Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Регби
|
806
0

ДЖАНГИРЯН: «Нам потрібні спеціалісти»

Інтерв'ю з президентом Федерації регбі України

Президент Федерації регбі України Георгій Джангирян побував у Парижі, де відбувся 79-й конгрес Міжнародної федерації регбі. Саме з цієї важливої теми й розпочалася розмова кореспондента «Спортивної газети» з Георгієм Вартановичем.

Популярність регбі дуже зросла

— Це був черговий конгрес цієї авторитетної організації, — бере слово Георгій Джангирян. — Подібні заходи відбуваються двічі на рік — влітку і взимку. Цього разу учасники конгресу підбили підсумки всіх спортивних заходів, які відбувалися впродовж 2007 року, зокрема, головного спортивного дійства — розіграшу Кубка світу, який, до речі, успішно провела Франція. Крім того, чимало уваги було приділено ігровому календарю різноманітних збірних на сезон 2008 року.

— Пане Георгію, нинішній регбійний сезон був дуже насиченим. Відбулося чимало міжнародних турнірів. Як учасники конгресу оцінили організацію та проведення цих заходів?
— Особливо хотів би відзначити проведення розіграшу Кубка світу, який проходив на спортивних аренах Франції. Всі відзначали, що популярність регбі дуже зросла, у нього побільшало не лише симпатиків, а й тих, хто прагне займатися цим видом спорту. А самі регбійні турніри не поступаються футбольним світовим першостям та Олімпійським іграм. А в деяких аспектах регбі навіть попереду футбольного форуму. Про це свідчать переповнені стадіони. Відсоткове заповнення регбійних арен було набагато більшим, ніж футбольних. У нас стадіони були переповнені навіть тоді, коли змагалися збірні, які не претендували на високі турнірні місця. Це свідчить про те, що прохідних матчів у регбійних турнірах не буває. Команди демонструють справжнє видовище, яке подобається мільйонам шанувальників регбі. Вперше на цьому конгресі був представлений новий президент — француз Лапасе, який до цього керував французьким регбі і був головним акумулятором ідей під час підготовки та проведення Кубка світу. На цій посаді він замінив британця Сідда Міллера.

— Які надії пов'язує українська федерація регбі з новим керманичем світового регбі?
— У своїй програмній промові Лапасе наголошував на великій і напруженій праці щодо включення регбі-7 до Олімпійських ігор. А це нині дуже хвилює багатьох національних асоціацій. Адже, перебуваючи в олімпійській сім'ї, українське регбі-7 зможе розраховувати на державну підтримку. А це стане неабияким стимулом щодо подальшого розвитку цього виду в нашій країні.
На жаль, раніше деякі представники керівних органів, особливо британці, неохоче порушували цю проблему. Для них головним було проведення своїх внутрішніх турнірів. У цьому плані щось подібне нагадує Національна хокейна ліга. Босам цієї організації байдужі світові та олімпійські турніри. Для них головний турнір — Кубок Стенлі. Тож з приходом нового керівництва ми розраховуємо на активізацію цього важливого питання. У промові новообраного президента навіть прозвучала конкретна дата — Олімпійські ігри 2012 року.

— Які ще актуальні проблеми розглядалися на звітному конгресі?
— Багато уваги було приділено дитячо-юнацькому регбі. Адже серед дорослих майже все зрозуміло. Проводяться багато турнірів. А ось про майбутню зміну треба постійно дбати. Тому переглянуто деякі вікові категорії. Особлива увага — 17-19-річним регбістам. Це саме той прошарок регбійного підґрунтя, який згодом стане надійним фундаментом у формуванні молодіжних та національних збірних. Детально розібрали всі проблеми щодо подальшого розвитку регбі-7. Наступного сезону відбудеться чемпіонат Європи з цього виду регбі. Українська дружина стартуватиме у двох відбіркових турнірах, які відбудуться в Тбілісі та Москві. Фінальний турнір відбудеться впродовж червня в німецькому Ганновері.

— Яка система відбору на фінальний турнір?
— Створено кілька відбіркових груп. І представники кожної збірної самостійно визначаються, в яких відбіркових групах виступати їхній команді. А щоб потрапити до головного фінального турніру, то треба набрати відповідну кількість балів до свого рейтингу. За чемпіонський титул змагатимуться лише дванадцять фіналістів. А ось заявки на участь у континентальній першості подали майже сорок національних асоціацій.

Тепер і ми матимемо свою Лігу чемпіонів

— Георгію Вартановичу, майже в усіх ігрових видах спорту відбуваються клубні лігочемпіонські турніри. А ось регбісти в цьому плані відстають...
— Ви просто на якусь мить випередили мене. Я вже був готовий розповісти ще про одну дуже важливу деталь нинішнього конгресу. Представники російської асоціації запропонували проводити Кубок європейських чемпіонів з регбі-7. Росіяни взяли на себе майже всі фінансові витрати з проведення цього представницького турніру. Фінальний турнір Кубка  європейських чемпіонів упродовж трьох років відбуватиметься в Москві. Господарі пообіцяли всі матчі проводити на головній спортивній арені країни в Лужниках. Крім того, росіяни гарантували чудове сервісне обслуговування учасників турніру.
Ідею проведення такого представницького клубного турніру виношували вже давно. І ось відгукнулися люди, яким не байдужа доля цього виду спорту. Тож Кубку чемпіонів дали «добро» всі учасники конгресу. Переконаний, що цей турнір гармонійно впишеться в міжнародний календар і стане чудовим популяризатором регбі на європейському континенті. Адже позмагатися тепер зможуть усі бажаючі колективи, які виграли національні першості. Росіяни вже чекають заявок від потенційних учасників до першого березня 2008 року. Нині відпрацьовується регламент змагань. Україну на цьому турнірі представлятиме Хмельницька команда «Оболонь», яка стала чемпіоном з регбі-7.

— Продовжимо тему звітного конгресу...
— Багато уваги приділили жіночому регбі, яке досить високими темпами розвивається в світі й, на жаль, в занедбаному стані в Україні. Детально розглянули підготовку до наступного Кубка світу, який відбудеться 2009 року в Дубаї (Арабські Емірати). Відбувся діалог між керівництвом міжнародної федерації та національними асоціаціями щодо подальшого розвитку регбі в регіонах. Відбулася дискусія щодо регламенту, фінансування, телевізійних трансляцій. Нас запевнили, що чим кращі будуть результати наших команд на міжнародній арені, тим соліднішою буде фінансова підтримка. Приємно відзначити, що впродовж півгодини учасники конгресу приділили увагу розвитку українського регбі. Адже міжнародну федерацію дуже хвилює доля регбі в Україні. Тут добре обізнані з нашими колишніми заслугами, з вітчизняною системою розвитку регбі. Вони також знають про наші наболілі проблеми. їм хотілося, щоб Україна була активнішою на міжнародній арені.

— Що ви як президент федерації винесли для себе з засідання конгресу?
— Як на мене, сьогодні для нас найголовнішою є кадрова проблема. Це не тільки тренери та гравці, а й працівники федерації. Нам потрібні фахові спеціалісти на роботу у федерації. У нас кадровий голод на генерального секретаря, офіцера по розвитку, технічного директора тощо. І тут треба знати не лише цей вид спорту, а й одну з іноземних мов, щоб спілкуватися з зарубіжними фахівцями, вивчати літературу, методичні посібники. Крім того, нам порадили звернути увагу на внутрішній стратегічний план роботи асоціації, який був би розрахований не на рік, а на повний чотирирічний цикл. Чітко треба розписати, що як і коли виконувати. І щороку звітувати перед міжнародною федерацією про виконану роботу. Міжнародна федерація готова з нами співробітничати по всіх напрямах діяльності.

Готуємо новий регламент змагань

— Георгію Вартановичу, розкажіть, будь ласка, про найближчі плани Федерації регбі України?
— Уже вирішили проблемні питання по суддівському комітету. Зокрема, його керівником    призначено Дмитра Самійленка. Досі тема суддівства залишається досить актуальною. Адже цікаві, напружені поєдинки повинні обслуговувати фахові арбітри.
Натомість наші збірники по-різному трактують правила вдома і на міжнародній арені. Та й арбітри інколи достеменно не можуть зорієнтуватися в надзвичайно складних ситуаціях. Тому нам пообіцяли запрошувати молодих українських арбітрів на міжнародні семінари та збори.   Дитячо-юнацький комітет очолив Ігор Кубанський, який має чималий досвід роботи з юною зміною. Ми прагнемо роботу з дітьми зробити прогнозованою і з наукової точки зору. Щоб була й відповідна перспектива.
Сьогодні, на жаль, багато проблем у дитячому спорті. Наразі відсутні справжні регбійні майданчики, методична література, екіпіровка, досвідчені тренерські кадри. Як на мене, все це треба об'єднати в одну проблему. Тоді ми уникнемо хаотичності й дріб'язковості. Вже не потрібні змагання заради змагань. А треба визначати реальних переможців, найкращі команди, допомагати тим, хто, дійсно, прагне розвивати цей вид у своєму регіоні, місті, трудовому колективі або навчальному закладі. Це дозволить підготувати нову плеяду здібних молодих гравців для національної команди.

— До речі, нещодавно головна команда країни зіграла два офіційні поєдинки з голландцями та бельгійцями. Якщо в першому поєдинку ми святкували перемогу, то в матчі з бельгійською командою зазнали поразки. Хоч симпатики очікували від своїх улюбленців лише перемог. Та, мабуть, і ви незадоволені таким підсумком подій на регбійному європейському турнірі?
— Звичайно, плануємо цю надзвичайно важливу проблему обговорити з тренерським штабом збірної і самокритично дати оцінку з кожного пункту їхньої діяльності. Ці проблеми вже існують дуже давно, але вирішувати їх треба негайно. Технічних, тактичних і психологічних недоречностей ще вдосталь. Керівництво федерації запропонувало підготувати оновлений регламент змагань, який би мав чіткі положення про всю нашу діяльність,  зокрема, правила переходу гравців, правила змагань, виявлення найкращих гравців, тренерів, систему штрафів. Проект нового регламенту вже надіслано регіональним федераціям, клубам, фахівцям. Тож ми очікуємо на солідну підтримку з їхнього боку і врахуємо всі їхні побажання та пропозиції. Новий регламентний документ стане своєрідною регбійною конституцією, яка сприятиме подальшому розвитку цього виду спорту в Україні. Крім того, для роботи над новим регламентом залучили досвідчених фахівців, які чимало років пограли і пропрацювали в цьому виді.

Більшість — за суттєві реформи

— Завершується сезон 2007 року. Що вам, як президенту, вдалося зробити й чого ви ще не встигли?

— Хотів би через «Спортивну газету» подякувати всім, хто впродовж нинішнього сезону сприяв розвитку регбі в Україні. А це — гравці, тренери, президенти клубів, арбітри, меценати і вболівальники. Бажаю їм міцного здоров'я й упевненості в тому, що українські команди також задаватимуть тон на міжнародній арені. Правда, хвалитися поки що нічим. Однак нам удалося окреслити коло проблем, визначити напрям нашої діяльності. Хоча ми розуміємо, що за кілька місяців важко зрушити навіть з місця таку величезну регбійну машину проблем. На початку 2008 року відбудеться розширене засідання президії федерації, на якому вже ставитимемо перед собою конкретні завдання. Адже немає чого приховувати, що є група фахівців, - яких задовольняє нинішній стан справ у вітчизняному регбі. їх не хвилює те, ще ми тупцюємося на місці. Однак переважна більшість — за суттєві реформи.


Микола МОТОРНИЙ, «Спортивна газета»

регби
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?
Футбол | 19 апреля 2024, 13:00 24
Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?

Вспоминаем тех представителей Леверкузена, которые оказались в шаге от выдающегося триумфа

Два лишних слона. Анна Музычук упустила победу над китаянкой-лидером
Другие виды | 18 апреля 2024, 10:55 0
Два лишних слона. Анна Музычук упустила победу над китаянкой-лидером

​​​В Торонто близится к финишу Турнир претендентов 2024 по шахматам

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.