Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 27 грудня 2021, 03:32
19388
146

Вибираємо найкращого спортсмена України-2020 разом!

Традиційне опитування Sport.ua на звання найкращого спортсмена минулого року

| Оновлено 27 грудня 2021, 03:32
19388
146
Вибираємо найкращого спортсмена України-2020 разом!
Sport.ua

Починаючи з 26-го грудня і по 14-е січня включно кожен зареєстрований користувач Sport.ua може віддати свій голос за найкращого, на його думку, спортсмена України в 2020-му році.

15 січня ми підведемо підсумок і назвемо ім'я найкращого!

В 2019 році найкращим спортсменом року стала дзюдоїстка Дарина Білодід, яка випередила Ольгу Харлан та Василя Ломаченка.

У попередні роки найкращими спортсменами ставали:

 

2010-й рік – Віталій Кличко

2011-й – Володимир Кличко

2012-й – Олександр Усик

2013-й – Богдан Бондаренко

2014-й – Валентина Семеренко

2015-й – Олег Верняєв

2016-й – Юрій Чебан

2017-й – Василь Ломаченко

2018-й – Еліна Світоліна

На звання найкращого претендують 14 спортсменів. Допоможіть нам визначити найкращого!

Марина БЕХ-РОМАНЧУК, легка атлетика

Cтрибунка в довжину ударно провела зимову частину сезону, показавши результати не менше 6.90 м на всіх чотирьох стартах Indoor-туру. Звичайно ж, всі ці змагання українська стрибунка в довжину виграла. Європейські турніри в Німеччині, Польщі, Великобританії та Франції опинилися біля її ніг. У Торуні Бех-Романчук оновила особистий рекорд в приміщеннях, тепер він становить 6,96 м.

І хоча чемпіонат світу і Олімпійські ігри були перенесені, українка продовжила виступи вже після карантину. У серпні та вересні Марина виграла два етапи Діамантової ліги (в Швеції і Катарі), а також ще декілька стартів. Нижче другого місця Бех-Романчук жодного разу не опускалася. На чемпіонаті України рівних їй, звичайно ж, не було.

У рейтингу журналу «Фокус» Марина стала найвпливовішою жінкою України зі світу спорту, випередивши навіть Еліну Світоліну і сестер Музичук. У загальному вимірі це 43-я позиція.

 І ще одне, інстаграм Марини Бех-Романчук налічує близько 300 тисяч підписників, з українських спортсменок більше лише у Світоліної і Білодід.

Дарина БІЛОДІД, дзюдо

Українська дзюдоїстка Дарина Білодід була визнана найкращою спортсменкою України 2019 року за версією Sport.ua. Але 2020-й склався для неї не настільки вдало. Та й весь сезон у дзюдо вийшов скороченим через пандемію коронавірусу.

В активі Дарини – одна серйозна перемога в лютому 2020 на етапі серії Великого Шолома у Парижі, де вона виграла золото в категорії до 48 кг. У фіналі була обіграна японка Вакана Кога. А потім настала вимушена пауза у змаганнях.

Білодід на карантині даром часу не втрачала. Крім активних тренувань, викладала багато фотографій у Instagram, побувала на презентації документального фільму «Анаконда», присвяченого її спортивному шляху. У вересні стало відомо, що Дарина зустрічається із захисником київського «Динамо» Денисом Поповим, але вже у грудні зіркова пара розірвала стосунки.

Коли міжнародні змагання з дзюдо поновилися, Дариная виступила в Будапешті на етапі серії Великого Шолома, завоювавши бронзову медаль. Виступаючи в новій для себе категорії до 52 кг, в одній із сутичок українка поступилася румунці Андре Чіту, чемпіонці Європи. Білодід програла вперше з березня 2019 року. За півтора року вона здобула на татамі 20 перемог поспіль!

А ось головний турнір 2020 року, чемпіонат Європи, що пройшов у листопаді в Празі, Білодід пропустила через хворобу. За словами батька спортсменки, у неї була застуда, а не коронавірус.

Білодід була дворазовою чемпіонкою світу (2018, 2019), двічі – чемпіонкою Європи (2017, 2019), а також переможницею Європейських ігор (2019). Підсумок 2020 року: два змагання і дві медалі на етапах Великого Шолома: золото у Парижі і бронза в Будапешті.

Ярослава МАГУЧІХ, стрибки у висоту

Ярослава Магучіх заявила про себе на весь світ ще в 2019 році, коли стала віце-чемпіонкою світу серед дорослих у стрибках у висоту, перестрибнувши планку 2,04 м. На досягнутому вже не тільки перспективна, але і титулована українка не зупинилася, і 31 січня 2020 року на другому етапі «World Athletics Indoor Tour» в німецькому місті Карлсруе встановила світовий рекорд для юніорів у приміщенні – 2,02 м.

У лютому Магучіх виграла легкоатлетичний турнір «World Athletics Indoor Tour 2020» в шотландському Глазго, стрибнувши на 1,93 м. Крім того, Ярослава здобула впевнену перемогу на чемпіонаті України в приміщенні, подолавши планку на висоті 2,01 метра. Влітку, набравшись сил після карантину, українка стала переможницею етапів Діамантової ліги в Монако і Стокгольмі, та й на багатьох менш гучних турнірах потрапляла неодноразово до трійки призерок. Загалом, рік для вже 19-річної Ярослави склався, можливо, не грандіозно, але дуже і дуже непогано. А головне те, що є чималі перспективи на майбутнє.

Олексій НОВІКОВ, стронгмен

У 2020 році Олексій Новіков повернув Україні гучні успіхи в такому колись популярному в нашій країні виді спорту, як стронгмен. У листопаді 26-річний спортсмен завоював титул найсильнішої людини світу на чемпіонаті, який проходив у Бредентоні, штат Флорида, США. Раніше цим званням володів лише один українець - легендарний Василь Вірастюк в 2004 році. Можливо, нова настільки гучна перемога українця поверне в нашу країну настільки ж високий інтерес до стронгменівского спорту, яким він був у період розквіту кар'єри Вірастюка?

Хоча, варто визнати, що починався 2020 рік для Новікова не так тріумфально, як закінчився. У березні на іншому дуже престижному старті, «Arnold Strongman Classic», він зайняв лише п'яте місце. А в кінці вересня Олексій в боротьбі за титул найсильнішої людини України поступився Павлу Кордіяці. В результаті склалася парадоксальна ситуація: найсильніша людина світу не є найсильнішою навіть у своїй країні. Але це лише ілюструє, який високий рівень конкуренції в стронгменівському спорті в Україні навіть на внутрішній арені.

Семен НОВІКОВ, греко-римська боротьба

У 2018-2019 роках молодий український борець греко-римського стилю Семен Новіков голосно заявив про себе, двічі поспіль ставши чемпіоном світу серед молоді. У 2020 році 23-річний спортсмен дозрів до гучних перемог на дорослому рівні, і завоював золото чемпіонату Європи. На шляху до золотої медалі Новіков здолав іспанця Хесуса Гаску, 2-разового чемпіона світу Метегана Базара (Туреччина) і росіянина Олександра Комарова. У фіналі українець розправився з титулованим угорцем Віктором Лерінцом, віце-чемпіоном світу 2019 року.

2021-й - рік Олімпіади в Токіо. Однак, незважаючи на золото чемпіонату Європи, участь в Іграх Новикову не гарантована. Справа в тому, що він виступає в тій же ваговій категорії, що і зірковий Жан Беленюк - до 87 кг, а Україну в Токіо зможе представляти тільки один спортсмен. І Беленюк своє місце віддавати не збирається, незважаючи на те, що через проблеми зі здоров'ям і зайнятість депутатською діяльністю останнім часом він виступає не на всіх великих змаганнях. Схоже, тренерському штабу збірної належить зробити дуже непростий вибір між досвідом і молодістю. Не виключено, що справа дійде і до відбіркового поєдинку між претендентами на поїздку на Олімпіаду. Головне, щоб питання вибору учасника Ігор в Токіо не перейшло у політичну площину...

Дмитро ПІДРУЧНИЙ, біатлон

Для капітана чоловічої збірної України з біатлону Дмитра Підручного 2020 рік вийшов неоднозначним. З одного боку, йому не вдалося «захистити» статус чемпіона світу в гонці переслідування. Але назвати рік, що минає, для 29-річного біатлоніста невдалим все одно не можна. На чемпіонаті Європи в Раубічах він завоював бронзову медаль в суперспринті, а в змішаній естафеті привів команду до золотих нагород. Підручний біг останній етап, на якому вирвав перемогу настільки впевнено, що дозволив собі фінішувати з прапором.

Але куди більш значущою для історії українського біатлону стала чоловіча естафета на етапі Кубка світу в чеському Нове-Место. Дмитро в команді з Артемом Примою, Сергієм Семеновим і Русланом Ткаленком зумів сенсаційно забігти на другу сходинку п'єдесталу пошани, залишивши позаду куди більш титуловані команди Швеції, Росії, Німеччини та Італії. Цей результат став повторенням рекорду України в даній дисципліні через 20 років після встановлення. В особистих гонках в трійку призерів на Кубку світу Підручний не потрапляв, хоч і був пару разів дуже близький до медалі.

Ігор РАДІВІЛОВ, гімнастика

У 2020 році зі зрозумілих причин було не так вже й багато великих спортивних подій, особливо це стосується легкої атлетики. Лише у другій половині року відбувся ряд турнірів, які були заплановані на весну. У тому числі чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики.

Чоловічий турнір мав пройти ще в кінці травня, але був перенесений на грудень. І саме на цьому змаганні себе проявив український гімнаст Ігор Радівілов. 28-річний спортсмен завоював золоту медаль в опорному стрибку, а на кільцях зумів показати третій результат.

Однак позитивно виступив не тільки Радівілов, але і збірна України.

Команда в рамках багатоборства вперше в своїй історії стала чемпіоном Європи. Перемогу Україні принесли Ігор Радівілов, Петро Пахнюк, Владислав Гріко, Євген Юденков, Роман Ващенко. І нехай на турнірі не було багатьох найсильніших команд, але такий результат додає оптимізму перед Олімпійськими Іграми, які в 2021 році мають відбутися в Японії.

Михайло РОМАНЧУК, плавання

У 2020 році плавці, як і більшість спортсменів, мали активну практику тільки взимку-весною і в кінці року. Це ж стосується 24-річного Михайла Романчука, який, з огляду на обставини, провів непоганий сезон.

Михайло в січні встиг завоювати золото на міжнародному турнірі в Люксембурзі. Наступні великі успіхи прийшли в кінці року. Романчук на турнірі в Будапешті посів третє місце на дистанції 400 метрів вільним стилем. Одночасно з цим Михайло встановив рекорд України, однак цей результат довго не протримався. Через вісім днів Романчук оновив рекорд, взявши золоту медаль на тому ж турнірі в Угорщині.

А завершився рік для плавця новим рекордом Європи на дистанції 800 метрів вільним стилем. Романчук побив результат, який тримався 8 років.

В цілому, позитивне завершення року, і залишається сподіватися, що в 2021 у Романчука, як і інших українських спортсменів, буде більше можливостей демонструвати свій високий рівень.

Еліна СВІТОЛІНА, теніс

У сезоні-2020 Еліна виступала не так вдало, як в попередні роки, але тільки відносно свого високого рівня. Як і раніше, спортсменів даного калібру в таких популярних видах спорту у нас не так багато. А тримати планку так високо тривалий час можуть і зовсім одиниці.

Якщо згадати досягнення, то в минулому році Еліна вперше з жовтня 2018 року виграла турнір WTA. Всього за рік таких перемог було дві - в Монтерреї та Страсбурзі. Обидва турніри були далеко не найвищої категорії, але у інших українок в сумі не набралося і одного. На Ролан Гаррос Світоліна втретє в кар'єрі вийшла до чвертьфіналу, але вперше пройти далі, на жаль, не вийшло.

До речі, після карантину 26-річна уродженка Одеси видала дві серії перемог з семи і восьми матчів відповідно. У попередньому році виграти більше 5 матчів у неї не виходило.

Також не можна не відзначити той факт, що Еліна продовжує стабільно обігрувати тенісисток з Росії. Для багатьох уболівальників зараз це дуже важливо. У поточному сезоні було виграно п'ять з п'яти таких протистоянь. В останніх 18 подібних зустрічах українкою видобуто 16 перемог. Неймовірні показники.

Олена СТАРІКОВА, велотрек

24-річна спортсменка останні два роки утвердилася в статусі найкращої трекової велогонщиці України. У 2019 му році Старікова завойовувала срібло чемпіонату світу і Європейських ігор. У 2020-му українка підтвердила свій статус новими потужними результатами.

У листопаді Старікова успішно виступила на чемпіонаті Європи, де завоювала три нагороди - дві бронзи (індивідуальний і командний спринт). А головне досягнення - золото чемпіонату Європи в кейріні. На тому чемпіонаті збірна України показала свій найкращий результат в історії - шість медалей. Половина з них в активі Олени. До 2021-го року Олена Старікова підходить у відмінній формі. Українська гонщиця є однією з надій країни на Олімпійських іграх-2021 Токіо. Старікова виступить в двох видах - спринті і кейріні.

Юлія ТКАЧ, вільна боротьба

Для 31-річної української спортсменки Юлії Ткач, яка виступає в боротьбі вільним стилем, 2020-й рік вийшов досить вдалим, незважаючи на пандемію коронавірусу.

Ткач завоювала золоту медаль на чемпіонаті Європи у ваговій категорії до 62-х кг, який відбувся в столиці Італії Римі. Особливо важливим було те, що змагання відбулися в минулому лютому, до введення більшості коронавірусних обмежень у багатьох країнах світу.

У фіналі Юлія перемогла не кого-небудь, а на той момент чинну чемпіонку світу — Інну Тражукову з Росії (2:1).

Варто відзначити, що це третє «золото» на чемпіонатах Європи в кар'єрі Ткач. Раніше Юлія здобувала медалі найвищої проби в 2011-му і 2012-му роках. На рахунку українки також перемоги на чемпіонаті світу (2014) і Європейських іграх (2019).

На жаль, Юлія Ткач не змогла взяти участь у Кубку світу, який проходив з 12-го по 18-е грудня в Белграді. Спортсменка не встигла повністю відновитися після того, як перехворіла на коронавірусну хворобу COVID-19.

Ольга ХАРЛАН, фехтування

Фехтування, як і практично всі інші види спорту, серйозно постраждало від пандемії коронавірусної хвороби COVID-19.

Для 30-річної української фехтувальниці Ольги Харлан, яка звикла збирати медалі ледь не десятками, рік вийшов дуже скромним.

На початку січня Харлан встигла виграти етап Гран-прі з фехтування, який пройшов у канадському Монреалі. В 1/4 фіналу Ольга обіграла француженку Сару Бальзера з рахунком 15:7. У півфіналі українка здолала сильну китаянку Шао Які з рахунком 15:14. А в фіналі Харлан переконливо розібралася з росіянкою Ольгою Нікітіною — 15:7!

А далі почалася пандемія, була перенесена Олімпіада, спортсмени, як і всі інші, опинилися на домашньому карантині. «Повноцінно фехтувати вдома — важко», — зізнавалася Ольга у квітні.

Втім, Харлан не нудьгувала. Українська спортсменка стала прототипом ляльки Barbie і з'явилася на обкладинці відомого журналу Elle.

«Звичайно, у мене головною метою залишається виступ на Олімпіаді. У спорті я точно в найближчі роки залишаюся», — підбила Харлан підсумки року.

Віктор ЦИГАНКОВ, футбол

Це якраз той випадок, коли запам'ятовується останнє. Початок нинішнього року для лідера і віце-капітана «Динамо» склався не найкращим чином. Програвши завчасно боротьбу «Шахтарю» за національне «золото», «Динамо» Циганкова зосередилося на боротьбі за друге місце, яке ледь відстояло на фінішній стрічці. З трофеїв Циганкова в минулому сезоні - лише Кубок України.

Сезон нинішній для 23-річного футболіста «Динамо» і збірної України склався більш успішно. Про це вже можна стверджувати впевнено. Циганков був одним з лідерів «Динамо», і в багатьох поєдинках саме результативні дії Віктора приносили його команді очки. В його активі на проміжному фініші - вісім забитих м'ячів (за цим показником він ділить лідируючу позицію), а за системою гол плюс пас він одноосібний лідер. Саме цей півзахисник заслуговує самих утішних епітетів за те, що «Динамо» пішло зимувати на першому місці.

Велика заслуга Циганкова і в тому, що «Динамо» в нинішньому сезоні пробилося в груповий етап Ліги чемпіонів. І безпосередньо в самому турнірі Віктор зіграв на хорошому рівні, що підтверджує вихід команди в євровесну.

Однак головні геройства Циганкова в році, що минає, пов'язані зі збірною України. Віктор в цей непростий «коронавірусний» рік став одним з визначальних гравців команди Андрія Шевченка. На його рахунку красивий гол у ворота збірної Франції, який хай і не зробив великої погоди для нашої команди, але «ставки» самого Віктора безсумнівно підняв.

Але головним, звичайно ж, його досягненням в першій команді країни залишається домашній поєдинок проти збірної Іспанії. Саме Циганкову вдалося забити єдиний переможний гол у ворота екс-чемпіонів світу.

Алина ЯГУПОВА, баскетбол

Головна українська баскетболістка, Аліна Ягупова, вже кілька років є найкращою в Європі і однією з найкращих у світі. Без неї важко уявити збірну України. Зараз 28-річна спортсменка на чолі національної команди впевнено грає у відборі на Євробаскет-2021. Українки поки займають друге місце в кваліфікації і мають хороші шанси на вихід у фінальну частину турніру. Ягупова є найкращим скорером усього кваліфікаційного турніру, набираючи в середньому 28.8 очка і роблячи 9.8 підбирання.

Підтверджує свій клас Ягупова і на клубному рівні. Українка стала MVP Євроліги в сезоні 2019/20, будучи головною зіркою «Фенербахче». Аліну давно запрошують в WNBA, але українка не поспішає туди їхати. Як відомо, в жіночій НБА платять менше, ніж в Європі. Влітку Ягупова змінила кризовий «Фенербахче» на клуб «Чукурува». У новій команді українка також беззаперечний лідер. Аліна Ягупова серед найкращих бомбардирів чемпіонату, також в топі за передачами і підбираннями.

На майданчику Ягупова показує видовищний і розумний баскетбол. За манерою гри українську баскетболістку порівнюють з Леброном Джеймсом. Вона може грати як від своїх сильних сторін, так і створювати моменти для партнерів. Головна мрія Ягупової - зіграти на Олімпіаді-2024. Своєю грою українка цього заслуговує. Тепер потрібно намагатися практично одноосібно витягти на цей турнір збірну.

Опитування

Голосів 864
Хто, на ваш погляд, найкращий спортсмен 2020 року в Україні?

Еліна Світоліна

38 голосів 4.4 %

Марина Бех-Романчук

120 голосів 13.89 %

Семен Новіков

15 голосів 1.74 %

Олексій Новіков

100 голосів 11.57 %

Ігор Радівілов

9 голосів 1.04 %

Михайло Романчук

15 голосів 1.74 %

Юлія Ткач

9 голосів 1.04 %

Ольга Харлан

110 голосів 12.73 %

Олена Старікова

9 голосів 1.04 %

Ярослава Магучіх

114 голосів 13.19 %

Аліна Ягупова

52 голоса 6.02 %

Віктор Циганков

83 голоса 9.61 %

Дмитро Підручний

63 голоса 7.29 %

Дар'я Білодід

127 голосів 14.7 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(99)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 5
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 13
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Коментарі 146
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Oakwood31
Всіх з Новим Роком !!!
Нехай він для кожного з нас буде кращим від попереднього коронавірусного, здоров'я та позитивних емоцій в 2021 . Нехай наші спортсмени та команди порадують нас перемогами та великими досягненнями в році, що вже наступив
Павел СН
наибольше побед и достижений у М Бех-Романчук
Vik_77
1. Олексій Новіков. 2. Ягупова. 3. Бех-Романчук
Voxa Hvedyk
Бех-Романчук
Богдан Саженко
дивно, що усика сюди не втюхали ,але зараз кожна його присутнисть мене виморажує з його кумом.Добре що його нема тут
Богдан Саженко
Всім дайте по призу -кожний класний і найкращий .
сергей богданов
А что в этом списке делает Свитолина?
taro-2
Оля Харлан багато зробила для іміджу України і вже багато років стабільно показує високі результати і особливо у протистоянні з росіянками !
Алексей Голяченко
С новым годом всех. Болельщики Шахтера, вас тоже
Александр Ад
Плавання -від спорту.котрий вимагає не аби яких якостей у спортсмена!А тут ще побит багаторічний рекорд Европи..Однозначно М. Романчук!
Vik_77
Як на мене трохи дивно бачити серед претендентів Світоліну і чомусь немає Руслана Малиновського
Гріша Кузенко
А чому не добавили Олега Плотніцкого? Який грає в основі у одному з найсильніших клубів.
88serhiiO
З Новим Роком!!!!!!!!!!
pytlak1990
Всі достойні спортсмени.
3-Ткач, повернутися через 9 років це щось.
2-Новіков, топ,але не такий масовий вид як ..
1-Ягупова, ( тому Новіков не 1)просто монстр Європейського жіночого баскетболу.
Олег Львівський
Для мене особисто Новіков! Пояснюю чому. Він виграв чемпіонство СВІТУ! СВІТУ а не ЧМ України! Тому мій голос за нього!
kolezey-2
Могучих
oenergo.com
"Міжнародна федерація дзюдо (IJF) визначила найкращих дзюдоїстів 2019/2020 років.
Про це йдеться на офіційному сайті IJF.
Найкращою дзюдоїсткою стала українка Дар'я Білодід. Найкращим дзюдоїстом – грузин Лукум Чхвіміані.
--------------------------------------------------
Много у нас спортсменов такого уровня?
Только Дарья.
Петя Рудик
О.Новіков, заслужив.
sv_2000
Однозначно, Алексей Новиков. Чемпион стронгмен - это очень престижно и круто.
Бех-Романчук тоже норм вариант. Остальные недотягивают
FanVadimam
Однозначно Алексей Новиков сильнейший человек на планете