Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
669
0

«Ми граємо не вдома»

Підсумки сезону в першій лізі: «ЦСКА»

За кілька турів до закінчення змагань у першій лізі ЦСКА забезпечив собі місце у наступному сезоні серед команд першої ліги. Сезон, що минає, склався для армійців не найкращим чином, але команда зуміла попсувати нерви багатьом колективам, хоча й інколи насилу зводила кінці з кінцями. Враженнями про те, як проходила для команди боротьба в чемпіонаті, поділилися гравці ЦСКА.

Денис Васильєв: «Для нашої команди вдалим був лише початок сезону»

- Я народився і зростав у місті Бахмач Чернігівської області, де й почав займатися футболом. Згодом перейшов у Щасливе - у школу при команді „Борисфен". Там я навчався до 10-го класу, після чого мене помітили тренери РВУФК (Республіканське вище училище фізичної культури), куди я згодом і перейшов. Коли я навчався в 11-му класі, на мене звернув увагу тренер ЦСКА Василь Євсеєв, і я почав грати за цю команду, де граю й до сьогодні. В ЦСКА я вже три роки, а взимку тренер довірив мені капітанську пов'язку.
Команда у нас дуже молода, перспективна. Всі хлопці молоді, по 18—22 роки. Звичайно, в команді є кілька досвідчених гравців — це Ігор Костюк, Андрій Зав'ялов, котрі завжди допомагають нам, радять, як краще грати, адже досвід у них дійсно багатий. Вони вже пограли у вищій лізі та зіграли безліч ігор на досить професійному рівні. Взагалі, команда дуже дружна, хороший тренер, тренерський склад і персонал.

— Наскільки цей сезон був вдалим для команди?
— По-перше, він ще не закінчився. Сам сезон для нас не дуже успішний. Вдалим був лише його початок, коли ми залишалися на п'ятому-шостому місцях. Через втрату досвідчених гравців, таких, як Мар'ян Марущак, Сергій Рожок, після першого кола стало грати набагато важче, бо в команді залишилися молоді гравці. Друга половина сезону пройшла не зовсім добре, бо поразок у нас набагато більше, ніж перемог.

— Недостатнє фінансування клубу вплинуло на виступи команди?
— Звичайно, це одна з основних причин, чому ми невдало виступаємо. Чим відрізняються більш забезпечені команди від бідних? Тим, що в них кращі умови для роботи та тренуваннях, кращі преміальні, зарплати. Інколи трапляється, що ми по три місяці не отримуємо зарплати, а в декого ж є сім'ї, їм потрібно їх забезпечувати. Це також впливає на психологічний стан нашої команди. Сподіваюсь, що в майбутньому такого не буде.

- Тобто у вас не було мотивації грати?
- Ні, мотивація у нас була. У кожного футболіста нашої команди є мотивація проявити себе, щоб його помітили тренери і забрали до вищої або першої ліг, де краще фінансування. Мотивація у нас була довести всім, що ми вміємо грати в професійний футбол, довести тренеру, що ми хороші футболісти, а основною мотивацією було проявити себе.

- Як капітан назви найкращого гравця вашої команди цього сезону?
- Я не можу назвати когось одного, інші образяться (сміється). У нас в середньому рівна команда. Нехай тренер чи президент когось виокремлюють, а я вважаю, що всі хлопці  добре  проявили себе в цьому сезоні.

- Відчуваєш на собі поблажки з боку тренера? Все ж таки ти вже три роки в команді, досвідчений гравець...
- Ні, у тренера до всіх однакові вимоги. Тим паче, що всі ми молоді хлопці, і з нас вимагають максимум. Незважаючи на те, скільки ти років в команді, ти повинен виходити і доводити, що добре граєш, щоб потрапити до складу.

- Найуспішніший і прикрий матч сезону...
- Напевно, найвдалішим був матч в першому колі з „Оболонню", коли ми зіграли 1:1, та й з Луцьком коли ми 0:1 перемогли на виїзді. Це вдалі матчі, котрі принесли безліч позитивних   емоцій.
Коли з „Оболонню" на останніх хвилинах Олег Давидов зрівняв рахунок, емоції просто не передати словами. Чи коли в Луцьку перемогли, це було ще краще. Саме ці два матчі найбільш запам'яталися з усього сезону, бо ми грали проти „пивоварів" - лідерів першої ліги, і проти команди, яка вилетіла з вищої ліги. Невдалий матч був нещодавно - це знову ж таки проти ФК „Оболонь", коли наша команда поступилася з рахунком 2:3. Просто цей матч ми могли зіграти внічию, бо нічим не поступалися супернику.

- Ви могли зіграти краще і, навіть, перемогти?
- Так, могли зіграти набагато краще, але успіх був не на нашому боці. В цьому матчі, як і завжди, ми виклалися повністю. Наша команда грає не тільки для себе та тренерів, а, в першу чергу, для вболівальників, котрі завжди нас підтримують. Нам дуже приємно, що ці 60—70 чоловік завжди присутні на наших іграх, їздять з нами на виїзні матчі.

- Чи думав ти про перехід до іншого клубу?
- Думки і бажання є йти туди, де краще. Завжди людина шукає, де добре, де можна більше заробити і краще жити. Я впевнений, що всі, хто грає в ЦСКА, прагнуть цього. Зараз я про це не думаю, бо в мене ще не закінчився термін контракту з командою.

- За цей сезон в тебе доволі часто були конфлікти з суддями...
- Так, конфлікти з суддями були, і за це в мене багато карток. З   усіх своїх жовтих карток менше половини я отримав за розмови з арбітрами. Просто мене зачіпає, коли на полі несправедливе суддівство, я намагаюся відстояти свою позицію і, насамперед,  позицію команди. В мене йде сплеск негативних емоцій, і за свої розмови я отримую жовті картки. З цього приводу в мене була розмова з президентом клубу та гравцями, всі вони кажуть, що так себе поводити не можна. Я це все розумію і намагаюся себе стримувати.

- Отже як капітан ти намагаєшся відстоювати позицію своєї команди?
- Я повністю згоден з цим твердженням. Був такий епізод, ми грали з „Динамо-Ігросервісом" із Симферополя в Києві. Зіграли 2:2, і нам на останніх хвилинах забили пенальті. Наша команда вважала, що руки не було в штрафному майданчику, у нас була розмова з суддею, я   відстоював інтереси нашої команди, і за це отримав жовту картку.

- Чому вдома ви грали гірше, ніж на виїздах?
- Ми граємо не вдома (сміється), бо у нас на стадіоні проходить ремонт і нам не дозволяють на ньому грати. Свої матчі проводимо в Кончі-Заспі. Дякуємо, за те, що нам надають можливість виступати на хороших полях. Можливо, тому, що вдома більше відповідальності за результат, доводиться більше атакувати, вдома треба обов'язково перемагати. А коли граємо на виїзді, команда може варіювати тактичними схемами, зіграти на контратаках. Якщо навіть і зіграємо внічию, все ж таки це не так прикро, як ми втрачаємо очки вдома.

- Які були помилки у команди в цьому сезоні?
- Оскільки ми програли багато матчів, то й помилок було також багато. Основні прорахунки -не до кінця догравали у тих чи інших епізодах.

- Як вважаєш, що очікує команду в наступному сезоні?
- Сподіваюсь наступний сезон буде більш вдалий.

Антон КОРОЛЬЧУК: Тренер повірив у мене, і я став грати в основі

- Антоне, ти в ЦСКА з минулого року. А де виступав до цього?
- В ,,Динамо-3», іноді виходив за  «Динамо-2» та дубль. Потім доля закинула мене в Харків, у «Геліос», але там зазнав травми, тож з регулярними виступами в основі команди не   пощастило. Після цього вже перейшов сюди. Тренер повірив в мене і я став грати в основному складі. З тренером склалися нормальні стосунки, сподіваюсь, що виправдовую його довіру.

- Чи не думав ти переходити до іншого клубу, адже з усіх сторін тільки й чутно: «Молодий та перспективний»?
- Дуже приємно, звісно, коли про тебе таке говорять. Думати потрібно після закінчення сезону. Якщо будуть якісь пропозиції, то тоді й розгляну, звичайно ж, за посередництвом клубу. Поки конкретних пропозицій не було.

- А неконкретні?
- Було кілька, та цим займається мій агент. Він мене попереджає, коли хтось мною цікавиться.

- Як, на твою думку, ви відіграли цей сезон?
- Загалом сезон склався для нас непогано. Коли я перейшов з «Динамо-3», це був для мене великий плюс. Оскільки я перейшов з другої в першу лігу, до того ж я одразу почав грати в основному складі та набирався дуже цінного, як для мого віку, досвіду. Хотів отримати досвід - отримав, задоволений командою, її духом, атмосферою. На якомусь етапі я виріс.

- Яка твоя основна мотивація, граючи в ЦСКА?
- Набиратись досвіду і перейти в перспективі в кращу команду. Хоча у нас зараз скрутне фінансове становище, та в цю команду я прийшов не за грішми, й вік зараз такий, що гроші не дуже хвилюють. Звісно, вони потрібні, але досвід нині важливіший.

- Які у тебе стосунки з тренером? Чи не виникали у вас конфлікти?
- Слава Богу, конфліктів у нас з Юрієм Максимовим немає. Він молодий тренер, тому ми намагаємось розуміти його, а він нас. Стосунки з гравцями досить дружні та мирні. Максимов завжди все робить, аби морально нас підтримувати, він завжди дякує нам за гру, якою б вона не була. Ми завжди аналізуємо помилки один одного, аби не допускати їх знову.

- Суперечки у вас не виникають?
- Якби вони не виникали, то не було б і результату.

- Тренер вже щось казав щодо того, як ви відіграли цей сезон?

- Ще ні. Він просто каже, що нам потрібно готуватись до наступних матчів.

- Як оцінюєш в процентному відношенні свою результативність?
- Я забив лише три м'ячі. Але іноді можна не забивати, але зро-бити дуже багато корисного для команди. Забивати — це добре, але потрібно робити все можливе, аби команда показувала результатив-ну гру.

- Який матч в цьому сезоні був для тебе найуспішнішим?
- Важко сказати. Успішним він може бути не через те, що ти забив, тому що твоя команда перемогла. До того ж можна просто віддавати хороші передачі й це можна вважати успіхом. Якийсь один матч я не можу виділити.

- А які матчі були невдалими?
- Найбільше запам'ятався матч з «Борисфеном». Гра не пішла, і мене замінили на 42-й хвилині.

- Чи відчуваєте ви конкуренцію в команді?
- У нас такого поняття, як конкуренція, немає. В основному упродовж сезону грають одні й ті ж гравці, навіть ті, які запасні, теж не розслабляються, адже колектив загалом невеликий.

- Чи виникали у тебе якісь конфлікти з командою?
- Ні, всі дуже дружні, конфліктів не було. Дуже хороша команда, я задоволений, що потрапив саме сюди.

- Чому ви вдома грали гірше, ніж на виїзді?
- Не знаю, можливо, поле зачароване (посміхається). Можливо, не щастило.

- Як оцінюєш  суддівство у ваших змаганнях?
- Судді - це окремі дійові особи у футболі. Іноді, на мій погляд, вони неправі. Особисто я з ними не сперечаюся. Це нічого не дасть, лише погіршить становище команди. А переконати їх неможливо, все марно. Коли граєш, звісно, емоції тебе переповнюють через край, але все одно намагаюсь з ними не сперечатися, адже можна отримати й жовту картку. Помилки у них теж є, адже всі помиляються в цьому житті. А мати „кримінальний" авторитет також не хочу.

- Що вас чекає у новому сезоні?
- Швидше за все, я буду у новому клубі. Звісно, буде дуже шкода прощатися з хлопцями, адже вони всі для мене стали рідними, але хочеться йти далі, досягати чогось нового.


Вікторія ЗАДВІРНА, Анастасія ІЛЬЇНА., газета «Украиїнський футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Тренер Зари: «Было видно, что судья хотел помочь Шахтеру»
Футбол | 18 апреля 2024, 18:45 23
Тренер Зари: «Было видно, что судья хотел помочь Шахтеру»

Младен Бартулович – о матче против «Шахтера»

АНЧЕЛОТТИ: «Пенальти – азартная игра. Доверял Лунину, который был спокоен»
Футбол | 18 апреля 2024, 02:05 4
АНЧЕЛОТТИ: «Пенальти – азартная игра. Доверял Лунину, который был спокоен»

Карло коротко прокомментировал серию пенальти в матче «Манчестер Сити» – «Реал»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.