Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 11 березня 2022, 06:08
31230
0

Загарбники тікають. День 15. Закінчується паливо – застосовуйте весла! LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за четвер, 10 березня

| Оновлено 11 березня 2022, 06:08
31230
0
Загарбники тікають. День 15. Закінчується паливо – застосовуйте весла! LIVE
Facebook

15-й день війни. 10 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 10 березня

23:59. Звернення Володимира Зеленського: Ви що, вирішили провести дехімізацію?

23:20. Антон Геращенко про долю Києва, військову перемогу над Путіним та шпигунів у Харкові

23:15. У Харкові пожежа поблизу інституту, на якому може статися витік радіації

У Харкові внаслідок обстрілу російських окупантів сталася пожежа біля корпусів Харківського фізико-технічного інституту.

У корпусі інституту розміщено обладнання, пошкодження якого може призвести до радіаційного забруднення навколишнього середовища.

Dвечері у місті пролунали сирени повітряної тривоги, після чого городяни повідомили про звуки вибухів та залпів артилерії російських окупантів.

На відео та фотографіях, що розповсюджуються очевидцями в соцмережах, видно значну пожежу в районі П'ятихаток на півночі Харкова. Очевидці повідомили, що у П'ятихатках горить приміщення гуртожитку.

У ДСНС повідомили, що виїхали гасити пожежу на 5 поверсі гуртожитку на вулиці Вальтера, 19. На той момент горіло 6 кімнат. За попередніми даними рятувальників, загиблих або постраждалих не було.

23:05. Жданов про паніку довкола Путіна, поведінку Лукашенка та штурм Маріуполя

22:55. Китай вперше назвав війну в Україні війною

Офіційний представник Китаю вперше назвав ситуацію в Україні війною.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І під час відеоконференції сказав: «Ми сподіваємося, що бойові дії та війна припиняться якнайшвидше».

Дипломат закликав усі сторони вжити додаткових заходів для запобігання ескалації в Україні. Китай утримується від того, щоб називати напад Росії на Україну вторгненням або засуджувати його.

22:40. Арестович: Ми заберемо взагалі все, включаючи Донбас та Крим

22:10. Екс-депутат Госдуми рф Пономарьов: На переворот у Кремлі шанси збільшились

21:30. Альфред Кох: фашист путін з глузду з'їхав, атомна бомба в руках божевільного

21:05. Українські захисники захопили 10 робочих танків окупантів

Підрозділи Збройних Сил України на Чернігівщині внаслідок успішного бою з переважаючими силами російськими окупантами захопили 10 робочих танків.
 
Також серед бойових трофеїв один зенітно-ракетний комплекс і бойова машина для евакуації.
 
«Вірте у своїх захисників!», – написало оперативне командування «Північ».

20:30. Франція проти. Макрон пояснив, чому не бачить Україну в Євросоюзі

Президент Франції Еммануель Макрон перед початком саміту лідерів Європейського союзу, який сьогодні пройшов у Версалі, заявив, що не бачить наразі можливості для надання Україні статусу члена ЄС:

«Чи можемо ми відкривати процедуру приєднання з країною, яка перебуває у стані війни? Я так не думаю».

При цьому Макрон підкреслив, що Україні, так само як і Молдові з Грузією, які також нещодавно подали заявки на членство в Євросоюзі, потрібно надіслати «сильні сигнали».

Найімовірніше, лідери ЄС в чергове обмежаться обіцянками та словами підтримки на адресу України, але не запропонують їй прискорене членство в ЄС.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав 28 лютого заявку на членство країни в Євросоюзі. Очікувалося, що вона може бути розглянута за спеціальною прискореною процедурою.

19:30. ВСУ звільнили село на Чернігівщині, на інших напрямках відтіснили ворога

На Поліському та Волинському напрямах ЗСУ змусили окупантів відійти на невигідні для нього рубежі.

На Сіверському напрямку звільнили населений пункт Бакланова Муравійка (Куликівський район Чернігівської області).

19:00 Міністр оборони: «Україна з розумінням прийме капітуляцію росії»

Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до російських солдатів:
 
«Доброго вечора, ми з України. Керівництво країни на чолі з президентом, члени уряду – всі працюють, усі на своїх місцях. Як би це не було прикро для росії.
 
Я наполегливо раджу кожному російському солдату пройти прямісінько за російським кораблем. Або здатися в український полон, поки не пізно. Ну і щодо капітуляції. Україна з розумінням прийме капітуляцію росії. Тримаймо стрій»

18:20. Сухопутні війська України збили російський штурмовик

Сухопутні війська України знищили ворожий штурмовик Су-25.

10 гірничо-штурмова бригада: «Сьогодні вночі, близько 01:30 бійцями 10-ї гірничо-штурмової бригади був збитий літак Су-25 (бортовий номер 10), що стояв на озброєнні 18-го шап 303 смад 11 А Східного воєнного округу (Чернігівка, Приморський край). Не жаліємо ворогів ні на нашій землі, ні в нашому небі».

17:30. Перекази Western Union не будуть працювати в Росії та Білорусі

Система грошових переказів Western Union тимчасово зупиняє роботу в Росії та Білорусі:

Заява компанії: «Ми перебуваємо в діалозі з широким спектром зацікавлених сторін і намагаємося прийняти правильне рішення щодо наших послуг у росії та білорусі. Ми провели ретельну оцінку внутрішніх та зовнішніх факторів, включаючи наслідки для наших товаришів за командою, партнерів та клієнтів.

Зрештою, враховуючи трагічні наслідки тривалого нападу росії на Україну, компанія прийняла рішення призупинити операції в росії та білорусі. Ми приєднуємося до міжнародної спільноти, висловлюючи щиру надію на дипломатичне та мирне рішення».

16:50. Окупанти замінували узбережжя водосховища поблизу Запорізької АЕС

Російські окупанти, які тимчасово захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища.

Прес-служба НАЕК Енергоатом: «Російські окупанти, які захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією».

16:40. Російський корабель-розвідник стріляв у повітря поблизу Одеси

Корабель-розвідник Чорноморського флоту РФ зайшов до акваторії України, наблизився до одеського берега і, за попередньою інформацією, зробив 5 пострілів у повітря.

Прес-секретар оперативного штабу Одеської ОВ Сергій Братчук: «Корабель-розвідник Чорноморського флоту РФ зайшов у нашу акваторію, наблизився на відповідну відстань до берега і, за попередньою інформацією, зробив 5 пострілів у повітря.

Мені здається, це була перевірка, розвідка, щоби виявити наші вогневі позиції сил ППО. За даними, які є на цю хвилину, у нас немає постраждалих, немає руйнувань».

15:30. Генштаб ЗСУ: Ворог зупинений на всіх напрямках

14:35. Байрактар успішно очищує українську землю від зенітних ракетних комплексів орків! 

14:25. Блогерша з рашки гіркими слізьми плаче, що заборонили Ліптон і Макдональдс

14:15. Звернення Президента України Володимира Зеленського

14:05. Великобританія запровадила санкції проти Абрамовича. Продаж Челсі заморожений.

Британські санкції проти Романа Абрамовича торкнулися і лондонського «Челсі», оскільки всі активи олігарха заморожені. Тепер він не зможе продати клуб.

Фактично діяльність клубу паралізована, адже є такі обмеження:

  • заборона продавати квитки на свої матчі;
  • заборона підписувати нові контракти із гравцями;
  • заборона купувати гравців;
  • закрито роботу клубного магазину та низка інших обмежень.

13:50. ГОНЧАРЕНКО: у лаврова повністю поїхала кукуха

Олексій Гончаренко: лавров ще раз підтвердив, що поїхав головою разом із спільниками. Йому час вести брифінги з дурдому. Що він наговорив цього разу:

  • Рознесений бомбами пологовий будинок у Маріуполі – це «база націоналістів». Мабуть, вони там одразу з автоматами народжувалися.
  • На нас, виявляється, «Росія не нападала», але «операція йде за планом». Мир – це війна, як завжди у лаврова.
  • «Передача ПЗРК Україні створює загрозу цивільній авіації» – що, гопник із МЗС РФ знову зібрався «Боїнги» збивати для страху? Потім на нас списати, як завжди?
  • «Ті, хто накачує Україну зброєю, мають розуміти: вони відповідають». Треба ж, а РФ, що обстрілює нас, свою відповідальність чомусь не розуміє. Пояснимо.
  • «Ми довгі роки спостерігали за тим, як з України роблять антиРосію». Тут вже клініка. Ми і так окрема країна, але саме обстріл мирних міст раз і назавжди поставили крапку в будь-якій дружбі з агресором.
  • І найкумедніше. «Про стан економіки РФ – вони про це самі подбають». Ви що, вже зовсім? Росія більше не має економіки. З таким керівництвом ніколи не з'явиться.

13:35. Брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича

13:25. Лавров зізнався, що Росія свідомо розбомбила пологовий будинок у Маріуполі

Міністр закордонних справ росії сергей лавров підтвердив, що бомбардування дитячої лікарні та пологового будинку в Маріуполі було свідомим і цілеспрямованим рішенням армії рф.

На прес-конференції в Анталії, після переговорів з главою українського МЗС Дмитром Кулебою, лавров наголосив, що вважає цей пологовий будинок військовою ціллю:

«Кілька днів тому на засіданні Ради безпеки ООН російською делегацією були представлені факти про те, що цей пологовий будинок давно захоплений батальйоном Азов та іншими радикалами, звідти вигнали всіх породіль, усіх медсестер і взагалі весь персонал. Це була основа ультрарадикального батальйону Азов».

13:05. Кулеба після розмови з лавровим: Прогресу щодо перемир'я немає

Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що прогресу в переговорах із росіянами в Туреччині немає:

«Не домовилися про жодне припинення вогню, глава МЗС росії сергей лавров не обіцяє жодних гуманітарних коридорів для евакуації мешканців Маріуполя. Проте МЗС України готове до нової зустрічі у цьому ж форматі.

Закликаємо до розблокування гуманітарних коридорів для евакуації громадянських людей з Маріуполя та постачання в оточене місто гуманітарної допомоги. Ми вимагаємо встановлення 24-годинного перемир'я для вирішення найкритичніших гуманітарних проблем.

Я почув від російської сторони, що вони пов'язують припинення вогню із виконанням вимог путіна на адресу України. Україна не здалася і не здасться».

12:20. Нітра, я Удар! ЗСУ розгромили окупантів у Броварах, знищивши командира

Під Києвом ЗСУ розгромили полк окупантів та знищили його командира. Українські розвідники перехопили розмову російських офіцерів у районі Броварів, які готуються до наступу на Київ.

В опублікованому аудіозаписі військовий із позивним «Нітра» доповів «Удару», що ЗСУ практично розбили шостий полк, в окупантів багато втрат. Серед загиблих і командир полку. За його словами, голова колони потрапила до засідки.

«Відвів шостий полк на Богданівку, зараз переходжу до оборони. Частиною сил 239-го зайняли північну околицю Димера. Прошу вогонь нанести на населений пункт Скибін», – сказав «Нітра».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України: 

«Під час ведення бойових дій в Броварського району Київської області зазнала значних втрат в особовому складі та техніці бальйонно-тактична група (БТГр) 6 танкового полку (Чебаркуль) 90 танкової дивізії Центрального військового округу. Зокрема, ліквідовано командира полку полковника А.Захарова. В результаті значних втрат БТГр 6 танкового полку разом з БТГр 239 танкового полку 90 танкової дивізії були змушені відступити та перейти до оборони».

11:30. Кулеба зустрічається з Лавровим у Туреччині

У турецькій Анталії в рамках організованого Туреччиною дипломатичного форуму відбуваються українсько-російські переговори.

Сторони представляють глави МЗС держави-агресора Сергій Лавров та МЗС України Дмитро Кулеба. Переговори відбуваються у присутності посередника – глави МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Спікер МЗС Олег Ніколенко: «Розмова між міністрами закордонних справ про завершення російської агресії проти України розпочалася в Анталії».

Глава МЗС України планує провести прес-конференцію, де розповість про перебіг переговорів. Кулеба зустрівся із главою МЗС Туреччини перед зустріччю з Лавровим. Туреччина має роль посередника у діалозі.

11:15. Загинув колишній народний депутат Євген Дейдей

Загинув 34-річний народний депутат 8 скликання Євген Дейдей. Дружина екс-нардепа Дарина Дейдей написала про це у Instagram:

«Мій Євген, я так сильно люблю тебе. Ти ж присягався бути зі мною до кінця життя. Я не знаю, що робити тепер. Не знаю, як мені тепер жити. Я знаю тільки те, що я любитиму тебе до моєї смерті і назавжди залишуся твоєю дружиною».

Останній пост у соцмережах Євген Дейдей залишив 28 лютого. Дейдей працював у Верховній Раді 8-го скликання. Під час своєї каденції у 2018 році він привернув увагу преси розлученням із дружиною Інгою та новим шлюбом із племінницею своєї колеги з Народного фронту. У Дарини та Євгена Дейдея народилися двоє дітей. У 2020–2021 роках Євген Дейдей був помічником керівника головного управління Національної поліції Києва.

10:10. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

09:30. Ірина Верещук про відкриття гуманітарних коридорів

09:00. Обстріли Харкова: зруйновано ТРЦ Нікольський, у Слобожанському загинули 4 особи

Рашистські сволочі цієї ночі з новою силою обстрілювали та бомбили житлові квартали Харкова та села області. У центрі Харкова горів і був зруйнований ТРЦ Нікольський. У селі Слобожанське снаряд потрапив до приватного будинку – загинуло четверо людей, двоє з них діти.

Оперативна інформація ДСНС по Харківській області: «Ворог із новою силою, особливо цієї ночі, проводив обстріли та повітряні бомбардування різних об'єктів житлових кварталів Харкова та сільських населених пунктів області.

Так, о 22:46 надійшло повідомлення про пожежу та руйнування в ТРЦ Нікольський у центрі міста Харкова. До місця події виїхали 3 відділення служби порятунку. На 4-му та технічному поверхах, а також на покрівлі горіли конструктивні елементи та оздоблення. Площа пожежі склала близько 100 кв м. О 03:00 пожежу було ліквідовано. Жертв та постраждалих не було.

Також уночі внаслідок чергового обстрілу невеликого села Слобожанське Балаклійської громади Ізюмського району ворожий снаряд потрапив до приватного житлового будинку. Внаслідок руйнування будівлі під завалами загинули 4 особи: 2 жінки та 2 дітей. 5-річній дівчинці вдалося вижити. Вона була травмована. Бригада медиків доправила її до Першотравневої лікарні. Для пошуку тіл загиблих планується залучити підрозділи ДСНС».

08:20. Українська армія здійснила під Києвом контратаку, знищено 5 ворожих танків

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко повідомив про контратаку ЗСУ під Києвом та знищені 5 ворожих танків:

«Ніч була досить складною, але в цілому ми можемо говорити про те, що українська армія здійснила контратаку під Києвом. Ми підбили 5 танків.

Вранці у Києві на західній околиці чути були артилерійські бої. Ми розуміємо, що зараз там відбуваються бої. Проте поки що більш детальної інформації немає».

07:50. Захисники Маріуполя знищили та пошкодили 16 одиниць техніки ворога

Захисники Маріуполя за минулу добу знищили 4 ворожі танки та 1 БМП, а також знищили та пошкодили 11 одиниць броньованої техніки окупантів.

МВС України: «Захисники Маріуполя тримають оборону вже котрий день. Наші морпіхи вчора знищили 4 танки та 1 БМП. Гвардійці ООСН AЗOB знищили та пошкодили 11 одиниць броньованої техніки. У тому числі, знищили командно-штабну машину».

07:10. З Кривого Рогу евакуйовують мікрорайон Інгулець

У Кривому Розі людей із мікрорайону Інгулець перевезуть до інших місць через можливе наближення російських окупантів до міста.

Голова військової адміністрації Олександр Вілкул у Facebook: «Наші військові стримуватимуть ворожі частини на підступах до міста. Але у зв'язку з можливим наближенням ворога за командою Збройних Сил України Військовою адміністрацією міста Кривий Ріг ухвалено рішення рекомендувати мешканцям Інгульця переїхати до північної частини міста.

Для безпеки краще евакуюватися в Північні райони міста – Саксаганський, Покровський та Тернівський. Евакуація відбудеться сьогодні, 10 березня, з 08 до 18 години. Тому, хто не зможе розміститися у друзів чи родичів, будуть надані місця у приміщеннях гуртожитків, дитячих садків, шкіл та палаців культури у північних районах Кривого Рогу».

06:00. Джерело: рашка спробує заморозити війну з Україною за тиждень

Росія спробує заморозити війну в Україні за 7–10 днів.

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв: «Складно назвати кінець, бо це швидше за все буде не уривчастий такий кінець – ось сьогодні закінчиться війна – боюся, це буде період, у якому буде незрозуміло, чи війна закінчилася чи ні. Але кровопролиття не буде більше, і це найголовніше.

Ми наближаємося до цього, це питання тижня чи 10 днів. Тому що позиції Росії послаблюються, вони це розуміють, й їм буде вигідніше навіть не називати війну закінченою, бо вони мають зізнатися, що вона втрачена, але зупинити її на якомусь замороженому етапі».

05:10. Карта бойових дій

04:20. У Києві жінка збила ворожий дрон, кинувши в нього банку із консервуваннями

Декілька днів поспіль у соцмережах розповсюджували повідомлення, що в Києві жінка збила ворожий дрон, кинувши банку огірків з балкона. Навіть меми створили.

Більшість вважали це військовою байкою, але журналістка LIGA розшукала жінку та взяла у неї інтерв'ю. Виявилося, що банка була з помідорами, а не з огірками!

03:40. Українська армія вибила рашистів та звільнила Дергачі

Збройні Сили України вигнали російського окупанта із міста Дергачі (Харківська область) та повністю контролюють територію.

Глава Харківської ОВА Олег Синегубов: «Там уже тривалий час ведуться активні бої. Російський окупант намагався оточити місто. Але наші військові відбили противника і перейшли в контрнаступ. Серед втрат техніки ворога – 2 танки та 2 броньовані автомобілі. Наші українські військові втрати не зазнали».

03:10. Гончаренко: Щури біжать з корабля. Путін каже: немає призовників, а Шойгу відповідає – є

02:50. Дуже смішна історія із Сумської області

02:30. Аналіз ситуації на фронтах війни від Олексія Арестовича

Арестович: співробітники ФСБ здають українській стороні позиції кадирівців

«Федеральна служба безпеки спеціально вирішила під шумок вирішити питання Кадирова та кадировців, як сили, яка ще має значний вплив у Росії. І тихенько здає українській стороні конкретні місця знаходження, скажімо так, силових підрозділів із Північного Кавказу».

02:10. Зведення Генштабу ЗС Україны на початок доби 10 березня

01:50. Британський прем'єр Борис Джонсон обіцяє ще посилити санкції

01:30. Чому літаки ще не доставлені до України?

Шон Пенн: «Я щойно розмовляв із головою офісу президента Зеленського Андрієм Єрмаком. Десь у бюрократичному ланцюжку між нашим Білим домом та польським урядом вкрай необхідні літаки досі не доставлені до України. Громадський резонанс може знайти це вузьке місце».

01:00. У Харкові після авіаударів спалахнув ТРЦ Нікольський

Цей сучасний та красивий ТРЦ був зданий в експлуатацію лише торік.

00:30. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Володимир Зеленський: «Усе, що окупанти роблять із Маріуполем, – це вже за межею звірства. Європейці! Українці! Маріупольці! Сьогодні ми повинні бути єдиними в засудженні цього воєнного злочину Росії, у якому відображається все те зло, яке окупанти принесли на нашу землю».

00:00. Початок 15-го дня війни, 10 березня. Закінчується паливо – застосовуйте весла!

Підсумки 14-го дня війни, 9 березня

  • На дитячу лікарню та пологовий будинок у Маріуполі ворог скинув бомби. Медзаклад вщент зруйнований. Внаслідок бомбардування загинули 3 людини (серед них дитина), 17 поранених (зокрема, і породіллі).
  • Окупанти запускали ракети по Краматорську, але українські військові вчасно їх перехопили та знищили ворожі Іскандери.
  • На Харківщині ЗСУ знищили ворожу базу, звідки регулярно обстрілювали Харків.
  • Зеленими коридорами вдалося евакуювати 40 тисяч жінок та дітей з різних областей, хоча заплановано було близько 100 тисяч. Ворог неодноразово порушував режим тиші. Найбільш проблемні ділянки – Маріуполь, Харків та Київська область.
  • На Херсонщині росіяни затримали понад 400 українців через мирні протести. У Херсоні росіяни захопили СІЗО, де й планують утримувати патріотів.
  • Миколаївські десантники знищили російський Тигр, обороняючи підступи до міста. Українець влучним кидком ручної гранати підірвав бронемашину, а контужені росіяни здались в полон.
  • Під час евакуації населення на Київщині вбито поліцейського, ще двох осіб поранено.
  • У Житомирі внаслідок обстрілу гуртожитка загинули четверо людей.
  • Внаслідок авіаударів російських ракет по місту Суми загинув 16-річний чемпіон України з самбо Артем Прийменко та п’ятеро членів його сім’ї. 
  • За два тижні російських обстрілів загинули щонайменше 1300 мешканців заблокованого Маріуполя.
  • Втрати Росії серед особового складу становлять понад 12 тисяч військових.
  • Знищена ворожа техніка: танків ‒ 317 (+14); бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1 070 (+34); артилерійських систем – 120 (+0); реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 56 (+0); засобів протиповітряної оборони – 28 (+1); літаків – 49 (+1); гелікоптерів – 81 (+1); автомобільної техніки – 482 (+8); легких швидкісних катерів/кораблів – 3 (+0); цистерн з паливом – 60 (+0); безпілотників оперативно-тактичного рівня – 7 (+0).

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова
Футбол | 22 квітня 2024, 09:27 3
ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова

Колишній тренер «Шахтаря» відзначився благородним вчинком

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.