Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 29 червня 2024, 04:40
5826
6

Дідьє Дешам знову на волосині

Гра збірної Франції на Євро-2024 поки не виправдовує сміливих очікувань шанувальників «триколірних»

| Оновлено 29 червня 2024, 04:40
5826
6
Дідьє Дешам знову на волосині
Getty Images/Global Images Ukraine

Перед початком фінальної частини чемпіонату Європи-2024 головного тренера збірної Англії Гарета Саутгейта запитали про те, як залежить доля наставників топових збірних континенту від результатів виступів їхніх команд на турнірі, що мав от-от стартувати. Коуч «трьох левів», що логічно, одразу спроектував це запитання особисто на себе, проте відповів все ж таки досить розмито.

«Чи може так статися, що це буде мій останній турнір на чолі збірної Англії? Для деяких з нас цей турнір точно виявиться таким», – сказав Саутгейт.

Сам по собі формат фінальної частини чемпіонату Європи, навіть з огляду на його нинішній розширений склад учасників, є достатньо швидкоплинним. Тут практично немає другого шансу на виправлення помилок і банальні прорахунки у фізичній підготовці гравців, їх мотивуванні можуть коштувати головному тренеру тієї чи іншої збірної безпосередньо посади. І ця теза особливо правдива, якщо йдеться про топову національну команду – одного з фаворитів першості.

Ще до старту Євро-2024 фахівці двома головними претендентами на «золото» називали Англію та Францію. І якщо у випадку з острів'янами в багатьох одразу ж прокидався вельми зрозумілий скептицизм («три леви» можуть знайти собі проблеми буквально на рівному місці, через що нерідко виявляються у розбитого корита, навіть маючи склад із чергового «золотого покоління» футболістів), то ось «триколірні» дійсно вважалися фаворитами не просто так.

Головний тренер збірної Франції Дідьє Дешам має у своєму послужному списку два поспіль виходи у фінали на двох останніх чемпіонатах світу (перемога у 2018-му та поразка у 2022-му), а також участь у вирішальному матчі на Євро-2016. Жоден наставник сучасності, котрий є колегою Дідьє по тренерському цеху та працює з національною збірною, не має подібних досягнень, через що так званий «фактор Дешама» бачився ще до старту турніру у Німеччині величезним плюсом французької команди.

Проте загалом непереконливі виступи «триколірних» на стадії групового турніру Євро-2024 вже зараз ставлять Дешама у складне становище. Тренер, в якого у складі величезна кількість зірок та талантів на чолі з самим Кіліаном Мбаппе, поки що так і не дав зрозуміти оточуючим, яким є його ігровий план на цій континентальній першості. І чи є він узагалі.

У трьох поєдинках групи D французи здобули лише одну перемогу при двох нічиїх. П'яти очок підопічним Дешама вистачило, аби вибратися до плей-оф, але тільки із другого місця, й тепер вони потрапили у ту частину турнірної сітки, яка передбачає ймовірну зустріч в чвертьфіналі із Португалією, а у півфіналі – з Іспанією чи господаркою змагання Німеччиною. А це далеко не найкраща перспектива для команди, яка на груповій стадії зуміла забити усього лишень два м'ячі в трьох матчах, хоч і пропустила у свої ворота прогнозовано небагато – тільки одного разу, та й то з пенальті від поляків.

За невиразні виступи на груповій стадії французів уже чимало критикують на батьківщині. Вимогливі вболівальники та журналісти, яких Дешам до певної міри розбалував останніми результатами на великих міжнародних турнірах, тепер не хочуть бачити нічого іншого, окрім виходу «триколірних» як мінімум у півфінал або навіть фінал турніру. Але й цього їм замало – від збірної Франції неодмінно чекають гарної та яскравої гри. Адже лідером цього колективу є Мбаппе – ймовірна зірка № 1 світового футболу в еру, яка настає після «сходу з дистанції» Кріштіану Роналду та Ліонеля Мессі.

Деякі кадрові рішення Дешама взагалі доводять шанувальників «триколірних» до істерії – наприклад, лояльність Дідьє до 29-річного хавбека «Ювентуса» Адрієна Рабйо, котрий на цьому Євро не демонструє нічого особливого, але незмінно з'являється на полі у стартовому складі. І це в той момент, коли Антуан Грізманн, до прикладу, у третьому турі проти поляків опинився на лаві запасних, через що Франції багато в чому довелося покладатися на здібності Усмана Дембеле. Здібності, які, м'яко кажучи, не завжди викликають розуміння не лише у фанатів чи журналістів, а й у партнерів самого Дембеле. Проти Польщі Усман непогано використав свою швидкість та техніку, проте з холоднокровністю у вирішальний момент у нього знову виникали проблеми.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дідьє Дешам і Кіліан Мбаппе

Очевидною неприємністю для Дешама стало пошкодження, яке ще в першому турі отримав Кіліан Мбаппе. Форвард, якому лише у матчі з Польщею вдалося забити свій перший в історії м'яч у рамках фінальних частин чемпіонатів Європи, відтепер змушений виходити на поле у ​​захисній масці. І цей атрибут, як згодом зізнавався сам Кіліан, створює для нього певний дискомфорт – зокрема, Мбаппе заявив, що маска частково впливає на його кути огляду, хоча у матчі з Польщею в топ-форварда «триколірних» було достатньо моментів, аби після гри не було навіть потреби згадувати про якісь проблеми, а можна було б просто насолоджуватися статусом головної зірки поєдинку. Треба було тільки забивати, а зробити це вдалося лишень з пенальті…

Саме тому у вболівальницьких колах дедалі частіше виникає ім'я Зінедіна Зідана – фахівця, котрий вже буквально спить та бачить момент розставання його екс-партнера за збірною Франції із тренерським місточком «триколірних». Незадовільний виступ на цьому чемпіонаті Європи цілком здатний призвести до відставки Дешама, навіть незважаючи на те, що цей фахівець має контракт з Федерацією футболу Франції до липня 2026 року, тобто до кінця фінальної частини ЧС-2026.

Втім, усі ці проблеми можуть виявитися для Франції незначними, якщо підопічні Дешама видадуть ударний плей-оф у Німеччині. Як вже було із ними у 2018-му, коли «триколірні» також у досить натужній манері подолали груповий турнір на чемпіонаті світу (що правда, тоді команді Дешама все ж таки вдалося фінішувати у квартеті першою, хоча вона також забивала дуже мало – лише три м'ячі у трьох матчах). Натомість потім Франція почала забивати «багато та зі смаком» – чотири у 1/8 фіналу у ворота Аргентини, два у чвертьфіналі у ворота Уругваю та чотири у фіналі проти Хорватії. А Кіліан Мбаппе та Антуан Грізманн, кожен з яких наколотив по чотири м'ячі на мундіалі, заслужено розділили друге місце у списку бомбардирів ЧС-2018 із Ромелу Лукаку, Кріштіану Роналду та таким собі Денисом Черишевим.

Тому для Дідьє Дешама не вперше опинятися у ситуації, коли все, здавалося б, зависло на волосині. Подібний тиск, здається, є лише додатковим стимулом для наставника «триколірних», аби знову й знову доводити свою спроможність та здатність бути корисним для національної команди.

Звичайно, рано чи пізно будь-яка серія чи тенденція переривається, і сам Дідьє Дешам не може не розуміти, наскільки високо він своєю попередньою роботою задер планку очікувань, перш за все, з точки зору результату. Також для 55-річного наставника навряд чи є секретом, що змусити замовкнути усіх критиканів йому вдасться тільки у разі виграшу Євро-2024. Але й після цього обов'язково знайдуться незадоволені, які згадуватимуть, наскільки непоказно виглядала Франція на груповій стадії. Втім, тут Дешаму та його підопічним варто діяти згідно із прислів'ям «собака гавкає – караван іде». Спершу «триколірним» треба показати гідний результат на Євро, а вже потім – звертати увагу на критику й плітки. Тільки так це працює у футболі…

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Трубін відреагував на новину, що Бенфіка не відпустить його на Олімпіаду
Футбол | 30 червня 2024, 18:20 8
Трубін відреагував на новину, що Бенфіка не відпустить його на Олімпіаду

Анатолій підтвердив, що не поїде на Олімпійські ігри 2024 року до Парижа

Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції
Футбол | 30 червня 2024, 09:01 20
Євро-2024: календар, результати, таблиці, анонси, трансляції

Чемпіонат Європи з футболу відбувається в Німеччині з 14 червня до 14 липня

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
petroif
Чесно скажу - для мене поки найкраща гра групового етапу це Туреччина Грузія. Правда не всі матчі бачив, але Грузія з Саньйолем це найцікавіший варіант, і це не в плані фантастичної гри, а в плані зарядженості на гру, чого нашим не вистачає капітально. По великому рахунку всі збірні після перших матчів в групах почали грати в прагматичний футбол і багато матчів стали просто напросто нудними
DK1961
Что англы, что лягушатники пока ничего не показали. Но так бывает часто, посмотрим, что дальше происходить будет
Первый Среди Равных
Дешам на волосині. Зате Ребров непохитний як граніт.
vazazh
Ще не вечір.