Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 01 липня 2024, 05:32
13936
53

Ефектний порятунок. Англія вирвала у Словаччини путівку до 1/4 фіналу

Англійці були близькі до провалу

| Оновлено 01 липня 2024, 05:32
13936
53
Ефектний порятунок. Англія вирвала у Словаччини путівку до 1/4 фіналу
Getty Images/Global Images Ukraine

Ось і наступив час, коли в 1/8 фіналу Євро-2024 грали Англія, яку на цьому чемпіонаті за аж надмірний прагматизм не критикував тільки лінивий, і Словаччина, на місці якої за інших умов цілком могла б бути Україна. але не будемо про сумне.

Склад родоначальників футболу з матчу в матч залишається стабільним, за винятком напарника в опорній зоні для Деклана Райса. Спершу там грав Александер-Арнольд, тоді його потрохи підміняв Галлахер, але жоден з них не вразив хоч трохи. Тому настав час грати в основі юному, але вже досить досвідченому Кобі Майну.

Як показав початок матчу, словаки, які за замовчування вважалися аутсайдерами (а як же інакше, якщо Англію ще на початку турніру записали в явні фаворити Євро), в захисті відсиджуватися не збиралися. Якщо активні були на флангах англійці (традиційно активнішим був правий фланг з Букайо Сака, а Фоден був менш помітним), то і словаки в свій актив записали кілька небезпечних прострілів та ударів, причому м'яч після них літав досить близько від каркасу воріт Пікфорда.

Англія використовувати контроль м'яча в іспанському стилі не надто могла, тому спробувала зробити ставку на навіси та дальні удари. Вони тримали воротаря та захисників Словаччини в напрузі, але не більше.

І першими забили словаки. Стрелец отримав м'яч перед штрафним, нібито збирався бити, але, ввівши в оману Джона Стоунза, віддав класний прихований пас в штрафний на хід Шранцу, котрий вибіг на голкіпера і впевнено покотив м'яч в лівий від себе кут під опорну ногу голкіпера. 0:1 – і тепер грати на від захисту «три леви» не могли аж ніяк. А Шранц тим часом забив вже три голи на турнірі і зрівнявся за цим показником із грузином Мікаутадзе та німцем Мусіалою.

Аж цікаво стало, як англійці збираються відіграватися, точніше, які вказівки для цього робитиме тренер. Бо складалося враження, що тактика звелася до подальшого ще більшого намагання використати навіси та ставки на індивідуальні дії, зокрема, пробував щось робити Майну, але його спроб було явно замало.

Перші кілька хвилин стали ніби продовженням першого тайму, але раптом англійцям вдалася швидка класна атака, в ході якої Тріпп'єр скористався провалом фланзі в словаків, вибіг зліва на ворота, міг бити сам, але віддав направо на Фодена, який заніс м'яч у ворота. Але даремно раділи англійці, адже повтор ВАР показав, що краще б Тріпп'єр бив сам, оскільки Фоден забіг за лінію м'яча і гол був скасований.

Але за хвилину фортуна віддала борг англійцям, вберігши їх від другого пропущеного голу, причому цей гол, якби відбувся, міг би стати конкурентом знаменитому голу, пропущеному недавно Туреччиною від Португалії. Беллінгем в центрі поля просто недбало подарував м'яч опоненту, Стрелец вирішив бити з центрального кола, Пікфорд вже нічого не міг зробити, і щастя Англії, шо м'яч прокотився повз площину воріт.

Як показала практика, проблеми в Словаччини починалися, коли англійці починали вмикати швидкості та активно рухатися. Але як же рідко це було, на пальцях однієї руки можна було порахувати. Таким чином, навіть зміна тактики на на гру в три захисники не нівелювала тієї ж ставки на навіси та індивідуальні дії. І якщо останні в Майну та Палмера ще проходили, то словаки впевнено виносили всі спроби доставити м'яч вперед повітрям.

Після того, як після енного навісу Кейн не використав стовідсотковий момент, пробивши на самоті головою повз ворота, здалося, що все в матчі стало ясно. Не вірилося, що англійці зможуть перемогти, і навіть влучання в стійку воріт Дубравки виглядало випадковим. Могло врятувати їх тільки диво, і воно сталося на п'ятій з шести доданих хвилин Беллінгем вирішив після подачі справа бити боковими ножницями і не прогадав – рахунок зрівнявся, від величезної ганьби і Англію, і персонально Саутгейта врятовано.

А додатковий час розпочався відразу з голу Кейна – форвард відчув, де треба бути, щоб головою перетворити в гол невдалі два удари поспіль від партнерів. І хто тепер сумнівався, що англійці втримають рахунок?

Так і сталося, тепер словаки лізли вперед навісами, а підопічні Саутгейта відбивалися і мали нагоди збільшити розрив в контратаках. Щоправда, могли і пропустити, але Боженик свій єдиний шанс для команди не використав, не влучивши у порожній кут в падінні.

Словаки їдуть додому, а Англія в чвертьфіналі гратиме проти Швейцарії.

Фото – УЄФА

Чемпіонат Європи. 1/8 фіналу.

Англія – Словаччина – 2:1

Голи: Беллінгем (90+5), Кейн (91) – Шранц (25)

Попередження: Гехі (3), Майну (7), Беллінгем (17) – Куцка (13), Шкріньяр (45+1), Пекарік (77), Вавро (108), Дьомбер (114)

Англія: Пікфорд, Волкер, Стоунз, Гехі, Тріпп'єр (Палмер, 66), Майну (Езе, 84), Райс, Беллінгем (Галлахер, 106), Фоден (Тоуні, 90+4), Сака, Кейн (Конса, 106).

Словаччина: Дубравка, Пекарік (Тупта, 109), Вавро, Шкріньяр, Ганцко, Куцка (Беро, 82), Лоботка, Дуда (Бенеш, 82), Шранц (Дьомбер, 90+3), Стрелец (Боженик, 62), Гараслін (Суслов, 61).

Арбітр: Халіл Мелер (Туреччина)

Стадіон «АуфШальке» (Гельзенкірхен, Німеччина)

АНГЛІЯ – СЛОВАЧЧИНА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

91’
ГОЛ ! М'яч забив Гаррі Кейн (Англія).
90’ +5
ГОЛ ! М'яч забив Джуд Беллінгем (Англія).
25’
ГОЛ ! М'яч забив Іван Шранц (Словаччина).
Оцініть матеріал
(73)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 53
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
suforza1921
Словаччину знайшла карма за договорняк в найнеприємніший момент для них і їхніх уболівальників - тоді коли вже вони були у очікуванні ейфорії від перемоги. І ще як! Яким голом Белінгема! 
Первый Среди Равных
Це вам за договорняк, с*ки. Чекаю ще щоб Нідерланди викинули румуів сраною мітлою із турніра нах*й. 
Виктор Войцеховский
Англия со своим тяни-толкай конечно это пиз...ц полный. Пока фартонуло 
suforza1921
Англійцям відверто фартонуло сьогодні. Словаччина добре організована команда і довела сьогодні грою не випадковість перемоги над Бельгією, і те, що у футбол грають люди, а не грошові мішки. 
dimando560
Добре що викинули словаків за автобус та сцикливу гру на нічию. Хоча й Англія не вразила, проте Белінгем та Кейн потягнули
Ребров2024
Такую Англию и Украина бы обыграла с тренером физруком ребровым и лунтиком на воротах, Англия всё ровно в створ ворот не бьёт 
Анатолий Басов
Аж нічуть не жалко словаків, так їм і треба. Самі вибрали англійців, коли грали договорняк з румунами..Побачили ми і англійців, тренер нуль, маючи такий склад,  вони умудрилися нанести перший удар в створ на 90+5. Вийди ми з ними могли і розіграти.
Владислав Антонов
Матч на нічию, але індивідуальний клас англійців допоміг їм пройти далі.
Зі Швейцарією так легко не буде, там 50 на 50.
Сseresznye
Нуууууу..... пока это лучший матч по сценарию.   Но не по содержанию игры.   По содержанию лучшая Испания. имхо
Иван Качура
Наригали на перемогу 😏 поки класс б'є порядок. 
dimando560
Любителі руцкого міра в розпачі)
AleksDnipro
Банкіри відправлять Англію додому, а Саутгейта у відставку, у наступному матчі
garik_trinity
Не порятунок, а відскок
Віталій Ткачук
Напишу коротко. Англія грала погано, але в них є гравці світового класу, і вони зробили різницю. 
antt
Англія ще б одна хвидина то так само б не знайшла ключів до гри словаків як Бельгія. А так Джуд здійснив феноменальний гол. Виручив і Кейна який би і гол не забив потім, і не тільки. Але згадайте як словаки з нами грали на початку матчу, то не така слабка Англія. Це ж у словаків все таки більше випадковий гол був.
Maxcrimea10
Кантони цей колхоз ще в першому таймi винесуть
kravets_2010
І знову пролізли.....
introvert
Давайте спокійно, без емоцій. Одні лише голі факти: 
1.Словаки добре виглядали в захисті, але запаркований автобус не повинен бути рецептом успіху в плей-оф. Антифутбол не повинен тріумфувати - і він не пройшов; 
2.Заміни Саутгейта спрацювали на 100%, Езе і Тоуні створили переможний гол. Тренер - фізрук, кажете?
3.Кейн та Беллнгем - головні претенденти на Золотий М`яч. Так, це теж факт) Хочете посперечатись?)
4.На ЧС "геніальні" експерти сайту в кожному матчі прогнозували виліт Аргентини. Чим це скінчилось, пам`ятають усі. На цьому Євро ті ж самі експерти переключилися на англійців. Думку відслідковуєте?)) 
Микола Захарченко
Словаки добре пресингували та вибігали в контратаки , добре організована збірна . Зовсім трохи не дотягнули до ще однієї сенсації на турнірі . Англія з таким футболом ризикує вилитіти від Швейцарії . Збірній України , якраз і не вистачило організації гри та віри у перемогу ...
Sashko57
Саутгейта на мыло. Вопреки стараниям тренера англичане выиграли. Но пока.