Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 08 сiчня 2024, 18:53
11137
79

Вибираємо разом. Хто найкращий спортсмен України 2023 року?

Sport.ua разом із читачами визначає найкращого спортсмена року

| Оновлено 08 сiчня 2024, 18:53
11137
79
Вибираємо разом. Хто найкращий спортсмен України 2023 року?
колаж Sport.ua

Починаючи з 29 грудня та по 7 січня включно кожен користувач Sport.ua може проголосувати за найкращого спортсмена України у 2023 році.

У 2022 році найкращим спортсменом року став боксер Олександр Усик, який випередив у голосуванні легкоатлетку Ярославу Магучіх та фристайліста Олександра Абраменка.

7 січня 2024 року буде підбито підсумок та названо ім'я кращого спортсмена року! Проголосувати можна на сайті Sport.ua та в Telegram-каналі Sport.ua.

Попередні переможці за роками:

  • 2010 – Віталій Кличко
  • 2011 – Володимир Кличко
  • 2012 – Олександр Усик
  • 2013 – Богдан Бондаренко
  • 2014 – Валентина Семеренко
  • 2015 – Олег Верняєв
  • 2016 – Юрій Чебан
  • 2017 – Василь Ломаченко
  • 2018 – Еліна Світоліна
  • 2019 – Дар’я Білодід
  • 2020 – Дар’я Білодід
  • 2021 – Жан Беленюк
  • 2022 – Олександр Усик

Марина БЕХ-РОМАНЧУК, легка атлетика

Getty Images/Global Images Ukraine. Марина Бех-Романчук

Цей рік стартував для Марини не зовсім успішно. У середині лютого українка травмувала стопу на турнірі у Франції, після чого їй довелося достроково завершити зимовий сезон. Повернення відбулося наприкінці травня на етапі Діамантової ліги у Рабаті. На змаганнях у Марокко Марина у потрійному стрибку показала результат 14,65 м, чого виявилося достатньо для 2-го місця. На наступному старті вона взяла медаль у стрибках у довжину, показавши свій найкращий результат сезону (6.59 м). У червні в Осло Марина стрибнула потрійний уже на 14,75 м, а за кілька тижнів виборола золоту медаль на Європейських іграх. У середині липня у Хожуві українка не лише взяла «срібло» на етапі Діамантової ліги, а й виборола олімпійську ліцензію.

Головним стартом року для легкоатлетів став чемпіонат світу у Будапешті, для Бех-Романчук він розпочався невдало: у стрибках у довжину їй не вдалося пройти кваліфікацію через три заступи. Натомість, у потрійному стрибку все почалося фантастично: вже у першій спробі вдалося полетіти на 15 метрів рівно. Одна з головних зірок легкої атлетики Юлімар Рохас того вечора стрибала жахливо і ледь не завершила виступ вже після третього стрибка, але в останній спробі все ж таки полетіла за 15 м, решта трохи не дотягнула до цієї позначки. Марина здобула другу срібну медаль ЧС на відкритому повітрі та першу за 10 років для України в цій дисципліні. Завершити сезон ще одним великим успіхом не вдалося, фінал Діамантової ліги в Юджині довелося пропустити через хворобу.

Артем ДОВБИК, футбол

Getty Images/Global Images Ukraine. Артем Довбик

2023 рік точно став найкращим у кар'єрі форварда «Жирони» та збірної України Артема Довбика

Навесні 26-річний нападник разом із «Дніпром-1» кинув виклик гранду українського футболу – донецькому «Шахтарю». Дніпряни довго виборювали звання чемпіона України, але, на жаль для Артема, в передостанньому турі втратили математичні шанси на перший трофей у своїй історії.

Сам Артем провів найкращу для себе кампанію: 24 забиті м'ячі та 6 гольових передач за сезон Української Прем'єр-ліги. Зокрема, 14 голів він забив саме 2023 року.

Проте Артем навряд чи опинився б у списку найкращих спортсменів України, якби не літній трансфер до «Жирони». Наразі скромна каталонська команда серед лідерів чемпіонату Іспанії, а Артем Довбик є справжнім лідером та головним бомбардиром команди. На його рахунку вже 11 забитих м'ячів та 4 гольові передачі за сезон, і Артем не збирається зупинятися на цьому.

Ілля КОВТУН, спортивна гімнастика

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Ковтун

Історичним та успішним став 2023 рік для 20-річного українського гімнаста Іллі Ковтуна, який родом із Черкас. Навесні він став бронзовим призером чемпіонату Європи у багатоборстві. До фіналу Ковтун підходив лідером змагань та фаворитом, але пропустив уперед себе представника Туреччини Адема Асіла та британця Джейка Джармана.

Потім Ілля блиснув завоюванням 4 нагород на етапі Кубка світу в Каїрі, де взяв золото у вільних вправах, на брусах і на перекладині, а також бронзу на коні.

У жовтні стало зрозуміло, що всі успіхи Ковтуна до цього були прологом до його справжнього тріумфу – на чемпіонаті світу Ілля завоював срібло у багатоборстві. За результатами виступу на шести снарядах він поступився лише японцю Дайкі Хасімото. Срібна медаль Ковтуна стала найкращим результатом в історії України у багатоборстві на чемпіонатах світу. Не зайвим буде згадати та нагадати, що підопічний тренера Ірини Горбачової (Надюк) на ЧС-2021 у багатоборстві був бронзовим призером.

Дмитро КОТОВСЬКИЙ, фристайл

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Котовський

Лижник-фристайліст Дмитро Котовський у році, що минає, зібрав значний «врожай» медалей на етапах Кубка світу.

У січні українець у канадському Ле-Релі став бронзовим призером, а наступного дня посів друге місце. А вже на наступних етапах Кубка світу в американському Ред-Дірі та швейцарському Енгадіні на початку березня Котовський здобув свої перші перемоги на змаганнях такого рівня. При цьому він виконав елемент «Ураган» (потрійне сальто з п'ятьма гвинтами), за який отримав 138.82 бали. Ця оцінка стала новим національним рекордом та шостим результатом в історії.

У підсумку Котовський завершив сезон 2022/23 у Кубку світу на другому місці, а наприкінці зими додав до цього третє місце у командній акробатиці на чемпіонаті світу в Грузії, яке завоював спільно з Анастасією Новосад та Олександром Окіпнюком.

Сезон 2023/24 Дмитро Котовський розпочав з третього місця на етапі Кубка світу у фінській Руці на початку грудня, а за тиждень там же здобув перемогу і закінчує 2023 рік лідером заліку Кубка світу.

Людмила ЛУЗАН, веслування на байдарках та каное

Getty Images/Global Images Ukraine. Людмила Лузан

Для лідера команди України у веслуванні на каное Людмили Лузан сезон 2023 року склався, можливо, не так добре, як попередній, коли українка стала дворазовою чемпіонкою Європи та дворазовою чемпіонкою світу, але своє місце в топі найкращих спортсменів року вона заслужила.

У році, що минає, наприкінці травня Лузан з'їздила на другий етап Кубка світу до польської Познані, де здобула перемоги в каное-одиночках на дистанціях 200 і 500 метрів, які доповнила третім місцем у парі з Валерією Теретою у змаганнях каное-двійок.

Ще одне велике досягнення лідер команди України встановила на Європейських іграх, де стала чемпіонкою на дистанції 500 метрів у каное-одиночках і з тією самою Валерією Теретою забрала 500 метрів у змаганнях каное-двійок. Доповнила ці два золота Лузан сріблом на «двохсотці» у каное-одиночці.

Був також у Людмили Лузан фінал А чемпіонату світу наприкінці серпня у Дуйсбурзі на тій же «двохсотці» у каное-одиночці. Однак там вона потрапити на подіум не спромоглася, фінішувала на сьомій позиції.

Завдяки цим досягненням Людмила Лузан завершила сезон лідером світового рейтингу на дистанції 500 метрів і на другому місці на «двохсотці».

Ярослава МАГУЧІХ, легка атлетика

Getty Images/Global Images Ukraine. Ярослава Магучіх

Для зіркової стрибунки у висоту Ярослави Магучіх 2023 рік, мабуть, став найуспішнішим у кар'єрі. Чотири перемоги на етапах Діамантової ліги (Рабат, Сямен, Брюссель та Юджин), золото чемпіонату Європи у приміщенні у Стамбулі та Європейських ігор у польському Хожуві – список вражає.

Але, перш за все, 2023 запам'ятається для Магучіх тим, що приніс їй найгучніший успіх у кар'єрі – золото чемпіонату світу в Будапешті. Ярослава вже не один рік вважається мегаталантом і за загальним рівнем, напевно, найкращою стрибункою світу, але на головних стартах – чемпіонатах світу та Олімпіаді в Токіо – вона постійно трохи не дотягувалася до великого титулу, задовольняючись то сріблом, то бронзою.

У Будапешті цей, перш за все, психологічний бар'єр був подоланий, і Ярослава завоювала таке довгоочікуване й заслужене золото. Дуже важливий та своєчасний заряд упевненості напередодні олімпійського сезону 2024 року. І до Ігор у Парижі Магучіх рухається у статусі явного фаворита №1 у своїй дисципліні, і сподіватимемося, рік прийдешній принесе Ярославі ще більш гучний тріумф.

Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ, волейбол

Getty Images/Global Images Ukraine. Олег Плотницкий

Капітан збірної України з волейболу Олег Плотницький, безумовно, може занести 2023 рік до активу. 26-річний догравальник вивів «синьо-жовтих» у плей-оф чемпіонату Європи, який проходив у 8 містах Італії, Болгарії, Північної Македонії та Ізраїлю. Збірна України вийшла до чвертьфіналу турніру, де нав'язала боротьбу Словенії, але, на жаль, поступилася у чотирьох партіях майбутньому бронзовому призеру турніру. Додамо, що на чемпіонаті Європи збірна України повторила свій результат 2019 року, коли вона також грала у чвертьфіналі. Також Олег допоміг українській команді дістатися фіналу волейбольної Євроліги та півфіналу Кубка претендентів, де українці не змогли пройти турецький бар'єр.

На клубному рівні Олег виграв Суперкубок Італії, а нещодавно додав до цього трофею й титул клубного чемпіона світу. У фінальному матчі його «Перуджа» обіграла бразильський «Мінас», а Плотницький був визнаний найкращим гравцем та догравальником турніру. Також Олег разом із італійським клубом дійшов до півфіналу Ліги чемпіонів.

Починаючи з 2019 року, Плотницький виграв на клубному рівні чотири Суперкубки Італії, Кубок Італії та двічі став чемпіоном світу серед клубів. Зараз він разом із «Перуджею» показує видатну гру, а італійський клуб є лідером турнірної таблиці місцевого чемпіонату.

Еліна СВІТОЛІНА, теніс

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Після народження доньки Скай Світоліна знову почала феєрити на корті. Повернення відбулося у квітні на турнірі WTA 500 у Чарльстоні. Тоді Еліна поступилася Юлії Путінцевій, але показала характер, що нікуди не загубився, і бажання перемагати.

У травні на турнірі WTA 125 у Сен-Мало українка дійшла до півфіналу, де поступилася Слоан Стівенс, а під кінець місяця виграла перший турнір після камбеку. Світоліна стала чемпіонкою змагань WTA 250 у Страсбурзі, у фіналі вигравши у росіянки Анни Блінкової.

Еліна продовжила показувати супертеніс і успішно виступила на Ролан Гаррос, несподівано дійшовши до чвертьфіналу. На своєму шляху українка «закрила» Тревізан, Хантер, Блінкову та Касаткіну, а у чвертьфіналі з боєм програла Соболенко.

Великих очікувань від Еліни на траві не було, адже трав'яне покриття дуже специфічне. Але саме Вімблдон став для Еліни найкращим турніром сезону. Там Світоліна виграла у 5 переможниць турнірів Grand Slam поспіль: Вінус Вільямс, Елізе Мертенс (у парі брала 3 турніри ТВШ) Софію Кенін, Вікторію Азаренко та першу ракетку Ігу Свьонтек. Але у фінал Елі пройти не зуміла, поступившись майбутній переможниці Маркеті Вондроушовій.

US Open став для Світоліної останнім турніром у сезоні, де українка у 3-му раунді не без боротьби програла Джессіці Пегулі.

У Світоліної з'явилися проблеми з ногою, і вона достроково завершила сезон, але вже зараз тренується і готується до нового сезону.

За рік із 2-ї тисячі Еліна Світоліна піднялася на 25-й рядок рейтингу WTA. Українка здобула нагороду від WTA – камбек року.

Олександр УСИК, бокс

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик

Минулого року Олександр Усик з великим відривом переміг у голосуванні Sport.ua, провівши в рингу лише один бій. Зате який – реванш із Ентоні Джошуа, в якому українець знову переміг, зберігши у себе титули у хевівейті – WBA (Super), IBF, WBO та IBO. У колекції 36-річного українця не вистачає лише поясу WBC, яким володіє Тайсон Ф'юрі. Шанувальники боксу в усьому світі чекали на об'єднавчий бій у надважкій вазі наприкінці нинішнього року, але Тайсон Ф'юрі, підписавши попередній контракт, знову зіскочив, відтермінувавши бій з Усиком на лютий 2024 року.

Тому в активі Олександра у 2023 році також один поєдинок. 26 серпня у Вроцлаві українець провів захист поясів у поєдинку проти британця Даніеля Дюбуа. Усик провів домінуючий поєдинок, переграючи суперника у кожному з раундів. Якби не удар Дюбуа нижче поясу в п'ятому раунді, бій, не виключено, завершився б для нього набагато раніше. А так Усику довелося брати час на відновлення, після чого він знову методично розбивав оборону британця. У 9-му раунді Дюбуа не витримав удару українця, впавши у нокдаун. Рефері відкрив рахунок, але Дюбуа не поспішав підніматися, очевидно, розуміючи, що далі йому нема чого ловити.

2024-го на нас чекає супербій Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі. Сподіваємося, що цього разу проведенню поєдинку вже нічого не завадить – і ми отримаємо абсолютного чемпіона світу у хевівейті з України.

Ольга ХАРЛАН, фехтування

Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Харлан

Шаблістка Ольга Харлан вже давала зрозуміти, що Олімпіада-2024 стане останнім великим турніром у кар'єрі, тому 2023 був важливим у плані підготовки. Якщо говорити про спортивну складову, то у Харлан все було досить добре. Спортсменка вигравала медалі на етапах Кубка світу та Гран-прі як у особистих змаганнях, так і у командних, а на Європейських Іграх Ольга виборола золото.

Проте виступи відійшли на другий план влітку, коли відбувся чемпіонат світу з фехтування. У першому раунді Харлан потрапила на спортсменку з росії, якій після перемоги відмовилася потиснути руку. І почалося – скандал, несправедлива дискваліфікація та розбірки з федерацією фехтування. На щастя, Ольга продовжила виступи у командному заліку, де збірна України у поєдинку за бронзу поступилася Південній Кореї.

Міжнародний олімпійський комітет, намагаючися згладити незручну для себе ситуацію, видав Харлан олімпійську ліцензію на Ігри-2024, проте навряд це повернуло українці нервове здоров'я, витрачене через цю ситуацію. Тішить, що Ольгу підтримали спортсмени, держава та вболівальники, які оцінили дії українки проти корумпованих чиновників.

Наразі Харлан зосереджена на тому, щоб гарантувати збірній України ліцензію на Ігри, а також на своєму здоров'ї. Останні турніри Харлан проводила з болями в нозі і сподіватимемося, що до найважливішого олімпійського року спортсменка підійде в повному порядку.

Опитування

Голосів 1082
Хто найкращий спортсмен України 2023 року?

Оберіть до 3 варіантів відповіді

Марина Бех-Романчук

30 голосів 2.77 %

Артем Довбик

196 голосів 18.11 %

Ілля Ковтун

33 голоса 3.05 %

Дмитро Котовський

20 голосів 1.85 %

Людмила Лузан

40 голосів 3.7 %

Ярослава Магучіх

359 голосів 33.18 %

Олег Плотницький

37 голосів 3.42 %

Еліна Світоліна

80 голосів 7.39 %

Олександр Усик

151 голос 13.96 %

Ольга Харлан

136 голосів 12.57 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 79
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
orakin29
Усі круті.Усі найкращі.Але Магучих без варіантів.
🔱Avtoigor🔱
Магучіх однозначно, більш за всіх 
Андрей Шевченко
Магучіх
Дима Семенюк
Магучіх однозначно!!!
ВАЛ
Однозначно найкраща -Я.Магучіх.!!!
u6464u
Однозначно Ярослава Магучіх  краща наша спортсменка 2023 року .
Вася Пупкин
Магучіх дійсно вразила цього року, без варіантів.
AK.228
Магучіх звісно
Александр Ад
Магучих
D.Lanskoy
Магучих, однозначно. Вона стала цього сезону найкращою в стрибках в висоту в світі. Довбик, звичайно, більш на слуху, але, при всій повазі, поки що не виграв Прімеру і зі збірною не пройшов на Євро. В 24 році, якщо він стане чемпіоном Іспанії і пробʼється на Євро з Україною, тоді мій голос буде за нього. Плотницький теж молодець в Перуджі, але, нажаль, українська збірна з волейболу зупинилась в кроці від виграшу в Золотій лізі і проходу на ОІ, тож було би дивно назвати його найкращим. 
aleks8-48
Усi тут голосують за розпiарених спортсменiв, але iснують тi, чиii досягнення не меньш ,а може i бiльш видатнi за багатьох тих,хто на слуху. Людмила Лузан дворазова чемпiонка свiту та Эвропи,переможниця эвропейських iгор, перший номер свiтового рейтiнгу у одному з найтяжчих видiв спорту-гребля на каное,наша олiмпiйська надiя. Я Людмилу поставив слiдуючу за Ярославою.
Samuel
Онлі Магучіх
Brian
В цьому році дуже легкий вибір, тому що Магучіх вне конкуренції. Вона - найкраща!!
Ruslan Dzud
Харлан. Вже за то,що вона опустила соссіянку
Lucky_Loser
Магучіх
Довбик
Світоліна
olex.mykhailov
Я б Харлан віддав би,але це я)))
McLay
А де Міша?😮 Він вже третій гол забив!
Oleksiy-Lviv
У ломача треба забрати приз😱
І віддати Світоліній