Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 12 квітня 2022, 08:35
29711
0

Безвихідь для Москви. День 32. У всіх метро рашки написано: виходу немає

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 27 березня

| Оновлено 12 квітня 2022, 08:35
29711
0
Безвихідь для Москви. День 32. У всіх метро рашки написано: виходу немає

32-й день війни. 27 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 27 березня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:20. Україна готова йти до нейтралітету. Зеленський пояснив ідею з референдумом

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може ухвалити рішення про нейтральний статус на референдумі, оскільки відповідні зміни до Конституції зайняли б мінімум рік.

«Обов'язково має бути референдум в Україні (про нейтральний статус у разі отримання гарантій безпеки). Чому? Тому що ми маємо закон про референдуми. Гарантії безпеки передбачають нейтральний статус, а це конституційні зміни. Це дві сесії. Інакше Конституцію не можна змінити. Дві сесії – це рік. Уявляєте, наскільки це може бути довго?

Референдум – крок швидший, ніж Конституцію змінити. Ось про що я говорю. російській стороні потрібні гарантії, що це станеться. Тому референдум – бо тільки народ може ухвалити рішення, що буде такий статус і такі гаранти. Референдум відбудеться протягом кількох місяців, а зміни до Конституції відбуватимуться щонайменше рік, згідно з нашим чинним законодавством. Мінімум рік. Біженці в інших країнах також зможуть проголосувати на референдумі.

Україна готова йти до нейтралітету та без'ядерного статусу України. Ми готові на нього йти. Це найголовніший пункт. Це був перший важливий пункт для Росії, наскільки я пам'ятаю. І наскільки мені пригадується, вони через це розпочали війну. Важливо, щоб це не був ще один папірець а-ля Будапештський меморандум.

Тому нас цікавить, щоб цей папір перетворився на серйозну угоду, яка буде підписана там, де пункти гарантій безпеки, усіма гарантами цієї безпеки. Він обов'язково має бути ратифікований парламентами країн-гарантів, це два. І обов'язково має бути референдум в Україні.

Проведення референдуму неможливе, поки на території України присутні російські війська. Ніхто ніколи, з огляду на конвенції, не зарахує результати цього референдуму, якщо у країни перебувають війська чи збройні незаконні формування чи законні формування іншої держави без будь-якого юридичного фундаменту. Це неможливо.

Війська повинні бути виведені, гаранти все підпишуть, і все це працюватиме далі. Далі ратифікація у парламентах, референдум кілька місяців, а згодом зміни Конституції».

Нагадаємо, згідно з українським законодавством, в умовах воєнного стану заборонено проведення всеукраїнських та місцевих референдумів.

23:05. Орки запустили потужну ракетну атаку на міста України

Очевидці повідомляють про вибухи у багатьох містах:

  • Луцьк, Умань, Херсон, Київ, Житомир, Рівне, Харків.

23:00. ВИДЕО. Зеленський дав інтерв'ю чотирьом російським журналістам

22:50. Стало відомо, де і коли відбудуться переговори делегацій України та рф

Новий раунд переговорів між Україною та росією відбудеться у Стамбулі 29 березня, інформує УП.

Турецьке видання пише, що місце зустрічі було затверджено після розмови президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана з президентом рф владіміром путіним.

Українська делегація, за даними УП, добиратиметься до Польщі, звідки вилетить до Туреччини.

22:10. Виведення військ та референдум. Зеленський розповів про формулу миру

Президент України Володимир Зеленський вимагає, що влада Росії вивела війська на позиції, на яких вони перебували до 24 лютого, щоб розпочати діалог:

«Максимально зменшити кількість жертв, скоротити терміни цієї війни. Вивести війська Російської Федерації на компромісні території – а це все, що було до 24 лютого, до нападу. Нехай повернуться туди.

Я розумію, що змусити Росію повністю звільнити територію неможливо, це призведе до третьої світової війни. Я чудово все розумію і усвідомлюю. Тому я й говорю: це компроміс. Поверніться туди, з чого все почалося, і там спробуємо вирішити питання Донбасу, складне питання Донбасу.

Представники країн, які можуть дати Україні гарантії безпеки у разі нейтрального статусу, нічого не підписуватимуть, якщо у нас стоять війська.

Жодний гарантер… Джонсон, Байден, Дуда, Ердоган? Хто сяде про щось говорити, якщо стоять війська? Хто щось підпише? Нічого не буде, це неможливо. Тому не слід чекати змін у законі. Тому, коли російська сторона сказала: Давайте спочатку змінимо закон, а потім виведемо танки, ми дивимося на них, як на тих, хто не глибоко розуміє політичні процеси з точки зору закону.

Референдум неможливий, коли є присутність військ. Ніхто ніколи, з погляду конвенції, не зарахує результати цього референдуму, якщо у країні перебувають війська чи збройні незаконні формування, чи законні формування іншої держави без будь-якого юридичного фундаменту. Це неможливо.

Ось (припустимо) ми зустрілися, ми з ним (Путіним) домовилися, цього достатньо – нашого з ним договору з підписами, з печатками, хоч кров'ю. Цього достатньо, щоб розпочати процес виведення військ. Війська мають бути виведені, гаранти все підпишуть, і все це все буде працювати далі. Далі ратифікація у парламентах, референдум кілька місяців, а потім зміни до Конституції».

21:30. Чорнобаївка – вже 11 разів! Але аеродром Мелітополя впевнено наздоганяє

В 11-й раз ЗСУ зробили результативний обстріл російських окупантів у Чорнобаївці під Херсоном.

Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович написав жартівливий пост у Facebook.

– Чекала на пост Арестовича про 11-й раз у Чорнобаївці. А написав колишній.

– На вже, люба. 11:0, вночі сьогодні.

– До речі, аеродром Мелітополя впевнено наздоганяє Чорнобаївку: 4:0

20:55. Starstreak у бою. Британія передала українській армії сучасні ПЗРК

Міністерство оборони Великобританії передало Україні партію переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak.

Міністр оборони Бен Воллес в інтерв'ю The Mail сказав: «Перші українські військові пройшли підготовку і тепер працюють разом зі Starstreak. Великобританія робить більше, ніж будь-хто інший, щоб допомогти Україні.

Одна з найбільших проблем полягає в тому, що чим більше ви удосконалюєтеся в системах озброєнь, тим більше навчання вам потрібне для їх використання, тому основна увага має бути зосереджена на тому, щоб допомогти українцям або відремонтувати, або знайти російське чи радянське обладнання, яке вже є в їхньому інвентарі. Просто надання британських танків насправді не спрацює».

Starstreak – британський переносний зенітно-ракетний комплекс, призначений для ураження вертольотів і літаків, що низько летять. Starstreak вважається найшвидшою у світі ракетою класу земля-повітря малої дальності. ПЗРК Starstreak може вражати повітряну ціль на висоті до 5 км.

19:35. Дмитро Кулеба закликав світ бойкотувати французьку компанію Ашан

19:25. Сіверський напрямок: ЗСУ знищили колону окупантів та захопили техніку

Бійці оперативного командування Північ знищили колону окупантів і захопили дві ворожі вантажівки Урал моделі Торнадо-У.

Оперативне командування Північ: «Сили опору поповнили автопарк двома майже новими броньованими Уралами моделі Торнадо-У. Ці дві вантажівки влетіли в копієчку моу рф, тому що зійшли з конвеєра в 2021-му і мають незначний пробіг. Це той випадок, коли російська оборонна промисловість працює на користь України».

Крім отримання трофейних Торнадо, сили опору звітують й про знищення ще однієї колони російських військ. Два Тигра, танк і дві вантажівки з боєкомплектами вирушили за відомим уже маршрутом, відкритим українцями для ворогів.

19:05. Звільнення Тростянця: ЗСУ повідомили про самогубство одного командира РФ та звільнення іншого

Після розгрому силами ЗСУ окупантів у Тростянці застрелився командир 13-го танкового полку, що входить до складу Кантермирівської дивізії, а також був знятий з посади командувач 1-ї танкової армії Західного військового округу рф.

Сухопутні війська ЗСУ: «Стали відомі наслідки звільнення українськими військовими Тростянця в Сумській області та розгрому Кантемирівської танкової дивізії.

Учора ввечері у Головному управлінні розвідки повідомили, що застрелився командир 13-го танкового полку, що входить до складу Кантермирівської дивізії. Отже, число 13 як номер полку виявилося для російського офіцера нещасливим. Так само, як номер 200 для окремої мотострілецької бригади росіян, яку холодноярці розбили та частково задвохсотили на харківському напрямку.

Також командувач 1-ї танкової армії (в/ч 11161, Баковка) Західного військового округу генерал-лейтенант Сергій Кисіль був знятий з посади. У 1-шу танкову армію входить сумнозвісна «елітна» Кантемірівська дивізія. Киселя звільнили через величезні втрати та провал вторгнення рф в Україну.

Не виключено, що втеча російської армії з Тростянця стала останньою краплею, і далі російській верхівці вже неможливо було заплющувати очі на погане управління військами. 26 березня українські захисники звільнили місто Тростянець на Сумщині. Також ЗСУ вдалося вигнати з місця «еліту» російських сухопутних військ – Кантемирівську танкову дивізію.

18:40. Наступний раунд переговорів між Україною та рф пройде в Туреччині

Наступний раунд переговорів офіційних делегацій України та росії відбудеться у Туреччині 28–30 березня.

Член української делегації Давид Арахамія: «Сьогодні на черговому раунді переговорів щодо відео було ухвалено рішення провести наступний живий раунд двома делегаціями в Туреччині 28–30 березня.

Узгоджується, у якому місті пройде зустріч. Один із представників російської делегації заявив, що зустріч відбудеться 29–30 березня.

18:05. У районі ЧАЕС палають понад 10 тисяч гектарів лісів. Це загрожує радіацією

У зоні відчуження в районі ЧАЕС через бойові дії горить понад 10 тисяч гектарів лісів, зафіксовано 31 пожежу. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Європи.

Уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова:

«У зоні відчуження в районі ЧАЕС через бойові дії горить понад 10 тисяч гектарів лісів, зафіксована 31 пожежа, що призводить до підвищеного рівня радіоактивного забруднення повітря. Контроль та гасіння пожеж неможливі через захоплення зони відчуження російськими військами. Внаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, які переносяться вітром на значні відстані.

Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та країнам Європи. Через вітряну і суху погоду інтенсивність і площа пожеж збільшаться, що може спричинити надмасштабні пожежі, з якими важко впоратися навіть у мирний час. Полум'ям можуть бути охоплені сховища відпрацьованого ядерного палива та сховища ядерних відходів, що знаходяться на території Чорнобильської зони».

17:30. Мер Івано-Франківська потрапив під обстріл біля Чернігова, є поранені

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків потрапив під обстріл у Чернігівській області, куди їздив із гуманітарною місією:

«Ми з гуманітарною місією їздили до Чернігова, допомогти фактично оточеному місту. 26 березня ворог обстріляв нашу машину. Слава Богу, всі живі, кілька наших хлопців поранено».

За словами Марцінківа, обстріл стався майже перед Черніговом, перед переправою. Після цього учасники місії все ж таки доставили допомогу жителям міста та бійцям ЗСУ:

«Дякую міському голові Ніжина, який допоміг з евакуацією, бо наш автобус вийшов з ладу через постріли, майже решето», – додав мер Івано-Франківська.

17:00. Брифінг Олексія Арестовича

16:45. ППО збила російський винищувач над Харківщиною

Протиповітряна оборона ліквідувала російський літак над Харківською областю. Про це повідомив Голова Харківської ОВ Олег Синєгубов.

27 березня мобільні підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ в Ізюмському районі знищили російський винищувач Су-34.

16:00. Херсонці знову зібралися на мітинг, окупанти застосували газові гранати

Жителі тимчасово окупованого Херсона вкотре вийшли на мітинг (видання Міст). Ні викрадення людей, ні використання росіянами зброї не завадили людям зібратися на майдані Свободи знову.

Очевидці повідомляють, що окупанти з гучномовців попередили – мітинги заборонені, проте люди все одно продовжують показувати агресору: вони не бояться його, вигукуючи антипутінські гасла та скандуючи «Херсон – це Україна!»

У відповідь російські військові почали стріляти та використовувати газові гранати. Люди повідомляють, що, на жаль, є постраждалі – учасниці акції поранили ногу. Проте люди не розходяться.

15:00. Львівська нафтобаза теж повністю знищена російською ракетою

Нафтобаза у Львові, в яку росіяни вдарили ракетою 26 березня, повністю знищена, повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький: «Нафтабаза у Львові, в яку напередодні потрапила ракета, повністю зруйнована. Підрозділи ДСНС ліквідовували пожежу протягом усієї ночі».

26 березня росіяни завдали кілька ракетних ударів по Львову. Вранці 27 березня ліквідували пожежу, яку гасили понад 12 годин. 27 березня стало відомо, що нафтобаза у Дубні на Рівненщині також зруйнована повністю.

14:10. Зведення Генштабу: росія переміщує частину військ до Білорусі

росія продовжує переміщати свої війська на територію Білорусі для ротації, посилення та поповнення запасів.

Денне зведення Генштабу: «Продовжується переміщення підрозділів росії на територію республіки Білорусь. Зазначені заходи проводяться з метою ротації підрозділів, які зазнали суттєвих втрат, посилення наявних угруповань, поповнення запасів продовольства, палива та боєприпасів, організації евакуації поранених та хворих військовослужбовців. Частина підрозділів збройних сил республіки Білорусь продовжує перебувати на полігонах».

13:30. Глава ГУР: путін може спробувати нав'язати Україні корейський сценарій

Начальник Головного управління розвідки бригадний генерал Кирило Буданов вважає, що росія спробує нав'язати Україні так званий корейський сценарій і зібрати всі окуповані території в єдине квазідержавне утворення:

«Після невдач під Києвом та неможливості повалити центральну владу України, путін вже змінює головні оперативні напрямки – це південь та схід. Є підстави вважати, що він розглядає корейський сценарій для України. Тобто спробує нав'язати лінію розподілу між неокупованими та окупованими регіонами нашої країни. Фактично, це спроба створити в Україні Північну та Південну Корею. Адже проковтнути всю державу він точно не в змозі.

Окупанти спробують сколотити окуповані території в єдине квазідержавне утворення, що протиставлятимуть незалежній Україні. Ми вже бачимо спробу створити паралельні органи влади на окупованих територіях та змусити людей відмовитися від гривні. Можливо, вони захочуть поторгуватися про це і на міжнародному рівні.

Для російського фашистського режиму досі актуальним залишається питання про встановлення сухопутного коридору в Крим. Але для реалізації цього плану є головна проблема – незламний Маріуполь, який скував значні сили ворога».

13:05. Мер окупованого Славутича: Компромісів не було, росіяни поставили одну умову

Міський голова окупованого Славутича Юрій Фомічев заявив, що не йшов на компроміси із російськими військовими:

«Це український Славутич – під українськими прапорами. Вчора (26 березня) окупанти увійшли до міста. Два дні ми стійко боронилися, наші хлопці стояли до останнього. Ми давно в режимі окупованої території навколо нас, тому жодної можливості підключитись Збройним силам України до цього бою просто не було.

Нас дуже якісно підтримували артилерією, але коли підійшли впритул до міста, було прийнято рішення, що артилерія містом не працюватиме. Наша артилерія у нашому місті не працює, ми не ховаємося за мирними жителями. Тому було прийнято свідоме рішення передислокувати наших воїнів, нашу тероборону до Збройних сил України, і місто вийшло на мирний протест. Понад 5 тисяч мешканців висловили своє ставлення до окупантів: це наша земля, це наша територія – і ми самі вирішуємо свої проблеми.

Жодної співпраці з окупантом ми не ведемо. Ми визначили умови існування міста в окупації, але жодної гуманітарної допомоги, іншої допомоги від окупантів нам не потрібне. Ми свої проблеми вирішуємо не перший день самостійно. Пережили вимкнення електроенергії. Ми обов'язково переможемо і прорвемося.

Розмові, яка відбулася з росіянами? Жодних компромісів не було. Коли окупанти вже прийшли до житлової зони, було прийнято рішення на рівні Збройних сил припинити опір у місті, не йти до міста. Нема Збройних Сил тут: Славутич боровся виключно силами територіальної оборони. Підтримка могла бути лише артилерією здалеку – і бити по власних будинках, по власному місту Збройні сили не могли. Ми цього ніде не робимо. А оборонятись у місті вже не було ні зброї, ні засобів. Тож рішення було таким. Це не був компроміс із противником. Ми врятували наших хлопців та мирних жителів.

Від окупантів жодних вимог ми не приймали. Єдине, що вони поставили чітко питання, що вони обстежуватимуть місто щодо наявності зброї. Місто вийшло на мирний протест. Такі єдині домовленості були: що ми на своїй землі самі керуємо, живемо за українськими законами, українською Конституцією, під українським прапором – жодного впливу на це вони не мають і не повинні мати. А щодо зброї – це їх ініціатива, сьогодні ми не можемо стримувати їх від таких дій».

12:30. Ватажок бойовиків лнр заявив про референдум про входження до складу Росії

Ватажок квазіреспубліки лнр Леонід Пасічник заявив, що найближчим часом на території лнр може пройти референдум про входження до складу росії: «Референдум про входження до складу росії може провідбутися ти в лнр найближчим часом».

У 2014 році рашка окупувала український Крим, провівши псевдореферендум на території півострова. Згідно з українським законодавством, в умовах воєнного стану заборонено проведення всеукраїнських та місцевих референдумів.

12:00. На ЧАЕС змогли частково замінити персонал, який був у заручниках у росіян

На Чорнобильській атомній електростанції, захопленій російськими військовими, вдалося провести ротацію персоналу, який перебував у заручниках окупантів із першого дня війни.

Міський голова Славутича Юрій Фомічов: «Щодо ротації персоналу: нам справді вдалося замінити ту зміну, яка опинилась у перший день масштабного вторгнення, 24 лютого, на Чорнобильській АЕС. 26 днів усі працівники станції перебували там у заручниках.

Нам вдалося частково замінити людей, щоб вони повернулися до своїх родин. Ми знайшли добровольців – вони справжні герої, як і ті, хто був у цей час. Але це вже свідоме рішення людей: поїхати на Чорнобильську АЕС, розуміючи, що це може бути надовго.

Ми ведемо постійні діалоги, щоб робити ротацію частіше. Щоб це було не 20 днів, а хоча б удвічі менше та ще частіше. Про повноцінне відновлення системи роботи та заміни персоналу поки що не йдеться, але про більш часту ротацію переговори продовжуються. Періодично є зв'язок стаціонарними телефонами з тими, хто перебуває на ЧАЕС. На станції є запас українських продуктів, завезених до війни».

11:30. Захисники звільнили Гусарівку на Харківщині

Збройні сили України вибили окупантів із села Гусарівка, що неподалік окупованої Балаклії, у Харківській області.

Центр стратегічних комунікацій Spravdi з посиланням на ЗСУ:

«Захисники України звільнили село Гусарівка (Харківська область). Гусарівку було окуповано силами 2 БТГрів російських окупантів за підтримки підрозділів російського спецназу. Захисники знищили близько 60 одиниць ворожої техніки, втрати особового складу уточнюються, але рахунок за сотню.

Цю інформацію підтверджує і волонтер Роман Донік. Він також виклав у соцмережі фото знищеної техніки окупантів.  

11:20. Нафтобаза в Дубні знищена повністю після ракетного удару

Нафтобаза в Дубні на Рівненщині зруйнована вщент внаслідок російського ракетного удару 26 березня, людських жертв немає.

Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль: «На жаль, база догоряє. Руйнування великі. Дякувати Богу, без людських жертв, але база повністю зруйнована».

Нагадаємо, 26 березня пізно ввечері військові РФ влучили у нафтобазу міста Дубно.

10:10. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

09:45. Армія РФ зменшилася на 16 600 осіб

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія зменшилася на 16600 солдатів.

Дані Генштабу. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 27.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 16600 осіб,
  • танків – 582,
  • бойових броньованих машин ‒ 1664,
  • артилерійських систем – 294,
  • РСЗВ – 93,
  • засоби ППО – 52,
  • літаків – 121,
  • вертольотів – 127,
  • автомобільної техніки – 1144,
  • кораблі / катери – 7,
  • цистерн із ПММ – 73,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 56,
  • спеціальна техніка – 21
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:00. Розвідка Британії: війська РФ спробують оточити українські сили на сході

Російські війська концентрують свої зусилля аби спробувати оточити українські сили на Донбасі. Про це йдеться в останньому розвідувальному огляді Міноборони Британії (УП):

«Російські сили, схоже, концентрують свої зусилля, щоб спробувати оточити українські сили, які знаходяться безпосередньо перед сепаратистськими районами на сході країни, просуваючись з боку Харкова на півночі та Маріуполя на півдні».

Щодо півночі України, то поле бою там залишається переважно статичним, а локальні українські контратаки перешкоджають спробам Росії реорганізувати свої сили.

25 березня російська міноборона заявила, що концентруватиметься на «повному звільненні Донбасу», але й можуть спробувати взяти штурмом Київ, Харків та інші обласні центри. У Пентагоні зауважили, що Росія змінила загарбницькі пріоритети і вже націлена не на Київ, а на Донбас із метою відрізати українські сили на схід від інших.

08:30. Українські військові звільнили селище на околиці Харкова

Українські захисники звільнили селище Вільхівка, що за кілька кілометрів від Харкова.

Як повідомляють командири батальйонів харківського осередку територіальної оборони «Азов» Костянтин Немічев та Сергій Величко, українці знищили близько 70 окупантів та ще 27 взяли в полон: 

«Нашим підрозділом під час наступальної операції було звільнено населений пункт Вільхівка. У бою було знищено близько 70 одиниць живої сили супротивника, 3 одиниці техніки, затрофеєні КШМ (командно-штабна машина) та МТЛБ, а також взято в полон 27 окупантів».

07:45. 80 орків вирушили до пекла. ЗСУ звільнили два села у Запорізькій області

У результаті успішної наступальної операції силами Мелітопольського батальйону територіальної оборони разом із іншими підрозділами Сил оборони Запорізького краю були повністю звільнені від російських окупантів села Полтавка та Малинівка на схід від міста Гуляйполе.

За інформацією Запорізької окремої бригади територіальної оборони, наші бійці знешкодили більше 80 одиниць живої сили ворога, декілька одиниць бронетехніки, захопили документи та зброю мотострілкового підрозділу рф.

07:30. Карабах, Курили та Калінінград. Відкриття других фронтів проти Росії нам би допомогло

Секретар РНБО Олексій Данилов вважає, що відкриття додаткових фронтів у сфері інтересів рф на теренах інших країн дуже допомогло б Україні боротися з російським нападом.

«Після того, як Нагірний Карабах увів військовий стан у себе на території, я можу сказати: там справді відбуваються події. Байрактари не тільки прасують орків на нашій території, вони відпрацювали у Нагірному Карабаху. І там Вірменія сьогодні звертається до Росії, щоб вона допомогла військами. Але вони звідти війська знімали та відправляли до нашої країни минулого тижня. Ми відстежували ці колони, які йшли. І ми розуміємо, що допомога, яку Росія обіцяла Нагірному Карабаху і Вірменії, мабуть, там навряд чи з'явиться.

Крім того, я хочу звернути увагу, що сьогодні, після заяви Японії про приналежність чотирьох островів Курильської гряди безпосередньо Японії, рф почала навчання, але кількість військових, які є в тому секторі оборони рф, на сьогоднішній день вкрай мала, тому що вони їх усіх відправляли сюди.

Чим закінчуватиметься ця ситуація, поки невідомо. Але якщо відкриватимуться другі фронти для рф, які вона штучно створила власними діями за свою коротку історію, вони нам дуже якісно допомагатимуть. А от Грузія поводиться не дуже коректно, м'яко кажучи.

Але якби і Придністров'я, і ​​Грузія, і всі сьогодні займалися б поверненням своїх територій... Більше того, Польща, поки що не на офіційному рівні, вже виступила з претензіями на Калінінградську область. Це б нам точно допомагало, бо їм було чим займатися, окрім того, щоб знищувати наші міста та села, вбивати наших дітей та жінок».

07:10. Безумство. Путлерівці застосували фосфорні боєприпаси біля Авдіївки

Кореспондент BuzzFeed News Крістофер Міллер повідомив про застосування рашистськими путлерівцями фосфорних боєприпасів біля Авдіївки Донецької області у ніч із 26 на 27 березня.

«Наразі на лінії фронту в районі східного міста Авдіївка російські війська застосовують білий фосфор проти українців. Фотографії українського лейтенанта, зроблені в режимі реального часу, поки ми розмовляли. Він назвав ситуацію «безумством».

06:50. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

06:00. Подоляк розповів, коли переговори з рф підуть легше

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що усвідомлення росією реального рівня власних втрат змусить її перейти до конструктивніших переговорів з Україною (Frankfurter Allgemeine Zeitung):

«Переговори зараз проводяться Україною для створення системи гарантій безпеки, яка неможлива без участі США. Україна наполягає на системі гарантій безпеки, до якої увійдуть країни, які готові надати ці гарантії, у тому числі й у військовому сенсі. Від цього залежить багато іншого.

Питання тимчасово окупованих Криму та ОРДЛО мають вирішувати перші особи України та рф, а москва стане конструктивнішою у мирних переговорах, коли усвідомить, що від продовження війни втратить більше ніж Україна.

Щоб це сталося, потрібно щоб наша армія ефективно діяла. А для цього потрібно, щоби наші партнери нам адекватно допомогли. Якщо не бажаєте зробити безпольотну зону, дайте нам системи ППО, щоб ми могли закрити небо, щоб не бомбили наші мирні міста. Друге: дайте нам зброю, щоби розблокувати такі міста як Маріуполь. Третє: потрібні санкції на кшталт нафтового ембарго, максимальні обмеження щодо фінансових операцій тощо».

05:25 Нагірного Карабаху не існує. Азербайджан нагадав рф, чия це територія

Міністерство оборони Азербайджану вимагає від рф вивести війська Вірменії з визнаних у світі територій Азербайджану і більше не використати вираз Нагірний Карабах.

Міноборони Азербайджану: «Закликаємо Міноборони рф відповідно до положень тристоронньої заяви забезпечити повне виведення залишків вірменської армії та незаконних вірменських збройних формувань з визнаних міжнародним співтовариством територій Азербайджану, не представляти в спотвореній формі пересування збройних сил Азербайджану в межах суверенних територій нашої країни, не використовувати вислів Нагірний Карабах і правильно вказувати назву територій Азербайджану».

25 березня відбулася телефонна розмова міністра оборони Азербайджану генерал-полковника Закіра Гасанова з міністром оборони рф сергеем шойгу. Глави відомств обговорили ситуацію у невизнаній Нагірно-Карабахській республіці, де тимчасово дислоковано російський миротворчий контингент.

В Азербайджані заявили, що висловлюють жаль у зв'язку з односторонньою заявою Міноборони рф від 26 березня 2022 року (там рф звинуватила Азербайджан у порушенні договору і вторгненні в зону відповідальності миротворців рф). Азербайджан зазначає, що немає жодної адміністративно-територіальної одиниці під назвою Нагірний Карабах. А назва села, що згадується у заяві, – не Фурух, а Фаррух.

04:50. У Харкові росіяни знову обстріляли ядерну установку

У Харкові під російський обстріл знову потрапила ядерна установка.

Державна інспекція ядерного регулювання України: «За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) 26.03.2022 ЯПУ «Джерело нейтронів» в черговий раз потрапило під обстріл. Оцінити масштаби пошкоджень унеможливлюється через бойові дії, які не припиняються в районі розташування ядерної установки.

«Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстрілу може призвести до dfжких наслідків через забруднення прилеглих територій».

04:10. Ворог випустив 6 ракет по Львову, ЗСУ збили 1 літак та 5 ракет

За добу 26 березня Повітряні сили Збройних Сил України збили один літак окупантів. Водночас ворог випустив 6 ракет по Львову, потрапивши до бази зберігання пального та по території бронетанкового заводу.

Повітряні сили ЗСУ: «Другий день поспіль російський злочинний режим вдається до повітряного терору – по мирним українським містам летять десятки крилатих і балістичних ракет. Пуски виробляються з моря, суші та повітря з-за меж території України. Шість таких ракет російські окупанти випустили по Львову, влучивши в базу зберігання пального та по території бронетанкового заводу.

Ворог суттєво знизив авіаційну активність у повітряному просторі України та завдає масованих ракетних ударів. Для проведення повітряної розвідки та дорозвідки об'єктів, по яким було завдано ударів ракет, загарбники активно використовують безпілотні літальні апарати різних типів, від оперативно-тактичного рівня – до квадрокоптерів, які дедалі більше знищуються українським ППО.

Протягом доби 26 березня, окрім згаданого літака, Повітряні сили знищили щонайменше 12 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Окрім цього воїни однієї з бригад Десантно-штурмових військ із переносних ракетних комплексів збили три крилаті ракети, що несли смерть українцям. Загалом за добу знищено: 1 літак; 12 БПЛА різних типів; 5 крилатих ракет».

02:30. Зведення Генштабу. У Попасній ворог здійснив обстріл власних позицій

Генштаб Збройних Сил України повідомляє, що ворог не виконує поставленої мети, а у Попасній російські війська зробили обстріл власних позицій:

«Супротивник продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Жодного із поставлених завдань повністю не виконав. Частково досяг успіху на окремих напрямках».

01:30. Зеленський: Україна не може збивати ракети з дробовиків. Потрібні танки та літаки

Президент Володимир Зеленський закликає міжнародних партнерів надати Україні необхідні для деблокування Маріуполя танки та літаки, бо українські захисники не можуть збивати російські ракети кулеметами та дробовиками:

«Україна не може збивати російські ракети з дробовиків, з кулеметів, яких надто багато у постачанні.

А деблокувати Маріуполь неможливо без достатньої кількості танків, іншої бронетехніки та, обов'язково, літаків. Про це знають усі захисники України. Знають усі захисники Маріуполя. Знають тисячі людей – громадяни, громадянські, які вмирають там у блокаді.

Це знають у США. Знають усі європейські політики. Ми сказали всім. І це повинні знати якнайшвидше і більше людей на землі. Щоб усі розуміли, хто і чому просто побоявся запобігти цій трагедії. Просто побоявся ухвалити рішення».

01:00. Нічне звернення Президента України Володимира Зеленського

Володимир Зеленський: «В Україні немає та ніколи не було мовної проблеми. А тепер ви, російські окупанти, цю проблему створюєте. Це ви робите все, щоб наші люди уникали російської мови. Тому що російська мова асоціюватиметься тільки з вами, з цими вибухами та вбивствами.

Ви депортуєте наших людей. Ви цькуєте наших вчителів. Ви змушуєте їх повторювати все за вашими пропагандистами. Це ви захоплюєте у полон наших мерів та українських активістів. Це ви розставляєте на окупованих територіях бігборди із закликами не боятися говорити російською.

Там, де російська завжди була частиною повсякденного життя, як і українська мова, там, де ви перетворюєте українські міста сьогодні на руїни. Росія робить все, щоб на території нашої держави відбулася дерусифікація. Це ще один вияв вашої самогубної політики».

00:00. Початок 32-го дня війни, 27 березня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.