Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 20 мая 2020, 22:13
1998
3

Кабмин решил ликвидировать концерн Спортивные арены Украины

Решение принято в связи с неэффективным хозяйствованием организации

| Обновлено 20 мая 2020, 22:13
1998
3
Кабмин решил ликвидировать концерн Спортивные арены Украины
Sport.ua. Глава ГК Спортивные арены Украины Сергей Симак

Кабінет Міністрів України вирішив ліквідувати Державний концерн «Спортивні арени України» у зв’язку з неефективним господарюванням.

На засіданні 27 травня 2014 року Кабінет Міністрів України за пропозицією Міністерства молоді та спорту ухвалив рішення про ліквідацію Державного концерну «Спортивні арени України» та про звільнення його генерального директора Сергія Сімака у зв’язку з закінченням контракту.

Це рішення було обумовлено тим, що за роки роботи ДК «Спортивні арени України» засвідчив неефективність свого господарювання та економічну недоцільність існування.

Так, ДК «Спортивні арени України» було створено у 2011 році урядом Миколи Азарова. Передбачалося, що це необхідно для ефективного управління державними спортивними аренами - НСК «Олімпійський», ДП «Палац спорту» та ДП «Арена Львів», але насправді робота концерну не принесла нічого окрім збитків та проблем.

У 2013 році на утримання ДК «Спортивні арени України» було витрачено 2 млн. 25,6 тис. державних коштів, а у 2014 році фінпланом передбачені витрати у розмірі 2 млн. 265,3 тис. грн. Внески на утримання концерну здійснюють НСК «Олімпійський» і ДП «Палац спорту».

По факту, за час існування ДК «Спортивні арени» з 2011 по 2014 рік, керовані ним державні підприємства НСК «Олімпійський», ДП «Палац спорту» та ДП «Арена Львів» були збитковими.

Згідно фінансового аналізу їхні збитки складають:

За 2012 рік
НСК «Олімпійський» – 19 млн. 971 тис. грн.

За 2013 рік
НСК «Олімпійський» – 47 млн. 205,5 тис. грн.
ДП «Арена Львів» – 3 млн. 932,5 тис. грн.

За І квартал 2014 року
ДП «Палац спорту» – 1 млн. 80,2 тис. грн.
НСК «Олімпійський» – 4 млн. 795 тис. грн.
ДП «Арена Львів» – 631,7 тис. грн.

Через нарощені заборгованості, які виникли внаслідок неефективного управління з боку ДК «Спортивні арени», рахунки ДП «Арена Львів» (суди на загальну суму понад 2 млн 911 тис грн програні у 2013 році) та НСК «Олімпійський» (суд на 32 млн грн програний наприкінці 2013 року) зараз заблоковані Державною виконавчою службою.

Слід зазначити, що ДК «Спортивні арени» в жодному разі не є фінансовим інструментом перерахування державних коштів від більш успішних до більш збиткових підприємств. Так, за часи існування ДК «Спортивні Арени» фінансова допомога (поворотна позичка) від НСК «Олімпійський» до «Арена Львів» була здійснена лише один раз НАПРЯМУ від підприємства до підприємства. Концерн не перераховував через свої рахунки кошти для погашення заборгованостей львівського стадіону і не впливав на покращення фінансового стану «Арени Львів».

Таким чином, ДК «Спортивні арени»:

1. Дублює функції Міністерства молоді та спорту в управлінні державними підприємствами та самих підприємств (НСК «Олімпійський», ДП «Палац спорту», ДП «Арена Львів»);
2. Призводить до збитків, збільшення заборгованості на підприємствах та блокування їх рахунків;
3. Потребує значного фінансування за рахунок державних коштів на своє утримання;
4. Існує за кошти підприємств, які й без того потребують фінансової підтримки.

З огляду на це виникають запитання щодо доцільності існування подібної структури, яку до цього часу за контрактом очолювала людина, призначена безпосередньо Миколою Яновичем Азаровим та його корупційним урядом.

Саме тому Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про ліквідацію цієї неефективної «прокладки» між державними підприємствами.

Ліквідація концерну дозволить щорічно економити понад 2 млн. гривень, які підуть на прямі потреби «Арени Львів», НСК «Олімпійський» та «Палацу спорту». Це також дозволить ефективно здійснювати контроль за використанням державного майна і не дублювати функції управління.

«Рішенням про ліквідацію Державного концерну «Спортивні арени України» ми закриваємо одну з кормушок попередньої влади, - зауважив міністр молоді та спорту Дмитро Булатов, - НСК «Олімпійський», «Палац спорту», «Арена Львів» будуть і надалі залишатися в державній власності. Зараз НСК «Олімпійський» включено до списку об’єктів, що не підлягають приватизації. Ми працюємо над тим, щоб у цей список було включено також «Палац спорту» і «Арена Львів».

Щодо заяви у ЗМІ Сергія Сімака, міністр Дмитро Булатов зазначив: «У своїй роботі ми керуємось принципом прозорості, публічності та справедливості, тому ми не здивовані, що рішення про ліквідацію концерну викликає таке незадоволення та опір. Представники попередньої влади ще не звикли до того, що «распіл» та «смотрящіє» залишаються в минулому».

kmu.gov.ua

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lbig
во-первых, что разрушено.
во-вторых, Львов арена ничего не зарабатывает, Палац Спорта как был без ремонта так и есть, Олимпийским больше Динамо занимается, чем этот типок.
в-третьих, убрали кормушника, который нихрена не делал, кроме как лез в Киевраду
Fredee
Ну ликвидируют "эти" концерн.
И что?
Арена Львов будет приносить прибыль? )))
"Эти" не меняют тактики. Сначала все разрушат, а потом "репу" чешут: что делать дальше.
lvros
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил