Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 сiчня 2022, 03:30
22158
145

Обираємо найкращого спортсмена України – 2021 разом!

Традиційне опитування Sport.ua на звання найкращого спортсмена року, що минає

| Оновлено 15 сiчня 2022, 03:30
22158
145
Обираємо найкращого спортсмена України – 2021 разом!
Sport.ua

Розпочинаючи з 27 грудня і до 14 січня включно кожен зареєстрований користувач Sport.ua може віддати свій голос за найкращого, на його думку, спортсмена України у 2021 році.

У 2020 році найкращим спортсменом року стала дзюдоїстка Дар'я Білодід, яка випередила у голосуванні Марину Бех-Романчук та Ярославу Магучіх.

15 січня будуть підведені підсумки та названо ім'я найкращого!

Попередні переможці за роками:

  • 2010 – Віталій Кличко
  • 2011 – Володимир Кличко
  • 2012 – Олександр Усик
  • 2013 – Богдан Бондаренко
  • 2014 – Валентина Семеренко
  • 2015 – Олег Верняєв
  • 2016 – Юрій Чебан
  • 2017 – Василь Ломаченко
  • 2018 – Еліна Світоліна
  • 2019 – Дар'я Білодід
  • 2020 – Дар'я Білодід

Ярослав АМОСОВ, MMA

Український боєць змішаних єдиноборств вже три роки виступає в одному з найпрестижніших промоушенів ММА у світі – Bellator. У свої 28 років уродженець Ірпеня не знає поразок, маючи рекорд 26-0.

Перемігши багатьох рейтингових бійців у 2020-му році, Амосов заслужив титульний поєдинок у напівсередній вазі (77 кг). 2021-го року українець вийшов на бій із чемпіоном у двох категоріях Дугласом Лімою. Майстер бразильського джиу-джитсу, Ліма був фаворитом, але українець забрав суперника у свою стихію та переміг у домінуючому стилі та з розгромним рахунком на картках суддів. Після цього бою Ярослав увійшов до топ-5 рейтингу pound for pound Bellator.

Амосов - виходець із вільної боротьби та бойового самбо, тому воліє проводити поєдинки у партері. За манеру ведення бою та бездоганний рекорд Амосова часто називають українським Хабібом. Ярославу не подобається це прізвисько, він хоче, щоб його називали «Динамо». У 2022-му році на Амосова чекає перший захист титулу в бою з зіркою Bellator - Майклом Пейджем. Ще одне випробування, яке під силу українцю. Потім можна і з UFC підписатися. На своїх умовах, як раніше говорив Ярослав.

Жан БЕЛЕНЮК, греко-римська боротьба

Getty Images/Global Images Ukraine

На Олімпіаді в Ріо у 2016 році Жан Беленюк не без допомоги суддів програв у фінальній сутичці росіянину Давиду Чакветадзе. Для Жана, який тоді відчував себе практично непереможним, поразка стала чутливим ударом. Але якби не поразка, Беленюка явно не було б у Токіо. Він не приховував, що у спорті залишається насамперед для того, щоб стати олімпійським чемпіоном. Наступного дня після поразки Беленюк купив собі сувенірну «золоту» медаль, пообіцявши наступної Олімпіади обміняти її на справжню.

У 2019 році Жан став чемпіоном світу та чемпіоном Європи, підтвердивши реноме одного з найсильніших борців греко-римської категорії у вазі до 87 кг. Проте перенесення Ігор через пандемію на один рік і отримана незадовго до Олімпіади травма плеча трохи похитнули впевненість у тому, що Беленюк зможе досягти заповітної мети. Перед Олімпіадою лікарі прямим текстом говорили Жану, що він не зможе боротися, але віра тренера збірної Володимира Шацьких та цілеспрямованість Беленюка принесли результат. Олімпійський турнір Жан пройшов дуже холоднокровно, не давши сумніву у своїй перевазі ні на секунду. У фінальній сутичці Беленюк, який упродовж турніру через травму не міг підняти руку вище голови, переміг угорця Віктора Льорінца і здобув єдину золоту медаль для України на Олімпіаді.

Юрій ЗАХАРЄЄВ, бокс


fbu.org.ua

19-річний український боксер Юрій Захарєєв, який представляє Білгород-Дністровський, фантастично провів 2021 рік.

У квітні Юрій виграв золоту медаль на юніорському чемпіонаті світу 2021 у польському місті Кельце. А в листопаді несподівано посів перше місце й на чемпіонаті світу 2021 року серед дорослих у Белграді, столиці Сербії.

Проводячи свій дебютний чемпіонат світу, на шляху до бою за золото в Белграді Юрій отримав 5 перемог, у тому числі переміг двох екс-чемпіонів світу. У фіналі Захарєєв переконливо перебоксував досвідченого представника ФБР (Федерації боксу Росії) Вадима Мусаєва. Українець вів поєдинок першим номером та домінував на рингу, що позначилося на записках суддів за підсумками бою (5:0).

Захарєєв став першим чемпіоном світу з України з 2017 року, коли на найвищу сходинку п'єдесталу піднімався Олександр Хижняк. Це сьома золота нагорода в історії України на ЧС з боксу. За перемогу на ЧС-2021 Юрій Захарєєв отримав солідні призові – 100 тисяч доларів.

Цікаво, що Захарєєв став наймолодшим українським чемпіоном світу з боксу – він завоював золото у віці 19 років, 1 місяць та 18 днів. «До Олімпіади-2024 у Парижі про перехід у професіонали не може бути й мови», – так відповів тренер спортсмена Ігор Юрескул на запитання про подальші плани.

Ілля КОВТУН, спортивна гімнастика


Getty Images/Global Images Ukraine

18-річний український спортсмен Ілля Ковтун, родом з м. Черкаси, став яскравим відкриттям 2021 року у спортивній гімнастиці.

Розпочав рік Ковтун з успіху на чемпіонаті України, що пройшов у Кропивницькому. Ілля зробив заявку на роль першого номера збірної, вигравши золото у багатоборстві, вільних вправах, на коні та на брусах. У квітні Ковтун отримав бронзову медаль на чемпіонаті Європи 2021, який відбувся у швейцарському Базелі. Тоді ще 17-річний український гімнаст посів 3-тє місце у багатоборстві, пропустивши вперед лише двох досвідчених росіян: Нікіту Нагорного і Давида Белявського.

Влітку проводилася серія змагань за Кубок світового виклику. У травні на етапі в Болгарії Ілля Ковтун став переможцем у вправах на коні та на брусах. На початку червня на аналогічних змаганнях у Каїрі молодий українець взяв ще 3 золота (вільні, кінь, перекладина) та 2 бронзи (опорний стрибок, бруси). У словенському Копері Ілля завоював бронзу у вільних вправах та срібло на коні, а в турецькому Мерсіні взяв золото на брусах та два срібла (вільні, кінь). В результаті 5 етапів World Challenge Cups Ковтун виграв загальний залік серії відразу на трьох снарядах (вільні, кінь та бруси).

На Олімпіаді в Токіо Ковтун зайняв доволі високе як для дебютанта 11-те місце у багатоборстві та 7-ме місце у командних змаганнях. Ділячись враженнями від ОІ, Ілля зазначив: «У багатоборстві я виступив добре. Є ще невеликі помилки, які слід виправляти. А так, в принципі, я задоволений, і тренери теж. В принципі, всі снаряди відпрацювали добре, але можна було краще виконати бруси».

А головним досягненням у 2021 році для 18-річного Ковтуна стала бронза у багатоборстві на чемпіонаті світу 2021, який відбувся у жовтні в Японії. Вище опинилися лише китаєць Чжан Бохен та японець Дайке Хасімото. Наприкінці року знову надійшли позитивні новини про талановитого українського гімнаста. У грудні Ковтун отримав звання заслуженого майстра спорту України, а міжнародна федерація гімнастики назвала його ім'ям один із елементів на брусах, який вперше виконав саме Ілля.

Василь ЛОМАЧЕНКО, бокс

Getty Images/Global Images Ukraine

Один із найтехнічніших боксерів світу Василь Ломаченко вперше за довгий час розпочав рік, що вже минає, не маючи жодних чемпіонських титулів, оскільки у 2020-му програв американцеві Теофімо Лопесу найважливіший бій у кар'єрі. Багато хто міг би зламатися після такого, але тільки не Лома. 

Навіть у 33 роки українець продовжує залишатися конкурентоздатним у легкій вазі (до 61,2 кг), яка, можливо, не є оптимальною для нього, оскільки багато суперників у дивізіоні виглядають набагато потужнішими. У 2021 році Ломаченко провів два поєдинки, і з обох переконливо вийшов переможцем. 

У червні Василь нокаутував японця Масайоші Накатані у 9-му раунді, а в грудні одноголосним рішенням суддів виграв у ганця Річарда Коммі. Незабаром Лома, швидше за все, отримає другий шанс стати абсолютним чемпіоном світу. Для цього потрібно повалити з трону австралійця Джорджа Камбососа, якому вдалося сенсаційно відібрати пояси у Лопеса.

Людмила ЛУЗАН, веслування на байдарках та каное

Getty Images/Global Images Ukraine

Вже у травні Люда виграла чотири медалі на етапі Кубку світу у Сегеді, після чого був тріумфальний виступ на ЧЄ у Познані, де українка здобула одразу чотири медалі. Лузан була найкращою в одиночці та двійці на 500 м, а також взяла по медалі на двохсотметрівках.

На ОІ-2020 Людмила їхала з певними надіями на нагороду та обидва рази не підвела. У одиночному запливі на двісті метрів Лузан взяла бронзу, а в каное-двійці на 500 м разом із Анастасією Четверіковою вдалося завоювати ще й срібло. Потрібно зазначити, що жіноче каное лише цього року внесли до олімпійської програми, та й було лише дві дисципліни.

Після цього Люда не стала спочивати на лаврах, виграла ще 2 медалі на Суперкубку міжнародної федерації каное, а також блискуче виступила на ЧС у Копенгагені. Світова першість принесла спортсменці ще три медалі (зібрала увесь комплект), що стало історичним рекордом для веслувальників із України.

Ярослава МАГУЧІХ, стрибки у висоту

Getty Images/Global Images Ukraine

У свої 20 років Ярослава Магучіх уже встигла стати однією з головних зірок українського спорту. Уродженка Дніпра була однією з головних золотих надій України на Олімпіаді в Токіо. З самого початку року Магучіх почала доводити свою силу: у січні вона була визнана найкращою легкоатлеткою місяця в Європі завдяки повторенню свого власного національного рекорду в приміщенні (2,02 м) на «Різдвяних стартах».

Початок лютого видався не менш вдалим: Ярослава перемагає на турнірі у Банській Бистриці (Словаччина) із неймовірним результатом 2,06 м: новий рекорд світу серед юніорів у приміщенні та новий абсолютний рекорд України.

Влітку Магучіх також була на висоті у прямому та переносному сенсі: перемога на етапі Діамантової ліги у Стокгольмі та золото чемпіонату Європи серед молоді (до 23 років) у Таллінні. До Олімпіади Ярослава підходила у статусі явного фаворита №1 у стрибках у висоту, але, на жаль, у вирішальний день виборола лише бронзу з результатом 2,00 м, програвши росіянці Марії Ласіцкене та австралійці Ніколі Макдермотт. Бронза Олімпіади у неповних 20 років і ряд видатних результатів у ході сезону – нехай завдання-максимум виконати не вдалося, але рік вийшов для Магучіх дуже успішним.

Руслан МАЛІНОВСЬКИЙ, футбол

Getty Images/Global Images Ukraine

Півзахисник «Аталанти» та збірної України цілком може записати 2021 рік собі до активу. Принаймні, на клубному рівні. Маліновський органічно доповнював ігровий ансамбль «Богині» та допоміг своїй команді знову прийти до «бронзових» медалей італійської Серії А. У новій першості «Аталанта» також веде боротьбу за медалі, а Маліновський гідно представляє нашу країну у топ-чемпіонаті. 

У національній збірній рік склався для Руслана не так райдужно, особливо з огляду на конфлікт із Олександром Петраковим, котрий, за словами самого футболіста, сильно перебільшили. Тим не менш, Маліновський додав до свого послужного списку участь у чемпіонаті Європи, а також зробив внесок у перемогу «синьо-жовтих» над Боснією, завдяки чому наша команда пробилася до плей-оф за право виходу на чемпіонат світу.

Михайло РОМАНЧУК, плавання

Getty Images/Global Images Ukraine

На Олімпіаді в Токіо 25-річний плавець із Рівного здобув дві медалі – срібну та бронзову. На дистанції 800 метрів вільним стилем Романчук, встановивши олімпійський рекорд у кваліфікації, виборов бронзову медаль, а на дистанції 1500 метрів вільним стилем українець став другим, програвши американцю Роберту Фінке, який тріумфував і на дистанції 800 метрів. Попри на нездійснену мрію про олімпійське золото, Романчук залишився задоволений своїм виступом на Олімпіаді і з оптимізмом дивиться на Париж-2024.

Наприкінці року до олімпійських медалей Михайло додав бронзу чемпіонату світу на короткій воді на дистанції 1500 метрів.

Еліна СВІТОЛІНА, теніс

Getty Images/Global Images Ukraine

Еліна останні 5 років незмінно входила не лише до числа найкращих спортсменів України, а й до топ-10 жіночого тенісу. 2021 рік став для Світоліної, ймовірно, найслабшим за результатами після входження в еліту, але були й приємні моменти. Найвагоміше досягнення – завоювання бронзової медалі на ОІ у Токіо. Ця нагорода стала першою для України у цьому виді спорту, тому важливість її не можна недооцінювати. Еліна їхала до Японії не у найкращій формі, показувала не найкращий теніс, але завдяки силі характеру переборола майже всі труднощі.

Окрім Олімпіади, Світоліна може записати до свого активу виступи наприкінці серпня – на початку вересня. Спочатку українка здобула єдиний одиночний титул WTA цього року для нашої країни, ставши переможницею змагань у Чикаго. Відразу ж після цього був непоганий виступ на US Open, який прикро завершився на стадії чвертьфіналу. Вчетверте поспіль поїхати на Підсумковий турнір не вийшло, але наступний сезон обіцяє бути набагато кращим.

Олена СТАРІКОВА, велоспорт

Getty Images/Global Images Ukraine

Перед Олімпіадою мало хто чекав, що медаль для України принесе велоспорт. Були певні надії на Яну Беломоїну в маунтінбайку, але не більше.

А виявилося, що срібло у спринті на велотреку Олімпіади виборола Олена Старікова. Сама спортсменка не ображається через те, що у неї не вірили. Старікова після Ігор говорила, що особливих передумов для успіху не було, і чемпіонати світу це показували. Однак на Олімпіаді Олена виграла срібло, поступившись лише світовій рекордсменці з Канади Келсі Мітчелл.

Після Ігор Старікова порушила питання з будівництвом нового велотреку, бо нинішні умови тренувань у Львові Олена називає далекими навіть від нормальних.

Сподіватимемося, що ситуація покращиться, адже Олена має всі шанси боротися за медалі в Парижі-2024. 

Старіковій 25 років, і вона ще якраз у тому віці, коли можна добиватися максимальних результатів. Сама Старікова заявила, що націлена на золото за підсумками наступної Олімпіади.

Анжеліка ТЕРЛЮГА, карате 

Getty Images/Global Images Ukraine

Для 29-річної української каратистки Анжеліки Терлюги рік розпочався цілком вдало. Вже у березні українка виборола бронзову медаль на першому турнірі Карате 1 після початку пандемії COVID-19, який відбувся у Стамбулі. Потім у Лісабоні Терлюга гарантувала собі участь в Олімпіаді-2020.

Саме на Олімпіаді в Токіо на Терлюгу чекав головний тріумф сезону — срібна медаль у спарингу. Він міг би бути ще повнішим, якби у фіналі Анжеліці вдалося здолати болгарку Івет Горанову… Але «золото» дісталося болгарській спортсменці.

Горанова стала справжнім злим генієм Терлюги. Саме болгарській спортсменці Анжеліка минулої осені програла вже у третьому колі чемпіонату світу з карате, який проходив у Дубаї.

Проте «срібло» на Олімпіаді — чудове досягнення для української спортсменки, яке з лишком окупає всі промахи сезону.

Олександр УСИК, бокс

Getty Images/Global Images Ukraine

Український боксер суперважкої ваги Олександр Усик у 2021 році провів лише один поєдинок, зате він для нього – найважливіший у кар'єрі на даний момент. Промоутерам Усика та британця Ентоні Джошуа вдалося домовитися про організацію титульного поєдинку у Лондоні.

Усик був явним андердогом, мало хто вірив, що українцеві вдасться відібрати пояси у людини, яка відправила на пенсію легендарного Володимира Кличка. Проте Олександр із перших хвилин поєдинку показав, що котирування букмекерів та думки експертів не мають абсолютно жодного значення.

Українець чудово працював ногами, спритно ухилявся від ударів Джошуа, а сам щоразу влучав, користуючись проблемами британця в захисті. Наприкінці 12-го раунду Усик ледь не нокаутував чемпіона, Ентоні врятував лише гонг. Проте судді не мали жодних підстав для того, щоб засумніватися у перемозі Олександра. Заслужена перемога одноголосним рішенням і титули WBA, WBO, IBF та IBO, якими раніше володів Кличко-молодший, повернулися до України.

Олександр ХИЖНЯК, бокс

Getty Images/Global Images Ukraine

До Олімпіади в Токіо боксер Олександр Хижняк підходив у статусі однієї з головних надій України на золото. Ще б пак: 7 років без поразок та 62 перемоги поспіль – феноменальні показники.

На самих Іграх Хижняк також впевненим переможним ходом йшов до фіналу, не помічаючи своїх суперників. У вирішальному поєдинку з бразильцем Ебертом Консейсау спочатку теж ніщо не віщувало лиха – перші два раунди Олександр забрав дуже впевнено. Консейсау розумів, що шанс на перемогу в нього лише один – вицілювати один-єдиний потужний удар. І, на жаль, українець його пропустив.

Можна довго сперечатися про те, чи мав рацію суддя, практично миттєво перервавши бій і не дорахувавши до восьми – у цьому і є «краса» аматорського боксу, де роль судді дуже висока. Однак головне тут те, що Хижняк фатальної помилки таки припустився, і, на жаль, залишився тільки зі сріблом.

Очевидно, поразка стала дуже образливою і болючою і для самого Олександра. Після Токіо він пропустив чемпіонат світу, але при цьому вирішив залишитися в аматорському боксі до Олімпіади-2024 у Парижі, щоб виграти-таки золото, яке буквально вислизнуло у нього з рук у Токіо.

Аліна ЯГУПОВА, баскетбол


fbu.ua

Найкращий баскетболіст з українським паспортом. При всій повазі до наших легіонерів у НБА Святослава Михайлюка та Олексія Леня, саме Аліна Ягупова є найкращим гравцем країни, незалежно від гендера. 29-річна баскетболістка – абсолютно світова величина, яка з кожним роком підтверджує свій рівень і все вище піднімає планку.

У 2021 році Ягупову вдруге поспіль визнали MVP сезону в Євролізі. Українка є лідером проблемного Фенербахче, привівши команду до третього місця у найпрестижнішому турнірі Європи, а також стала чемпіонкою Туреччини.

Традиційно Ягупова тягне і збірну України. У листопаді національна команда зробила головну сенсацію у відборі на Євробаскет, розгромивши збірну Франції (!) та переграла Фінляндію. Це дозволяє команді лідирувати у групі кваліфікації на чемпіонат. Зараз Аліна у топі Євроліги та відбіркового турніру на Євробаскет за очками, передачами та ефективністю. Цікаво, що Ягупова давно могла грати у WNBA, але сама не хоче їхати туди. У Європі платять більше.

Опитування

Голосів 2468
Назвіть топ-3 найкращих спортсменів 2021 року в Україні.

Оберіть до 3 варіантів відповіді

Жан Беленюк

577 голосів 23.38 %

Михайло Романчук

172 голоса 6.97 %

Олександр Усик

435 голосів 17.63 %

Василь Ломаченко

79 голосів 3.2 %

Юрій Захарєєв

62 голоса 2.51 %

Ілля Ковтун

17 голосів 0.69 %

Людмила Лузан

180 голосів 7.29 %

Еліна Світоліна

106 голосів 4.29 %

Олександр Хижняк

44 голоса 1.78 %

Ярослава Магучіх

136 голосів 5.51 %

Олена Старікова

118 голосів 4.78 %

Аліна Ягупова

275 голосів 11.14 %

Ярослав Амосов

39 голосів 1.58 %

Анжеліка Терлюга

69 голосів 2.8 %

Руслан Маліновський

159 голосів 6.44 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(134)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перес дав Луніну важливу пораду після гри з Ман Сіті щодо його майбутнього
Футбол | 19 квітня 2024, 19:52 3
Перес дав Луніну важливу пораду після гри з Ман Сіті щодо його майбутнього

Українцю найближчим часом треба визначитись з майбутнім

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 24
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Коментарі 145
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Roman Zhyshkovych
Ягупова вже кілька років найкраща баскетболіста в світі, вона заслуговує цю нагороду.
NikitaZub
Хто би за кого не голосував і скільки би не віддали читачі голосів все одно адміни сайту пікорегують так, як вони вважають за потрібне, бо так всі останні роки і було ...раніше голосування було повністю відкритим і після власного вибору кожен бачив поточний результат ...тому як завжди чекаємо срачу в 800 повідомленнях
Руслан Кириченко
Однозначно Беленюк. Только он один принес стране олимпийское золото
Simar
Явно не 2 кума любителя рюского мира, одних спорт достижений мало, есть более достойные кандидаты. Слава Украине.
Paha_Dnipro
Ягупова!!!
zhyr
Усік, який за рік провів лише 1 бій?))) Чому не Беленюк, який приніс едине золото на олімпіаді? Чи та ж Ягупова, яка є однією з найкращих баскетболісток світу і тягне нашу збірну?
Руслан Кириченко
И почему в этом списке есть Малиновский? Чувак не единого гола не забил за сборную. Да, в Аталанте там он забивает, а в сборной он слабый. С таким успехом вместо его в списке должен быть Ярмоленко. Он и Вест Хэме забивает и в сборной тоже.
Nikos_Poltava
1. Беленюк, бо єдиний олімпійський чемпіон.
2. Усик, бо все таки чемпіон світу по більшості версій в супертяжах.
3. Для мене важкий вибір між Романчуком (2 медалі Олімпіади ) і Ягуповою, яка декілька років є баскетбольним лідером ...В Олімпійський рік все таки віддам перевагу Романчуку.
А до чого там Маліновський, який за рік практично повністю провалив гру в збірній ? ...З більшим успіхом можна було поставити Яремчука ...
Артем Дима футболист
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FCDK8841
Я за Лузан
сергей богданов
Свитолина вы издеваетесь?
etorfine
Люди на стольких соревнованиях выступали, столько титулов, побед и рекордов добыли, а колхозники голосуют за Трусика, который раз в год на ринг выходит)) Ну-ну))
ANATOLY26656
А где голос то собственно отдавать?
Brian
Золото Олимпиады дорогого стоит. А учитывая что оно единственное для нашей сборной, делает это достижение ещё ценнее. Всем очевидно кто заслужил быть спортсменом года.
dima.krot
Зачем предлагать голосовать за тех, кто в этом году ничего не выиграл? Ломаченко, Малиновский и другие. Да, спортсмены норм, но не в этом году...
Александр Ад
Безумовно Старікова в трійці.Така була приємна несподиванка на ОІ на велотреці!
Дима Миненко
Беленюк
valeriv
Безусловно лучший Жан БЕЛЕНЮК - он единственный украинский олимпийский Чемпион 2021 года!
Vik_77
Ягупова,Романчук,Лузан. Ось моя трійка. Дивно серед претендентів в збірній бачити посереднього Малиновського і не знайшлось місце для лідера Ярмоленка
D.Lanskoy
Не фанат Беленюка, но он единственный Олимпийский чемпион, как по мне, нет альтернатив, он должен получить титул.