Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
3637
0

III Міжнародний футбольний турнір пам'яті «Малого Повстанця»

У Польщі відбувся міжнародний дитячий турнір, учасниками якого стали «Карпати» і ФК «Львів»

III Міжнародний футбольний турнір пам'яті «Малого Повстанця»

31 липня у Варшаві організатори дитячого турніру — Фонд розвитку і заохочення молодіжного спорту дали старт III Міжнародному футбольному турніру пам'яті «Малого Повстанця» для вікової категорії хлопчиків 1999-2000 р.н.

Цей спортивний захід символізував 66-у річницю Варшавського повстання. У змаганнях виступило 10 команд, у яких грали майже 250 молодих майстрів шкіряного м'яча. Команди було розподілено на дві групи: шість представляли Польщу («Полонія-1», «Полонія-2», «Діти Фундації», «Олімпія», «Урсус» і «Легія»), дві — Україну (ФК «Львів» і «Карпати» (Львів) і по одній Німеччину («Фортуна» (Дюссельдорф) та Угорщину (ВЛСЕ Вац (Будапешт). Юні футболісти проводили два тайми по 20 хвилин на штучному полі КС «Полонія», що на вулиці Конвікторська, 6.

Шефство над турніром взяла президент Варшави Ганна Гронкевич-Вальц, фінансову підтримку надавали мерія міста й компанії Strabag, Моstostal Warszawa SА і МаrсРоІ.

Турнір розпочався з урочистої презентації команд. Учасників змагань привітав головний організатор турніру, засновник Фонду з розвитку й заохочення молоді та спорту Єжи П'єкажевський: «Я радий, що ми знову зустрілися на старому доброму і пам'ятному місці. Ви, молодь, своєю грою втретє віддаватимете шану ровесникам, які під час Другої світової війни боролися за нашу незалежність. Зростайте здоровими громадянами своїх країн». Директор міського бюро спорту В'єслав Вільчинський подякував учасникам за участь у турнірі та побажав молодим футболістам, аби в їхньому житті не було іншої боротьби, ніж спортивна.

Перший день змагань належав українським командам — ФК «Львів» (тренер Михайло Луцишин) та ФК «Карпати» (тренер Віталій Шумський). «Синьо-золоті леви» легко перемогли «Олімпію» — 7:0 і ВЛСЕ Вац — 2:0 (останні торік були володарями головного призу). Не менш переконливо крокували й «зелено-білі», які почергово здолали «Полонію-2» (5:1) і «Фортуну» (5:2). Фахівці (серед яких був Єжи Енгель, тренер збірної Польщі 2000—2002 рр.) запевняли, що перше місце розіграє львівський дует. Настільки переконливою і потужною була гра обох наших колективів.

Львів'яни, здобувши хороший капітал, готувалися до недільних змагань. Підопічні Луцишина легко взяли гору над хлопчиками 2000 р.н. з «Фундації» (7:0), а карпатівці обіграли «Урсус» (4:0). Для виходу в фінал нашим краянам залишилося провести по одній грі, які можна було завершити й нічийними результатами. Однак не так сталося, як гадалося, особливо для вихованців школи ФК «Львів», які в запеклому поєдинку з ровесниками «Полонії-1» мінімально поступилися — 1:2.

Натомість «Карпати» після чергової перемоги — 5:1 над «Легією» своєю витонченою і результативною грою продовжували захоплювати вболівальницькі серця і готуватися до вирішального матчу, де на них очікували однолітки з «Полонії-1». Принагідно: господарі турніру вперше пробилися до великого фіналу.

У неділю, 1 серпня, організатори турніру в дворі головного стадіону «Полонія» організували жителям Варшави і молодим футболістам велику спортивно-розважальну програму. Гості стали учасниками аж чотирьох знакових подій: були матчі за Кубок «Малого Повстанця», урочисте покладання квітів біля підніжжя монумента «Малого Повстанця» на Підваллі, презентація новачків першої команди «Полонія» (Даріуша П'єтрасяка, Якуба Тосіка, Патрика Рахвала, Бруно Коутіньо і Еузебіуша Смолярека), одягнених у форму сезону-2010/11. Тренер «чорних сорочок» Хосе Бакеро запевнив шанувальників, що команда боротиметься за призові місця. Представники «чорносорочечників» оголосили, що нинішнього сезону жоден з гравців не носитиме 12-й номер на футболці, позаяк він призначається виключно для фанатів, і талісману команди «кітки» Беати. Далі був великий сімейний пікнік, розбавлений забавами для дітей. Кращі отримували призи і нагороди. Малеча отримала змогу тримати у своїх руках мілітарну зброю і навіть «постріляти» з неї. Повсюди звучали пісні часів Варшавського повстання. Була «бунтівна» горохова зупа з військового котла і сосиски з гриля.

Гра за «бронзу»

Понеділок призначався для вирішальних матчів.

У грі за третє місце хлопцям з ФК «Львів» протистояли однолітки дюссельдорфської «Фортуни». На здивування численної публіки, наші співвітчизники зазнали поразки з рахунком — 1:8. Гол на рахунку Віталія Дахновського.

ФК «Львів» виступав у такому складі: Адріан Гринь, Володимир Вовк, Віталій Баянівський, Маркіян Пиріг, Олег Антошик, Роман Василина, Арсен Подоляк, Андрій Бартиш, Олег Богдан, Віталій Дахновський (к.), Юрій Нуцковський, Богдан Вента, Василь Роса, Назар Грицак, Олег Данилко, Степан Кошовський, Богдан Бандура, Віталій Медвідь.

Натомість фінал вдався. На штучному газоні тривав драматичний і захоплюючий матч, у якому «Полонія» перемогла «Карпати» — 4:3 (1:2) і здобула Кубок «Малого Повстанця». Хочеться вірити, що перемога молодих футболістів стане хорошим прикладом для старших колег у цьому сезоні.

Господарі турніру в цьому вирішальному матчі показали величезну мужність та цілеспрямованість. Адже після двох пропущених голів (коли вони поступалися — 0:2) не здалися. Ще до перерви поляки зуміли відквитати один м'яч. У другій половині гри вихованці тренера Міхала Малишевського довели свою перевагу.

Фінал
«Полонія» (Варшава) — «Карпати» (Львів) - 4:3 (1:2)

«Полонія»: Кшиштоф Поляк, Себастьян Белецький, Абул Мазлум, Шимон Мацьонг, Пйотр Влодек, Войцех К'єжковський, Якуб Вільчинський, Якуб Гут, Міхаель Амеяв, Шимон Онищук, Марек Рещинський, Крістіан Савицький, Адріан Солодуха (к.).
«Карпати»: Орест Костик (к.), Андрій Дулібський, Остап Малашевський, Маркіян Леско, Андрій Рехман, Назар Пізнюк, Роман Оприск, Остап Гутник, Олег Вольський, Олег Палюх, Роман Білий, Святослав Синишин, Ігор Хрущ, Святослав Чиж, Назар Рубай, Артур Діма.
Голи: 0:1 — Маркіян Леско, 0:2 — Маркіян Леско, 1:2 — Абул Мазлум, 2:2 — Войцех К'єжковський, 3:2 — Пйотр Влодек, 3:3 — Остап Малашевський, 4:3 — Себастьян Белецький.

У завершальному слові пан Вільчинський подякував пану П'єкажевському за те, що старійшина продовжує випромінювати задоволення і передає свою теплоту, любов до спорту та радість молодим людям.

Усі учасники турніру отримали пам'ятні медалі та подарунки. Нагороди вручали знаменитості, пов'язані зі спортом: Єжи Енгель, президент Мазовецького союзу МZРN Здзіслав Лазарчик, колишній футболіст «Полонії» Генрик Місяк, Анджей Бобовський «Бобо», король польських уболівальників, заслужений активіст КС «Полонія» Вітольд Рудницький, засновник Фонду «Полонія 2011» Марцін Попіолек і президент Благодійного фонду «Розвиток і промоушинг молодіжного спорту» Войцех Терліковський.

Медичну допомогу львівським (і не тільки юним) майстрам шкіряного м'яча надавала Мирослава Цап, лікар ДЮСШ «Карпати».

У складі львівських «Карпат» найкращим бомбардиром став Остап Малашевський з дев'ятьма м'ячами, у ФК «Львів» — Віталій Дахновський: 7 голів.

Найкращі на III Міжнародному турнірі «Малого Повстанця»:

Гравець турніру: Маркіян Леско («Карпати» Львів). На його рахунку 8 забитих м'ячів.
Бомбардир: Кристоф Серенчес (Вац ВЛСЕ) — 13 м'ячів.
Воротар: Йошва Шоєпф («Фортуна»).

Післямова

Віталій Шумський, тренер команди «Карпати» (Львів):

«Ми вперше виступили на такому представницькому турнірі. Я мав змогу переконатися, що працюємо у правильному руслі і граємо у красивий футбол. Мої підопічні показали високий клас майстерності. Це саме те, що подобається глядачам. Турнір посприяв порівнянню моєї роботи із закордонними тренерами. Фінал — це завжди 50X50. Тож усе гаразд. Слова вдячності організаторам турніру і побажання нашим керівникам — не відставати у питаннях популяризації футболу серед молоді. А то все більше лунають слова, а не діла. Бо саме на таких змаганнях діти отримують змогу вдосконалюватися і розвивати свій світогляд».

Михайло Луцишин, тренер ФК «Львів»:

«Я радий, що мої вихованці виступили у такому престижному турнірі. Незважаючи на невдалий фініш, вони не розчарували. Так, перемога була близькою, але не вдалася. Натомість ми отримали неоціненний досвід і змогу порівняти свої сили з закордонними однолітками. Спілкуючись із зарубіжними тренерами, зрозумів, що у них умови для роботи значно кращі. Що запам'яталося? Те, що поляки вміють шанувати свою історію і дуже хочеться, аби й у Львові відбувалися такі турніри. Адже у нас теж чимало визначних людей і славетних дат, які варті вшанування».

Олександр ПАУК, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

СТАВКА ДНЯ. Главные матчи дня и популярные прогнозы на 23 апреля
Футбол | 23 апреля 2024, 11:00 0
СТАВКА ДНЯ. Главные матчи дня и популярные прогнозы на 23 апреля

Важные события во всех видах спорта совместно от Sport.ua и GGBET

Анчелотти прокомментировал скандальный эпизод с якобы голом в ворота Лунина
Футбол | 22 апреля 2024, 21:31 1
Анчелотти прокомментировал скандальный эпизод с якобы голом в ворота Лунина

21 апреля королевский клуб выиграл у «сине-гранатовых» со счетом 3:2

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.