Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 червня 2024, 09:12
3644
6

Вінісіус Тобіас повернувся в Шахтар. Як минули два роки його оренди у Реалі

Бразилець вже 2,5 роки на контракті у «гірників», але не провів за них жодного офіційного матчу

| Оновлено 29 червня 2024, 09:12
3644
6
Вінісіус Тобіас повернувся в Шахтар. Як минули два роки його оренди у Реалі
Getty Images/Global Images Ukraine. Вінісіус Тобіас

24 червня чемпіон України «Шахтар» офіційно повідомив про повернення до команди бразильського захисника Вінісіуса Тобіаса. 20-річний футболіст останнім часом виступав у Іспанії за другу команду «Реала», а також неодноразово залучався до тренувань із першою командою «бланкос» й ті навіть всерйоз розглядали можливість повноцінного викупу контракту Тобіаса, проте все склалося саме так, як склалося – бразилець знову спробує заграти у «Шахтарі»…

Хто такий Вінісіус Тобіас

Напевно, знайдеться чимало футбольних уболівальників, які намагаються не пропускати ключових подій з життя клубів української Прем'єр-ліги, проте не знають нічого або мають вкрай поверхове уявлення про те, хто такий Вінісіус Тобіас, чому він опинився у «Реалі» і що тепер його повернення дасть «Шахтарю».

Вінісіус Тобіас є вихованцем академії «Інтернасьонала». У січні 2022 року, ще до моменту, коли відносини між «гірниками» та «колорадос» почали псуватися (виною всьому, як повідомляють бразильські джерела, дві угоди – щодо Алана Патріка та Вітао, на яких «Інтернасьонал» отримав колосальну вигоду, банально скориставшись фактом початку повномасштабної фази російсько-української війни та фактичною втечею легіонерів з УПЛ), український клуб за 6 мільйонів євро викупив у бразильського молодого правого фулбека, котрий приєднався до команди на тренувальних зборах у процесі підготовки до другої частини сезону-2021/22.

Якщо говорити точніше, то усі папери щодо трансферу Тобіаса «Шахтар» оформив ще влітку 2021 року. Проте завершити угоду на той момент заважала одна проста обставина – Вінісіусу ще не виповнилося 18 років, через що він не міг залишити Бразилію й бути заявленим за «Шахтар». Загалом історія, яка в останні роки стає досить стандартною для європейських клубів, які намагаються підписувати бразильських талантів у якомога більш ранньому віці. Нещодавній випадок із Естевао та «Челсі» – яскраве тому підтвердження...

shakhtar.com. Вінісіус Тобіас

Уперше в ЗМІ про інтерес «Шахтаря» до Вінісіуса Тобіаса повідомлялося ще на початку 2021 року. Тоді джерела стверджували, що «гірники» конкурують за право підписати талановитого фулбека із «Ювентусом». Однак керівництво «Інтернасьонала» із самого початку демонструвало впертість, й не хотіло навіть розглядати пропозиції, які були нижчими за поріг у 10 мільйонів євро, при тому, що клаусула Тобіаса становила аж 60 мільйонів.

«Ми вже давно працюємо щодо цього футболіста: почали фактично ще коли йому було 16 років, минулого року. Вели переговори, але тоді не змогли домовитись. Це тривало десь півроку. Наразі ми досягли домовленості з ФК «Інтернасьонал», що у лютому 2022 року Вінісіус перейде до нас. Ми на нього дуже розраховуємо і в нього віримо, вважаємо, що в майбутньому він стане гравцем першої команди збірної Бразилії. Дуже талановитий хлопець, сильно підкований технічно. Ми граємо в атакувальний футбол, Вінісіус добре вписується у нашу схему. Говорячи футбольною мовою, він народжений саме для такої команди, як наша, яка проповідує атакувальний футбол. Думаю, він в ній дуже серйозно прогресуватиме й зростатиме», – казав влітку 2021-го генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін.

Приємно вразив на зборах в Де Дзербі, а потім поїхав…

Як вже згадувалося, до «Шахтаря» Вінісіус Тобіас приєднався на початку 2022 року. Тоді команда, якою керував італієць Роберто Де Дзербі, перебувала на тренувальних зборах у Туреччині і ще не знала, що їй, як і решті футбольних колективів з України, не вдасться провести залишок сезону-2021/22…

Дивно, але молодому Тобіасу вдалося досить швидко адаптуватися до нових вимог і заслужити схвальні відгуки від тренерського штабу Де Дзербі. У товариських матчах Вінісіус продемонстрував, що справді має гарну швидкість та техніку, а також здатний виконувати великий обсяг роботи на «бровці», постійно підключаючись до атак своєї команди.

Щоб зрозуміти, наскільки швидко та ефективно Тобіас влився до складу нової команди, достатньо оцінити коментарі, які на його адресу видавав тодішній помічник Де Дзербі Давіде Поссанціні.

20 січня італійський тренер заявив про Тобіаса наступне: «Якщо гравець сильний, не має значення, скільки йому років. Він вже займається з нами – сподіваємось побачити прогрес. Йому треба переймати в інших гравців досвід, щоб знати, як тренуватись. Дуже віримо в нього!»

А вже 3 лютого той самий Поссанціні так коментував роботу у команді двох бразильських новачків (разом із Тобіасом особливі надії тоді «помаранчево-чорні» покладали на Давіда Нереса – таланта, котрому так і не судилося показати свій футбол в Україні).

«Команда дуже добре прийняла цих хлопців. Здається, що вони грають з нами із самого початку сезону. І потім ми всі знаємо Нереса, який два роки тому в Лізі чемпіонів дуже яскраво виявив свої якості. Що стосується Вінісіуса Тобіаса, то він молодий і неймовірно талановитий, ми дуже віримо у нього», – говорив Поссанціні.

Але провести хоча б один офіційний матч за «Шахтар» Вінісіус Тобіас так і не зміг. Через повномасштабну фазу російсько-української війни сезон-2021/22 в українському футболі так і не був дограний, а переважна більшість легіонерів вирішила негайно, або через кілька місяців, покинути клуби з вітчизняного чемпіонату. Одним з них і став Вінісіус Тобіас…

Два роки в Реалі: від вау-ефекту до сумнівів та відмови від викупу

Спочатку серйозний інтерес до підписання Вінісіуса Тобіаса виявляли два англійські («Манчестер Сіті» та «Манчестер Юнайтед») та один італійський («Ювентус») клуби, проте оформити трансфер бразильця вдалося «Реалу». При цьому «бланкос» безпосередньо домовлялися із керівництвом «Шахтаря», а не шукали лазівки для здійснення угоди у вигляді горезвісного Annexe 7 ФІФА.

Спочатку повідомлялося, що «Реал» оформив оренду Тобіаса на сезон із невеликим (угода була укладена 1 квітня 2022-го в рамках спеціального вікна, відкриття якого стало можливим завдяки спільній позиції ФІФА та УЄФА щодо подій навколо війни в Україні), причому заплатив за неї «Шахтарю» (тут відомості з різних джерел відрізнялися дуже суттєво: від 500 тисяч до 2 мільйонів євро) та погодив можливу опцію викупу на майбутнє (її сума також відрізнялася у різних джерелах: від 10 до 18 мільйонів євро).

Getty Images/Global Images Ukraine. Вінісіус Тобіас

У «Реалі» запрошення Вінісіуса Тобіаса із самого початку розглядали як рішення під другу команду – «Кастілью», яку очолює легенда «бланкос» Рауль. Задум босів мадридців був, по суті, такий самий, як і раніше в ситуації з Каземіро. У «Реалі» хотіли подивитися на прогрес бразильця в дублюючому складі, а потім, якщо той виправдає очікування, вже розпочати «підтягувати» його до тренувань та виступів за першу команду.
І, треба сказати, Вінісіусу Тобіасу після вражаючого зимового збору у «Шахтарі» вдалося дуже швидко залишити про себе вкрай позитивні емоції і в Рауля, і у вищого керівництва «Реала». Вже через три тижні після трансферу з України деякі іспанські джерела почали писати, що «бланкос» активували опцію щодо викупу контракту Тобіаса.

І нехай згодом подібна інформація так і не виправдалася, проте головний тренер «Кастільї» Рауль дуже та дуже лестиво відгукувався у пресі щодо таланту та здібностей Тобіаса, а преса вже почала порівнювати Вінісіуса із англійцем Александер-Арнольдом з «Ліверпуля»…

Вдалося на той час Тобіасу заслужити увагу та компліменти на свою адресу і від головного тренера першої команди «Реала» Карло Анчелотті: «Це юнак, який має багато якостей, багато енергії і який навчається дуже швидко, бо він серйозний. Ідея полягає в тому, щоб розраховувати на нього у майбутньому, як і на всіх молодих гравців».

Однак, незважаючи на присутність вау-ефекту від знайомства зі здібностями Вінісіуса Тобіаса, все ж таки керівництво «Реала» вирішило не поспішати із повним викупом гравця в «Шахтаря». На щастя для мадридців, оренда дозволяла ретельно придивлятися до бразильця ще цілий сезон, а вже потім приймати рішення.

У січні 2023 року Вінісіус Тобіас вперше потрапив у заявку на офіційний матч «Реала» – це була кубкова гра проти «Вільярреала», проте на полі бразилець тоді так і не з'явився. Однак незабаром у стані «бланкос» вирішили, що молодий талант почав демонструвати ознаки зупинки у розвитку, і це спричинило головну причину відмови від активації опції викупу, погодженої із «Шахтарем» у квітні 2022-го.

Щоправда, відмовлятися від Тобіаса остаточно у «Реалі» все ж таки не побажали. За наполегливою рекомендацією Рауля боси «бланкос» узгодили з колегами з «Шахтаря» ще одну оренду фулбека – знову на один сезон і знову з необов'язковою опцією викупу.

У вересні та грудні 2023 року Вінісіус Тобіас ще кілька разів потрапляв у заявку першої команди «Реала» на матчі Ліги чемпіонів, чемпіонату та Кубка Іспанії. На той момент фулбек вже неодноразово залучався до тренувань з головними зірками «бланкос» і мав змогу проявити себе безпосередньо перед Карло Анчелотті, який через травми низки виконавців був змушений звернути особливу увагу не найближчий резерв із «Кастільї».

Зокрема, іспанська преса повідомляла, що в одній із розмов з президентом клубу Флорентіно Пересом Анчелотті прямо похвалив Тобіаса, заявивши буквально наступне: «Цей хлопчик дуже гарний».

6 січня 2024 року Вінісіус Тобіас провів свій перший і, як виявилося, єдиний матч за «Реал». Бразилець вийшов у стартовому складі на кубковий поєдинок проти маловідомої команди «Арандіна», який мадридці виграли із рахунком 3:1, а правий фулбек провів на полі 88 хвилин, не відзначившись результативними діями, після чого його замінили.

Власне, саме невелика кількість результативних дій і зіграла з Тобіасом, якого особливо нахвалювали за якісну роботу на атаку, злий жарт у «Реалі». За «Кастілью» фулбек загалом провів 61 поєдинок, у яких вихопив більше жовтих карток (14), аніж віддав результативних передач (8).

Вже у березні нинішнього року більшість солідних іспанських ЗМІ не сумнівалися в тому, що «Реал» знову не скористається опцією викупу Вінісіуса Тобіаса у «Шахтаря», і той цього разу повернеться до табору «гірників». Власне, все так і сталося…

Чого чекати від Тобіаса у Шахтарі?

Важливо розуміти, що Вінісіус Тобіас повертається зовсім у інший «Шахтар», аніж той, з яким він підписував п'ятирічну трудову угоду два з половиною роки тому. Якщо тоді команду Роберто Де Дзербі називали ледь не проектом мрії Ріната Ахметова, то нинішній «Шахтар» Маріно Пушича змушений зважати на сувору реальність.

Втім, для молодого фулбека все це може піти лише у плюс. На рідній позиції конкуренти в Тобіаса номінально досить якісні (Юхим Конопля та Гіоргі Гочолеішвілі), але аж ніяк не такі, яких не можна посадити на лаву. Все ж таки якщо у «Реалі» у Вінісіуса були моменти, коли його реально розглядали як перспективу під першу команду, то в «Шахтарі» претендувати на місце в основі бразильцю «на папері» має бути набагато простіше.

Не варто виключати й варіанту, за якого з Вінісіуса Тобіаса намагатимуться робити такого собі універсала, зміщуючи його чи то на лівий фланг оборони, де конкуренція ще менш серйозна (Педріньо та Іраклі Азарові, причому другого низка ЗМІ цього літа «відправляє» у «Селтік»), аніж праворуч, чи то просто спробують висунути трохи вище – на позицію вінгера, хоча подібний експеримент навіть у теорії не виглядає потенційно успішним.

Головне, що потрібно розуміти зараз – у «Шахтар» Вінісіус Тобіас повертається після того, як, по суті, не зміг скористатися шансом всього свого життя та виявитися затребуваним для «Реала». Це може зчинити як негативний ефект на кар'єру 20-річного бразильця, якщо він не має належного рівня психологічної стійкості, так і виступити в ролі додаткової мотивації, аби якісно виступити в «Шахтарі» та довести босам «бланкос», що вони помилилися.

Формально все вказує на те, що вболівальникам «гірників» цілком можна сподіватися на реалізацію другого варіанту. Йдучи із «Реала» Вінісіус Тобіас дав зрозуміти, що має професійні амбіції одного разу знову повернутися до мадридського клубу.

«Це були два прекрасні роки навчання, набуття досвіду та зростання. Технічному персоналу, директорам та колегам моя вічна подяка. Просто вдячний за можливість носити цю футболку. Побачимося знову, мадридисти. Спасибі вам за все. Hala Madrid!», – написав Тобіас в Instagram.
І під цим таки постом своїм коментарем вже встиг відзначитись бразильський геній нинішнього «Реала» Вінісіус Жуніор, який написав: «Удачі, брате».

Погодьтеся, далеко не кожному бразильцеві вдається отримати публічну частку уваги від ймовірно кращого футболіста покоління для цієї нації. От і подивимося – чи має рацію Палкін та скаути «Шахтаря» в очікуваннях того, що згодом у національній збірній Бразилії буде як мінімум два Вінісіуси – Жуніор та Тобіас…

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Burevestnik
із статті  понятно шо Віні не потрібен Реалу.
А шо там Судаков - вже отримав запрошення до якогось 
клубу з оплатою Шахтьору 60+ лям ?   
serhiy
Автор статті пише про якусь нову реальність і що Шахтар вже не  той. Не вірю ! Серун казав ,що це буде найкращий Шахтар за всі часи. Ще й гравець самого великого Реала повертається в східно європейську барселону. Нам хана . 
Алексей Левченко
Так багато буков про ніщо.
Lesovij7
Большой плюс что он вернётся в шахтер, возможно и другие вернутся, лч  это витрина.
Saar
...скоро і Лунін повернеться.....😅🤣