Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 08 августа 2018, 17:11
24532
4

Чим міні-футбол відрізняється від футзалу?

Sport.ua розповідає про різницю між міні-футболом та футзалом

| Обновлено 08 августа 2018, 17:11
24532
4
Чим міні-футбол відрізняється від футзалу?
З 12 по 18 серпня у Києві відбудеться чемпіонат Європи з міні-футболу. Тож давайте розберемось, чим міні-футбол відрізняється від футзалу.

Перша і найочевидніша відмінність – кількість гравців. В футзал грають дві команди, по п'ять чоловік, враховуючи воротаря, тоді як у міні-футбол можуть грати команди, складом від шести до восьми гравців, залежно від розмірів поля. Варто відмітити, що у Південній Європі популярнішим є різновид міні-футболу, в якому на полі одночасно перебувають восьмеро гравців, тоді як у Східній Європі перевагу надають грі з шістьма гравцями на полі. На міжнародних змаганнях прийнято грати саме з шістьма гравцями, що одночасно перебувають на полі. Такий вибір зумовлений тим, що при такій кількості гравців досягається найвища інтенсивність гри та найвищий рівень залучення до гри всіх польових гравців.
 
 
Друга відмінність – м’яч. У міні-футбол грають м’ячем 5-го розміру, таким же, як і у класичний футбол, тоді як у футзал грають м’ячем меншого, 4-го розміру.
 
Третя відмінність – поле. У міні-футбол грають на відкритих майданчиках з натуральним, або штучним трав’яним покриттям, у футзал же грають на штучних майданчиках з дерев’яним або іншим штучним покриттям, яке в жодному разі не може бути абразивним. Оскільки покриття повинно бути гладким то і грають в футзал на закритих майданчиках, аби уникнути природних впливів, таких як опади, тумани, роса.
 
Четверта відмінність – розміри поля. У міні-футбол грають на майданчиках більшого розміру, ніж у футзал. Наприклад, для проведення міжнародних змагань з міні-футболу розміри поля повинні відповідати наступним критеріям: довжина 46-50 метрів, ширина – 26-30 метрів, штрафний майданчик прямокутної форми, шириною у 14 метрів і довжиною у 7 метрів, тоді як для проведення міжнародних змагань з футзалу поле повинно бути довжиною у 38-42 метри, шириною у 18-22 метри, а штрафний майданчик повинен бути еліптичної форми, шириною по лінії воріт у 15 метрів і довжиною у 6 метрів.
 
 
П’ята відмінність – тривалість гри. У футзалі ігровий час  – це два тайми по 20 хвилин «чистого» часу. «Чистий» час, означає, що арбітр зупиняє ігровий час, щоразу, коли м’яч знаходиться поза грою. У міні-футболі гра триває від 20 до 30 хвилин, залежно від регламенту турніру, проте грається «грязний» час, тобто час, поки м’яч знаходиться поза грою також вважається ігровим часом. Проте у міні-футболі арбітр може компенсувати до тривалості тайму час, який команди не дограли через різного роду затримки.
 
Також два види спорту відрізняються правилами. Приміром, у міні-футболі введення м’яча в гру з-за бокової лінії виконується кидком м’яча з-за голови, тоді як у футзалі аути вводяться ногами. Повернення м'яча в гру від воріт у міні-футболі виконується ногами, м'яч при цьому повинен лежати, тоді як у футзалі голкіпер вводить м'яч від воріт кидком руки. У міні-футболі у пріоритеті – пас та командні взаємодії, тоді як футзал – контактна гра, в якій дозволені окремі силові тактико-технічні дії. В міні-футболі, на відміну від футзалу, підкат – заборонений спосіб ведення боротьби, блокування гравця команди суперника, як спосіб тактичної боротьби у міні-футболі також заборонений. Натомість у міні-футболі відсутні обмеження на кількість пасів голкіперу та на час перебування гравця з м’ячем на власній половині поля.
 
Ще одна важлива відмінність – правило 6-го фолу. У правилах футзалу є пункт, в якому зазначено, що після 5-ти фолів однієї з команд впродовж одного тайму, за кожен наступний фол цієї команди буде призначено «дабл пенальті» або 10-ти метровий удар. В правилах міні-футболу, такого пункту немає.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(15)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
RoNIkyo
Цікава стаття. Тепер я почну грати в мініфутбол, а не в дворовий футбол.
TimurKhAI
"... у футзалі голкіпер вводить м'яч з-за воріт кидком руки ... "
Может, всё-таки "від воріт", а не "з-за воріт"?
rur22
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил