна.

—Пане Сергію, поєдинок з французами стане одним із етапів підготовки української команди до старту відбіркового турніру чемпіонату Європи. Чи всі умови створені вашим підопічним для нормальної підготовки?
— Безпосередню підготовку до матчу з французами розпочнемо 25 серпня. Кілька днів тому завершився тренувальний збір за участю молодих регбістів та кількох гравців із головної команди. Це викликано тим, що наш чемпіонат перейшов на нову формулу «осінь—весна». Тож міняється й сама система підготовки. Гравці упродовж літнього місяця відпочивали. З першого серпня вони розпочали підготовку до нового сезону в своїх клубах. Крім того, введені нові міжнародні експериментальні правила. Це також вплине на розвиток регбі. Звичайно, є проблеми з визначенням основного складу. Адже порівняно з тією ж Францією у нас вибір невеликий. Лише з приходом до керівництва Федерацією регбі України Георгія Вартановича Джангиряна стабілізувалася ситуація не лише у ФРУ, а й у збірних командах. Це дуже важливо! Бо гравці 1983 та 1985 років народження в нас майже випали. Приємно, що маємо солідний резерв із гравців 1987—1988 років народження. Однак їм поки що не вистачає ігрового досвіду. Тож нині прагнемо поєднати досвід з молодістю.

— Чи вдалося вам зібрати під прапори головної команди України всіх найсильніших регбістів України?
— З об'єктивних причин цього разу не вдасться зібрати усіх найсильніших. Зокрема, поїхав до красноярського «Єнісею» Віталій Орлов. Нині його команда проводить відповідальні матчі в російському чемпіонаті. Тому вирішили не викликати його на товариську гру з французами. Однак розраховуємо на нього під час офіційних матчів збірної України. Натомість в нашій збірній з'явиться гравець чемпіонату... Англії. Це — Тім Масляник. З'ясувалося, що в нього українське коріння. Тож переглянемо й з'ясуємо його можливості під час тренувального збору. Його приїзд очікуємо 24 серпня.

— Чи є в Тіма бажання виступати саме за українську національну команду?

— У Масляника велечезне бажання грати за збірну нашої держави. Правда, українською він взагалі не розмовляє. Тож шукатимемо шляхи спільної мови. На жаль, маємо деякі проблеми з нашими російськими легіонерами. Під час підготовки до відбіркового матчу чемпіонату Європи з поляками в російському чемпіонаті відбуватимуться півфінальні поєдинки. Тож місцеві клуби не бажають відпускати наших збірників. Крім того, в Росії задіяний величезний фінансовий ресурс. Тому наших «росіян» ми викликали на збір 25 серпня, щоб хоч би з'ясувати ситуацію та врахувати їхні і наші пропозиції та побажання щодо подальших виступів за збірну України. Адже ми чудово розуміємо, в якій ситуації перебуває і наша федерація, і збірна. Щодо фінансових можливостей, то прагнемо найти ту «золоту» середину, яка б влаштовувала гравців, тренерів і представників федерації. Кілька років тому гравці збиралися лише напередодні офіційної зустрічі. Нині ситуація різко змінилася в кращий бік. Ми відчуваємо постійну увагу й підтримку з боку федерації.

— А як гравці на все це реагують?
— Тут би я не став рівняти всіх під один гребінець. Адже є різні люди. Кожний думає про своє. Декого не влаштовують запропоновані фінансові умови. Як на мене, в клубах треба заробляти, а в збірній в першу чергу турбуватися про свій імідж та про українську державу. Майже 99 відсотків хлопців це розуміють. Тому вони прагнуть якнайбільше користі принести своїй команді.

— Чи вивчаєте майбутніх суперників по відбірковій групі чемпіонату Європи?
— Крім поляків, ми з усіма командами зустрічалися. Тож приблизно знаємо ситуацію, що відбувається в цих збірних. Щодо збірної Польщі, то нині в цій країні грає чимало наших легіонерів. Тож деякою інформацією володіємо. Поляки сповідують наш стиль гри. Наші потенційні суперники дуже прогресують. Тут професіонально ставляться до розвитку регбі, починаючи з дітей та юнацьких команд. Натомість нам не вистачає конкуренції в клубах. Хотів би подякувати тренерам харківського «Олімпу», який постачає до збірної підготовлених гравців.

— Які у вас стосунки з клубними тренерами?
— Ми часто спілкуємося, обговорюємо різноманітні проблеми щодо поліпшення підготовки регбістів. Існують певні правила гри. Тут не залежить від того, хто президент, а хто тренер. Все повинно бути підпорядковане головній команді нашої держави.

— Які конкретні завдання ставляться перед національною командою у відбірному циклі чемпіонату Європи?

— У першу чергу гравці і тренерський штаб збірної ставлять перед собою завдання — пробитися до групи «А». Хоч проблем ще вистачає. Це в першу чергу відсутність майданчиків для регбістів. Адже більшість стадіонів «окупували» футболісти. У нас залишився останній оплот — київський стадіон «Спартак». Приміром, у Росії ставиться завдання: відкривати щороку по два-три регбійні стадіони. У нас це відсутнє.


Микола МОТОРНИЙ, «Спортивна газета»

регби-15
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ФОТО. Лицо и эмоции Лунина после победы в серии пенальти против Ман Сити
Футбол | 18 апреля 2024, 01:17 2
ФОТО. Лицо и эмоции Лунина после победы в серии пенальти против Ман Сити

Украинский вратарь отразил два удара в серии одиннадцатиметровых

АНЧЕЛОТТИ: «Пенальти – азартная игра. Доверял Лунину, который был спокоен»
Футбол | 18 апреля 2024, 02:05 1
АНЧЕЛОТТИ: «Пенальти – азартная игра. Доверял Лунину, который был спокоен»

Карло коротко прокомментировал серию пенальти в матче «Манчестер Сити» – «Реал»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.