Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 12 квітня 2022, 08:35
42878
0

Третя світова? День 18 війни. Іран завдав ударів по базі США в Іраку. LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 13 березня

| Оновлено 12 квітня 2022, 08:35
42878
0
Третя світова? День 18 війни. Іран завдав ударів по базі США в Іраку. LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

18-й день війни. 13 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 13 березня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:45. Знищено 200 машин! Усю техніку ворога під Мелітополем ліквідовано!

Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив чудові новини з південного напрямку фронту.

2,5 години тому під Василівкою (Запорізька область) вся техніка росіян була вщент розбита українською артилерією.

Орки накопичували під Мелітополем близько 200 машин, і всі вони ліквідовані!

23:30. Подоляк назвав дату нових переговорів України із рф

Український дипломат Михайло Подоляк назвав дату нових переговорів України із рф.

Новий, 4-й раунд переговорів між Україною та росією може відбутися вже 14 березня. Делегації планують обговорити припинення вогню, виведення російських військ, гарантії безпеки для України, компенсацію для України та інші теми.

Член української делегації Михайло Подоляк зазначив, що серед вимог звучатиме компенсація від росії за принесені Україні руйнування. Сума за зруйновану інфраструктуру може становити мільярди доларів.

23:00. Ірина Верещук про роботу гуманітарних коридорів

22:55. Рашка просить у Китаю військову та економічну допомогу у війні з Україною

Офіційні особи США заявляють, що Росія запросила у Китаю військову та економічну допомогу у війні з Україною.

За словами офіційних осіб США, росія попросила Китай надати їй військову техніку та підтримку у війні з Україною. Росія також звернулася до Китаю з проханням про додаткову економічну допомогу, щоб допомогти протидіяти санкціям.

Американські офіційні особи відмовилися описати тип військової техніки, яку шукає Москва. Також вони відмовилися обговорювати будь-яку реакцію Китаю на запити РФ. У США уважно стежать, щоб побачити, чи Китай відреагує на будь-які прохання про допомогу від росії.

Радник із національної безпеки США Джейк Салліван 14 березня в Римі проведе переговори з членом Політбюро Комуністичної партії Китаю та директором Офісу комісії закордонних справ Ян Цзечі. У США намагаються вплинути на Китай, щоб той використав свій вплив на РФ, переконавши піти на деескалацію.

Адміністрація Джо Байдена сподівається переконати Китай чинити тиск на путіна, щоб той змінив свій курс щодо України. Дехто в адміністрації США вважає, що можна відмовити Китай від збільшення допомоги Москві. Пекін може задовольнятися риторичною підтримкою Москви і не бажати надалі втручатися, надаючи військову техніку РФ.

Салліван сказав, що Китай знав «до того, як сталося вторгнення, що путін щось задумує», але додав, що в Китаї, можливо, не були в курсі всього масштабу планів лідера РФ: «Цілком можливо, що путін збрехав їм так ж, як він збрехав європейцям та іншим».

22:25. ШОК! У Віктора Медведчука знайшли золотий вагон-ресторан з золотим унітазом

У біглого нардепа і кума російського президента Віктора Медведчука виявили золотий вагон-ресторан з купою дорогоцінних елементів типу позолоченого туалету, самовару тощо.

Для вагону на подвір'ї у Медведчука збудували залізничний перон. Українські дизайнери сконструювали для нього вагон у стилі компанії Pullman, яка виробляє люксові автомобілі та залізничні вагони. Такі вагони-ресторани Pullman були популярними у минулому столітті, коли заможні європейці подорожували залізницею. Справжні вагони цієї компанії коштують до 2,5 млн доларів.

У поїзді є основний зал для близько 40 осіб, а також кілька окремих кімнат: кухня, віп-купе і туалет. Біля входу стоїть барна стійка. У барі кілька склянок із золоченим гербом російської федерації. Такі склянки виготовляє російський Кубачинський комбінат, вони коштують по 5 тисяч гривень за штуку.

 

21:55. До Скадовська увійшла колона окупантів і розмістилася в дитячому таборі

У неділю, 13 березня, до Скадовська Херсонської області заїхала колона російських окупантів, вони розмістилися в одному з дитячих таборів.

Мер Скадовська Олександр Яковлєв у Facebook сказав: «Після обіду до Скадовська заїхала колона окупантів (близько 30 одиниць техніки) і, схоже, залишиться на ніч. Розмістилися в одному з дитячих таборів на краю Скадовська.

Вдень російські військові заходили до будівлі міської ради. На той час працівників там не було. За рештою пунктів ситуація без змін. Скадовськ – це Україна».

Нагадаємо, до Скадовська 9 березня в'їхала російська військова техніка, місцевих жителів не пустили до пам'ятника Тарасу Шевченку, а з міської ради винесли комп'ютери.

21:30. Окупанти вбили американського журналіста в Ірпені

В Ірпені на Київщині окупанти розстріляли 51-річного журналіста, громадянина США Брента Рено.

Начальник головного управління Нацполіції у Київській області Андрій Небітов:

«Окупанти цинічно вбивають навіть журналістів міжнародних ЗМІ, які намагаються показати правду про безчинства російських військ в Україні. 13 березня в Ірпені поранення отримали ще два кореспонденти. Наразі поранених уже врятували з місця події та доправили до столичної лікарні».

У виданні The New York Times підтвердили загибель журналіста Брента Рено. Він не мав акредитації. Другий поранений журналіст – відомий фотокореспондент Хуан Арредондо.

У виданні Time повідомили, що американський журналіст Брент Рено був їх співробітником. Там розповіли, що останніми тижнями він працював над проектом про глобальну кризу біженців.

Журналістам заборонили в'їзд до Ірпені після вбивства американського документаліста Брента Рено.

Нагадаємо, 15 лютого Президент США Джо Байден говорив: «Якщо хоч один громадянин США постраждає від дій російської армії на території України, США вважатимуть це нападом на себе».

21:15. Перемир'я на умовах Зеленського може бути підписане у найближчі 2-3 дні

Відомий журналіст видання Bellingcat Христо Грозєв з посиланням на слова члена переговорної групи від росії леоніда слуцького повідомляє, що у найближчі 2–3 дні може бути підписана певна угода, яка покладе початок кінця війни, розв'язаної армією орків на території України.

Зокрема, слуцький наголосив, що сторонами було досягнуто «істотного прогресу» у переговорах, що і дає привід росіянам розраховувати на подібний підсумок та терміни.

Сам Грозєв коментує події таким чином: «Це помітна подія у світлі усвідомлення в кремлі застарілого стану російської армії і помилок розвідки до моменту вторгнення. Якщо українська сторона підтвердить це, то, швидше за все, йтиметься про перемир'я на умовах Зеленського».

21:00. Стероїдна лють. У путіна мозкові розлади на фоні лікування від раку

Джерела у розвідці стверджують, що президент росії володимир путін страждає на мозковий розлад, викликаний деменцією, хворобою Паркінсона або «стероїдною люттю», що виникла в результаті лікування раку стероїдами.

20:30. На Чорнобильській АЕС відновили електропостачання

На Чорнобильській АЕС відновили електропостачання, повідомляє Енергоатом. Тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок знову працюватимуть у штатному режимі, а не від резервного харчування.

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів:

«Сьогодні завдяки неймовірним зусиллям фахівців НЕК Укренерго, наших атомників та електриків вдалося повернути електропостачання на ЧАЕС, захоплену російськими окупантами. Наші українські енергетики, ризикуючи власним здоров’ям та життям, змогли відвернути ризик можливої ядерної катастрофи, що загрожувала всій Європі. Тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок знову працюватимуть у штатному режимі, не від резервного живлення.

Наголошую, що ЧАЕС – це об’єкт української енергетики, і нам не потрібна жодна допомога зі сторони будь-кого для забезпечення чи відновлення електропостачання на наші об'єкти. Так, наші енергетики – дійсно герої, але самими подвигами неможливо забезпечити ядерну безпеку в умовах військової агресії. 

Тому я ще раз звертаюся до наших міжнародних партнерів, Єврокомісії, МАГАТЕ, ООН, ОБСЄ: допоможіть нам захистити ядерні об’єкти! Зараз вкрай необхідно змусити ворога залишити АЕС та встановити 30-кілометрову демілітаризовану зону навколо об’єктів атомної енергетики України».

В Енергоатомі додали, що українські фахівці НЕК Укренерго завершили ремонтні роботи на лінії 330 кВ Лісна – ЧАЕС та відновили електропостачання Чорнобильської АЕС та м. Славутич.

19:50. Російський винищувач збитий під час авіаційного нальоту на Чернігів

Українські військові збили російський винищувач, який здійснив авіаналіт на Чернігів.

Прес-служба оперативного командування Північ повідомила: «При авіаційному нальоті на Чернігів щойно було збито літак окупантів типу Су.

Підтвердження з фото згодом, адже збитий ворожий бомбардувальник упав у лісосмузі, куди зараз дістатися небезпечно.

Але яскраве полум'я через обрій говорить про те, що ще один російський літак пішов за кораблем».

19:00. Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ

18:00. Зеленський відвідав у лікарні поранених військових

Президент Володимир Зеленський відвідав у шпиталі поранених українських військових.

16:40. Арестович: Друга фаза психологічної втоми. Що робити?

16:10. Вона втекла із Гамбурга. Стало відомо, де путін сховав свою яхту

Яхта Graceful, яка належить російському президентові владіміру путіну, 9 лютого дісталася міста Калінінграда і з того часу знаходиться на річці Преголя.

7 лютого німецьке видання Bild писало, що розкішна яхта Graceful втекла з порту Гамбурга, в якому знаходилася кілька місяців: «Це справді була втеча в страху перед конфіскацією»

82-метрова яхта була побудована в 2014 році майже за 87 млн ​​євро. Вона була в Гамбурзі кілька місяців. За цей час на ній встановили два нові балкони.

Яхта вийшла з порту Гамбурга 7 лютого 2022 року на світанку. Через 13 годин розкішна яхта вирушила по Кільському каналу, прямуючи до Балтійського моря і Росії.

Яхта Graceful вже більше місяця знаходиться на річці Преголя біля дачного селища Прегольський у західній частині Калінінграда.

15:25. Андрій Іларіонов: путіна зупинить лише військовий розгром

15:00. 4-й раунд переговорів пройде днями, обговорюється компенсація від Росії за руйнування

Радник Офісу президента та переговорник із Росією Михайло Подоляк розповів, що наступна зустріч буде 14–15 березня. Делегації також обговорюють також компенсацію від РФ за руйнування в Україні (Комерсант):

«На столі переговорів зараз лежать різні пропозиції, їх багато, там десяток речень. У тому числі і з політичного врегулювання та, головне, з військового врегулювання. Я маю на увазі припинення вогню, формулу припинення вогню та виведення військ. Зараз це все перебуває в умовних робочих групах.

Як тільки буде напрацьовано взаємні зустрічні вже юридичні формати, буде призначено зустріч – четвертий раунд переговорів. Це можливо завтра, післязавтра (14–15 березня). Виходити далі і просто проводити розмови вже, мабуть, не треба. Ми обговорили всі питання, ми зараз ці питання намагаємось запакувати у якісь юридичні формати. Делегації домовилися не коментувати зміст переговорів до того моменту, коли всі ключові позиції будуть узгоджені.

Договір між Росією та Україною має бути багатокомпонентним. Він повинен включати кілька позицій. Насамперед позиції, що стосуються припинення власне війни як такої. Другий пункт – процедура, швидкість за тимчасовими параметрами виходу російських військ з території України. Третя частина – це мирна угода. Яким чином світ буде гарантовано. І тут повертаємось до ключового моменту, навколо якого все й будується – гарантії безпеки Україні, щоб подібні ситуації не повторювалися.

У нас же, на жаль, незважаючи на всі заяви про те, що удари завдаються лише по військовій інфраструктурі, удари завдавалися дуже часто і останнім часом особливо інтенсивно, по цивільній інфраструктурі. Вона суттєво зруйнована, особливо у прикордонних областях, у частині центральних областей. Відповідно, мають бути чітко прописані компенсаторні механізми: за рахунок чого та за рахунок якого бюджету все це відновлюватиметься. Це, даруйте, суми в мільярдах доларів, якщо беремо попередню оцінку.

У нас є всі пропозиції, які так чи інакше захищають ці інтереси, виводять Україну з-під удару з точки зору того, щоб не повторилися подібні ситуації, виводять Україну в якісь компенсаторні історії в правильному сенсі. І ще раз наголошую: російська сторона набагато адекватніше вже дивиться. Але ще якийсь час має пройти, щоб вони загалом на 100% розуміли ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна».

14:45. Володимир Зеленський: «Росія втратила 13 тисяч окупантів. Ми переможемо. І це – 100%»

14:35. Брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича

14:25. Під обстріл окупантів потрапив евакуаційний потяг, загинула провідниця

Одна провідниця евакуаційного поїзда загинула, одна зазнала поранень внаслідок російського авіанальоту на півночі Донецької області.

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Telegram: «Усю ніч російські літаки та артилерія завдавали ударів по півночі Донецької області.

Так, близько 00:00 години внаслідок авіанальоту отримав пошкодження евакуаційний потяг Краматорськ – Львів. Внаслідок цього цинічного злочину одна людина загинула, одна – поранена».

Укрзалізниця: «Пасажирський поїзд був уражений уламками під час обстрілу поблизу ст. Брусин. Потяг прямував для здійснення евакуаційного рейсу до Лимана, щоб забрати жителів Луганської та Донецької областей, які опинилися в зоні запеклих бойових дій.

Від отриманих пошкоджень одна з провідниць цього поїзда загинула, інша зазнала поранень. Жінку доправили до лікарні м. Слов'янськ, де їй надається допомога».

14:00. Олексій Гончаренко детально розповів про бомбардування консульства США в Іраку

13:40. Знову ракети. Російські орки майже зруйнували аеропорт Івано-Франківська

Російські загарбники внаслідок ракетних ударів по Івано-Франківському аеропорту майже знищили його інфраструктуру.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків у національному телеефірі сказав:

«Добивають нашу інфраструктуру аеропорту, вона вже майже зруйнована. І це вже третя атака на аеропорт. Ворог б'є прицільно зараз по аеропорту, втретє завдано удару. На щастя, за попередньою інформацією, жертв немає.

Ворог хоче посіяти додаткову паніку, тому б'є по Західній Україні, б'є по західних містах, бо розуміють, що сьогодні Івано-Франківськ, Львів та Тернопільщина – це такий тил України, куди дуже багато людей переїжджає, тож хочуть додатково посіяти паніку.

Цього разу майже 2,5 години була тривога, потім дали відбій – і буквально за 10 хвилин почали падати ракети. Після першого удару в ручному режимі дали повітряну тривогу, але це вже вдруге, коли не спрацьовує тривога».

13:30. Зведення Генштабу ЗС України

13:00. Авіаудар по Яворівському полігону. Вже 35 загиблих та 134 поранених

Підтверджена загибель 35 людей внаслідок ракетного удару по Яворівському полігону під Львовом. Ще 134 особи поранені та перебувають у лікарні з різним ступенем травм.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький: «На 12.00 майже всі пожежі на території Міжнародного центру ліквідовані, вибухотехніки та інші фахівці обстежують територію, розібрали більшу частину завалів».

Авіаудар здійснили з акваторії Чорного та Азовського морів. Літаки підняли в аеропорту Саратова. Загалом окупанти випустили понад 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони – частина ракет була збита у повітрі.

Російські окупанти випустили ракети у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки у селі Старичі Яворівського району Львівської області.

12:30. Президент Польщі розповів, коли НАТО може втрутитися у війну росії та України

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що НАТО перегляне свою позицію щодо невтручання у війну росії проти України, якщо путінські шавки застосують хімічну зброю.

«Якщо ви питаєте мене, чи може путін застосувати хімічну зброю, то, на мою думку, зараз путін може застосувати все, що завгодно, особливо коли він у важкій ситуації. Він уже програв цю війну з політичного погляду, і з військової він також явно не виграє.

Застосування зброї масового ураження змінить усі правила гри. Загроза нависне не лише над Європою, а й над усім світом, і НАТО треба щось вирішувати».

12:00. Олексій Резніков закликав НАТО негайно закрити небо над Україною

Міністр оборони Олексій Резніков закликав НАТО негайно закрити небо над Україною після російської атаки Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон).

Олексій Рєзніков: «Росія атакувала Міжнародний центр підтримки миру та безпеки біля Львова. Тут працюють іноземні інструктори.

Це нова терористична атака на мир і безпеку у кордонів ЄС-НАТО. Потрібно вжити заходів, щоб зупинити це. Закрийте небо».

11:30. Комаровський: шизофренія путіна, російські фашисти, зруйнований Харків, ми переможемо.

11:00. Ворог завдав ракетного удару по Яворівському полігону, багато загиблих

Внаслідок ракетного удару по Яворівському полігону у Львівській області багато загиблих, дані уточнюються.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький:

«Було випущено, за попередніми даними, понад 30 ракет. Спрацювала система протиповітряної оборони, певну кількість було збито. На даний момент проводиться гасіння пожежі та розбирання уламків».

За даними львівської влади, літаки вилетіли з російського Саратова до акваторії Чорного моря. Саме звідти робилися удари.

10:00. Ірина Верещук про гуманітарні коридори 13 березня

09:10. Арсен Аваков: путінські фашисти програли, а ми виграли. Питання – якою ціною

08:50. Марк Фейгін про можливу ліквідацію путіна: «Божевільний дід, він загрожує світу»

08:00. Ранкове зведення Генштабу ЗСУ

07:50. Зберігається загроза участі білоруських військ у війні проти України

У Генштабі ЗСУ повідомляють, що високою є ймовірність безпосередньої участі білоруської армії у війні проти України.

Генеральний штаб ЗСУ: «На Волинському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною.

Зберігається висока можливість безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України.

Наголошується на веденні повітряної розвідки об'єктів на території України за допомогою БпЛА, ймовірно, з території Республіки Білорусь».

07:20. ФОТО. Абрамович хитро заховав свою яхту від санкцій

Російський бізнесмен Роман Абрамович хитро врятував свою яхту від санкцій.

139-метрову яхту Solaris Абрамовича перегнали з порту Барселони (Іспанії) в Тіват (Чорногорія).

Чорногорія не є членом ЄС, тому будь-які санкції ЄС не дадуть підстав заарештувати судно.

Раніше Абрамович потрапив під санкції Британії через війну Росії проти України. Бізнесмен зібрався продати англійський футбольний клуб «Челсі», але й із цим виникли серйозні складнощі.

Getty Images/Global Images Ukraine

06:40. Росіяни б'ють по Попасній фосфорними боєприпасами

Окупанти б'ють по Попасній (Луганська область) фосфорними боєприпасами.

Заступник голови Патрульної поліції Олексій Білошицький: «Попасна. Використання фосфорних боєприпасів. Нищівна, руйнівна, потворна сила».

Такі боєприпаси містять отруйний фосфор. Це може бути авіабомби, артилерійські снаряди, ракети, міни, ручні гранати. Женевська конвенція забороняє використання боєприпасів із фосфором.

05:20. Російські та білоруські спортсмени відсторонені від участі в Універсіаді

Міжнародна федерація студентського спорту (FISU) засудила російське вторгнення в Україну за сприяння білорусі та його вплив на український народ, у тому числі на українську студентську спортивну спільноту. Керівний комітет FISU висловив жаль з приводу страждань в Україні, особливо серед цивільного населення, і приєднався до міжнародних закликів до припинення бойових дій.

Федерація підтвердила, що російські та білоруські спортсмени разом з офіційними особами національних федерацій студентського спорту цих країн не братимуть участі у змаганнях та заходах FISU як мінімум до кінця 2022 року.

Два студентські чемпіонати світу в Росії та чемпіонат світу серед студентів у Білорусі, заплановані на цей рік, раніше були скасовані. Кубок світу серед студентів з єдиноборств та пов'язані з ним заходи, також заплановані на 2022 рік, не будуть проводитись у росії. Також FISU заснувало спеціалізований фонд для надання фінансової підтримки українській студентській спортивній спільноті. Насамперед, фонд використовуватиметься для гуманітарної допомоги та сприяння участі України у змаганнях та заходах FISU цього року.

Крім того, російські та білоруські спортсмени не візьмуть участь у літній Універсіаді, яка пройде з 26 червня до 7 липня в Ченду (Китай).

04:10. Карта бойових дій на 13 березня

03:05. Зведення Генштабу України на початок доби 13 березня.

02:00. У районі консульства США в Іраку впали ракети з Ірану

В іракському Ербілі в районі консульства США впало кілька ракет. Ербіль є столицею Іракського Курдистану.

Міністра охорони здоров'я регіонального уряду Курдистану Саман Барзанджі повідомив, що після вибухів в Ербілі жертв і постраждалих немає (УП, Reuters).

Губернатор Ербіля Омед Хошнав підтвердив, що щонайменше п'ять балістичних ракет іранського виробництва вдарили по місту. За його словами, поки що неясно, чи були ракети націлені на американське консульство або аеропорт у місті (УП, Daily Mail).

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 18-го дня війни, 13 березня.

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.