Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Велоспорт
| Обновлено 15 июля 2018, 15:12
566
0

Ярослав ПОПОВИЧ про головні старти сезону

З американської команди до бельгійської провідний український велогонщик їде через Італію й Україну

| Обновлено 15 июля 2018, 15:12
566
0

Найкращий український гонщик Ярослав Попович уже тривалий час мешкає й виступає за кордонами України. Утім уродженець Львівщини ніколи не забуває про Батьківщину, при першій нагоді приїздить сюди, аби побачитися з рідними й близькими, зустрітися з журналістами й уболівальниками. Цього разу Попо пробув в Україні менше тижня, але знайшов час розповісти про те, яким вийшов для нього 2007 рік.

«У новій команді у мене будуть можливості для зростання»

Після трьох років перебування в американській стайні «Діскавері ченнел» Ярослав переходить до бельгійської «Предіктор–лотто», за яку виступатиме з 1 січня упродовж такого ж – трирічного — терміну.

— У «Діскавері ченнел» гонщиків ще на початку сезону попередили, що команда, скоріше за все, припинить своє існування, — каже Ярослав. — Наш менеджер до останнього шукав нових спонсорів, але, хоч як прикро, через допінгові скандали ніхто не схотів вкласти гроші у найсильнішу команду світу. Це просто жах! Тоді я почав підшукувати собі нове місце роботи і вибрав «Предіктор–лотто». Бельгійці зробили мені пропозицію, від якої я не зміг відмовитися. При цьому я сам обиратиму, на які змагання їхати. Також мене влаштовують і завдання, поставлені переді мною.

— Хто ще виявляв зацікавленість у ваших послугах?
— Італійські команди «Ліквігас» і «Мілрам», бельгійська «Квік степ», швейцарсько–казахстанська «Аста­на», французька «АG2r превоянс» і російсько–італійська «Тінькофф».

— Як ви оцінюєте час, проведений у «Діскавері ченнел»?
— Мій дебютний рік у цій команді виявився дуже вдалим. У 2005–му на «Тур де Франс» я посів 11–те місце, ставши кращим молодим гонщиком. Погодьтеся, непогане досягнення у моїй кар’єрі. У 2006–му, після відходу зі спорту легендарного Ленса Армстронга, в команді не було явного лідера, на якого б усі рівнялися. Але цього року ситуація для мене змінилася на краще, і на «Тур де Франс» я став восьмим. Нинішній сезон видався не надто складним, адже я не виступав на багатьох змаганнях, зосередившись лише на найважливіших турнірах.

Узагалі ж, із «Діскавері» пов’язано дуже багато приємних спогадів. Але я дивлюся вперед і щороку намагаюся здобувати нові перемоги. У 2008–му в новій команді я отримаю нові стимули, що, сподіваюся, принесе гарні результати.

— Вважаєте, зміна «стайні» піде вам на користь?
— Саме так. Адже завжди, коли міняєш роботу, з’являється бажання довести свою силу, проявити себе з найкращого боку. У «Предіктор–лотто» вистачає висококласних велогонщиків, поруч із якими я отримую гарну можливість підвищити свій професійний рівень. Хоча гіркота від того, що розпався дуже сильний колектив, який встиг стати справжньою родиною, ще залишається. Але таке життя, і в жодному разі не можна зупинятися на досягнутому.

— Чи не забагато, на ваш погляд, у велоспорті допінгових скандалів?
— Їх дійсно вистачає, але хочеться вірити, що цей неприємний період швидко мине. Далі так тривати не може. Сподіваємося, Міжнародна федерація велоспорту вдасться до низки рішучих кроків і викине весь допінг з нашого спорту.

«Розумію, що місце в збірній України нікому не гарантовано»

— Виступаючи за кордоном, ви, думається, не забували й про збірну України. Але на чемпіонат світу таки не поїхали. Чому?
— Напередодні вересневих змагань у Штутгарті я розмовляв із головним тренером національної збірної Андрієм Архаровим. Своє небажання виступати на чемпіонаті світу я пояснив тим, що перебував у не найкращій спортивній формі. Сил на гідний виступ бракувало, а ганьбитися не хотілось. Але я маю намір у всеозброєнні підійти до Олімпійських ігор–2008.

Головними стартами нового сезону вважаю для себе Олімпіаду й «Тур де Франс». Розумію, що місце у збірній мені не гарантовано, тим паче, що маємо лише три ліцензії. До того ж, до Пекіна треба буде їхати невдовзі після «Великої петлі». Але, гадаю, я встигну відновитися й набрати оптимальну спортивну форму, щоб продемонструвати високі результати.

— Яким чином відбуватиметься формування української олімпійської команди?
— На жаль, не так, як у більшості країн Європи. Наприклад, там перед чемпіонатом світу головний тренер за півтора—два місяці дивиться, хто показує найкращі результати, і саме його бере на змагання. Необов’язково боротися за медалі поїде той, у кого найбільше нагород і титулів. Адже світові форуми відбуваються через три місяці після чемпіонату країни, і неможливо весь цей час тримати себе у найкращій фізичній формі. А в нас на чемпіонат світу їде той, хто виграв національну першість. Як на мене, цей підхід є неправильним.

— Коли збираєтеся починати підготовку до нового сезону?
— Наприкінці жовтня в Італії відбудуться показові змагання, потім там же проводитимемо тренування. А в грудні на мене очікує збір на Мальорці, де я познайомлюся з новою командою.

«Намагаюся постійно бути поруч із сином»

— Ви прийшли на прес–конференцію у незвичній футболці. Звідки вона у вас?
— Придбав в Італії. Але якби ви тільки знали, що на ній написано... Матюки на мафіозну тематику. Італійською, точніше, навіть сицилійською. З вашого дозволу перекладати я не буду (сміється).

— Як нині проводите відпустку?
— Відпочиваю, не тренуюся і навіть взагалі не сідаю на велосипед. Багато часу проводжу з рідними, зустрічаюся з друзями. Намагаюся постійно бути поруч із сином. Бо ми з дружиною порахували, що загалом за вісім місяців я провів із ним лише два місяці. Треба ж, щоб Джейсон знав, хто його батько. А то трапляється, що я приїжджаю зі змагань, а він на мене дивиться як на якогось незнайомого дядька. Будемо це виправляти.

Андрій ФОМЕНКО, В’ячеслав ЛАШУК, газета «Україна Молода»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.