Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 27 октября 2011, 14:27
4099
16

В гостях у Будды + ВИДЕО

В ближайшие выходные недалеко от Дели состоится дебютный Гран-При Индии Формулы-1

| Обновлено 27 октября 2011, 14:27
4099
16
В гостях у Будды + ВИДЕО

Уболівальники за останні кілька років уже звикли до того, що кожного року в календарі чемпіонату з’являється нова траса. Так, у 2008 році перші гонки прийняли Валенсія та Сінгапур, 2009 – Абу-Дабі, а минулого Корея. От і цього року відбудеться дебют, на цей раз в Індії. Про можливість проведення гонки в Індії інформація з’явилася давно, та лише у 2007 році Берні Екклстоун підтвердив її, заявивши, що Гран Прі відбудеться за кілька років. Після довгих пошуків території для будівництва автодрому місцева влада зупинилася на варіанті неподалік столиці – Міжнародний автодром Будди знаходиться всього в 40 км. від Делі.

Місцева влада спочатку доволі активно підтримувала організаторів, але напередодні дебюту дуже цікавим чином показує свою зацікавленість у проведенні національного Гран Прі – отримати візи стало великою проблемою не тільки для «простих» механіків команд, а й для пілотів, які змушені були заповнювати величезні стоси паперів. Іншою проблемою стало те, що уряд не вважає Гран Прі Індії подією державного значення і вимагає від учасників сплати чималих податків та мита навіть за тимчасовий ввіз техніки та іншого допоміжного обладнання. Цілком очевидно, що ні командам, ні організаторам така ситуація геть не подобається.

Інший сюжет, достойний екранізації в Боллівуді – протести фермерів, чиї землі були куплені для будівництва автодрому. Частина з них вважає, що їх різними сумнівними з погляду закону способами примусили продати свої земельні ділянки, заплативши при цьому значно менше ринкової ціни цих земель. Як наслідок вони обіцяють проводити різні акції протесту, щоб привернути увагу до своїх проблем.

І наостанок, вже цього тижня з’явилася інформація, що місцеві ЗМІ можуть оголосити бойкот Гран Прі й не висвітлювати його зовсім. Причиною цього є доволі жорстка політика FOM стосовно авторських прав на відео, що власне і є джерелом конфлікту – місцевим журналістам заборонено робити зйомки власною апаратурою, а офіційне відео пропонують придбати. Однак така ситуація існує в усіх країнах, які приймають етапи чемпіонату.

Переходячи до більш цікавих справ маємо звернути погляд на конфігурацію траси. Спроектована за допомогою архітектурного ательє Германа Тільке з урахуванням побажань команд, траса виглядає дуже і дуже цікаво. Місцевий рельєф посприяв тому, що трек має цікаві перепади висот, причому як в поворотах, так і на прямих. Траса є вкрай цікавим поєднанням трьох прямих на початку кола, розділених трьома повільними поворотами, в яких можна буде обігнати суперника, і однією дугою. Після цього почнеться цікавий і дуже технічний сектор від 5-го до 15-го поворотів, на якому буде і справжній слалом між 5-м та 9-м поворотами, а також затяжний профільований поворот з двома апексами, який на офіційній карті називається 10-м – 11-м. А завершується коло ще однією короткою прямою, яка спускається вниз і виводить пілотів на стартову пряму.

Попередній аналіз говорить про те, що обганяти тут можна буде у 1-му, 4-му, 5-му та 16-му поворотах. DRS в Індії буде використовуватися за аналогією до Монци двічі – на стартовій прямій та на задній, найдовшій. Кожна зона дії крила матиме свою точку відліку: після 15-го та перед 3-м поворотами. Якщо на стартовій прямій активувати DRS можна буде практично при виїзді на неї, то на задній майже на середині – тобто занадто простих обгонів бути не повинно.

Оскільки на трасі є як довгі прямі, так і різноманітні повороти, то й від двигуна вимагається і висока потужність, 65% довжини кола гонщики проходять з повністю натисненою педаллю газу, і плавна робота в широкому діапазоні обертів під час проходження звивистих ділянок. Гальма на трасі не піддаватимуться надмірним навантаженням – серйозні гальмування тут перед 1-м, 4-м і 5-м поворотами, але на прямих перед ними система встигатиме охолонути.

Що стосується підвіски, то сказати заздалегідь що-небудь просто неможливо – допоки команди не приїдуть на трасу і не побачать асфальт і поребрики на власні очі, визначити точні регулювання підвіски буде неможливо.

Притискна сила за даними комп’ютерного моделювання команд більш-менш відповідатиме рівню Барселони та Сузуки, тобто компромісний варіант між максимальною швидкістю на прямих та упевненим проходженням поворотів.

Компанія Pirelli привезла уже підзабуті усіма шини Hard та незмінні для кожного етапу Soft. Зрозуміти італійців можна, адже на новій трасі ніхто не знає як будуть поводити себе шини, тому жорсткий комплект повинен гарантувати надійне проходження дистанції. Та особливістю вибору шинників є те, що основним комплектом буде м’який, а опцією – жорсткий. Самі ж команди у п’ятницю під час практичних заїздів матимуть більше комплектів Soft, що допоможе їм якомога краще підготувати тактику на гонку.

Пол Хембрі дуже обережно коментує вибір компанії, говорячи про те, що на новому місці ніколи наперед не знаєш з чим конкретно доведеться зіткнутися, а цьогорічний досвід допоможе Pirelli зробити вибір на наступний рік. Що ж стосується тактики піт-стопів, то до завершення практик у п’ятницю про це говорити зарано. Відомо тільки те, що різниця у «швидкості» покришок сягатиме 1 – 1,5 сек. на колі.

Більшість команд до цієї гонки готувалися на власних суперсучасних комп’ютерних симуляторах, а тому мають приблизне уявлення про те, з чим конкретно їм доведеться зустрітися. Ті ж таки дані говорять про те, що середня швидкість проходження кола буде однією з найбільших в сезоні, можливо, другою після Монци.

Red Bull підготувала дуже цікавий ролик, в якому Марк Веббер знайомить глядачів з трасою. Сам австралієць зізнався, що команда сподівається на те, що отримана за допомогою стимуляторів інформація на 85% відповідатиме реальності.



Прогноз погоди категорично запевняє, що пілотам ні на мить не слід думати про дощ. Температура повітря має прогрітися до +32С протягом усіх трьох днів.

Нова траса це не тільки виклик організаторам, машинам та пілотам. Дуже часто під час проведення дебютних гонок передбачити переможця буває вкрай складно, адже часу для адаптації до невідомої траси у гонщиків мало, тому той, хто першим підбере ключі до траси і буде фаворитом.

Звісно боротьба за друге місце в особистому заліку триває, а відтак і Баттон, і Веббер, і Алонсо з Хемілтоном прагнутимуть показати все найкраще на що вони спроможні. Не будемо забувати і про Феттеля – перемогти на дебютному Гран Прі завжди приємно та почесно (звісно якщо це не Сінгапур-2008).

В Кубку конструкторів буде продовжуватися боротьба за шосте-сьоме місця між Toro Rosso, Sauber і Force India. Для останньої ця гонка – найважливіша за недовгу історію команди, а тому у підопічних Віджея Мальї буде особлива мотивація.

Зрештою дебютні гонки завжди цікаві щонайменше тим, що вони приховують у собі щось таке, про що дізнатися ми зможемо тільки в неділю.

Гран-прі Індії, Велика Нойда, Міжнародний автодром Будди, 28-30 жовтня, п’ятниця – неділя

 

Довжина кола

 

Кіл в гонці

 

Дистанція

 

5125 м

 

60

 

307, 500 км

Перша практика 07:30 – п’ятниця 28 жовтня

Друга практика 11:30 – п’ятниця 28 жовтня

Третя практика 08:30 – субота 29 жовтня

Кваліфікація 11:30– субота 29 жовтня (пряма трансляція на Першому національному, початок о 11:25)

Гонка 11:30 – неділя 16 жовтня (пряма трансляція на Першому національному, початок о 11:25)

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

North West 200. Ирвин одержал рекордную победу в престижной мотогонке
Авто/мото | 10 мая 2024, 14:13 0
North West 200. Ирвин одержал рекордную победу в престижной мотогонке

Гленн Ирвин выиграл дорожную гонку в Северной Ирландии в классе Superbike в девятый раз подряд

Шахтер – Динамо – 1:0. Как горняки завоевали чемпионство УПЛ. Видеообзор
Футбол | 11 мая 2024, 21:06 7
Шахтер – Динамо – 1:0. Как горняки завоевали чемпионство УПЛ. Видеообзор

Смотрите самые интересные моменты центрального матча 28-го тура УПЛ

Комментарии 16
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
nikzae
Прикольный ролик
ещё бы перевод .......
Hassassin
Я вже бачу, але це не моя описка. Це Ворд, падлюка, помилки виправляє...
В одному місці підкреслив, в іншому сам виправив...
hybrid
мені подобається частина з 5го по 15ий, сильверстоун такий собі. хоча обганяти, звісно, будуть не там.
та я про описку твою
Hassassin
Розхвалив тому що конфігурація виглядає дуже цікаво - прямі з жорсткими гальмуваннями і повільними поворотами - що ще треба для обгонів. Цікавий профільований поворот з двома апексами - круть.
Єдине чого я не знаю - як все це буде виглядати в гонці...
Сучасні команди насправді отримують дуже багато інфи саме за допомогою симуляторів. Така інфа ніколи не буває на 100% точною, але допомагає командам сильно.
hybrid
+1, наxуй.
цікава гонка має буде, ше й хасассін тут трасу розхвалив так.
та за допомогою стимуляторів багато інфи не отримаєш, треба галюциногени
anaglyph
Класс! Ролик в 3D. КРАСОТА. Можно выбирать формат.
МН
рєбята, вам робити нічого?
в кої вєкі ф1 висить в топі.
мало хвутбольних статєй для флуду??
---
всє - в сад!!!(в суд), короче..
Megasuperfan
свобода слова - это иллюзия... вэлкам то риал ворлд! (с)
МН
розумієш, є аналітичний склад розуму, і є художній)
ток от в мене не аналітичний ні разу)
тому я й пам*ятаю відірваний шланг, а не тактичний "расклад" в тій гонці.))
---
звісно, я не - knows.., але, я так думаю).
знову РБ Феттеля буде поза конкуренцією.
в гонці - точно)
Hassassin
Who knows...
Ну а дєла давно мінувших днєй залишаються у добрій пам'яті тих, кому це по-справжньом цікаво і у кого просто добра пам'ять ;)
МН
ага..
помилився ( ну а що...прем*єр-показ, не звик ще я до Індії )). значить - все гаразд).
пригадав, нарешті).
а то в мене в пам*яті тількі Філіппе з "хвостатою" ферарі лишився))
ну...то - таке ( дєла давно мінувших днєй"))
гадаю, що в Інндії в нього шансів не так багато "розкупорити першим"...)
Hassassin
Чому в запису? Це наживо буде, просто Індія має такий пояс часовий, що там 15-00 - це 11-30 по Києву.
Сінгапур-2008 - перемога Алонсо після того як Піке розбив машину, викликавши СК. А за тогочасними правилами в бокси заїжджати можна було не одразу, а тільки по команді Чарлі. Алонсо в боксах побував до аварії напарника.
МН
11:30
капєц...
як я люблю дивитися ф1 в запису, вам нє пєпрдать..(
МН
доброго дня, Андруша)
так ти не тіко хфутбольний спєц?))
чи, яким вітром тебе сюди занесло?)
МН
Вячеслав, я так і не зрозумів за Сінгапур 2008......
шо там було не так? не нагадаєш?
Райден
3 фото, трибуна ка на том стадионе что собираются строить французы.