Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1502
0

Сеуканд: без катків хокею не буде

Днями український хокей успішно пережив два відповідальні випробування

Хокеїсти молодіжної збірної України (U20) на чемпіонаті світу в першому дивізіоні, який проходив у Данії, виграли чотири зустрічі та поступилися тільки збірній Данії. І хоча поразка від данців стала головною у визначенні володаря путівки до елітного дивізіону, виступ нашої команди можна вважати вдалим.

Наприкінці турніру хокейних "молодіжок" відразу в трьох збірних -- Данії, України та Латвії - було по чотири перемоги. Відповідно до регламенту, врахували різницю закинутих-пропущених шайб у поєдинках між трьома командами. За цим показником Данія випередила суперників і, посівши перше місце, отримала право виступати в елітному дивізіоні чемпіонату світу 2007 року. Тим часом національна збірна України з хокею з трьома перемогами впевнено здобула золотий кубок на черговому турнірі "Євро Хокей Челлендж".

Враженнями від виступу наших збірних на міжнародних турнірах із журналістом "Газети" поділився головний тренер національної команди України Олександр Сеуканд.

- Головним завданням для нашої команди є успішний виступ на чемпіонаті світу, що відбудеться наприкінці квітня 2007 року в Москві. А етап "Євро Хокей Челлендж" ми розглядали, як можливість переглянути якомога більшу кількість кандидатів до національної збірної, - розпочав розмову Олександр Сеуканд. - Ми мали перевірити стан спортивної форми у потенційних збірників. Не в останню чергу, для нас мав значення результат. Ці завдання ми вирішили успішно. Потішили вболівальників, переглянули кандидатів, склали власне враження про них і перемогли в усіх поєдинках.

- Як оцінюєте шанси на успіх національної збірної на першості світу?
- "Челлендж" і чемпіонат світу - це абсолютно різні турніри. Нашими суперниками на першості світу будуть команди Росії, Данії та Фінляндії. Поки в Україні не буде налагоджено спорудження катків, поки хокейну інфраструктуру країни не доведуть до пуття, наша збірна вирішуватиме одне завдання - зберегти місце в групі А. Це нам до снаги лише в тому разі, якщо зберуться всі наші найкращі гравці.

- Чи маєте підстави сподіватися, що український хокей прогресуватиме?
- З приходом нового президента Федерації хокею України Анатолія Брезвіна, з'явилася певна надія. У нього є план розвитку хокею розрахований на десять років. Президент ФХУ має намір ініціювати будівництво катків у Львові, Одесі, Донецьку, Харкові та Києві. Тільки-но це станеться, думаю, відразу виникне поштовх у розвитку хокею. Коли з'являться катки, можна буде проводити повноцінний чемпіонат України, залучати якомога більшу кількість гравців у професійний хокей, розбудовувати дитячо-юнацький хокей. Тоді можна буде з оптимізмом дивитися на майбутнє цього виду спорту. А наразі в Україні півтора катка та жменя людей, які займаються хокеєм. Поки не почнуть будувати катки, хокей в Україні буде екзотичним видом спорту.        

- А коли, за словами президента ФХУ Анатолія Брезвіна, реалізуються його плани?
- Говорити можна багато. Головне, щоб слова не розходилися з ділом. Повірте, я стільки разів чув різні обіцянки й доволі часто до реалізації не доходило. У президента ФХУ є ідеї, є підтримка з боку держави, сподіваюся, що в нього все вийде.  

- На чемпіонаті світу гратимуть українські "енхаелівці"?
- Для наших "енхаелівців" завжди відкриті двері збірної. Номінально вони є українцями, проте тільки-но доходить до чемпіонату світу, в них з'являється маса причин не їхати у національну команду. То сімейні причини, то стан здоров'я... Тож те, що в нас є "зірки" національної хокейної ліги - добре. Головне, щоб вони приїхали в збірну.   

- Чи були вже попередні розмови з Русланом Федотенком і Олексієм Понікаровським про їхню участь у чемпіонаті світу?
- Звісно, що були. Вони отримають запрошення відразу після того, як їхні команди припинять боротьбу за Кубок Стенлі.

- Як гадаєте, чому "енхаелівці" не хочуть грати за збірну?
- Про це потрібно запитати в них. Мені важко дати відповідь на ваше питання. Зібрати "енхаелівців" мені вдалося лише одного разу - на Олімпійських іграх у Солт-Лейк-Сіті. На інші змагання приїздив лише Христич. 

- Як виглядає план підготовки національної збірної до чемпіонату світу?
- Перший етап "Євро Хокей Челлендж" уже відбувся в Києві. Наступний пройде у лютому в Франції. Третій етап заплановано на квітень. На цей період ми ще не планували спарингів. Знаємо, що у квітні готуватимемося і ближче до того часу підшукаємо спаринг-партнерів.

- Усе-таки, як оцінюєте шанси української збірної виконати завдання-мінімум - залишитися в когорті найсильніших?
- Ви знаєте наших суперників. Перші три команди проходять у наступний етап чемпіонату світу. А четверта боротиметься з іншими команди чотирьох груп, які посядуть останні місця, за збереження прописки в когорті найсильніших. Ми, традиційно, боротимемося за виживання. Наразі це нам вдається. Дай Боже, щоб так було завжди.  

- Як оцінюєте виступ збірної на чемпіонаті світу в першому дивізіоні?
- Дуже позитивно. Нашого воротаря визнали найкращим на турнірі. Володимира Олексюка визнали одним з найкращих захисників. Це вселяє оптимізм... Це ж добре, що наша збірна, попри всілякі негаразди, є конкурентоспроможною.

- В Україні ще декілька тижнів тому точилися розмови, мовляв, коли теперішні гравці національної хокейної команди покинуть спорт, їх не буде ким замінити - у нас немає здібної молоді. Турнір у Данії довів скептикам, що є кому представляти Україну на міжнародній арені?
- Поки в нас є майстри, які побували на чемпіонатах світу, Олімпійських іграх, потрібно готувати молодь на їхньому прикладі. Вони мають давати приклад. Розповідати про те, як потрібно грати, можу і я. А ось показувати мусять досвідчені хокеїсти. Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Турбує, що час спливає, багато наших молодих хокеїстів приймають білоруське громадянство і їдуть з України. Вони бачать безперспективність хокею на батьківщині. Це найстрашніше.

- Базовим клубом для збірної був київський "Сокіл", який є єдиним професійним клубом України. Нині київська міська влада відмовилася фінансувати цю команду. Чи виживе "Сокіл" за таких умов?
- Для мене, щиро кажучи, майбутнє "Сокола" теж вкрите туманом. Єдина надія на нового президента Федерації хокею України та на його оточення. У розмовах вони пообіцяли допомогти хокейному клубу "Сокіл". Я, зокрема, був на засіданнях комісії Верховної Ради у справах сім'ї, спорту та туризму, яку очолює Микола Томенко. Депутати теж обіцяють допомогти. 

- Тобто "Сокіл" не повинен "знятися" з розіграшу відкритого чемпіонату Білорусі?
- Поки що граємо. Невдовзі розпочнеться новий чемпіонат. Як ми добиратимемося на виїзні матчі, як житимемо далі, наразі не знаю.

- Чи є перспектива будівництва в Києві сучасного льодового палацу?
- Дуже хотілося б. Столиця держави, яка прагне в Європу, не має льодового палацу. Це соромно... Думаю, в жодній країні такого немає. Наприклад будь-яке європейське місто. Там принаймні є простий льодовий палац, де є змога проводити хокейні двобої. А в нас не має. Сумно...

Гліб Ваколюк, www.champion.com.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.