Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 20 травня 2024, 19:29
998
2

Домінування Погачара, криза Тібері. Підсумки другого тижня Джиро-2024

Sport.ua підбиває підсумки другого тижня супербагатоденки Джиро д'Італія-2024

| Оновлено 20 травня 2024, 19:29
998
2
Домінування Погачара, криза Тібері. Підсумки другого тижня Джиро-2024
Getty Images/Global Images Ukraine. Тадей Погачар

Погачар у погоні за рекордним розривом?

На другому тижні нинішньої Джиро Тадей Погачар до останнього дійсно справляв враження людини, яка перейшла на той самий економ-режим, тримаючи в голові потенційний захід на дубль Джиро+Тур. Словенець «засушив» гірський етап до Бокка делла Сельва, не проявляв активності в «прохідні» дні, і, як здавалося довгий час, не збирається боротися за перемогу на королівському 15-му етапі до Лівіньо, за день до цього показавши другий результат у розділці.

Однак за 14 км до фінішу, приблизно за 6 км від вершини Пассо ді Фосканьо Погачар таки вирішив піти в атаку, і відповісти на неї ніхто з прямих конкурентів не зміг. Боязку спробу зробив Дані Мартінес, але колумбієць вчасно зрозумів, що ризикує повторити долю Бена О'Коннора на другому етапі до Оропи.

У момент атаки Погачара його відставання від лідера по дистанції, Найро Кінтани з відриву дня, становило понад три хвилини. Однак лідер «UAE Emirates» усе це відставання відіграв і за 2 км до фінішу, вже на фінальному підйомі до Лівіньо, пройшов колумбійського ветерана як стоячого. Кінтану, насправді, дуже шкода: пройшовши дуже важкі часи у своїй кар'єрі, він був близький до того, щоб здобути першу велику перемогу за кілька років. Однак гонщику «Movistar» не пощастило потрапити під гарячу руку Погачара, який буквально зірвався з ланцюга і пішов за перемогою на етапі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Тадей Погачар

Перевага Тадея над прямими конкурентами за загальним заліком зростала просто немислимими темпами. Уже за перші 2 км він привіз Герейнту Томасу і компанії хвилину, а до фінішу все це перетворилося на майже три хвилини – приголомшлива декласація. Один з найкращих перфомансів у кар'єрі Погачара, який нагадав його атаку в дощовий альпійський день на Турі-2021 на етапі до Гран Борнана.

Вражають і цифри. Останні 6,15 км підйому на Пассо ді Фосканьо (з моменту атаки) Погачар пройшов за 13 хвилин і 7 секунд. Середня швидкість склала 28,13 км/год, середня потужність – 6,88 Ватт/кг. Феноменальні показники, один із найкращих перфомансів 21-го століття.

Перфоманс, в якому не було жодної стратегічної необхідності, враховуючи перевагу Погачара в загальному заліку. Герейнт Томас, який йде другим, відстає від словенця вже на 6 хвилин і 41 секунду. З 1985 року найбільшим розривом між першим і другим місцем на Гран турах були 9 хвилин і 18 секунд Івана Бассо над Хосе Енріке Гутьєрресом на Джиро-2006, і, схоже, Тадей націлився цей рекорд побити. І поки що словенець йде з випередженням графіка Бассо: італієць у 2006 році на другий день відпочинку пішов із запасом «всього» в 5 хвилин і 24 секунди. Немає практично жодних сумнівів у тому, що за бажання Погачар може результат Бассо перевершити.

Боротьба за подіум: третій зайвий

Якщо з переможцем нинішньої Джиро все зрозуміло, то за решту два місця на подіумі боротьба буде цікавою. На них претендують три гонщики (Герейнт Томас, Дані Мартінес і Бен О'Коннор) і хтось у цій компанії буде зайвим.

Поки що все йде до того, що цим третім зайвим буде О'Коннор – на це вказує як стан справ у загальному заліку (австралієць відстає від топ-3 на 47 секунд), так і форма гонщика «Decathlon Ag2r». На етапі до Лівіньо наприкінці він відстав від двох своїх головних конкурентів на заключному підйомі. Так, програв він у підсумку всього 8 секунд, але набагато важливіше те, що це було індикатором слабшої гірської форми О'Коннора. Звичайно, на третьому тижні фактор відновлення може помітно перетасувати карти, але те саме відновлення в цілому ніколи не було козирем Бена.

А ось за другу розділку австралійця однозначно варто похвалити. Сьомий результат на столоподібній дистанції з програшем всього в 11 секунд від Томаса – дуже гідний результат для людини, яка ніколи сильним роздільником не вважалася.

Сам Томас також у другій розділці приємно здивував, особливо на тлі слабкого виступу (лише десяте місце) в першій гонці на час на сьомому етапі. Після нього ми навіть говорили про систематичний спад Герейнта в розділці – але, як виявилося, передчасно.


Getty Images/Global Images Ukraine. Дані Мартінес і Герейнт Томас

А ось Дані Мартінес, навпаки, другу розділку проїхав помітно гірше за першу – лише 14-те місце і 31 секунда відставання від Томаса. Саме на розділці він втратив друге місце в загальному заліку, і зараз програє лідеру «Ineos Grenadiers» 15 секунд.

При цьому фаворитом у боротьбі за друге місце виглядає саме Мартінес. Чому? Насамперед, за рахунок фактора відновлення. У майже 38-річного Томаса з ним можуть виникнути проблеми, тоді як сам Мартінес якраз уміє на третьому тижні додавати. Так було, наприклад, на зірковій для нього Джиро-2021, коли на третьому тижні він був, можливо, найсильнішим гірником у гонці та став дуже важливим фактором, який допоміг Егану Берналю втримати рожеву майку під тиском Дам'яно Карузо.

У протистоянні Томаса і Мартінеса, безумовно, буде і свій принциповий підтекст: колумбієць бореться проти своєї колишньої команди. Команди, в якій останні два роки кар'єри він провалив, і відродився одразу після переходу в «Bora Hansgrohe». Чим би не завершилася ця дуель, ми вже стали свідками чергового кейсу, коли гонщик різко додає одразу після того, як пішов з «Ineos Grenadiers» – тут одразу можна згадати приклад Едді Данбара зразка минулої Джиро. Сумна тенденція для британської команди, яка ще років п'ять тому була беперечно найсильнішою в світі і в фінансовому плані за цей час менш могутньою не стала.

А ось «Decathlon Ag2r», навпаки, проводить просто блискучий сезон, і за співвідношенням бюджет/результати зараз є, можливо, найкращою командою Світового туру. І буде прикро, якщо французький колектив залишиться без подіуму загального заліку Джиро, а зараз саме такий результат виглядає найбільш імовірним.

Що стосується «Ineos Grenadiers», то під кінець другого тижня відмінно проявив себе Таймен Аренсман, який підтверджує своє реноме гонщика з дуже хорошим відновленням. У розділці він став третім, програвши тільки Погачару і Філіппо Ганні, а на наступний день видав величезний обсяг роботи на Томаса на етапі до Лівіньо, при цьому закріпившись у топ-6 у загальному заліку з перспективами піднятися вище.

У розділці «Ineos Grenadiers», як і на сьомому етапі, знову делегувала трьох своїх гонщиків у топ-4. А могли і чотирьох у топ-5, проте Магнус Шеффілд дуже неприємно впав на другій половині дистанції і в підсумку показав лише 12-й результат. Ну а перемогу здобув Філіппо Ганна, який з другої спроби все ж обіграв Погачара, при чому зробив це в незвичному для себе стилі – з акцентом на другу половину дистанції.

Антоніо Тібері: без подіуму і без білої майки?

«Тібері – поки що єдиний гонщик, який показав, що в нього є яйця. Я захоплений тим, що він показав свою сміливість. Бажаю йому легких ніг на наступних етапах», – саме цими словами Тадей Погачар похвалив Антоніо Тібері після фінішу 10-го етапу Джиро.

Італієць справді був одним із найагресивніших гонщиків у пелотоні: він пробував атакувати на дев'ятому етапі до Праті ді Тіво, на 10-му з іще одним гірським фінішем, Бокка делла Сельва, і разом зі своєю командою «Bahrain Victorious» на 13-му етапі влаштовував ешелони за сильного бічного вітру на рівнині.

Причиною такої агресивності Тібері була не тільки наявність яєць, а й той факт, що його становище в загальному заліку не відповідало його рівню готовності. Нагадаємо, Антоніо програв понад дві хвилини на другому етапі до Оропи значною мірою через два проколи колеса в розв'язці етапу, і відтоді в боротьбі за подіум загального заліку постійно перебував у ролі наздоганяючого.


Getty Images/Global Images Ukraine. Антоніо Тібері

Однак криза на 15-му етапі до Лівіньо фактично поховала шанси Тібері на потрапляння в топ-3. Антоніо програв 1 хвилину та 9 секунд відносно Томаса та Мартінеса, і в загальному заліку його відставання від третього місця збільшилося до двох з половиною хвилин. Молодий лідер «Bahrain Victorious» уперше в кар'єрі йде на загальний залік Гран туру, і відновлення його все ж підвело.

Навряд чи Тібері на третьому тижні посипеться остаточно, але відставання від топ-3 вже дуже серйозне, та й динаміка говорить явно не на користь італійця. Ба більше, над капітаном «Bahrain Victorious» нависла серйозна загроза і втрати білої майки найкращого молодого гонщика. Таймен Аренсман уже лише в 19 секундах від Тібері, і при цьому нідерландець якраз славиться хорошим відновленням, що може стати ключовим фактором на третьому тижні.

Схоже, врятувати Антоніо від втрати білої майки може тільки надмірна завантаженість Аренсмана роботою на Герейнта Томаса, але такий сценарій можливий тільки в тому разі, якщо Бен О'Коннор або хтось іще буде всерйоз загрожувати місцю валлійця на підсумковому подіумі. І місце за межами топ-5 загального заліку плюс втрата білої майки – явно не той результат, на який розраховував Тібері перед стартом нинішньої Джиро. Навіть якщо робити знижку на те, що це його перший захід на загальний залік Гран туру.

Мілан поповнив свій багаж перемог

У підсумках першого тижня Джиро-2024 ми відзначали невезіння Джонатана Мілана в спринтах на «Корса роза» в останні два роки, який на той момент здобув лише дві перемоги на етапах за одразу шести других місць. Однак на другому тижні нинішньої Джиро гонщик «Lidl Trek» свою статистику помітно поліпшив, вигравши два спринтерських етапи з двох можливих.

Не можна не відзначити не тільки спринтерську різкість Мілана, але й його витривалість і відновлення. На 13-му етапі «Ineos Grenadiers» влаштували ешелони на ділянці з боковим вітром більш ніж за 60 км до фінішу. Мілана і «Lidl Trek» ця атака британців застала зненацька, і вони опинилися у відвалі.

Джонатан відверто запанікував, і спочатку навіть кинувся закривати просвіт наодинці, хоча за такого сильного вітру це, напевно, було б не під силу навіть піковому Фабіану Канчелларі. Через приблизно 20 км відвал Мілана таки дістав пелотон – щоправда, звісно ж, не стараннями самого італійця, а його команди. І те, що Джонатан після своїх спроб самотужки перекластися в основну групу не втратив різкості у фінішному спринті, дійсно вразило.

Сходити з «Корса роза» 23-річний італієць, звісно ж, не планує. По-перше, його мета – вдруге поспіль довезти до фінішу в Римі цикламенову майку найкращого спринтера. По-друге, на третьому тижні у Мілана буде ще два шанси перемогти – на 18-му і 21-му етапах. І з кожним днем шанси суперників обіграти Джонатана виглядають все більш примарними – спринтеру «Lidl Trek» набагато більше потрібно побоюватися відриву на 18-му етапі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джонатан Мілан

На першому тижні головним суперником Мілана в спринтах був Тім Мерлір. Другий тиждень бельгійський гонщик «Soudal Quick Step» почав з того, що перетнув другим фінішну лінію на 11-му етапі. Пізніше Мерлір був релегований на останнє місце в пелотоні за порушення прямолінійності руху у фінішному створі. Нібито, спринтуючи з першої позиції, він затиснув Хуана Себастьяна Молано з «UAE Emirates».

Чесно кажучи, дискваліфікація доволі сумнівна, тішить лише те, що не вона вирішила долю перемоги на етапі. Зате фактично поховала будь-яку інтригу в боротьбі за цикламенову майку. Втім, Мерлір з цієї боротьби випав би в будь-якому разі. На 13-му етапі він посів лише 15-те місце при тому, що «Soudal Quick Step» спрацювали на нього дуже непогано. Тім вкотре підтверджує своє реноме спринтера з дуже поганим відновленням, який здатен перемагати лише в перші дні Гран турів.

Ще одним потенційним суперником Мілана міг би стати Олав Коой, який виграв дев'ятий етап. Однак у день відпочинку він захворів і на старт десятого етапу не вийшов. А наступного дня через хворобу «Visma Lease a Bike» втратила і свого капітана на загальний залік, Кіана Уйтдебрукса. Залишається лише дивуватися тому, як же не щастить у нинішньому сезоні команді, яка торік виграла всі три Гран тури.

Зійшов з гонки і одне з головних розчарувань першого тижня, Фабіо Якобсен. На нідерландця навалилося все й одразу: на фініші 11-го етапу він дуже неприємно впав, а потім ще й захворів. Ще один зірковий спринтер-невдаха, Калеб Юен, боротьбу на Джиро продовжує, але без будь-яких успіхів.

Зазначимо, що на 13-му етапі мимоволі допоміг Мілану здобути перемогу Фернандо Гавірія. Річ у тім, що «Lidl Trek» вивіз свій спринтерський поїзд вперед занадто рано, і була висока ймовірність того, що Мілана виставлять на першу позицію раніше, ніж потрібно. Це, загалом, і сталося, але в цей момент приблизно за 400 метрів до фінішу з глибини пелотону свій фінішний спринт дуже рано почав Фернандо Гавірія. І тим самим гонщик «Movistar» фактично виконав функцію останнього розганяючого для Мілана, зробивши дуже вагомий внесок у його перемогу. Сам же колумбієць після своєї відчайдушної ранньої спроби прорватися з глибини фінішував лише шостим.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Збірна Франції вперше в історії стала чемпіонками світу U-20 з гандболу
Інші види | 30 червня 2024, 20:19 0
Збірна Франції вперше в історії стала чемпіонками світу U-20 з гандболу

У фіналі француженки обіграли команду Угорщини

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 01 липня 2024, 04:58 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alf Nemo
Толковий розбір  Джиро24 👍
Richard Lewis
А я казав: Мілан своє візьме. І взяв таки! 🤟🏻