Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 лютого 2023, 18:09
5075
7

Не у Шахтарі, так в Бенфіці. Як Давід Нерес повертається на топ-рівень

Через війну бразилець так і не зміг стати зіркою УПЛ, але тепер радує вболівальників у Португалії

| Оновлено 25 лютого 2023, 18:09
5075
7
Не у Шахтарі, так в Бенфіці. Як Давід Нерес повертається на топ-рівень
Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес

Шість років тому, у січні 2017-го, вихованець «Сан-Паулу» Давід Нерес залишив рідну Бразилію та за 17,4 мільйонів євро став новобранцем «Аякса». Скаути нідерландського клубу оцінили талант вінгера, й доповіли своїм босам, що цей хлопець може мати велике майбутнє, на чому варто спробувати заробити.

Перші півроку у Нідерландах пішли в Нереса на адаптацію, хоча він одразу не загубився, але гравцем основного складу став уже в сезоні-2017/18. В чемпіонаті Нідерландів Давід у повноцінному прем'єрному сезоні провів 32 матчі, відзначившись 14 забитими м'ячами та 13 результативними передачами. Втім, «Аякс» не зміг виграти чемпіонство, поступившись титулом ПСВ з Ейндховена, разом із яким, починаючи з кваліфікації, й стартував наступного сезону у рамках Ліги чемпіонів.

Сезон-2018/19 відкрив усій футбольній Європі талант Давіда Нереса. Те, про що раніше знали скаути «Аякса», а згодом і вболівальники цього клубу, виявилося очевидним практично для всіх – бразилець дивував відмінною швидкістю прийняття рішень, вирізнявся технікою, баченням поля, здатністю вчасно видати загострюючу передачу, а також завершити атаку влучним ударом. І нехай результативність Нереса знизилася, порівняно із попереднім сезоном, він зробив величезний внесок у чемпіонство «Аякса», а також у прохід цієї команди до півфіналу Ліги чемпіонів, де симпатичного представника Ередивізі пощастило зупинити «Тоттенхему», та й то лишень завдяки голу Лукаса Моури на шостій компенсованій до другого тайму хвилині…

Після того успіху «Аякс» у літнє трансферне вікно здійснив низку топових продажів. Зокрема, амстердамці відпустили до «Барселони» Френкі де Йонга у обмін на 86 мільйонів євро, а Маттейс де Лігт поїхав до «Ювентуса», збагативши скарбницю нідерландського клубу на 85,5 мільйонів євро.

Давіда Нереса боси «Аякса» влітку 2019 року вирішили не продавати, вважаючи, що молодий бразилець ще недостатньо яскраво проявив себе, й не досяг рівня максимальної капіталізації. Саме у цей період вінгер був на піку своїх можливостей та слави. Його покликали до національної збірної Бразилії, де він дебютував 26 березня 2019 року у спарингу проти Чехії (3:1), коли на 63-й хвилині замінив Рішарлісона. Усього через 20 хвилин Нерес відзначився своєю першою результативною дією на топовому міжнародному рівні – віддав результативну передачу на Габріела Жезуса.

Getty Images/Global Images Ukraine

Маючи пропозиції щодо Нереса від «Баварії» та «Манчестер Юнайтед» на 50 мільйонів євро, керівники «Аякса» вирішили, що їхній атакувальний хавбек коштує щонайменше 70 мільйонів, а на такі витрати вже не побажали йти ані німці, ані англійці. Вінгер залишився в Нідерландах, й незабаром про це пошкодували всі…

На початку листопада 2019 року Давід Нерес у поєдинку групової стадії Ліги чемпіонів проти «Баварії» (4:4) на 72-й хвилині зазнав важкої травми коліна, яка вивела бразильця з ладу на наступні 297 днів. Повернутись на поле вінгер зумів лише на початку сезону-2020/21, але вже не виглядав гравцем, за якого можна вимагати 50 чи 70 мільйонів євро. Топ-клуби Європи забули про Нереса, який вже й на рівні «Аякса» виглядав досить скромно як у плані якості гри, так і з точки зору показників результативності (39 матчів, 8 голів та 5 асистів у сезоні-2020/21; 22 матчі , 4 голи та 2 асисти у першій половині сезону-2021/22).

Недивно, що «Аякс» виявився готовим розглянути практично всі пропозиції щодо Нереса, бажаючи, якщо вже й не заробити, то хоча б максимально повернути інвестовані у придбання хавбека кошти. Це призвело до того, що 14 січня 2022 року бразилець за 12 мільйонів євро перейшов до «Шахтаря», де мав намір під керівництвом Роберто Де Дзербі буквально реанімувати свою кар'єру, а згодом таки перейти до одного із топ-чемпіонатів Європи.

На зимових зборах минулого сезону Нерес дійсно показав, що може багато чого запропонувати донецькій команді. Цей футболіст виділявся навіть на рівні таких загальновизнаних лідерів того складу «гірників» як Тете, Манор Соломон, Педріньо, Марлос. Навесні «Шахтар» націлювався на серйозну боротьбу за чемпіонство із «Динамо», але повномасштабна агресія російських військ проти України стала на заваді цим планам, змусивши легіонерів спішно покинути країну.

Давід Нерес номінально залишався футболістом «Шахтаря» до літа минулого року. Він вичікував, у який бік підуть розвиватися бойові дії, і як це позначиться на футбольній складовій. Коли стало зрозуміло, що розіграш нового сезону в УПЛ все-таки буде, але у, скажімо так, відверто проблемному варіанті, Нерес вирішив піти, і це було абсолютно логічно. Все-таки до «Шахтаря» Давід перебирався не лише за грошима (говорили, що у донецькому клубі йому погодилися виплачувати по 3 мільйони євро за сезон), а й за можливістю реанімувати власну кар'єру. Повертатися на топ-рівень у чемпіонаті з країни, яка перебуває в активній фазі війни, для бразильця було б вкрай складно, та й по-справжньому прив'язатися до «Шахтаря» він, відверто кажучи, не встиг, щоб чекати на якісь особливі жести або рішення.

У липні минулого року Давід Нерес за 15,3 мільйонів євро став гравцем «Бенфіки». Знову ж таки, за інформацією з кулуарів, заради переїзду до Португалії бразилець погодився на зниження зарплати, а «орли» не побажали скористатися шансом на безкоштовне підписання новачка, погодивши із «Шахтарем» фактичний розмін Нереса на колишній борг «гірників» перед португальцями за Педріньо. Ще під час підписання контракту з українським клубом, юристи Нереса наполягли на включенні до договору пункту, згідно з яким їхній клієнт мав право на безоплатний відхід у разі, якби позбавлявся можливості грати на 60 днів або більше з причин, пов'язаних із військовими діями. Зрештою, ані Нерес, ані «Бенфіка» на активації цього пункту не наполягали, й сторонам вдалося домовитися, що називається, полюбовно.

Getty Images/Global Images Ukraine

У «Бенфіці» Нерес досить швидко став гравцем основного складу. На даний момент вінгер провів 32 матчі, в яких записав на свій рахунок 9 забитих м'ячів та 11 результативних передач. Перетворитися на ключового виконавця «орлів» Давіду заважають ушкодження – вже тричі цього сезону хавбек опинявся у лазареті з різних причин, пропустивши загалом півтора місяці та близько десятка матчів своєї команди.

Втім, станом на сьогодні Давід Нерес є найбільш технічним футболістом «Бенфіки». Принаймні, екс-вінгер «Шахтаря» має на своєму рахунку максимальний у стані «орлів» середньоматчовий показник обведень – 7,06 (з успішністю у 56,3%). Крім того, Нерес входить до топ-5 (якщо точніше – займає четверте місце) у португальській Прімейрі за кількістю глибоких передач за 90 хвилин – таких в активі Давіда 2,05.

Про те, що в «Бенфіці» Давід Нерес повертає колишню впевненість й поступово виходить на попередній високий рівень, свідчить і нещодавній поєдинок «орлів» у рамках 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Брюгге». Наприкінці матчу бразилець майстерно підкараулив помилку захисників бельгійського гранда, після чого вийшов на голкіпера суперників і холоднокровно направив м'яч у сітку, зробивши рахунок 2:0 на користь своєї команди.

На досить успішну гру Нереса цього сезону, здається, потроху починає реагувати і ринок. Принаймні, аналітики відомого порталу Transfermarkt при черговій «переоцінці» футболістів з чемпіонату Португалії вирішили додати Давіду 2 мільйони. Таким чином, вже на початок листопада минулого року оціночна вартість бразильця становила 22 мільйони євро, після чого він відзначився ще 2 забитими м'ячами та 4 результативними передачами, і наприкінці сезону експертам, напевно, доведеться «накинути» на користь хавбека ще як мінімум пару мільйончиків.

Інша річ, що нинішні умовні 22 мільйони євро за Нереса – це удвічі менше, аніж вартість гравця на тому ж Transfermarkt на піку ігрових висот бразильця в «Аяксі». Тоді вінгер оцінювався у 45 мільйонів євро, і такі гроші за нього давали європейські гранди. Зараз 25-річному хавбеку доводиться знову вилазити туди, де він уже був. Це завжди вкрай непросто, перш за все психологічно, але гостро необхідно аби зробити очевидний крок вперед.

Головне рішення для себе Давід Нерес вже зробив, коли таки залишив «Аякс» і перебрався до «Шахтаря». Хто знає, якби не повномасштабна фаза російсько-української війни, можливо саме бразильця, а не Михайла Мудрика, «гірники» продали б у «Челсі» з пристойною націнкою, проте після періоду небуття Нерес знову повертається на топ-рівень. У січні 25 мільйонів євро за нього пропонував «Наполі», але у «Бенфіці» відмовилися. Португальці вірять, що Давід, як і колись, коштуватиме щонайменше вдвічі більше. Чи не помиляться «орли» у цих оцінках, як раніше «Аякс»? Як-то кажуть, будемо подивитися...

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mayakovskiy1
Вообще бывшие игроки Шахты феерят в Европе. Тете лучший в Лестере в последних матчах Лестера. Соломон забивает все последние туры. Фред стабильно основа МЮ. Виллиан основа Фулхема. Исмаили почти без замен в Лилле. Ещё Миша освоится и вообще огонь будет 
Злий Глобинець
Та Шахтар (як не дивно, раніше таке навіть важко було уявити) і без бразильців доволі-таки непогано справляється. Війна і відтік легіонерів відкрили величезне вікно можливостей для українців. Які при відповідній організації тренувального процесу, відновлення, відпочинку, побуту та інших аспектів організації життя в клубі, таки показують непоганий результат! І це під час війни! А що буде після перемоги, я думаю, український Шахтар ставатиме все кращим і кращим.
Умник
Да в 15 минут уложился в матче с Брюгге. Так смотришь и не понимаешь почему у Бразильцев нет 6 кубка мира.