Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
7442
2

Петр СЛОБОДЯН: «Маркевич не имел права так говорить»

Футбольный эксперт - о положении дел в украинских клубах

Петр СЛОБОДЯН: «Маркевич не имел права так говорить»

Гравці всіх українських футбольних клубів уже у відпустці. Минулого тижня відбулися останні офіційні матчі трьох наших команд у єврокубках. У 2015-му більше ігор не буде. Поки футболісти відпочивають, для менеджерів клубів почалася гаряча пора — час підписання новобранців.

На жаль, складна економічна ситуація в Україні та війна з Росією за Донбас не сприяє міграції у наш футбол іноземних зірок. Однак завжди є надія на те, що цьогорічне зимове міжсезоння не буде позбавлене цікавих трансферів.

Про трансферну активність вітчизняних клубів «Газета» розпитала колишнього гравця, екс-наставника столичної «Оболоні» Петра Слободяна.

— Петре Петровичу, як гадаєте, цієї зими будуть цікаві трансфери в українському футболі?
— Не так багато, можливо, якби це комусь хотілося, але таки повинні бути цікаві переходи. Ось президент київського «Динамо» Ігор Суркіс заявив, що головне — це зберегти теперішній склад і підсилити його. Отож кияни працюватимуть на трансферному ринку. Ось Андрій Ярмоленко зазнав ушкодження, пропустив матч і якість гри «Динамо» впала. А цей форвард рано чи пізно піде від киян, надовго його тут не затримаєш. І це прекрасно усвідомлює Ігор Суркіс та наставник команди Сергій Ребров. Можна сказати, що сама ситуація змушує «Динамо» шукати підсилення. Причому гравця не на перспективу, а такого, який буде фактично відразу готовий замінити Ярмоленко. У донецькому «Шахтареві» не поганий підбір виконавців. Але «гірники» дуже погано виступили у Лізі чемпіонів, я би навіть сказав, що провально. Тому, мені здається, що наставник донеччан Мірча Луческу шукатиме «свіжу кров».

— А як стосовно «Дніпра»?
— У дніпропетровців ситуація дуже не зрозуміла. Наставник команди Мирон Маркевич нещадно критикує керівництво, своїх підопічних. Він не може зустрітися із президентом клубу Ігор Коломойським, тому в тренера багато питань стосовно принципів роботи клубу. В цій ситуації, коли навіть Мирон Богданович не знає, що буде завтра, нам з боку щось прогнозувати просто не реально. Ми ж не знаємо, чи зуміє Маркевич зустрітися із Коломойським і вирішити всі питання. Улітку пішов з «Дніпра» Євген Коноплянка. А цей футболіст для дніпропетровців — це половина команди. Йому ще потрібно знайти заміну. Сподіваюся, що «Дніпро» це спробує зробити. Знайти повноцінну заміну Коноплянці дуже складно. Але сильні виконавці потрібні «Дніпру». Команда — вікова, й теперішній склад не готовий працювати на максимальних оборотах. Порівняно з минулим сезоном, «Дніпро» однозначно став слабшим. Це підтверджують і результати команди.

— Вам не здається, що Мирон Маркевич перегнув палку, ображаючи своїх підопічних?
— Мені б не хотілося коментувати колегу… Знаєте, людина не має права так говорити, навіть якщо вона вже йде з команди. А якщо Маркевич планує і надалі працювати із своїми підопічними, не знаю, як він це робитиме.

— Решта клубів української Прем’єр-ліги здатні зробити непересічні трансферні ходи?
— Усе залежатиме від завдань клубів. Приміром, луцька «Волинь» уже не погано укомплектована. Лучани зараз претендують на місце в Лізі Європи. І під це завдання, мені здається, волиняни будуть відповідно комплектуватися, і, якщо буде можливість когось взяти, вони це зроблять. Це ж саме стосується і полтавської «Ворскли». На жаль, не знаю, як фінансово почуваються полтавчани. Якщо проблем з вільними коштами не буде, то у «Ворсклі» також будуть новобранці.
Не можу уявити, що Запоріжжя не матиме своєї футбольної команди

— А втрати будуть у наших грандів?
— «Динамо», як уже казав, зробить усе, щоб зберегти свій склад. Все-таки плей-оф Ліги чемпіонів — це не той турнір, який вибачає експерименти зі складом. «Шахтар» уже і так продав чимало хороших футболістів. Під питанням майбутнє Тейшейри, але навряд чи він піде з донецької команди швидше літа. Хіба що буде дуже щедра пропозиція. Чув, що «гірники» хочуть когось купити, але не продати.

— Якщо я правильно зрозумів, у ситуації із луганською «Зорею» та дніпропетровським «Дніпром» годі щось спрогнозувати?
— Так, звісно. Тут неможливо щось говорити. Але не думаю, що ця загадка довго протримається. Найближчим часом повинно все утрястися. Інакше буде важко щось змінити.

— На вашу думку, цієї зими які клуби Прем’єр-ліги зникнуть із футбольної мапи України?
— Болюче питання… Знаємо про проблеми деяких учасників Прем’єр-ліги. Не віриться, що песимістичний прогноз може здійснитися, і держава дозволить зникнути такому клубу, як запорізький «Металург». Те саме стосується і харківського «Металіста». Бути такого не може. Хочеться вірити, що ці клуби врятують від банкрутства. Все-таки в нас люблять футбол, а тому потрібно підтримувати клуби. Сподіваюся, що кількість учасників Прем’єр-ліги залишиться незмінною, а ось питання формату турніру — до обговорення.

— Але ж запорізький «Металург» уже розпочав процедуру банкрутства…
— Знаю, але віра у краще майбутнє залишається. У будь-який момент може з’явитися інвестор і фінансувати команду. Не можу уявити, що Запоріжжя не матиме своєї футбольної команди. Це місто має славні й давні традиції. Якщо ми втратимо це місто, то це буде великим мінусом усього нашого футболу. Дуже багато хороших футболістів було виховано у Запоріжжі. Вони своїм прикладом надихали молоде покоління. А що буде, коли не зникне команда майстрів? На кого рівнятиметься молоде покоління? Ми так можемо втратити цей регіон. Те ж саме стосується і Харкова. У такому великому місті, з такими футбольними традиціями просто повинна бути команда майстрів. У цьому зацікавлені не лише громади цих міст, а й державна інституція загалом. Ми ж говоримо про соціально важливий вид спорту. Він повинен розвиватися. Зрозуміло, що настали складні часи, економіка у жахливому стані, більшість українців тільки мріє про добробут. Це є реальність і ми усі її усвідомлюємо. Але не можна забувати про соціально важливі речі, такі, як футбол. Без них суспільство приречене. Це — імідж держави, це — спосіб виховання молодого покоління, спосіб культивування здорового способу життя. Зарплати футболістів можуть зменшити до економічно-обгрунтованих, однак не це головне. Потрібно зберегти футбольні клуби до кращих часів. А коли життя в Україні налагодиться, тоді й футбол почне розвиватися.

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Байеру на заметку: выскочки никогда не повторяют чемпионский триумф
Футбол | 26 апреля 2024, 11:35 22
Байеру на заметку: выскочки никогда не повторяют чемпионский триумф

Вспоминаем неожиданных чемпионов топ-5 в контексте их следующего сезона

6:0, 6:0. Известна следующая соперница Ястремской в Мадриде
Теннис | 25 апреля 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Известна следующая соперница Ястремской в Мадриде

Коко Гофф неожиданно легко уничтожила Аранчу Рус на грунте

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Хрюн Моржов
Слободян изображает безудержного оптимиста. Государство не будет спасать клубы, ему самому нужно если не спасение, то серьезная помощь.