Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 сiчня 2023, 18:45
6400
32

Вибираємо разом. Хто найкращий спортсмен України 2022 року?

Sport.ua разом із читачами визначає найкращого спортсмена року

| Оновлено 07 сiчня 2023, 18:45
6400
32
Вибираємо разом. Хто найкращий спортсмен України 2022 року?
Getty Images/Global Images Ukraine. Абраменко та Усик

Розпочинаючи з 29 грудня й до 7 січня включно кожен користувач Sport.ua може віддати свій голос за найкращого спортсмена України у 2022 році.

У 2021 році найкращим спортсменом року став борець греко-римського стилю Жан Беленюк, олімпійський чемпіон Токіо, який випередив у голосуванні боксера Олександра Усика та баскетболістку Аліну Ягупову.

7 січня 2023 року буде підбито підсумок та названо ім'я найкращого спортсмена року! Проголосувати можна на сайті Sport.ua та в Telegram-каналі Sport.ua.

Попередні переможці за роками:

  • 2010 – Віталій Кличко
  • 2011 – Володимир Кличко
  • 2012 – Олександр Усик
  • 2013 – Богдан Бондаренко
  • 2014 – Валентина Семеренко
  • 2015 – Олег Верняєв
  • 2016 – Юрій Чебан
  • 2017 – Василь Ломаченко
  • 2018 – Еліна Світоліна
  • 2019 – Дар'я Білодід
  • 2020 – Дар'я Білодід
  • 2021 – Жан Беленюк

Олександр АБРАМЕНКО, фрістайл

Українець Олександр Абраменко їхав на Олімпіаду-2022 у статусі чемпіона Ігор 2018 року. Однак, як відомо, утриматися на вершині ще складніше, ніж одного разу вилізти на неї. А конкуренція у лижній акробатиці за останні чотири роки зросла ще сильніше. До того ж час навряд чи пішов Олександру на користь, адже йому на момент головних зимових змагань останнього чотириріччя було 33 повні роки, що чимало для спортсмена.

Абраменко пройшов у фінал із п'ятим результатом. У нього вийшов найкращий перший стрибок, за який він отримав 123,53 бали. У суперфіналі Олександр та ще п'ять його конкурентів мали лише одну спробу, щоб показати максимальний результат. У Абраменка стрибок вийшов хорошим, але не ідеальним – судді поставили оцінку 116,50. Але цього виявилося достатньо, щоб здобути срібну медаль, яка стала для України єдиною нагородою у Пекіні-2022. Програв Абраменко лише китайському спортсмену Ці Гуанпу.

Олександр УСИК, бокс

В 2022 році Олександр Усик через рашистське вторгнення провів лише один бій. Але й він міг не відбутися: після 24 лютого Усик повернувся до України, відвіз у безпечне місце сім'ю та вступив до лав тероборони Києва. В його будинку у Ворзелі жили рашисти, а полонений підполковник із СОБРу сказав, що йому стало соромно, коли побачив професійних боксерів – Усика та Ломаченка – зі зброєю в руках.

Наприкінці березня Олександр виїхав за кордон для підготовки до бою-реваншу проти Ентоні Джошуа. Британець після поразки від українця працював як проклятий у залі, змінив тренера і був набагато кращим за себе зразка першого поєдинку. Але цього виявилося замало. У другому поєдинку Усик переміг роздільним рішенням суддів.

Бій вийшов непростим: Олександр довго запрягав, а у восьмому раунді витримав божевільний натиск від Джошуа, ледь не опинившись у нокдауні. В цю трихвилинку за чемпіона було страшно, але в чемпіонських раундах Усік показав свій клас, знову залишивши Джошуа ні з чим. Після бою британець «поплив»: не міг зрозуміти, як Усик його знову перебоксував і наговорив зайвого. Усик сказав лише одне: «Я боксуватиму або з Ф'юрі за об'єднання поясів, або ні з ким».

Наразі бій Усик – Ф'юрі остаточно не узгоджено, але з великою ймовірністю поєдинок за абсолюта у надважкій вазі відбудеться вже навесні. І є підстави вважати, що тепер плакатиме вже Циганський король.

Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ, волейбол

Капітан збірної України з волейболу Олег Плотницький, безперечно, може занести минулий рік до активу. 25-річний догравальник привів синьо-жовтих до історичного досягнення на дебютному для команди чемпіонаті світу, який влітку проходив у Польщі та Словенії. Збірна України вийшла до чвертьфіналу турніру, де нав'язала боротьбу Словенії, але, на жаль, поступилася у чотирьох партіях. Плотницький став найкращим бомбардиром та найкращим гравцем української команди на турнірі.

На клубному рівні Олег виграв Кубок та Суперкубок Італії, а нещодавно додав до цих трофеїв і титул клубного чемпіона світу. У фінальному матчі його «Перуджа» обіграла «Трентіно», а Плотницький став одним із героїв матчу, принісши своїй команді 15 очок.

Починаючи з 2019 року, Плотницький виграв на клубному рівні три суперкубки, Кубок Італії та став чемпіоном світу серед клубів. І на цьому він не планує зупинятись, про що нещодавно розповів в інтерв'ю Sport.ua.

Ярослава МАГУЧІХ, легка атлетика

Бронзовий призер Олімпійських ігор 2020 Ярослава Магучіх провела дуже хороший сезон у секторі стрибків у висоту. 21-річна українка стала чемпіонкою світу у приміщенні, чемпіонкою Європи та срібною призеркою чемпіонату світу на відкритому повітрі, а також показала найкращий результат сезону в світі – 205 см, з яким перемогла на етапі Діамантової ліги.

На світовій першості в американському Юджині Магучіх показала такий самий результат (202 см), як і Елінор Паттерсон з Австралії, яка виграла золоту медаль. Ярослава поступилася Паттерсон лише за кількістю спроб.

Висота 205 см, взята на етапі Діамантової ліги, є повторенням рекорду України. Магучіх, безумовно, продовжуватиме прогресувати і цілком здатна встановити новий рекорд вже в наступному році.

Андрій ПРОЦЕНКО, легка атлетика

Вік – не завада! 34-річний український стрибун у висоту Андрій Проценко у липні 2022 року на чемпіонаті світу в американському Юджині взяв висоту 2,33 метра з першої спроби та сенсаційно завоював бронзу ЧС. Цікаво, що для Проценка ця медаль стала першою на чемпіонатах світу на відкритому повітрі.

Через два місяці Проценко пробився у фінал на чемпіонаті Європи 2022 з легкої атлетики у Мюнхені. Андрій взяв планку на висоті 2.27 метра і знову завоював бронзову медаль.

Але й на цьому успіхи Андрія у сезоні 2022 року не закінчилися! Через тиждень після ЧЄ Проценко виграв 11-й етап Діамантової ліги 2022 у Лозанні, Швейцарія. Щоправда, після медалі в Юджині результати Андрія стали падати, але це не завадило йому чудово завершити сезон та претендувати на звання спортсмена року в Україні.

Марина БЕХ-РОМАНЧУК, легка атлетика

Для Марини Бех-Романчук 2022 став роком змін та експериментів у кар'єрі – як виявилося, вдалих. Українка, яка протягом усієї своєї кар'єри спеціалізувалася на класичних стрибках у довжину, в 27 років вирішила спробувати свої сили й у потрійному стрибку.

І протягом 2022 року ця дисципліна поступово перетворилася на її коронну. Саме у потрійному стрибку Бех-Романчук здобула срібло чемпіонату світу у приміщенні у Белграді та золото літнього чемпіонату Європи у Мюнхені (з третім результатом в історії України – 15,02 м). У класичних стрибках у довжину на цих титульних стартах Марина до медалей не дісталася – шосте та четверте місця. Особливо цінною є медаль у Белграді – турнір проходив у березні, менш ніж через місяць після початку повномасштабного вторгнення росії, і участь Бех-Романчук у турнірі була під питанням.

Успіхи у класичних стрибках у довжину а Марини також були: наприклад, перемога на етапі Діамантової ліги у Римі у травні. Та й на чемпіонаті світу в Юджині Бех-Романчук у класичному стрибку посіла 8-ме місце, тоді як у потрійному – лише 11-те. У будь-якому випадку 2022 рік розширив спеціалізацію Марини, і тепер ми можемо чекати медалей від неї одразу у двох видах.

Олексій СЕРЕДА, стрибки у воду

Миколаївському стрибуну у воду Олексію Середі днями виповнилося лише 17 років (25 грудня), але він уже творить історію на дорослому рівні.

У червні 2022 року Олексій у парі з Софією Лискун виграв срібло у змішаному розряді у синхронних стрибках із 10-метрової вишки на ЧС з водних видів спорту. Там же, у Будапешті, Середа у парі з Кирилом Болюхом посів 4-те місце на тій же 10-метровій вишці та зайняв 6-те місце в індивідуальних стрибках із 10 м.

Значно медальнішим вийшов для Олексія Середи чемпіонат Європи 2022, який відбувся наприкінці літа. У дуеті з Софією Лискун Олексію знову вдалося зійти на срібний щабель п'єдесталу пошани у синхронних стрибках із 10-метрової вишці. Потім разом із Болюхом він став другим у такій же дисципліні серед чоловічих дуетів. При цьому українці постійно лідирували, але втратили перше місце в останньому стрибку, пропустивши вперед себе британців. А під завісу ЧЄ Середа завоював особисте золото на улюбленій вишці 10 м.

Михайло РОМАНЧУК, плавання

26-річному уродженцю Рівного Михайлу Романчуку 2022 рік запам'ятається, в першу чергу, завоювання однієї історичної медалі для України. У червні в Будапешті на ЧС з водних видів спорту він завоював бронзу в запливі на 5 км на відкритій воді. Раніше ніхто з українців нагороди у подібних стартах на відкритій воді не здобував.

На старт 5-кілометрівки Романчук вийшов у ранзі бронзового призера того ж ЧС на дистанції 800 м вільним стилем. І його час у запливі – 7:40,05 – став новим рекордом України. Під завісу літа 2022 Михайло захистив звання чемпіона Європи на дистанції 1500 м вільним стилем. І знову він зміг оновити найвище національне досягнення – 14:36,10.

В осінній частині сезону українець був змушений пропустити ЧС на короткій воді, який відбувся в Австралії. Однак це не завадило йому стати срібним призером одного з етапів Кубка світу (на 1500 м вільним стилем) та виграти престижний старт Oceanman World у Греції на дистанції 10 км.

Людмила КІЧЕНОК, теніс

Людмила Кіченок грала на гарному рівні в парному тенісі давно, але вище голови не стрибала. Стабільне місце у першій півсотні, іноді вдавалося зачепити один титул у сезоні, у 2019-му були навіть два чвертьфінали на турнірах Grand Slam. На цьому все.

У 2022-му Людмила розпочала на постійній основі виступати з латвійкою Альоною Остапенко, і це поступово стало давати результати. На великому турнірі в Дубаї ця пара дійшла фіналу, а на Ролан Гаррос українка перевершила свій рекорд на мейджорах – півфінал.

Влітку дівчата видали серію з 10 переможних матчів на траві, взявши титул у Бірмінгемі, й дісталися 1/2 фіналу Вімблдону. У серпні Кіченок із латвійкою стали переможницями змагань WTA 1000 у Цинциннаті. Це найбільша перемога у кар'єрі Людмили, яка дозволила їй дебютувати у першій десятці світового парного рейтингу.

Трохи згодом Люда повторила національний рекорд – 9-те місце у парному рейтингу WTA. До кінця сезону було виграно ще один турнір в Естонії, також вдалося вперше зіграти на Підсумковому турнірі й навіть вийти з групи.

Людмила ЛУЗАН, веслування на байдарках та каное

Представниця України у веслуванні на байдарках та каное Людмила Лузан стала однією із спортсменок, які останнім часом регулярно радують українських уболівальників медалями на різних змаганнях. Надзвичайно успішним для Людмили був 2021 рік, який вона завершила із двома медалями Олімпійських ігор. Золото в Токіо здобути не вдалося, але, сподіваємося, все ще попереду.

Не зупинилася Лузан і 2022 року. Навесні на етапі Кубка світу спортсменка здобула два золота в каное-одиночці, а потім додала ще два золота в одиночному веслуванні та срібло в каное-двійках на чемпіонаті світу. Далі був чемпіонат Європи, де Лузан взяла золото та два срібла.

Попри те, що веслування не є дуже популярним видом спорту, Лузан знову претендує на звання найкращого спортсмена України. 25-річну Людмилу не просто так називають однією із головних надій на золото за підсумками Олімпіади-2024.

Всі фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Вибираємо разом. Хто найкращий спортсмен України 2022 року?

Опитування

Голосів 843
Назвіть топ-3 найкращих спортсменів 2022 року в Україні.

Оберіть до 3 варіантів відповіді

Олександр Абраменко

126 голосів 14.95 %

Олександр Усик

222 голоса 26.33 %

Олег Плотницький

69 голосів 8.19 %

Ярослава Магучіх

147 голосів 17.44 %

Андрій Проценко

7 голосів 0.83 %

Марина Бех-Романчук

77 голосів 9.13 %

Олексій Середа

35 голосів 4.15 %

Михайло Романчук

33 голоса 3.91 %

Людмила Кіченок

29 голосів 3.44 %

Людмила Лузан

98 голосів 11.63 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(68)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, хто в Україні транслюватиме матчі Євро-2024
Футбол | 18 квітня 2024, 13:30 7
Стало відомо, хто в Україні транслюватиме матчі Євро-2024

MEGOGO — офіційний мовник УЄФА Євро-2024

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 3
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

Socca: курс на Кубок Європи 2024
Інші види | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Європи 2024
Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Обсервер Влад
Абраменко ще в 2018 році повинен був стати спортсменом року, коли виграв золото ОІ, але якимось дивом наші люди проголосували за інших Вважаю, що потрібно повернути йому цей борг, тим більше, що інших достойних претендентів цього року немає.
Mr.Frost
Я голосував за Абраменко - кращий на Олімпіаді!
Dimaryz81
Лузан. Одна из лучших в мире сейчас.
Александр Ад
Так на цьому сайті Абраменко-герой 2 зимових Олімпіад поспіль, ще не був кращим,Це не добре!Мій варіант Абраменко,Усик,Лузан.
sergey88
1- Лузан, 2- Абраменко, 3 - Усик
Vik_77
Я б на 1 місце поставив Плотницького. Далі Лузан і Усик
Remark
ВСУ - это лучшие спортсмены этого года! Чемпионы по всем видам спорта.
Yura Юрий
Лузан гребет медали, просто загребает.... )))
fedd1979
Абраменко-Лузан-Усик
Nick.Grabowski
Абраменко маючи золото + срібло на Зимовій олімпіаді (що взагалі величезна рідкість для України) - досі не був кращим спортсменом України? Голосую за Олександра за сумою досягнень в такому важкому та унікальному виді спорту. Олександр Абраменко - топ. 
⬆️
Большего всего  позитивных эмоций получил от игры Плотницкого. Правда это ещё и особенность самой игры.  Кто  то долго гребёт веслом, а тут бац! и всё.)
TimurKhAI
Отдал голоса Лузан (самый внушительный список достижений в 2022-м среди представленных кандидатов), Плотницкому (за великолепный ЧМ) и Проценко (его первая медаль ЧМ после 40 дней в оккупации - это самая крутая история года).
Referee
шо за ТОП... А ГДЕ Ломаченка Васілій?_)))
Петя Рудик
Абраменко, Усик, Плотницький.
Кирилл Бондаренко
В этом году,разумеется Усик и все остальные.
Каноэ и фристайл,это конечно замечательно,тем более,там есть кому нас радовать.
Но это меркнет,по сравнению с достиженаями Усика в мировом боксе.
Пусть он провел один бой в этом году,но зато какой!!!
Победил в реванше суперзвезду мирового бокса,в первые более чем за 30 лет,боксер супертяжелого дивизона,стал лидером P4P по версии самого авторитетноно мирового издания The Ring.
Первый и единственный кому это удавалось,это был Майк Тайсон.
А это эпохальное событие.
Усик в этом году,встал в один ряд з братьями Кличко.
Как это можно сравнить,с серебром пусть и на Олимпиаде в фртстале и победами на кубке мира по каноэ🤔
OKs100
Год без биатлонистов. Эх.