Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Польща
| Оновлено 01 травня 2023, 16:12
24022
14

Гуаль розриває Екстраклясу. Через війну Дніпро-1 втратив топ-бомбардира

У стані «спортклубівців» в Артема Довбика міг би бути дуже серйозний конкурент…

| Оновлено 01 травня 2023, 16:12
24022
14
Гуаль розриває Екстраклясу. Через війну Дніпро-1 втратив топ-бомбардира
instagram.com/marcgual20. Марк Гуаль

У січні минулого року «Дніпро-1» підписав іспанського форварда Марка Гуаля – вихованця академії «Еспаньола», котрий встиг пограти за резервні команди «Еспаньола», «Севільї», «Реала», а також за «Жирону» та «Алькоркон». Тоді цей трансфер не викликав жодного суттєвого резонансу в українській Прем'єр-лізі, оскільки головним збурювачем спокою взимку-2022 на вітчизняних футбольних просторах був «Шахтар», який зумів не лише підписати чергового талановитого бразильського проспекта (Вінісіуса Тобіаса з «Інтернасьонала»), але й за 12 мільйонів євро викупити у «Аякса» Давіда Нереса – вінгера з успішним досвідом виступів не лише у нідерландській Ередивізі, а й у Лізі чемпіонів.

До «Дніпра-1» Марк Гуаль перейшов вільним агентом. Його статистика у скромному «Алькорконі» (6 голів у 51 матчі) абсолютно не вражала, через що переважна більшість уболівальників «спортклубівців» вирішила, що ця угода – чергове підписання з категорії «а раптом щось вийде».

Але, провівши у складі «Дніпра-1» зимові тренувальні збори, зіграти хоч один офіційний матч за українську команду Гуаль не зміг. В лютому минулого року російські окупанти розпочали повномасштабну фазу вторгнення в Україну, розв'язавши найбільшу з часів закінчення Другої світової війну на європейському континенті, внаслідок чого нормальне життя в нашій країні надовго перетворилося лише на уривки спогадів. Розіграш УПЛ-2021/22 в результаті було зупинено, а турнір так і увійшов в історію як недограний.

Більшість легіонерів миттєво залишили УПЛ та Україну. Не став винятком і Марк Гуаль, який подався до сусідньої Польщі…

Притулком стала Ягеллонія

23 березня 2022 року про підписання тимчасової трудової угоди із Гуалем оголосила «Ягеллонія» з Білостока. На момент переходу іспанського форварда ця команда займала 13-те місце в турнірній таблиці польської Екстракляси, і єдиним завданням, яке треба було вирішити Марку та його новим партнерам, було збереження прописки в елітарному дивізіоні.

«Ягеллонія» та Гуаль оформили співпрацю до кінця сезону-2021/22, і іспанський форвард одразу довів, що здатен стати дуже корисним виконавцем для команди, яка бореться за виживання. У перших двох матчах за «Ягеллонію» Марк забив двічі («Заглембе» та «Радом'яку»), а команда набрала 4 очки. У поєдинках, що залишилися до кінця сезону, Гуаль ще одного разу відправив м'яч у сітку воріт суперника (приніс нічию проти «Шльонська» - 1:1), а «Ягеллонія» зуміла фінішувати 12-тою, благополучно зберігши прописку в Ектраклясі.

У червні минулого року «Ягеллонія» оголосила про продовження оренди Гуаля з «Дніпра-1» ще на рік – до кінця сезону-2022/23. Це рішення виглядало не лише досить логічним у тій ситуації, а й, мабуть, задовольняло всі сторони: «Ягеллонія» зберігала у своїх лавах дуже корисного та результативного нападника, Гуаль мав можливість отримувати регулярну ігрову практику, а «Дніпро-1», який ніяк не міг піти проти ФІФА та її дозволу легіонерам з УПЛ вільно розпоряджатися кар'єрою на час російсько-української війни, отримував надію на те, що за яскравих виступів іспанця отримає вигідну пропозицію від «Ягеллонії» або від третьої команди про повноцінний продаж нападника.

Перші серйозні успіхи

Новий сезон «Ягеллонія» розпочала практично так само, як і попередній. Незважаючи на наявність у складі Гуаля, команда до зимової перерви підійшла у статусі одного з аутсайдерів – після 17 турів «Яга» посідала 13-те місце… При цьому орендований у «Дніпра-1» іспанський форвард проявив себе дуже добре – на його рахунку було 8 забитих м'ячів у 17 турах, що було найкращим показником для всіх футболістів «Ягеллонії».

Невипадково у зимове трансферне вікно навколо Гуаля почали ходити трансферні чутки. Предметний інтерес до іспанця виявляла португальська «Візела», керівники якої виходили на Марка та обговорювали питання потенційного переходу. Гуаль був не проти переїзду до Португалії, тому що цей кар'єрний хід дозволив би йому бути ближче до родини та рідної Іспанії.

instagram.com/marcgual20. Марк Гуаль

Зацікавлений у січневому переїзді форварда до португальської Прімейри був і «Дніпро-1». Український клуб в цьому випадку міг би заробити на трансфері футболіста, що бачилося дуже непоганим виходом із питання співпраці з легіонером, яке кардинально змінилося після початку повномасштабної фази російсько-української війни.

Відмова Ягеллонії. Незрозуміле, але непідтверджене рішення Дніпра-1

Керівництво «Ягеллонії» в січні так і не побажало йти на дострокове розірвання орендної угоди щодо Гуаля, надаючи тому можливість перебратися до «Візели». У стані польської команди не побачили для себе жодних економічних плюсів від цієї угоди, і до того ж розраховували, що іспанський форвард допоможе «Язі» вирішити питання збереження прописки в Екстраклясі і на наступний сезон.

Також у ЗМІ повідомлялося, що в «Ягеллонії» засумнівалися у здатності «Візели» забезпечити Гуаля вищою, аніж той отримував у Польщі, зарплатою. У зв'язку з цим боси «Яги» вирішили, що португальці стали частиною якогось агентського задуму, який передбачає викуп контракту Гуаля із метою миттєвого вигідного перепродажу іспанця в інший клуб.

На цьому всілякі контакти між «Візелою», Гуалем та «Ягеллонією» були згорнуті, а за кілька днів у пресу просочилася, м'яко кажучи, вкрай дивовижна новина. 10 січня українські джерела поінформували про те, що Марк Гуаль та «Дніпро-1» досягли угоди про дострокове розірвання співпраці. Нібито це рішення було ухвалене обома сторонами, внаслідок чого контракт іспанця було розірвано полюбовно і без претензій одне до одного.

Втім, ця новина так і не отримала офіційного підтвердження від «Дніпра-1», а Марк Гуаль після поновлення матчів польської Екстракляси продовжив виступи за «Ягеллонію»…

Гуаль – найкращий бомбардир Екстракляси та № 1 за системою гол + пас

На поточний момент Марк Гуаль має на своєму рахунку вже 14 забитих м'ячів у 27 проведених в Екстраклясі-2022/23 матчах. Завдяки цьому іспанський форвард є найкращим бомбардиром елітарного дивізіону польського чемпіонату, а також лідером турніру за системою «гол+пас», де в його активі 18 очок (14 голів + 4 асисти).

Варто зазначати, що таку результативність Гуаль демонструє не в стані одного з лідерів ліги, а у команді, яка вирішує завдання по збереженню прописки. При цьому саме іспанський форвард «Ягеллонії», орендований у «Дніпра-1», є лідером Екстракляси за кількістю завданих ударів по воротах суперника (91), а також має показник реально забитих м'ячів вищий, ніж теоретично підрахована для нього цифра очікуваних голів (12,69xG).

Повернення до Дніпра-1 та України не буде

Незважаючи на те, що «Дніпро-1» офіційно так і не підтвердив інформацію про нібито розірвання контракту із Гуалем за взаємною згодою, правдивість чуток про те, що Марк не повернеться до України та до лав «спортклубівців» у Польщі ні в кого не викликає жодних сумнівів.

Ще у лютому тамтешні ЗМІ повідомляли, що Гуаль погодив контракт із «Легією» з терміном дії до літа 2026 року. Також польські джерела зазначають, що іспанець вже пройшов медичний огляд, необхідний для підписання особистого контракту, а офіційно про трансфер буде оголошено після завершення поточного сезону.

Навіть без урахування того, що ані Гуаль, ані «Дніпро-1», ані «Ягеллонія», ані «Легія» на офіційному рівні ніяк не відреагували на чутки, в останні дні сумніви про підготовку трансферу Марка до одного з топ-клубів Польщі, здається, розвіялися навіть у найзавзятіших скептиків. Справа в тому, що 16 квітня Гуаль був помічений на трибунах «Стадіону Війська Польського» під час поєдинку «Легії» проти «Леха» (2:2).

Цю ситуацію довелося коментувати представникам «Ягеллонії», які вирішили зробити вигляд, що нічого дивного у подібній поведінці свого футболіста не вбачають, адже той у вільний час вільний робити усе, що тільки забажає, зокрема й відвідувати матчі інших команд Екстракляси.

«Для мене це нормальна ситуація, гравець мав вихідний. Фанати можуть бути незадоволені. Не буду лукавити: всі ми чули, що Марк близький до переходу в варшавську «Легію». Говорять навіть, що угода між сторонами вже є, хоча офіційного анонсу цього немає», - заявив спортивний директор «Ягеллонії» Лукаш Масловський.

Також у польських ЗМІ категорично стверджують, що «Легії» перехід Гуаля нічого не коштуватиме. Нібито контракт іспанця з «Ягеллонією» розрахований до 30 червня, після чого форвард буде вільний приймати будь-які рішення у своїй кар'єрі. При цьому жодних згадок про угоду з «Дніпром-1», яку із самого початку Гуаль та «спортклубівці» підписували до літа 2024-го, польські журналісти не роблять, що опосередковано підтверджує інформацію про її розірвання.

Цікаво й те, що за інформацією журналіста Томаша Влодарчика, «Ягеллонія» та «Легія» ведуть консультації щодо літнього переходу іншого відомого по УПЛ виконавця – ізраїльського центрбека Джоеля Абу Ханни, котрий не потрібен варшавському клубу і нинішній сезон на правах оренди проводить за «Лехію» із Гданська. Нібито ця угода зміцнить ділові контакти між клубами, і стане лише однією з кількох, які влітку можуть бути здійснені за маршрутом «Варшава → Білосток» та «Білосток → Варшава». А це ще одне непряме підтвердження майбутнього переїзду Гуаля до «Легії».

Що ж, залишається лише дочекатися літа та офіційних оголошень сторін, але вже зараз можна констатувати одне – селекції «Дніпра-1» справді вдалося відшукати вельми цікавого та далеко небезталанного форварда, який міг би стати в УПЛ одним із героїв бомбардирських перегонів і, можливо, навіть скласти серйозну конкуренцію Артему Довбику. Але це тільки припущення, які так і не будуть підтверджені реальністю через військову агресію росії проти України, що все ще триває…

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Євро-2024. Група C: віцечемпіони, півфіналісти і білі орли
Футбол | 15 червня 2024, 14:17 1
Євро-2024. Група C: віцечемпіони, півфіналісти і білі орли

Sport.ua представляє третій за номером квартет учасників ЧЄ в Німеччині

Німеччина – Шотландія – 5:1. Розгром у матчі-відкритті. Відео голів і огляд
Футбол | 15 червня 2024, 00:39 0
Німеччина – Шотландія – 5:1. Розгром у матчі-відкритті. Відео голів і огляд

Дивіться відеоогляд матчу 1-го туру Євро-2024 у німецькому Мюнхені

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Roman serhi
Да это не показатель...Соль тоже феерил в более сильном чемпионате Эредевизии 
Old T
Хай Довбик сначала свой рекорд поставит без лишних ртов.
Aleks04
Коли пишуть, що ослабли тільки Динамо та Шахтар - помиляються, ослабли всі, у тому числі Дніпро, який втратив Гуаля, Піреса, крису-тренера, Ярмолюка, Кожухару, Монте, Ігнатенко, Білла та інших. Ще до Дніпра міг приїхати гравець Ліги 1 Лопі Діон, він і нині грає в основному складі Реймса, не сталося через вторгнення. Гуаль вихованець Реалу, Екстракласа смотрібельна, з такою результативністю можна чекати його у Ла Лізі в найближчих сезонах. Знахідка Платова та Русола.
Taste The World
Але ниють з приводу втрати гравців лише кроти
Xvalenok03
Управление нольпервых такое же как і у попередників. Во всех их бедах кто-то виноват. И риторика такая же как у их хозяев.
А вот про потери легионеров хотелось бы добавить. Потери команд у всех есть. Легионеры уехали-сбежали с одобрения фифы. С этой проблемой одна только шахта пытается разбираться. Остальные либо отмалчиваются, либо , как представители синих, злобствуют, выступают против украинских интересов.