Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 17 червня 2024, 18:13
857
0

Домінування UAE Emirates на Турі Швейцарії. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 17 червня 2024, 18:13
857
0
Домінування UAE Emirates на Турі Швейцарії. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine. Жоау Алмейда і Адам Єйтс

Гонки тижня

9 – 16 червня – Тур Швейцарії

Минулого тижня відбулася ще одна багатоденка, яка вважається генеральною репетицією Тур де Франс – Тур Швейцарії. Тут склад учасників був трохи слабшим, ніж на Критеріумі Дофіне, але загалом теж дуже представницький – достатньо для того, щоб мати більш-менш реальні уявлення про рівень готовності головний дійових осіб перед стартом «Великої петлі».

І цей рівень готовності виявився космічним – принаймні, якщо говорити про лідерів «UAE Emirates». Адам Єйтс і Жоау Алмейда повністю домінували на гірських етапах Туру Швейцарії, на останніх чотирьох з них окупувавши перші два місця: португалець і британець здобули по дві перемоги.

У загальному заліку з перевагою всього в 22 секунди переміг Єйтс, який, крім цього, забрав ще й майки найкращого спринтера і найкращого гірника. За останні 20 років подібне на багатоденках Світового туру вдавалося тільки двом зірковим словенцям – Тадею Погачару (Тур Каталонії-2024) та Пріможу Роглічу (Тур Країни Басків-2021 і Тіррено-Адріатико-2023).

Перфоманс дуету з «UAE Emirates» вражає уяву не тільки на тлі інших гонщиків, а й у сухих цифрах. Шостий етап через сніги на перевалах був скорочений лише до 42 км і складався з 34 км спуску і рівнини та фінального підйому на Блаттен: 5,8 км із середнім градієнтом 8,8%. На ньому Алмейда і Єйтс на 19,5 хвилин роботи видали середню потужність 7,1 Ватта/кг. Цифри, які не підкорялися навіть Тадею Погачару і Йонасу Вінгегору. Такі космічні перфоманси в історії велоспорту видавали тільки Марко Пантані та Ленс Армстронг. Але то були інші реалії, інша епоха. Чи не така вже й інша?..

Варто зазначити, що дуель Алмейди і Єйтса могла завершитися по-іншому, якби не перший гірський етап з фінішем на Пассо Готтардо. Британець, який на той момент вважався беззаперечною ставкою №1 «UAE Emirates» у загальному заліку, доволі рано пішов в атаку, в той час як Алмейда залишився в групі фаворитів, і з тактичних міркувань не контратакував і не працював проти свого партнера по команді. Алмейда програв 25 секунд, і ми можемо тільки гадати, наскільки краще міг виступити португалець того дня. У будь-якому разі, позитивна динаміка у виступах Жоау на нинішньому Турі Швейцарії очевидна, і вона вкотре говорить про хороше відновлення португальця.

Зазначимо, що, можливо, могли боротися за найвищі місця в загальному заліку не два, а одразу три гонщики «UAE Emirates». Однак Ісаак Дель Торо впав під час розділки на першому етапі і втратив на цьому близько 20 секунд. Після цього мексиканського вундеркінда цілком і повністю експлуатували в роботі на команду. Хоча, з високою часткою ймовірності, таким і був початковий план «UAE Emirates», і падіння одного з відкриттів нинішнього сезону на першому етапі насправді ніяк не вплинуло на внутрішньокомандну ієрархію.


Getty Images/Global Images Ukraine. Адам Єйтс

У будь-якому разі, «UAE Emirates» на нинішньому Турі Швейцарії виглядав неймовірно сильно. Лякаюче сильно напередодні старту Тур де Франс. За такого рівня Єйтса і Алмейди у команди будуть дуже високі шанси на перемогу на «Великій петлі», навіть якщо Тадей Погачар після перемоги на Джиро не буде оптимально готовий.

Торішній чемпіон Туру Швейцарії, Маттіас Ск'єлмосе, цього разу замкнув топ-3. Чи виступив він гірше, ніж рік тому? Важко сказати, враховуючи, який космічний рівень показали Єйтс і Алмейда. Ну і залишається сподіватися, що цього разу «Lidl Trek» не форсував форму данця під Тур Швейцарії, і що на Тур де Франс він не приїде вже на спаді форми, як це було рік тому.

Дуету з «UAE Emirates» Ск'єлмосе в загальному заліку Туру Швейцарії програв дуже багато – понад три хвилини. Хоча це багато в чому наслідок одного провального дня: на шостому етапі з гірським фінішем у Карі він фінішував тільки 13-м з відставанням в 1 хвилину і 42 секунди. На решті етапів 23-річний датчанин був не так вже й далекий від рівня Єйтса і Алмейди.

Порадував на нинішньому Турі Швейцарії й Еган Берналь, який виглядав дуже гідно у горах, і лише через дві слабких розділки поступився місцем на подіумі Ск'єлмосе. Так чи інакше, колумбієць все ближче до свого пікового рівня, і на Тур де Франс повинен бути як мінімум ставкою №2 «Ineos Grenadiers». У командній ієрархії Берналь точно повинен стояти вище Тома Підкока, який в загальному заліку Туру Швейцарії лише замкнув топ-6. Та й з Карлосом Родрігесом за статус капітана команди Еган теж може позмагатися.

Енрік Мас традиційно вважається багатоденником, який на підготовчих гонках перед Гран турами не вражає, тому його сьоме місце на нинішньому Турі Швейцарії можна вважати позитивним симптомом. На п'ятому етапі капітан «Movistar» найдовше намагався зачепитися за Єйтса після того, як Адам пішов в атаку, і в підсумку заліз у борг своєму організму і до фінішу пропустив трьох суперників. «Підібрався занадто близько до сонця», як тепер заведено говорити у велоком'юніті з подачі Маттіаса Ск'єлмосе.

Як і на Критеріумі Дофіне, не обійшлося на Турі Швейцарії і без гучних відкриттів. Йдеться, перш за все, про двох молодих талантів, Меттью Ріккітелло і Оскара Онлі, які в загальному заліку посіли п'яте і восьме місця відповідно. Так, обидва вже не перший рік відомі як дуже перспективні гонщики, але саме на цьогорічному Турі Швейцарії обидва вперше проявили себе настільки яскраво вже не на молодіжному, а на дорослому рівні. Хоча Онлі нинішній сезон розпочав дуже сильно: четверте місце в загальному заліку Туру Даун Андер і перемога на ключовому етапі до Віллунги.

Були на нинішньому Турі Швейцарії і розчарування. Частково до цієї категорії можна віднести Фелікса Галля. Австрієць запалював у горах у Швейцарії та на Тур де Франс торік, і, з огляду на те, як додала в нинішньому сезону вся його команда, «Decathlon Ag2r», від Галля чекали справжніх подвигів. А замість цього – скромне десяте місце в загальному заліку і два дуже слабких виступи в розділках. Загалом такий результат провалом назвати не можна, але чекали точно більшого. Можливо, цього року Фелікс більш акцентовано виводить пік форми під Тур де Франс.


Getty Images/Global Images Ukraine. Фелікс Галль

А от хто відверто розчарував, так це Кіан Уйтдебрукс. Бельгієць у травні через хворобу зійшов з Джиро д'Італія, і всі плани на сезон довелося міняти на ходу. Ще тиждень тому, перед стартом Туру Швейцарії, йшлося про те, що «Visma Lease a Bike» розглядає його як потенційну заміну Йонасу Вінгегору в складі на Тур де Франс, якщо датчанин таки не виступить на «Великій петлі». Однак на Турі Швейцарії Уйтдебрукс виглядав настільки слабко, що зараз цей варіант виглядає дуже поганою ідеєю.

Не дістався до фінішу Туру Швейцарії Річард Карапас. Капітан «EF Education EasyPost» неприємно впав на четвертому етапі та отримав ушкодження обличчя, після чого не вийшов на старт п'ятого етапу. Хоча, за інформацією від самого гонщика, серйозних травм немає, і участі в Тур де Франс ніщо не загрожує.

Не можна не сказати кілька слів і про деяких героїв другого плану. Наприклад, про спринтера «Cofidis» Браяна Кокара, який виграв другий етап. Якщо не брати до уваги торішнього Туру Даун Андер (специфічна гонка на іншому кінці світу на самому початку сезону), то для 32-річного француза це перша в кар'єрі перемога на рівні Світового туру. Успіхів на гонках нижчого рівня у Кокара було вдосталь, але ось у компанії найкращих він постійно задовольнявся потрапляннями до топ-5, іноді до топ-3, і не більше того.

Варто сказати, що перемога на другому етапі була здобута не без частки везіння. Головним фаворитом вважався Арно Де Лі, але у нього злетів ланцюг буквально у фінішному створі, і в підсумку бельгійський спринтер «Lotto Dstny» фінішував тільки третім.

Більш горбистий третій етап виграв молодий талант з «Lidl Trek» Тібо Ніс. 21-річний бельгієць проїхав у нинішньому сезоні чотири багатоденки, і на кожній з них виграв по етапу. При чому, наприкінці квітня на Турі Романдії Ніс сенсаційно виграв з відриву етап з гірським фінішем.

Перший гірський етап нинішнього Туру Швейцарії виграв Торстейн Треєн з «Bahrain Victorous». Його історія цікава тим, що лише рік тому у нього в результаті рутинного допінг-тесту виявили рак яєчок. Торстейн – точно не перший велогонщик в історії, який вилікувався від тестикулярного раку. Одну таку історію знають навіть дуже далекі від велоспорту люди.

Дайджест новин

– Організатори Тур де Франс уже офіційно оголосили про те, що у 2025 році гонка стартуює у місті Ванн на північному заході країни. Сумарно в цьому регіоні пройдуть перші три етапи «Великої петлі» 2025 року.

– Падіння Емануеля Бухманна на Турі Швейцарії мало максимально серйозні наслідки. У німецького гонщика «Bora Hansgrohe» перелом стегна і ключиці, йому належить перенести щонайменше дві операції. Враховуючи, що контракт Бухманна закінчується наприкінці сезону, а сам німець виявляв бажання змінити команду, можуть виникнути серйозні труднощі з пошуком нового місця роботи.

– Марк Кевендіш був посвячений у лицарі ордена Британської імперії. Відмінний заряд мотивації для сера Марка напередодні фінальної спроби побити рекорд Едді Меркса за кількістю перемог на етапах Тур де Франс.

– Ну і за традицією порція новин з трансферного ринку. «Bora Hansgrohe» (яка незабаром перетвориться на «Red Bull Bora») підпише двох братів Міка та Тіма Ван Дейке з «Visma Lease a Bike». Солідне посилення під північні класики, після якого перехід Воута Ван Арта виглядає ще більш логічним і очевидним кроком.

– «Visma Lease a Bike», своєю чергою, на місце братів Ван Дейке підпише досвідченого бельгійця Віктора Кампенартса з «Lotto Dstny», для якого готовий контракт на три роки. За чутками, ще одним підписанням «Visma Lease a Bike» може стати Саймон Єйтс. Знову ж таки, цілком імовірно, що британець прийде якраз на гроші, які звільняться після відходу Ван Арта. Ну а загалом у «Visma Lease a Bike» простежується ще суттєвіший зсув акцентів від північних класик у бік багатоденок.


Getty Images/Global Images Ukraine. Саймон Єйтс

– Бен О'Коннор близький до переходу в «Jayco AlUla». Австралієць в австралійській команді – виглядає логічно, але шкода, що «Decathlon Ag2r», яка проводить такий блискучий сезон, може втратити одразу кількох ключових гонщиків. Нагадаємо, лише тиждень тому ми повідомляли про те, що Валентен Паре-Пентр може перейти до «Soudal Quick Step».

– «Visma Lease a Bike» є не єдиним варіантом продовження кар'єри Саймона Єйтса. Також на британця претендує «Israel Premier Tech». Ймовірно, ізраїльсько-канадському проекту доведеться добряче переплачувати, щоб виграти боротьбу за Єйтса, тому що зі спортивної точки зору варіант із «Visma Lease a Bike» виглядає набагато привабливішим для Саймона.

– Чезаре Бенедетті завершить кар'єру гонщика в нинішньому сезоні. Прощальною гонкою для італійця стане Тур Польщі (12 – 18 серпня). Восени Бенедетті буде стажером серед спортивних директорів «Bora Hansgrohe», а з наступного сезону стане спортивним директором молодіжної команди U-23 «Bora Hansgrohe».

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Легендарний Менні Пак'яо назвав найкращого боксера сучасності
Бокс | 25 червня 2024, 15:44 0
Легендарний Менні Пак'яо назвав найкращого боксера сучасності

Філіппінець високо оцінив Наою Іноуе

ЧС-2024 U-20 серед жінок із гандболу: календар, результати, таблиці
Інші види | 25 червня 2024, 23:06 0
ЧС-2024 U-20 серед жінок із гандболу: календар, результати, таблиці

Юніорський чемпіонат світу з гандболу серед жінок проходить у Північній Македонії з 19 по 30 червня

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.