Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1207
0

Сергей НАЗАРЕНКО: «Мы должны бороться за медали»

Президент БК «Химик» дал интервью перед стартом сезона

Сергей НАЗАРЕНКО: «Мы должны бороться за медали»
Напередодні старту чемпіонату Суперліги 2010/2011 рр. президент БК «Хімік» Сергій Назаренко розповів прес-службі клубу про очікування від нового сезону.
 
- Під час прес-конференції по завершенні сезону Ви казали, що в команді буде максимум три легіонера, тоді як на даний момент їх кількість істотно зросла. Чим це викликано?
- Ми попередньо і справді планували запросити трьох легіонерів. Чому зараз більше? За період зборів ми побачили – команда сформована таким чином, що за кількісним складом в розпорядженні тренерського штабу перебуває лише десять гравців, навіть з урахуванням легіонерів, які, як передбачалося, будуть у клубі.
 
 Ми дійсно залучили до тренувань основної команди трьох гравців дубля – це Пустовой, Тихонов і Прокопенко, і вважаємо, що ці хлопці вже в змозі грати в командах, але давайте будемо об'єктивними та розумітимемо, що сьогодні вони не можуть виконати завдання, які ми поставили перед клубом. Вони однозначно будуть виходити на майданчик, але їм ще потрібен час, як мінімум рік, щоб вони себе проявили. Природно, що гравці захисних позицій проявляють себе більше, тому Прокопенко отримає більше часу, але також тренер зацікавлений і в тому, щоб залучати великих гравців. Зрозуміло, що багато часу у них не буде. Але вирішувати завдання необхідно сьогодні, тому клуб змушений запрошувати легіонерів.
 
- Легіонерів підбирав сам головний тренер або ж керівництво клубу?
- Керівництво клубу ніколи не займається комплектацією команд. Природно, тренер погоджує, доводить свої позиції, а ми визначаємо фінансування та інші питання.
 
- Судячи з того, як «Хімік» зміцнився в міжсезоння, фінансовий стан клубу побоювань не викликає?
- Ми ніколи й не говорили, що наша фінансова ситуація викликає побоювання. А комплектуємося ми аж ніяк не гравцями екстра-класу, і сьогодні рівень фінансування нашої команди Суперліги такий, як і в переважної більшості інших, не рахуючи, звичайно, «Азовмаш» і «Будівельник».
 
- У міжсезоння багато доморощених гравців «Хіміка» перейшло до інших команд Суперліги. Чи можна це вважати успіхом, коли ваші вихованці користуються попитом на українському ринку, або ж навпаки невдачею, що вони не змогли закріпитися в основі клубу.
- На це питання, напевно, неправильно було б відповісти однозначно. Добре, що хлопці залучаються в інші клуби. Це їх професія, це їх робота. З іншого боку, сьогодні в командах Суперліги катастрофічно не вистачає українських гравців. Тому й діє схема 6+6, а не тому, що хто-то «затирає» українських гравців. Зараз є досить цікаві гравці по 92-му році та молодше в багатьох клубах, тому що клуби почали активно займатися підготовкою резерву, і процес іде, але їм ще рано грати на рівні Суперліги. А нашим вихованцям дай Бог успіхів, перехід їх в інші клуби не означає, що вони назавжди пішли з «Хіміка» Нехай кілька сезонів відіграють по клубах, а там подивимося.
 
- У кого з молодих гравців торішнього резерву «Хіміка» є шанс закріпитися в основній команді?
- Я вже назвав трьох гравців: Прокопенко, Тихонов, Пустовой, хоча ще декілька гравців будуть залучатися до тренувань і матчів основного складу, але значно рідше. Ми це обговорювали з тренером, і в нас єдина позиція з цього питання.
 
- Чи бачите Ви взагалі у підростаючого покоління гравців «Хіміка» зміну в менталітеті, готовність зубами вигризати своє право грати в основній команді?
- Це, напевно, найбільш серйозне питання, сьогодні це ще залишається проблемою. Ми бачимо, що зміни відбуваються, у ряді команд це змінюється, але ще не так, як хотілося б. А хотілося б бачити, що гравець, виходячи на майданчик, горить бажанням, викладається, бореться за цей клуб. І в багатьох клубах цього немає. Хоча я думаю, що у нас створено такі умови для підготовки молоді, напевно, одні із найкращих в Україні.
 
- Зрозуміло, що після довгих років перебування на п'єдесталі «Хімік» завжди буде прагнути до найвищих місцях. І все ж, в умовах посилення конкуренції в Суперлізі який мінімальний результат за підсумками чемпіонату України влаштує керівництво клубу?
- Звичайно, ми вважаємо, що повинні боротися за медалі. А наскільки вдасться виконати це завдання, будемо дивитися.
 
- Як Ви вважаєте, 48 матчів лише регулярного чемпіонату – це не дуже велике навантаження для команд, яким ще в єврокубках і Кубку країни грати?
- Це досить серйозне навантаження, але, з іншого боку, чемпіонат буде досить цікавим і привабливим для глядачів.
 
- «Хімік» був «за» чи «проти» такого календаря?
- Звичайно, за. Я вважаю, що ігор повинно бути багато.
 
- В умовах, коли відвідуваність баскетбольних матчів у багатьох містах не те що не зростає, а й знижується, можливі телетрансляції підуть на користь баскетболу або ж, навпаки, на шкоду, залишивши біля екранів телевізорів частину потенційних відвідувачів арен?
- Тут постає комплекс запитань. У нас відвідуваність знижувалася, коли команда погано грала, і критики тоді було більше. Але, з іншого боку, я вважаю, що баскетбол з ігрових видів спорту сьогодні є найбільш цікавим. Це комбінації, швидкість, азарт. Якщо людина дивиться матч з дивана, отже вона живцем не бачила баскетболу, не захворіла цим видом спорту. Справжній уболівальник завжди віддасть перевагу подивитися матч «наживо». Що стосується телебачення, трансляції матчів – це частина маркетингу. Без телебачення неможливі спонсори, неможливі якісь нові починання в баскетболі, вихід на міжнародні арени. Не можна пов'язувати телебачення й відвідуваність. Жива гра у будь-якому випадку дає більше емоцій, більше зацікавленості, ніж перегляд програми. До того ж, не всі матчі будуть транслюватися. Вже практично завершено процес переговорів, остаточно це буде відомо на презентації Ліги, але вже сьогодні ми знаємо, що питання трансляції баскетбольних матчів вирішено з каналом 2+2, і планується дві трансляції на тиждень, попередньо по вівторках і суботах. Регіональні канали теж мають розбудовувати політику стосунків із клубами. Ми даємо права на рекламу під час наших трансляцій і повинні отримувати серйозну знижку за послуги телекомпанії.
 
- За рік, що минув, чи задоволене керівництво «Хіміка» тим, як функціонує Асоціація баскетбольних клубів України «Суперліга». Які позитивні зрушення відбулися в організації баскетбольного господарства країни?
- Було у нас багато спірних питань, але найголовніше, що немає у нас різних ліг, і всі команди, які сьогодні беруть участь, створили спільний підхід у формуванні цього об'єднання «Суперліга», яке сьогодні організовує чемпіонат Суперліги, і це дуже важливо. Я вважаю, що рівень баскетболу виріс, зросла зацікавленість глядачів, і змагальна інтрига значно збільшилася. І багато інших питань вирішуються. Ліга підтримує Федерацію баскетболу України, частина фінансування Ліги йде на Федерацію для проведення матчів і тренувань збірної, інших змагань.
 
- У звітах про проведення засідань колективних членів АБКУ практично з усіх питань представники клубів висловлюються одноголосно. Невже в рядах АБКУ така єдність, що не залишається місця для дискусій, суперечок і різних точок зору?
- Ну, це дещо не так, оскільки звіт формується вже після голосування. І буде смішно, якщо до звіту будуть вноситися суперечки, що проходять на засіданні Ліги. А ці засідання проходять у дуже активних спорах. Я не кажу, що існує якась конфронтація, але різні точки зору. Дуже активно дискутувалися питання, що стосуються регламенту, багато обговорювалися нюанси щодо штрафних санкцій, посилення вимог до договірних зобов'язань, підходи до суддівського корпусу. Тому говорити, що все «на ура» ─ це неправильно. Просто, звіт формується за результатами підсумків, коли ми прийшли до єдиної думки. А буває, що ціла низка питань знімається з порядку денного, переноситься на наступні збори у зв'язку з необхідністю доопрацювання. Тобто я б не сказав, що це така суцільна єдність, і все так просто вирішується, як хтось захотів. У суперечці народжується істина. Так, є у нас і помилки, напевно, це ми розуміємо, але без цього не може бути.
 
- Ви задоволені положеннями регламенту нинішнього сезону, чи внесли б якісь зміни, поправки?
- Ми внесли. Регламент колегіально відпрацьований усіма командами й максимально враховує ті чи інші правки, які вносилися клубами. Я зараз не можу назвати вам конкретно, їх досить багато і для цього потрібно було б брати початковий варіант регламенту, порівнювати з нинішнім. Я знаю, що й від «Хіміка» поправки були прийняті, й від інших клубів. Так що, консенсусу поки що, гадаю, досягнуто. Регламент досить непоганий вийшов.
 
- Кого Ви бачите основними претендентами на чемпіонський титул у нинішньому сезоні?
- На чемпіонський титул вже сьогодні досить серйозно претендують «Будівельник», «Азовмаш»... Також серйозно налаштований «Дніпро» і «Ферро», але я не думаю, що всі інші клуби без бою здадуть свої позиції. В усіх клубах ми бачимо досить серйозну налаштованість на змагання. Думаю, що будуть досить серйозні ігри. Будуть, напевно, і програшні, життя покаже. У спорті не буває, коли одна команда все виграє, тоді немає руху. Ну і крім того, у кожної команди свої завдання. Якщо сьогодні «Будівельник» та «Азовмаш» поставили за мету боротися за участь у Євролізі та Єврокубку, то вони й комплектуються відповідно. Ми не можемо собі дозволити поки що подібного, тому комплектуємося дещо по-іншому. І в нас дещо іншим буде підхід до наших змагань, до гравців тощо.
 
- На закінчення інтерв'ю хотілося б почути від Вас побажання командам клубу напередодні старту сезону.
- Командам клубу – любити клуб, за який вони грають, розуміти, що клуб робить для них все можливе, та відстоювати спортивні інтереси клубу. Вболівати й переживати за своїх колег по клубу, а також приносити радість уболівальникам своєю грою.
 
Світлана Мальцева, Sport.ua
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Договорной матч в украинском футболе? В УАФ начали официальную проверку
Футбол | 26 апреля 2024, 21:16 16
Договорной матч в украинском футболе? В УАФ начали официальную проверку

26 апреля Металлист обыграл Кремень 2:1 в 6-м туре Первой лиги в Группе вылета

Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 апреля 2024, 12:00 0
Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?

«Арсенал разгромил «Челси», фиаско «Ливерпуля», уверенная победа «Манчестер Сити»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.