Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
735
0

МАСАЛЬСЬКИЙ: «Очікуємо від дівчат позитивного результату»

Розмова з наставником молодіжної жіночої збірної, яка стартує в еліт-раунді відбіркового турніру ЧЄ

МАСАЛЬСЬКИЙ: «Очікуємо від дівчат позитивного результату»
Александр Масальский

Уже за два дні молодіжна збірна Україна з жіночого футболу (U-19) візьме участь в елітному раунді відбіркового циклу до Євро-2010, який відбудеться в Бельгії. Готуючись до важливого виступу, команда Олександра Масальського взяла участь у міжнародному турнірі «Кубанська весна», який тривав у Сочі, і де наші дівчата, хоч і посіли п'яте місце, але виступили гідно, зазнавши лише однієї поразки в шести матчах. Щойно команда повернулася з Росії, ми звернулися до головного тренера «молодіжки» й попросили його проаналізувати виступ команди на турнірі та розповісти про перспективи на турнірі в Бельгії.

— Олександре Євгеновичу, які враження у вас залишилися від «Кубанської весни»?
— Усі матчі на цьому турнірі переглядалися крізь призму тих поєдинків, які в нас відбудуться на бельгійському турнірі. На даному етапі ми не ставили завданням результат. Головне для нас було — награти склад, оптимізувати різноманітні тактичні схеми, удосконалити функціональну і техніко-тактичну підготовку. Терміни були дуже стислі. Шість матчів ми провели за дванадцять днів, і кожен день у нас був на вагу золота. Щодо організації турніру в Сочі, то вона пройшла на найвищому рівні. Починаючи від рівня суперників і закінчуючи умовами проживання, харчування, побуту. Єдине, що підвело — погода. Постійно йшли дощі, град, іноді — сніг.

Щодо регламенту турніру, то в нас залишилися певні претензії. Посівши перше місце в нашій групі і програвши лише в одному матчі з шести, ми змушені були боротися за п'яте — шосте місця.
Та найголовніше, що ми оптимізували склад, награли певні ігрові схеми, а також подивилися, хто в якому стані.

—Що можете сказати про майбутній турнір у Бельгії?
—Перший матч ми проведемо проти італійок. Це, напевно, найголовніший наш суперник. Все залежатиме від цієї гри. Важливо, в якій формі ми підійдемо і як налаштовані. Потім — матч проти господарів турніру, збірної Бельгії, в якому ми теж намагатимемося досягти позитивного результату. До останньої зустрічі з Боснією та Герцеговиною вже все буде зрозуміло.

На цьому турнірі ми очікуємо від дівчат тільки позитивного результату. На жаль, найімовірніше, до Бельгії не поїде голкіпер нашої команди Анастасія Чапко, яка не встигла оформити закордонні документи. А для нас воротар — півкоманди. За весь турнір у Сочі ми пропустили лише три м'ячі, та й то два — з пенальті. Якщо Чапко не полетить до Бельгії, в нас із останньою позицією будуть дуже великі проблеми. До того ж, я зустрівся з командою лише в потязі. Команда сіла в потяг у Києві, а я — в Донецьку, і вже разом їхали до Адлера. Це був дуже великий мінус, адже в мене не було жодного дня для проведення навчально-тренувального збору. Якби був хоча б один день, картина зі станом команди була б зрозумілішою. Довелося знайомитися з функціональним та психологічним станом команди прямо на полі. Більшість дівчат, приблизно шістдесят відсотків команди, не тренувалися взагалі. А ті сорок відсотків, що тренувалися, або працювали в залі, оскільки ще була зима, або лише бігали кроси. Уявіть, в якому функціональному й психологічному стані вони підійшли до турніру. І лише завдяки матчам, де дівчата набирали форму, вони вийшли на певний рівень. На «Кубанську весну» команда їхала в розібраному стані, і нам було дуже важко.
Та все ж із основною групою гравців ми визначилися. Ще кілька футболісток, такі, як Дарина Воронцова, Ольга Басанська та Натія Панцулая, приєднаються до команди вже на бельгійському етапі. Цих гравців не було в Сочі за різних обставин. Думаю, ми зможемо вийти на оптимальний склад, який представлятиме Україну на відбірковому раунді в Бельгії.

— На сочинському турнірі були команди, які за своїм стилем нагадували майбутніх суперниць в елітному раунді відбіркового циклу до Євро- 2010?
—Наприклад, збірна Туреччини. Останнім часом ця команда додала в своєму розвитку. Як не дивно, вона за своїм  стилем  нагадує збірну Бельгії. А ось. із італійками я порівняв би збірні Китаю та США. Грають за такою ж схемою 4-3-3 в атакувальний футбол, постійно застосовуючи пресинг. Про збірну Боснії та Герцеговини, щиро кажучи, ми маємо дуже мало інформації, Тому й паралелі проводити важко.

— Якщо проаналізувати гру команди за тактичними ланками, є в ній певні сильні або слабкі сторони?
— Нас дуже хвилюють крайні оборонці, і це незважаючи на те, що команда пропустила в шести матчах лише три м'ячі. А також, як я вже сказав, найслабкішою ланкою може стати позиція воротаря.

— Більше кадрових втрат перед від'їздом немає?
— Відновилася після травми Дарія Воронцова, в якої був подвійний надрив сухожилля. Вона вийшла на більш-менш оптимальний рівень. Решта всі — здорові й готуються до турніру.

— Чи поїде до Бельгії Оксана Яковишин, яка є кандидатом до національної збірної України?
— Ми обговорювали цей варіант з головним тренером національної збірної Анатолієм Куцевим і дійшли згоди, що Оксана поїде з нами до Бельгії. Зараз вона готується в основі молодіжної команди U-19. До того ж, вона є гравцем основного складу ще й дівочої збірної U-17. Навантаження на неї, щиро кажучи, колосальні. Тому ми їй дозволяли тренуватися в полегшеному режимі. Та все ж вона відповідає тим вимогам, які ми перед нею ставимо.

— Чи поїде до Бельгії хтось із тренерського штабу національної збірної України?
— Делегацію очолить перший заступник голови Комітету жіночого футболу ФФУ Анатолій Савін. А ось хто поїде з тренерів головної команди країни — буде визначено пізніше.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.