Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 10 липня 2023, 20:41
6940
4

З Шахтаря в Реал. Вінісіус Тобіас: «Александер-Арнольд» із Бразилії

Він міг би засяяти в Україні, але...

| Оновлено 10 липня 2023, 20:41
6940
4
З Шахтаря в Реал. Вінісіус Тобіас: «Александер-Арнольд» із Бразилії
Instagram. Вінісіус Тобіас

Позиція правого захисника в даний час є однією з найбільш затребуваних у бразильському футболі. В експертному та вболівальницькому середовищі з цього приводу немає одностайності. Настільки, що за кілька місяців до чергового чемпіонату світу одним із фаворитів на це місце у стані «селесао» є ветеран Даніель Алвес, котрому вже 38 років. Але якщо йдеться про майбутнє, то головною надією Бразилії на спадкоємність зараз є Вінісіус Тобіас.

Нині Вінісіусу Тобіасу 18 років, і багато хто вважає його найбільшою перлиною, що вийшла з молодіжних рядів «Інтернасьонала» за останні роки. Він зіграв вирішальну роль у перемозі бразильців на чемпіонаті Південної Америки U-15 у 2019 році, включаючи забитий м'яч у фіналі у ворота збірної Аргентини, а ще перед очима у нього є Дані Алвес – живий приклад для наслідування. Але цікаво, що частина історії Вінісіуса Тобіаса нагадує історію Трента Александера-Арнольда, одного з найкращих крайніх захисників сьогодення, котрий постійно доводить цей статус у «Ліверпулі».

Як і Александер-Арнольд, Вінісіус Тобіас грав у якості півзахисника на ранніх стадіях своєї кар'єри, однак бачив у переході на позицію правого захисника можливість швидко піднятися у футболі. Це спрацювало. Відколи він перейшов на правий фланг оборони, він став національним орієнтиром для своєї вікової групи, і сьогодні вселяє надію на те, що зможе побудувати гарну кар'єру в «Реалі».

Instagram. Вінісіус Тобіас

Але шлях, який привів його до іспанської столиці, як ви розумієте, був не найлегшим.

Вінісіусу було всього 12 років, коли він залишив рідний будинок у Сан-Паулу, щоб приєднатися до молодіжних команд «Інтернасьонала», що за багато кілометрів від нього. Спочатку увагу скаутів цього клубу привернуло прагнення Вінісіуса Тобіаса до проривів оборони суперника та його бачення гри, яке він мав у якості півзахисника. Надалі у долі з цього приводу виявилися свої плани.

«Мене затвердили як нападника, але у 2017 році я грав на позиції півзахисника. Незабаром наш крайній захисник Густаво Багатіні зазнав травми, а заміни для нього не було. Я попросив тренера Лукаса Маркетті дати мені шанс. Це було не дуже складно, але мені треба було навчитися діяти у відборі, що головне. Я навчався, і зрештою добре адаптувався на фланзі оборони», - розповідав Вінісіус в одному з інтерв'ю у 2020 році.

З цього моменту Вінісіус Тобіас не переставав дивувати. Крім того, що бразильська команда здобула чемпіонський титул у Південній Америці у віковій групі до 15 років, ще одним визначним титулом для футболіста став тріумф у молодіжному чемпіонаті Бразилії, який стався у 2021 році у складі «Інтернасьонала».

«Він типовий бразильський гравець, спортсмен із технічними здібностями дуже високого рівня. Відносини між м'ячем і спортсменом чудові, здатність вирішувати ігрові завдання також дуже висока, як і розуміння тактичних питань гри», - зізнавався Жоао Мігель, який працював з Вінісіусом Тобіасом в «Інтернасьоналі» U-20.

«Фізична підготовка у Вінісіуса Тобіаса також дуже хороша. Психіка у спортсмена дуже сильна, він футболіст, який любить змагатися у моментах гри, отримує задоволення від ігрових викликів. Так що це величезне щастя, ми бачимо, як типовий бразильський гравець залишає нашу країну і вже вирушає за кордон, де він обов'язково буде виблискувати всіма цими навичками. Він типовий бразильський футболіст», – додав тренер.

Відмінний футбол, продемонстрований у молодіжній команді «Інтернасьонала», досить швидко привернув увагу до Вінісіуса Тобіаса з боку європейських грандів. З цього моменту мадридський «Реал», «Баварія» та «Ювентус» уважно вивчали прогрес юного таланта. Вінісіус, проте, все ще мріяв стати зіркою першої команди «Інтернасьонала», але пропозиція у розмірі 6 мільйонів євро, зроблена донецьким «Шахтарем» у 2021 році, зрештою забезпечила йому поїздку до Європи. Йому так і не вдалося провести жодної офіційної гри за «Інтернасьонал».

ФК Шахтар. Вінісіус Тобіас

Здавалося, справи у Вінісіуса Тобіаса йдуть повним ходом, щоб по-справжньому розпочати кар'єру в європейському футболі, але трапилося непередбачене: через вторгнення на територію України російських військ на початку 2022 року команда та інші іноземці були змушені покинути країну. У футболці «Шахтаря» на рахунку Тобіаса виявилося лише шість товариських матчів та жодної гри за першу команду на офіційному рівні. На тлі російсько-української війни на горизонті виник мадридський «Реал», який і підписав Вінісіуса.

Іспанський клуб узяв юнака в оренду з опціоном на викуп за 18 мільйонів євро. Оскільки Вінісіус Тобіас вже включений до списку талантів клубу, в Іспанії покладають великі надії на те, що він зможе зробити в майбутньому.

«Перші відчуття від нього дуже позитивні», - говорить іспанський журналіст Хорхе Кастро Пікон, який стверджує, що раніше інтерес до Вінісіуса Тобіаса також виявляв «Атлетіко». «Він грає за дубль «Реала», який виступає у третьому дивізіоні чемпіонату країни. Днями він дебютував проти «Алькояно», а також тренувався з основною командою, але він не може дебютувати за «Реал», бо три неєвропейські квоти вже заповнені (Вінісіус Жуніор, Родріго та Едер Мілітао)».

Пройшовши через величезне випробування в Україні, тепер Вінісіус Тобіас перебуває у мадридському «Реалі», вірніше, у його дублі – «Кастільї», і має всі шанси, щоб почати показувати, чому найближчим часом він може стати тим, хто закриє питання правого захисника у збірній Бразилії на довгі роки.

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ivan Vismutenko
Теперь он только Тобиас, потому что в Реале уже есть Винисиус Жозе Пайшан ди Оливейра Жуниор.
VK-Sport
Ох уж эти бразильские имена! Еще в детстве как запомнил так и на всю жизнь Луис Назариу Да Лима Роналдо, или просто зубастик! Ну или Рикардо Изексон Дос Сантос Лейте, или просто Кака! 😁😁😁