Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
788
0

«Карпати» — наймолодша команда у «вишці»

Юрій Дячук-Ставицький розповів про новини в стані львівських «Карпат»

Львівські «Карпати», повернувшися після дворічної перерви до вищої ліги, у підсумку посіли 8-ме місце в турнірній таблиці. Утім, коли б не кілька домашніх поразок, якби не ситуація з березневою епідемією, коли Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ віддав три очки у матчі (який так і не відбувся) харківському «Металісту», а Спортивний арбітражний суд у швейцарській Лозанні відмовив ФК «Карпати» у позові щодо цього рішення українських футбольних чиновників, то львів'яни цілком реально могли б посперечатися за високе місце з верхівкою вітчизняного футбольного «болота». В останні роки «Карпати» залишаються своєрідним ньюсмейкером у загалом доволі небагатому на події національному чемпіонаті. Не в останню чергу — через завжди непоступливу, принципову позицію почесного президента клубу — відомого західноукраїнського олігарха Петра Димінського. Останньою новиною в клубі стало повернення на тренерську лаву «Карпат» одного з наставників української молодіжки Олександра Іщенка. Нинішніми проблемами «Карпат» з читачами «СГ» погодився поділитися тепер уже знову спортивний директор Юрій Дячук-Ставицький.

«Іщенко був у відпустці»

— Юрію Михайловичу, де «Карпати» готувалися до нового сезону?
— Тренувальний збір розпочинали в Трускавці. Потім упродовж 10 днів тренувалися в горах. Щодо кадрових змін, то в наступному чемпіонаті за «Карпати» не гратимуть Євген Шмаков, Андрій Тлумак, Андрій Распопов, Руслан Платон, орендовані у «Динамо» Олександр Ситник та Андрій Башлай. Відновлюється травмований у матчі з «Динамо» воротар Мацей Налєпа. З наступного сезону у Львові, можливо, гратимуть лівий півзахисник Михайло Кополовець із «Закарпаття» та форвард Микита Каменюка («Зоря»). Імовірно клуб також підсилять два молоді футболісти з України, по одному з Білорусі та з Прибалтики. Не виключено, що в «Карпатах» з'явиться ще й бразильський футболіст...

— Але найбільше наприкінці сезону здивувало повернення після 53-денної вимушеної відпустки Олександра Іщенка...
— Я виконував обов'язки головного тренера і спортивного директора клубу. Ось ви мені телефонуєте, а я їду з Івано-Франківська, де переглядав перспективних молодих футболістів. Тож сьогодні мав би ще проводити тренування головної команди. Але якщо займатися підготовкою лише основи, то з поля зору випадає безліч проблем — із футбольною школою, і клубом, і з дублем... Витримувати таке навантаження одній людині нереально. Тому в мене з Петром Димінським була домовленість, що я попрацюю на посаді в.о. головного тренера, допоки керівництво не знайде нову кандидатуру на посаду наставника головної команди. Далі тягнути віз уже нікуди, тренер має зайнятися підготовкою команди вже зараз, а не під час чемпіонату. Тому Петро Димінський й вирішив повернути Олександра Іщенка, який перебував у відпустці...
Чому саме Іщенка? Справді в Україні не бракує безробітних тренерів, але Олександр Олексійович добре зарекомендував себе в роботі з молоддю у Львові та на посаді одного з тренерів молодіжної збірної.

— Тоді логічно виникає запитання, для чого ж Іщенка звільняли?..
— У квітні президент і тренер розлучилися, так би мовити, у добрих стосунках. Не було жодних суперечок. Знаю, Димінський постійно спілкувався з Іщенком телефоном, цікавився його думкою тощо. Тому не дивуюся, що президент клубу пристав на його кандидатуру...

«Карпати» — «кузня кадрів» для збірних

— Як людина причетна до повернення «Карпат» у вищу лігу, як оцінюєте минулий сезон?
— Загалом як вдалий. У «вишці» ми грали практично тим же складом, що й у першій лізі. Та все ж посіли місце в чільній вісімці. Влітку наші лави поповнив Василь Кобін, якого відразу запросили до молодіжної збірної, а навесні — лише білорус Леонід Ковель, який чудово себе зарекомендував. Було чимало цікавих ігор. Приміром, гідно зіграли вдома проти «Шахтаря» та «Динамо».  Набрали 19 очок на виїзді, спростувавши тезу, що «Карпати» раніше вважалась домашньою командою.
Звісно, що на певних позиціях колектив потребує доукомплектації. Сподіваємося, посилитися у коротке міжсезоння. У той же час, ми надавали можливість виходити на поле молодим гравцям: дебютували у вищій лізі — 20-річний Ткачук, 21-річний Женюх, 18-річний Сворак, 19-річний Голодюк та інші. Бразилець Батиста з десятьма голами посів третє місце у суперечці бомбардирів, а Ковель (шість м'ячів за друге коло) взагалі став відкриттям чемпіонату. Підтвердив свою надійність віце-чемпіон молодіжного Євро-2006 Микола Іщенко, який більшість матчів був змушений проводити разом із молодими Федорівом та Петрівським. Відтак «Карпати» залишаються молодою перспективною командою — своєрідною «кузнею кадрів» для різноманітних збірних України. Вірю, з часом на наших вихованців звернуть увагу й тренери національної збірної.

— Ще торік кілька карпатівців грали у молодіжній збірній, а тепер, за винятком дублера Юрія Мартинюка, туди нікого вже й не запрошують?
— У нас було дуже сильне покоління футболістів 1985-1986 р.н (Худоб'як, Федорів, Кобин), а потім виник деякий провал. Але ми впевнені, що з часом склад команди Михайличенка поповнять наші молоді гравці 1989 р.н і молодші. Більше того, зараз ми переглядатимемо кілька молодих футболістів. «Карпати» найбільше цікавляться позиціями центрального захисника й центрального півзахисника та форварда. Хоча таким тріо, як Батиста-Ковель-Фещук, може похвалитися не кожна команда вищої ліги...

— Чимало фахівців вважають, що за рівнем гри «Карпати» могли б сміливо поборотися за місце в призовій трійці. Однак перед командою просто не ставлять таких завдань. Чи не приведе це до самозаспокоєння, до відсутності мотивації, адже для того, щоб прогресувати, кожен спортсмен має ставити перед собою максимальні завдання?..
— У наступному сезоні «Карпати» мають реальні шанси зіграти в більш яскравий та видовищний футбол і поборотися за місце в «зоні УЄФА». Дійсно, без високих завдань команда перестає прогресувати. Як на мене, в новому сезоні група клубів (крім двох наших грандів) — «Дніпро», «Металіст, «Таврія», «Чорноморець», «Металург» Д, «Арсенал» ставитимуть завдання поборотися за місце в еврокубках. Тому я б хотів уникнути шапкозакидацьких обіцянок, адже сьогодні «Карпати»  — наймолодша команда у «вишці»...

«На полі мають грати, як мінімум, половина українців»

— Ви один із найзапекліших борців за зменшення ліміту легіонерів в українських клубах. Чи це справді панацея для нашого футболу?
— Переконаний, сьогодні ми повинні дотримуватися норми «50x50». Нехай на поле виходить бодай 5-6 українців. Тоді наша молодь матиме шанс прогресувати, а не протиратиме труси на лаві запасних. На недавньому засіданні Центральної ради та Ради вищої ліги ПФЛ я різко виступив проти намагань представників деяких клубів зберегти сьогоднішню ситуацію. Начебто на словах — усі «ура-патріоти», а як доходить до справи, то навіть відомі в нашому футболі люди більше зважають на «шкурні» клубні інтереси. Крім того, за жорсткіший ліміт ратує наставник національної збірної України Олег Блохін, головний тренер «молодіжки» Олексій Михайличенко та інші. Погодьтеся: соромно, коли тренери наших збірних змушені  користуватися послугами футболістів, які не грають в основних складах своїх клубів. Як можна гідно представляти нашу державу на найвищому міжнародному рівні, не маючи ігрової практики?..

— Тож чому таке протистояння наших грандів «Динамо» та «Шахтаря»?
— Бо в них найбільше легіонерів. Обидва наші гранди мають контракти з понад 80 футболістами. А скільки молодих та перспективних гравців через засилля легіонерів змушені сидіти десь в оренді? Ось Фомін непогано проявив себе в «Металісті». Невже він не заслуговує на місце в основному складі команди Луческу? А хто дасть гарантію, що отримають шанс вийти на поле у Донецьку Гладкий чи П'ятов?.. Що, знову віддадуть їх в оренду? Але це закономірність: орендований гравець добре усвідомлює неоднозначність свого статусу в новому клубі і дуже рідко проявляє себе. На Конгресі ФФУ я також пропонуватиму квотувати кількість орендованих футболістів. Бо клуби, які користуються такими послугами, свої кадри також не виховують. Подібна ситуація була в «Арсеналі», «Кривбасі», «Сталі», «Іллічівці». Як показує  практика  —  це глухий кут... Обов'язково, бодай у заявці, мають бути свої вихованці. Бо не виховуючи кадри, а лише купуючи інших, ми продукуємо клуби-одноденки. Нікого не цікавитимуть футбольні дитячі школи, академії тощо. Є гроші, начебто десь клуб «згори», ні — до нього й діла нікому немає...

— Віце-президент донецького «Металурга» Сергій Селюк взагалі заявив, що просто  перекуплятиме молодих футболістів (зокрема й у «Карпат») і закликав їх взагалі не підписувати і не продовжувати контрактів з рідними клубами. Вас це не здивувало?
— Селюк керує донецьким «Металургом» з-за кордону. Відверто кажучи, я жодного разу з ним не зустрічався. Тому мені дивно було почути такі слова. Якийсь абсурд... Нехай Селюк заспокоїться: у «Карпатах» гравці мають підписані довгострокові угоди. Цікаво, яким чином їх можна перекупити... Тобто все це — чистої води популізм.
Я за сильних легіонерів, того ж Матузалема чи Клебера, гра яких приваблює публіку. Але проти посередніх футбольних заробітчан, які з певних причин — президенти та тренери клубів змушені же якось компенсувати сплачені за них гроші — безпідставно відбирають місця в українців.

«Невже після Євро-2012 на стадіоні корови пастимуться»

— Зараз ходить багато різноманітних чуток, що Львів є найменш підготовленим містом для проведення Євро-2012. За паперовими прожектами місто Лева начебто попереду всіх, навіть прем'єр-міністра Віктора Януковича в цьому переконали. Однак, порівнюючи ситуацію з побудовою стадіонів у тому ж Дніпропетровську чи Донецьку, у Львові конкретикою навіть і не пахне. Можливо, тому, що оргкомітети на рівні області та міста в нас очолюють люди далекі від футболу — губернатор Олійник та молодий журналіст Процик? Принаймні дехто з них жодного разу так і не відвідав футбольні поєдинки на стадіоні «Україна»...
— Ви ж самі дали відповідь на своє запитання. Мені важко коментувати це. Підготуватися до Євро-2012 ми зможемо лише скоординувавши наші зусилля. Якщо ФК «Карпати» не братиме участь у побудові нового стадіону, то потім кому ця споруда буде потрібна?.. Обов'язково в оргкомітеті мають бути представники клубу, досвідчені футбольні фахівці, а не якісь там наближені до когось люди... Дійсно, мені дивно, що в оргкомітеті з підготовки до Євро-2012 є люди, які не ходять на футбол. Отож яка з них користь?
Завершиться чемпіонат Європи, то що — далі на стадіоні корів пастимуть? 2012 року багато хто з теперішніх керівників уже не буде при владі, то що — вводити туди нових, абсолютно далеких від спорту людей?...

— Кажуть, губернатор Львівщини Петро Олійник має перманентний конфлікт на особистому рівні з фактичним власником «Карпат» Петром Димінським, тому й не ходить на футбол?..
— Ну він же не в гості до Димінського, чи до Петрова, або Іванова йде, правда ж? Губернатор має зважати, що на стадіоні присутні майже 30 тисяч львів'ян. До речі, його ж виборців... У Львові ще за радянських часів перші секретарі обкому, керівники найбільших підприємств завжди підтримували футбол. А тепер — ні? Футбол має об'єднувати, а не роз'єднувати людей!

Михайло РОМАНЯК, «Спортивна газета»

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Легендарный Касильяс поздравил Реал с победой над Ман Сити и отметил Лунина
Футбол | 18 апреля 2024, 08:22 2
Легендарный Касильяс поздравил Реал с победой над Ман Сити и отметил Лунина

Икер опубликовал пост в своем Twitter, мадридский клуб выбил «горожан» из ЛЧ

Камбэк Клоппу не удался. Ливерпуль вылетел из Лиги Европы
Футбол | 18 апреля 2024, 23:55 3
Камбэк Клоппу не удался. Ливерпуль вылетел из Лиги Европы

Красные сумели отыграть у Аталанты только один мяч из трех

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.