Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 24 березня 2022, 10:13
19769
1

Місяць героїчної боротьби. День 28. НАТО попроситься вступити до України

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 23 березня

| Оновлено 24 березня 2022, 10:13
19769
1
Місяць героїчної боротьби. День 28. НАТО попроситься вступити до України
Getty Images/Global Images Ukraine

28-й день війни. 23 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 23 березня

23:59. Звернення Президента України Володимира Зеленського

23:00. Олексій Арестович: підсумки першого місяця війни

22:00. Виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів підбив підсумки дня:

«Ми всі маємо вчитись жити під час війни. Ми вже пережили всі шоки. Вже розрізняємо, коли стріляє наше ППО, а коли прилітає. Коли стріляє літак, а коли гради. В цьому немає нічого хорошого. Але життя ніхто не відміняє. 

Ми маємо прогулюватись, пити каву, стригтись, заходити в гості тощо. Треба відкривати все, що можна відкрити. Треба працювати і запускати економіку. Так, бігти в бомбосховище щоразу коли сирена. Але потім вертатись і продовжувати жити. Ми вистояли станом на зараз. Але якщо економіка не запрацює, то навіть військова перемога закінчиться економічною поразкою. 

1. Ірпінь з нами. В місто повернулась поліція і проводить зачистку. Військові стискають кільце навколо Бучі, Ворзеля і Гостомеля. Погані новини для окупантів – більше вони не зможуть вивезти награбоване. Навіть більше, я думаю через добу сотні покидьків ніколи не зможуть скористатись тим, що награбували. 

2. Кажуть, шойгу пропав. Нікуди він не пропав. Завтра путін засуне руку йому в одне місце і відправить виступати. Але факт є в іншому, якби було чим хвалитись – шойгу б щодня доповідав про перемоги. 

3. Я вже не раз писав, що проти нас реальні дов****би. Ідея путіна про вимогу розрахунків в рублях за газ – просто прекрасна. У мене були великі сумніви, що Європа зможе ввести ембарго. То путін вирішив його ввести на себе сам.  Європейці вже сказали, що платитимуть в євро. Так що хай відрубує газ. 

4. «Первым делом, первым делом самолеты» –  пропоную зробити гімном наших ППО. Мінус ще 2. 

5. Президент Зеленський завойовує Азію. Виступ в парламенті Японії отримав підтримку і високу оцінку японського істеблішменту. Мало хто знає, але більшості наших лідерів доводилось мало не випрошувати право на візит до азійських лідерів. Третя економіка світу хороший партнер на майбутнє і стратегічний союзник проти путіна. 

Війна стає частиною нашого життя. І це нормально. Маємо бути готові до цього, щоб перемогти. Ворог вірить, що він нас зламає. Він все ще вірить, що ми погодимося капітулювати тільки б все це закінчити. Розчаруймо його. Давайте покажемо, що вже не нам, а йому сподіватись на швидкий кінець змісту нема.

21:40. Ірина Верещук про гуманітарні коридори

21:20. Дзвінок українця білоруському військовому

20:05. У Києві росіяни обстріляли парковку, є загиблий та постраждалі

Внаслідок обстрілу паркування торгового центру в Подільському районі Києва загинула людина, ще двоє постраждали.

Мер Києва Віталій Кличко: «Ворог продовжує обстрілювати столицю. Буквально нещодавно обстріляли паркування торгового центру в Подільському районі. Одна людина загинула, двох постраждалих госпіталізували».

19:25. Глава Центробанку рф подавала у відставку, але путін не відпустив

Глава Центробанку росії Ельвіра Набіулліна після вторгнення росії в Україну подала у відставку з посади, проте президент Росії владімір путін не дозволив їй піти (Bloomberg).

Після цього путін представив її кандидатуру на новий п'ятирічний термін головування ЦБ рф. Набіулліна очолює російський регулятор уже 9 років, і у свій вимушений термін залишиться керувати у зруйнованій санкціями російській економіці після вторгнення рф в Україну.

Співрозмовники агентства розповіли, що відставка зараз буде розцінена як зрада з боку путіна, з якою вона тісно співпрацювала майже два десятиліття.

19:00. Розвідка: Сирія не виконує план рф по залученню бойовиків на війну

Українські розвідники повідомляють, що Сирія провалює план залучення бойовиків до війни в Україні за росію.

Прес-служба української розвідки: «Попередні обіцянки сирійської влади про системне постачання найманців для російської армії не виконуються. Обіцяну «легку прогулянку» змінили повідомлення про запеклі бої та високі втрати росіян. Більшість сирійських військових не готові ризикувати своїм життям заради примарного фінансового забезпечення.

Відомо, що російські оперативники також намагаються домовитися про вербування найманців зі складу 16-ї бригади Сирійської Арабської Республіки».

18:20. Ворог обстріляв залізничну станцію Очеретине Донецької області

Російські окупанти обстріляли залізничну станцію Очеретине на Донеччині.

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин: «Ворог продовжує прицільно бити по залізничній інфраструктурі. Щойно прилетіло на станцію Очеретине, Донецька залізниця. Дякувати Богу, цього разу без постраждалих».

17:30. білорусь відсилає 12 українських дипломатів

білорусь запропонувала 12 українським дипломатам залишити країну протягом 72 годин, дозволять працювати лише послу та ще 4 співробітникам.

МЗС білорусі: Протягом багатьох років фіксувалися численні недружні дії України, спрямовані на безвідповідальну руйнацію міждержавних відносин з білоруссю. Дійшло до того, що українська влада почала втручатися у внутрішні справи білорусі".

Прес-секретар МЗС України Олег Ніколенко: «На продовження вчорашньої провокації у ЗМІ сьогодні білоруська сторона оголосила про скорочення складу посольства України в Мінську та закриття консульства України в Бресті. Дванадцятьох українських дипломатів було приписано залишити територію білорусі протягом 72 годин.

Розглядаємо такі дії білорусі як черговий нічим не спровокований недружній крок до України. Україна не залишить дії білорусі без належної відповіді, про яку ми повідомимо додатково».

17:10. Зенітки Повітряних сил збили ще 2 російські літаки над Харківщиною

У південно-східному регіоні Харківщини зенітні ракетні комплекси Повітряних сил ЗСУ знищили 2 ворожі літаки.

Повітряне командування Схід: Вже традиційно день у день на цьому напрямку ворог втрачає свої літаки. Сьогодні вранці воїни протиповітряної оборони приземлили ще дві пташки окупантів, що несли смерть мирним містам.

Моделі російських літаків та доля пілотів не уточнюється.

16:15. Брифінг Олексія Арестовича

16:00. ФОТО. Верняєв дико затролив рашистського у**бка, який вийшов із буквою Z

Український гімнаст Олег Верняєв, чемпіон Ріо-2016, затролив російського гімнаста Івана Куляка, який з'явився з чужою олімпійською медаллю на мітингу на стадіоні «Лужнікі»:

«Виявляється, більше не потрібно тренуватися 15 і більше років, щоб здобути свою олімпійську медаль.

Будь-який професійний спортсмен ніколи не надягне чужі медалі, для когось це забобони, комусь совість не дозволить.

Але тут зовсім інша історія. Підкажіть, будь ласка, цей хлопець на якому снаряді виграв медаль? Я, мабуть, дуже зайнятий був і не пам'ятаю його».

Раніше Куляк вийшов на нагородження з буквою Z на формі, за що на нього чекає дискваліфікація на один рік.

15:10. Перша криса з корабля. Анатолій Чубайс виїхав з рф

Анатолій Чубайс пішов з посади спеціального представника президента росії з питань сталого розвитку та виїхав з рф.

Повідомляє Bloomberg з посиланням на два поінформовані джерела.

15:00. Стоп на мосту: путлер заблокує росіянам можливість втечі із Криму

Головний злочинець планети владімір путін збирається заблокувати для росіян можливість залишити окупований РФ Крим.

Головне управління розвідки Міноборони України:

«Підтверджено інформацію про підготовку блокування силами росгвардії руху по Кримському мосту в бік РФ. Також окупаційною владою буде обмежено рух пармною переправою та авіасполучення півострова з РФ.

Формальна причина таких дій – боротьба з українськими диверсантами та запобігання можливим «терористичним атакам». Таким чином путінська влада намагається відреагувати на панічні настрої серед громадян РФ, які незаконно переселились до українського Криму після лютого 2014 року. Окупанти прагнуть зупинити потік втікачів з півострова.

Протягом останніх тижнів, після лютневого вторгнення російської армії в Україну, намітилася тенденція до відтоку російських громадян з Криму. При цьому, в перших рядах «втікачів» – члени сімей російських офіцерів, правоохоронців та представників окупаційної адміністрації Севастополя. Вони терміново продають нерухомість, змінюють реєстрацію місця проживання, виводять з півострова бізнес та активи.

Обмежуючи можливість виїзду з Криму, Путін фактично утримує в якості заручників 600 тисяч громадян РФ, які нині незаконно перебувають на півострові і починають розуміти непевність свого правового статусу».

14:30. Володимир Зеленський звернувся до народу й політиків Японії.

14:00. ВСУ взяли у кільце Ірпінь, Бучу та Гостомель, але ряд сіл під Києвом окуповані

Збройні сили України взяли в кільце міста Ірпінь та Буча та селище Гостомель, що під Києвом, водночас російські окупанти продовжують постійно обстрілювати Макарівську, Бучанську, Ірпінську та Дмирівську громади.

Бучанська міська рада: «Макарівська, Бучанська, Ірпінська, Дмирівська громади залишаються під постійним обстрілом ворога, у Дмитрівській – пересування ворога, обстріли навколишніх сіл. Вночі обстріляли Шпитьки, що спричинило пожежу. Постійно точаться бої на Житомирській трасі.

Ірпінь, Буча, Гостомель, взяті в кільце Збройними силами України. Багато сіл окуповані, вони на межі гуманітарної катастрофи. Тяжка ситуація з продуктами, медикаментами, гігієнічними товарами та дитячим харчуванням у Клавдієво-Тарасовому, Северинівці, Березівці та Миколаївці».

13:30. У Росії заявили про обмін полоненими. Україна спростовує

У МЗС РФ заявили, що нібито було проведено два обміни полоненими між Україною та росією. В Україні цю інформацію заперечують.

Прес-секретаря російського мід Марія Захарова: «Було проведено два обміни полоненими між Росією та Україною».

Міністр з реінтеграції тимчасово окупованої території Ірина Верещук: «Ні, я не маю такої інформації. Росія живе у паралельній реальності, сама проводить обміни, сама про це пише. Ми не проводили обмінів».

12:50. На митників, які випустили Суркісів без декларування, порушили справу

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження щодо інспекторів митного поста Вилок Закарпатської митниці, які пропустили через кордон машини відомих бізнесменів без перевірки.

ГБР: 26 лютого 2022 року в зону митного контролю прибули два автомобілі, за кермом яких перебували Григорій та Ігор Суркіси з чотирма пасажирами в кожній машині.

Інспектори не оглянули багаж та особисті речі, не виконали інших дій, передбачених законодавством під час воєнного стану. Декларування будь-яких коштів та речей при митному оформленні зазначеними особами не проводилося. А на митному посту в Угорщині бізнесмени задекларували до ввезення великі суми готівки.

Досудове розслідування ведуть за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило важкі наслідки).

Правоохоронці встановлюють, чому митники допустили незаконне переміщення через державний кордон України коштів у великих розмірах. Процесуальне керівництво здійснює Закарпатська обласна прокуратура.

12:10. Польща відправить близько 40 російських дипломатів за шпигунство

Польща відправить з країни близько 40 російських дипломатів за їхню діяльність, несумісну зі статусом дипломата – тобто за шпигунство. Посла РФ у Польщі Сергія Андрєєва щодо цього в середу вранці терміново викликали до штаб-квартири польського МЗС (УП, Onet).

Список російських дипломатів, які, на думку польської влади, вели на території Польщі несумісну з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини діяльність, налічує близько 40 прізвищ. До них належать, зокрема, співробітники посольства Росії у Варшаві.

Всі ці дипломати становили загрозу безпеці Республіки Польща, а їх діяльність можна вважати актами шпигунства на користь іноземної держави. Ця інформація офіційно має бути оприлюднена Міністерством закордонних справ.

Пізніше представник Агентства внутрішньої безпеки Польщі Станіслав Жарін підтвердив, що влада країни склала список з 45 російських дипломатів, підозрюваних у шпигунстві. Раніше повідомлялося, що в інтернеті було розповсюджено фото російського посольства у Варшаві, над яким піднімається дим.

11:30. Поліція відновлює роботу в Ірпені під Києвом

Національна поліція відновлює свою роботу у місті Ірпінь під Києвом:

«Бійці полку поліції особливого призначення у Київській області на території цього багатостраждального міста готові виконувати свої поліцейські функції. Починаються зачистки території від диверсантів, але головне завдання зараз – допомога та евакуація мирних жителів, які залишаються в Ірпені».

Також спецназівці взаємодіють з українськими військовими та допомагають відновити роботу місцевої влади у місті. Російські окупанти й надалі нещадно обстрілюють Ірпінь.

11:05. В Україні загинули вже 15 600 російських солдатів

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російські війська втратили 15,6 тисяч чоловік живої сили.

Дані Генштабу. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 23.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 15600 осіб,
  • танків ‒ 517 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1578 од,
  • артилерійських систем – 267 од,
  • РСЗВ – 80 од,
  • засоби ППО – 47 од,
  • літаків – 101 од, (за даними Повітряних сил – 105)
  • вертольотів – 124 од,
  • автомобільної техніки – 1008 од,
  • кораблі /катери – 4 од,
  • цистерн з ПММ – 70,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 42,
  • спеціальна техніка – 15.

10:30. У Росії зник шойгу. Може, поїхав у тайгу

міністр оборони росії сергій шойгу перестав з'являтися в публічному просторі з 11 березня, тобто його не видно 12 днів з 28, поки йде війна в Україні, повідомляють російські ЗМІ (Медіазона і Агентство).

шойгу перестав з'являтися в публічному просторі з 11 березня. Зазвичай шойгу дуже активний у ЗМІ. З його приходом до міноборони різко збільшився штат прес-служби, і відомство стало приділяти велику увагу своєму публічному образу. До 11 березня шойгу з'являвся у новинах майже щодня. В оточенні шойгу обговорюють, що він нездоровий – проблеми з серцем, каже виданню знайомий міністра.

Відомо, що востаннє глава міноборони росії з'являвся в новинах 11 березня. Є відео, на якому шойгу вручає державні нагороди окупантам, які брали участь у «спеціальній військовій операції». 18 березня шойгу згадується у повідомленні на сайті кремля, в якому йдеться, що путін обговорив із постійними членами Радбезу «хід спецоперації в Україні». Згідно з повідомленням, на засіданні був присутній, зокрема, шойгу. Відео та фотографій з наради не публікувалося.

За словами журналістів, того ж дня, 18 березня, на першому каналі вийшов сюжет про те, як шойгу вручає нагороди. У сюжеті йшлося про те, що подія сталася «сьогодні», проте картинка в сюжеті співпадала з відео, опублікованим на сайті міноборони 11 березня. Остання новина у профілі шойгу на сайті міноборони також датована 11 березня.

За словами розслідувачів, зник не лише шойгу. Після 11 березня не повідомлялося і про заходи за участю глави генштабу росії валерія герасімова.

09:35. Ірина Верещук: на 23 березня погоджено 9 гуманітарних коридорів

На середу 23 березня українська влада та російські військові погодили 9 гуманітарних коридорів для евакуації людей, зокрема, з Маріуполя на Донеччині, околиць Києва, міст Луганської та Запорізької областей.

Віце-прем'єр, міністр реінтеграції Ірина Верещук: Людям спробують доставити гуманітарну допомогу.

09:00. У Чернігові росіяни розбомбили міст, який вів до Києва

У Чернігові російські військові розбомбили автомобільний міст через Десну, який сполучав місто з Києвом.

Глава Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус: На міст скинули авіабомби, один із прольотів упав.

Цим мостом із Чернігова рухалися евакуаційні рейси та завозилася гуманітарна допомога до міста.

08:10. NYT: Росія вивела більшість своїх вертольотів із Чорнобаївки

Росія вивела більшу частину своїх гелікоптерів з аеродрому в Чорнобаївці біля Херсона [NYT].

Це може бути промовистою ознакою російських військових невдач на півдні України. Контроль над Херсоном потрібний для домінування на півдні в цілому.

Українські війська 8 разів розгромили російських військових у Чорнобаївці. Президент Володимир Зеленський сказав, що Чорнобаївка увійде до історії воєн.

07:30. У Пентагоні відреагували на заяви прес-секретаря путіна про ядерну зброю

У Пентагоні назвали небезпечною риторику москви щодо використання ядерної зброї. Представник Пентагону Джон Кірбі сказав:

«Це не так, як має діяти відповідальна ядерна держава. Посадовці Пентагону не бачать нічого, що б підштовхнуло нас до висновку, що нам потрібно змінити нашу позицію стратегічного стримування. Ми контролюємо все найкраще».

Як повідомлялося, прес-секретар президентаросії владіміра путіна визнав, що Росія ще не досягла жодної зі своїх військових цілей в Україні, і відмовився заперечувати, що москва може вдатися до використання ядерної зброї.

На питання, за яких умов путін використовує ядерний потенціал росії, пєсков відповів: «Якщо це екзистенційна загроза нашій країні, то, можливо».

06:55. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

ВСУ стримують наступ РФ, за добу вразили 17 повітряних цілей.

На 28 добу війни Збройні сили України стримують наступ російських військ на Київ, Запоріжжя, Попасну, Малин, Кривий Ріг, обороняють Чернігів, Маріуполь, Миколаїв та Чорноморське узбережжя.

05:30. Західні країни планують виключити росію із G20

США та союзники планують виключити росію з групи країн найбільших економік світу G20, проте процедури позбавлення рф членства в G20 немає.

Штати планують проконсультуватися зі своїми союзниками, перш ніж робити будь-які заяви. Країни Євросоюзу обговорюють статусу Росії на майбутніх зустрічах G20.

Зараз у G20 головує Індонезія, яким дуже чітко дали зрозуміти, що присутність росії на майбутніх зустрічах буде дуже проблематичною для європейських країн. Інакше деякі країни, ймовірно, пропустять нинішні зустрічі G20.

На спробу повністю виключити росію можуть накласти вето такі члени G20 як Китай, Індія, Саудівська Аравія.

Представник однієї з країн-членів G20 в Азії сказав, що процедури позбавлення Росії членства G20 просто немає. Виходить, росію неможливо виключити з G20, якщо Москва сама не прийме такого рішення.

05:15. Хіт тижня. Кадирівці у власному соусі. Дон-дон. Зроблено в Україні

04:45. Жарт дня

⚡️ Росія просить НАТО закрити небо над Чорнобаївкою.

04:35. У Росії розпочали переслідування журналіста Александра Невзорова

22 березня слідчий комітет рф порушив кримінальну справу проти журналіста Александра Невзорова. Йому загрожує до 10 років ув'язнення.

:На думку ск, Невзоров опублікував нібито неправдиву інформацію про навмисний обстріл російськими військами пологового будинку в Маріуполі.

04:15. Зберігається ймовірність нападу Білорусі, яка й так допомагає рф

Українські захисники повідомляють про ймовірність залучення збройних сил білорусі на стороні росії у війні проти України, хоча велика кількість військових рб відмовляються від участі.

Генштаб ЗС України: «Існує можливість залучення збройних сил республіки білорусь у війні проти України на стороні рф. Але, за наявною інформацією, велика кількість особового складу та деякі командири відмовляються від участі в окупаційних діях проти нашої держави».

Військово-політичне керівництво білорусі продовжує надавати військам рф всебічну підтримку у використанні аеродромної та транспортної мережі окремих закладів охорони здоров'я. Таким чином, білорусь є співучасником злочинів проти українського народу.

04:00. Кіна не буде. Netflix не показуватиме фільми на рашку

Netflix видалив свою програму з App Store і Google Play в Росії.

03:45. Розвідка Британії: росія намагатиметься придушити протести українців

Розвідка Великобританії вважає, що росія насильно придушить протести мирного населення на окупованих територіях України.

Міністерство оборони Британії: «Українське мирне населення в окупованих росією містах продовжує протестувати проти російського контролю.

Зусилля росії підкорити населення, маніпулюючи ЗМІ, поширюючи пропаганду та встановлюючи маріонеткових, прокремлівських лідерів, поки що провалилися.

Проте, за даними розвідки, росія, ймовірно, відповість за свої невдачі насильницькими та примусовими заходами та намагатиметься придушити опір українського населення».

03:30. Орки пуляють ракетами з російського військового корабля

Очевидці вперше зняли відео, як російський військовий корабель чорноморського флоту здійснив залп крилатими ракетами Калібр з акваторії біля Севастополя. Випущено було від 6 до 8 ракет.

03:00. Стало відомо, скільки в Україні стінгерів

В Україну офіційно доставлено 600 стінгерів, зі США їдуть ще 800. Якщо врахувати 500 установок, які передала Німеччина, та 300 від країн Балтії та Нідерландів, то українська армія стала однією з найбільш насиченої стінгерами на планеті (Радіо НВ).

02:10. Зведення Генштабу ЗС України на початок доби 23 березня

01:00. Звернення Президента України Володимира Зеленського

Володимир Зеленський запросив Папу Римського Франциска до України:

«Запросив відвідати нашу державу у цей важливий час. Вірю, що зможемо організувати цей важливий візит, котрий однозначно підтримає кожного з нас, кожного українця».

00:00. Початок 28-го дня війни, 23 березня.

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. У голову Джоковича кинули важку пляшку. Новак звалився на землю
Теніс | 10 травня 2024, 22:31 7
ВІДЕО. У голову Джоковича кинули важку пляшку. Новак звалився на землю

Новак виграв стартовий матч на Мастерсі у столиці Італії у Корентена Муте

Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру
Футбол | 10 травня 2024, 07:23 3
Кейн та банда. Топ-10 бомбардирів в історії, у яких 0 титулів за кар'єру

У Гаррі 249 голів у топ-5 чемпіонатах Європи, але жодного командного трофею...

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ivan Vismutenko
Они не знают английского языка. (