Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1900
1

Олександр СТЕФАНКІВ: «Третє місце є невдалим результатом»

Президент «Енергії» Олександр СТЕФАНКІВ підбив підсумки сезону та розповів про кадрові зміни

Олександр СТЕФАНКІВ: «Третє місце є невдалим результатом»

- Олександре Миколайовичу, як оціните сезон 2012-2013 для «Енергії»?
- Підсумкове третє місце для «Енергії» є невдалим результатом. Адже завдання стояло стати чемпіоном. З іншого боку, упродовж сезону з «Енергією» працювало аж троє наставників. Закінчилася ера Станіслава Гончаренка. Потім до роботи взявся Микола Сич, який не зміг підтвердити свою спроможність керувати цими підопічними. І уже на фініші сезону за справу взялися Олександр Косенко та Максим Павленко. Із ними «зелено-білі» здобули Кубок України, на рівних грали у півфіналі плей-офф із «Локомотивом» і, перемігши «ЛТК», здобули бронзові нагороди. Загалом, не можу сказати, що в «Енергії» від сезону 2012-2013 залишився лише негатив. Бачимо куди потрібно рухатися, над чим працювати. Тренерський штаб бачить кістяк команди, який потрібно залишити.

Етап команди, яку збирав Станіслав Гончаренко, тривав 2,5 роки і уже завершився. Підсумовуючи цей етап, скажу, що нам хотілося тричі поспіль стати чемпіонами, але цього не сталося. Спершу ми програли вирішальний п’ятий матч плей-офф «Урагану». В наступному сезоні ми здобули золото. А в цьому чемпіонаті фінішували тільки третіми і також втретє поспіль вибороли Кубок. Такі здобутки є достатньо вагомими, але зараз нам потрібно рухатися далі.

- Якби можна було повернути час назад, щоб ви змінили в житті «Енергії» перед початком сезону 2012-2013 чи по його ходу?
- Знову змушений згадати тренера, від нього залежить питання формування команди. На це я вплинути не можу. Хоча, варто визнати, що селекційна робота була проведена не належному рівні, ми не змогли залучити 2-3 хороших виконавців, щоби «стрясонути» команду. Колектив «Енергії» «варився» в одному складі уже третій рік. Їх було важко стимулювати, находити потрібні слова. Вважаю, в цьому була наша помилка, що не освіжили команду. Це життя, на помилках треба вчитися.

- Пригадую, перед початком сезону Станіслав Гончаренко також говорив про те, що «Енергія» потребує підсилення. Чому не вдалося знайти новобранців? Не вистачило коштів?
- Конкретики не вистачило. Були реальні перемовини із кандидатами, іноземцями, але до конкретики не доходило. В якихось випадках ми не були впевнені, що саме той чи інший гравець нам підійде, в інших випадках не сходилися по фінансовому питанні. Крім того, думали, що у нас і так є боєздатний колектив, маємо 12 сильних бойових одиниць. Сподівалися, що ця команда себе проявить, покаже, що залишається найсильнішою в Україні. Але уже в розіграші Кубка УЄФА стало зрозуміло, що найкращі часи цієї команди позаду. Водночас, зрозуміли, що наявного в Україні кадрового потенціалу замало для того, щоби боротися за вихід у «Фінал чотирьох» Кубка УЄФА, не говорячи про перемогу в турнірі.

- Олександре Миколайовичу, ви постійно із командою – у домашніх іграх і виїзних. Чому «Енергія» значно краще грає удома, аніж у гостях?
- Є різні обставини. Як кажуть, удома і стіни допомагають. В палаці спорту «Галичина» «Енергія» тренується, усе їй знайоме. А на виїзді постійно треба до чогось пристосовуватися – у Рівному є своя специфіка, в Луганську – своя, в Харкові – своя. Немає уніфікованих підходів. І зараз ми є заручниками того, що в кожної команди домашній майданчик має свої особливості. Це не нормально, умови мають бути рівними для обох команд. Це одна причина. Крім того, можливо, справа в налаштуванні гравців. Одна справа, грати удома, інша – на виїзді. І, повторюю, упродовж сезону команда працювала під керівництвом трьох тренерів. Це не нормально. Один фахівець повинен готувати команду до сезону і по ходу чемпіонату бути з нею.

- Якщо це не нормально, то чому не дали шанс дограти чемпіонат Миколі Сичу?
- Коли 6 ігор поспіль команда не може перемогти, то це щось означає. Ми бачили, що тренер не може переломити ситуацію, керувати командою. Футболісти ж вміють грати, але результату не добиваються. Було втрачено зв'язок наставника із командою, а тому треба було вживати кардинальні заходи. Вважаю, що ці заходи себе виправдали.

- Дехто вважає запрошення Олександра Косенка ризиком. Він був прекрасним футболістом, але як тренер себе ще ніде не проявив…
- Згоден. Але кваліфікованих тренерів в Україні не так уже і багато. А рухатися нам потрібно далі, дивитися у майбутнє. Олександр Косенко у «Будівелі», «Планеті» уже був граючим тренером, останні півроку працював у тренерському штабі національної збірної. Зважаючи на його людські якості, авторитет, зробили висновок, що ця людина зможе керувати і знайти спільну мову із нашими гравцями, які багато чого досягли в українському футзалі. Безперечно, це був ризик. Але ми віримо в Олександра Косенка і сподіваємося, що в «Енергії» він себе проявить як тренер. Тим паче, що йому допомагатиме Максим Павленко – розумний і досвідчений футзаліст, який уже не один рік в нашій команді.

- Ви сказали, що найкращі часи цього складу позаду. В чому причина? Гравці занадто довго «варилися» в одному складі чи дехто через вік виявився неготовим грати на такому ж високому рівні?
- Найперше, цю команду збирав Станіслав Гончаренко. Він хлопців знає не один рік – когось 3 роки, а когось 5 чи 7. Станіслав Олександрович зібрав тих футболістів, які підходять під його бачення гри. Думаю, найкращі часи цих гравців були в «Таймі», коли вони розправлялися із «Шахтарем» та його досить яскравими бразильцями. Пройшов час, Станіслава Гончаренка в команді уже немає. Вік гравців також позначається на їхніх кондиціях. Усе це говорить про те, що команда уже не буде такою, як колись. Тому у нас будуть кадрові зміни.

- Отож, говорячи про підсумкове місце «Енергії» в чемпіонаті, можна сказати, що «зелено-білі» збавили, а конкуренти додали?
- Погоджуюся. Насамперед додав у стабільності «Локомотив». «Залізничники» були «голодні» до перемог. Вони уже довго йшли до чемпіонства. Я по «Енергії» пам’ятаю, що таке вперше стати чемпіоном, як команда до цього йде, як в усіх горять очі – починаючи від клубного водія і закінчуючи футболістами на полі. Це дуже мотивує. «ЛТК» також потрібно віддати належне, Роману Ковальчику вдалося зібрати хорошу команду із агресивних і достатньо майстровитих виконавців. «Ураган» йде своїм шляхом, залучає бразильців. Десь не вгадав «Єнакієвець». В цілому, згоден з тим, що інші команди зробили крок уперед, а ми стояли на місці.    

- Тепер про майбутнє. Можете сказати, як зміниться команда?
- Із командою продовжать працювати Олександр Косенко та Максим Павленко. Цей тренерський штаб і формує склад на наступні сезони. Вони визначать кістяк із 6-7 виконавців, що уже грали в «Енергії». До них будуть підбиратися гравці, які зможуть омолодити, підсилити і освіжити нашу команду.

- З ким уже контракти продовжені?
- Дворічні контракти уже підписанні з Максимом Павленком, Володимиром Кардашем, Денисом Овсянніковим, Євгеном Рогачовим та Сергієм Ковалем. З іншими футболістами, що грали в «Енергії», будемо говорити по завершенні їхніх відпусток. Усе залежить від нашої роботи на трансферному ринку. Першими новобранцями стали Тарас Кузь та Микола Грицина. Кузь починав свою кар’єру у нас. В «ЛТК» він зумів набратися досвіду, проявити свої лідерські та бомбардирські якості. Зараз він повертається додому. Грицина також за своїм рівнем гри мав би бути в нашій обоймі.

- Новобранців шукаєте не тільки в Україні?
- Так. Але наперед нічого говорити не будемо. Побачите, де ми шукали новобранців по тому, з ким ми підпишемо угоди. Але не виключаю ймовірності, що в «Енергії» надалі будуть тільки українці.

- Як виглядатиме підготовка «Енергії» до нового сезону?
- Підготовчі етапи у нас традиційні, як і в попередні роки. З 10 липня упродовж п’яти днів працюватимемо в палаці спорту «Галичина». Там переглянемо потенційних новобранців, паралельно команда пройде медогляд. Потім їдемо на 12 днів у Шацьк, де «зелено-білі» працюватимуть над загально-фізичною підготовкою. Наступний збір команда проведе в Трускавці. Там будемо більше працювати в залі. Потім «Енергія» візьме участь в розіграші «Кубка Львівщини-2013». Склад учасників цього турніру буде доволі представницьким – підтвердили свою участь казахський «Тулпар», латвійський «Нікарс», дві російські команди – «Газпром» та «Спартак» (ця команда відроджується у Москві, буде достатньо потужною), польський «Рекорд» та українські «Ураган» й «ЛТК». Відігравши у цьому турнірі, ми поїдемо у Польщу, де в Бєльско-Бяла також плануються представницькі міжнародні змагання. А завершальний етап підготовки буде корегуватися після того, як стануть відомими формат та кількість учасників чемпіонату.

www.energia.lviv.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tealover
Молодец! Правильно задачи ставит - только чемпионство. Главное, чтобы клуб перед игроками еще обязанности выполнять не забывал