Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Стрельба
|
1040
0

Який тренер – така і команда

Українські тренери зі стрільби з лука відвідали семінар у Південній Кореї

Раз на два роки Міжнародна федерація стрільби з лука проводить у Південній Кореї семінар для тренерів. Цього року зі всього світу були запрошені 150 учасників. Від нашої держави, завдяки НОК України, який надав кошти, поїхали головний тренер національної збірної стрільби з лука Віктор Сидорук, старший тренер юніорської команди Віктор Михайленко і державний тренер збірної України Михайло Пінчук.

Чому корейські робінгуди — найвлучніші у світі?

—З 9-ї ранку до 21-ї години вечора ми вчилися на базі, яка призначена винятково для підготовки тренерів. Отримали багато потрібних знань, — розповідає державний тренер збірної України Михайло Пінчук, — познайомилися з програмами, які пропонує МОК. Усю інформацію записали на відео і тепер монтуємо фільм, щоби показати його нашим тренерам на семінарі та розказати про основні напрями та умови підготовки спортсменів до Олімпіади-2008.

— Корейці мають багато цікавих і корисних програм, — продовжує Михайло Григорович. — А ще пишаються найсучаснішими луками та стрілами, що виробляють їхні ж фірми. В Україні, як відомо, років 20 тому востаннє було виготовлено вітчизняне екіпірування. Тому для тренувань і виступів наших робінгудів закуповуємо луки в поляків та голландців. Тепер також ведемо переговори з Південною Кореєю.
На відміну від нашої команди, азіати не мають проблем ні з літніми полями для тренувань, ні з зимовими базами, ні з кількістю та якістю стріл. Відтак упродовж року спортсмени інтенсивно тренуються і, як результат, на різноманітних міжнародних змаганнях є недосяжними лідерами. Так на останніх трьох Олімпіадах корейці завойовували перші місця як у командних, так і в особистих результатах. І, думаю, ще три Олімпіади будуть попереду.
Через те, що цей вид пов'язаний із підвищеною концентрацією та напруженням, велика увага приділяється роботі психолога зі спортсменом. А ще в корейців добре налагоджена система підготовки тренерів. І нині в Південній Кореї вже так багато хороших фахівців, що їх стали «роздавати» в інші країни. І рівень лучників там одразу зріс. Яскравий приклад — тайванський острів Тайпень. У результаті наполегливої роботи там корейських тренерів протягом останніх восьми років її національна команда вийшла на лідерські позиції. І на цьогорічному чемпіонаті світу у фіналі змагалася з корейською.

— У чому, на вашу думку, полягає феномен корейських тренерів?
— У першу чергу — це дисципліна й культура, закладені в кожному корейцеві з народження. Коли тренер говорить — спортсмен слухає і виконує. Правильними чи неправильними були його дії — вирішує тренерська рада. Крім того, відбір у національну збірну в них починається зі шкільної парти: діти стріляють у кожній ЗНЗ, ліцеях, із ними працює тренер, при навчальному закладі є поле для стрільби з лука. Для тренерів кожні три місяці проводиться семінар для підвищення кваліфікації. Відтак кожен сотий корейський робінгуд показує на чемпіонаті країни такий результат, як у нас провідний спортсмен. Оце рівень!

Українці можуть здобути ще одну ліцензію

—Наша команда теж привозить медалі з останніх Олімпійських ігор, але проблем із підготовкою у нас більше ніж достатньо: немає ні достатньої кількості стріл, ні луків, ні можливості інтенсивно тренуватися впродовж року вдома, — розповідає Михайло Пінчук. — Є лише криті зали на 18 м, де ми в зимовий період готуємося до чемпіонатів світу, на яких щороку здобуваємо медалі. А стріляти на олімпійській дистанції (70 м) взимку не маємо де. Хоча місце для бази є (Херсонська обл.), її треба лише змонтувати. І тоді проблема з виїздом на тренування наших лучників у Туреччину, Італію чи Болгарію вирішилася би.

— Скількома лучниками наша країна буде представлена на пекінській Олімпіаді?
— Нині маємо п'ять перепусток: три чоловічі (особисті і командні) і дві жіночі (тільки особисті). Але, зважаючи на те, що впродовж останніх Ігор українці здобували медалі,  Міжнародний олімпійський комітет, за зверненням НОК України, може надати нам право на виборювання ще однієї жіночої ліцензії на чемпіонаті Європи, який відбудеться у травні наступного року у Франції (буде спеціально виділено один ліцензійний день). І якщо ми її здобудемо, то виступатимемо в Пекіні в повному складі.


Валентина ЮРЧИШИНА, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Турнирная таблица УПЛ после побед Шахтера и Динамо в перенесенных матчах
Футбол | 02 мая 2024, 06:20 4
Турнирная таблица УПЛ после побед Шахтера и Динамо в перенесенных матчах

Между Шахтером и Динамо сохранился интервал в 4 очка за 4 тура до финиша

Автобус ПСЖ покинул стадион в Дортмунде без Мбаппе. Стала известна причина
Футбол | 02 мая 2024, 06:35 3
Автобус ПСЖ покинул стадион в Дортмунде без Мбаппе. Стала известна причина

1 мая «Боруссия Д» обыграла парижан 1:0 в первом матче 1/2 финала Лиги чемпионов

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.