Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:02
14453
23

Юрген Клопп. Володар сердець

Валерій Василенко сподівається, що Юрген ще повернеться

| Оновлено 27 сiчня 2024, 13:02
14453
23
Юрген Клопп. Володар сердець
Getty Images/Global Images Ukraine

Юрген збирався йти ще раніше. 2019-го агент німецького тренера Марк Косіцке просив «Ліверпуль» не поспішати з продовженням контракту, бо Клопп ще не вирішив, чи хоче він працювати в клубі надалі.

Той же Косіцке сказав тоді, що головна проблема, через яку Клоппу не дуже комфортно в Англії – погода: «Улла (дружина Клоппа) та Юрген встають уранці, і вже темно. Коли вони знову зустрічаються ввечері, то вже знову темно чи сіро, і мрячить».

Фрау Улла дуже любить сонце.

Сонце любить і герр Юрген. Але, водночас, він полюбив Британію по-справжньому. Причому не зараз, коли був головним тренером однієї з найпопулярніших команд світу, а значно раніше. Коли Юрген Клопп не мав за душею нічого, окрім молодості та бажання мандрувати.

Тоді він дуже любив їздити Англією на залізничному транспорті. Ночував у дешевих хостелах. Щоб не платити за ночівлю – платити толком і не було чим, майбутній апологет «гегенпресингу» допомагав прислугі прибирати номери. А на заощаджені гроші – близько десяти фунтів – снідав.

Клоппу подобалося таке життя – веселе, легке, товариське. Він просто сходився з людьми. Для нього абсолютно неважливо, з ким говорити – прибиральником, продавцем чи поліцейським.

Ця дивовижна якість знадобиться йому трохи пізніше. Коли він стане іконою сучасного тренера. Сучасною такою іконою – без ретуші, без ділового смокінгу, без гладко виголених вилиць, у смішних окулярах, із ще смішнішими вставними зубами, у незмінному спортивному костюмі. Наче його щойно напівсонного виштовхали з поїзда десь на околицях Кентербері. Але такого близького, пізнаваного. Нашого.

І вже тоді, три десятки років тому, Клопп зізнався собі, що дуже хотів би попрацювати в Англії. І що навіть хотів би там осісти. Хоча англійська погода йому ніколи не подобалася – це правда.

Не подолав він цей дощовий бар'єр і в зрілості, коли як бос приїхав на «Енфілд».

Тим не менш, наприкінці 2019-го «Ліверпуль» зумів домовитися з Клоппом про продовження контракту, що закінчувався в 2022 році, на ще чотири сезони.

Проте відпрацювати контракт із «Ліверпулем» до кінця Клопп таки не зміг. І цього разу кліматичні нюанси Туманного Альбіону відійшли на задній план. А може, й ще далі.

***

Принаймні ні Косіцке, ні клуб, ні сам Юрген про погоду зараз нічого не говорили. Клопп зізнався, що він вичерпався. Вигорів. Він більше не тягне. У нього «закінчуються сили». І по закінченні нинішнього сезону він залишить «Ліверпуль».

Getty Images/Global Images Ukraine. Юрген Клопп

Клуб уже в курсі – Юрген попередив про це ще у листопаді. Щоб у червні не застати зненацька клуб, який став для нього рідним.

Коли вісім років тому Клопп очолив «червоних», про «Ліверпуль» він відгукувався, як про «сплячого гіганта». Нині «Ліверпуль» – справжній гігант. І його зробив таким саме Клопп.

Він змінив у команді все – систему, тактику, схему, роль окремих гравців. Вже у своєму першому поєдинку на чолі «Ліверпуля» – проти «Тоттенхема» – команда Клоппа здивувала контрпресингом, який згодом назвали «гегенпресингом». Або «хеві-метал».

Юрген швидко розібрався у причинах, чому «гігант» усе ще спить. Фірміно він поставив у центр нападу, схему 4-2-3-1 змінив на 4-3-3 (коли прийшли Мане та Вейналдум).

Коли прийшли Салах та Аліссон, а трохи згодом і ван Дейк, «Ліверпуль» став просто ідеальним. Навіть з урахуванням відходу Коутіньйо.

Для мене особисто апофеоз Юргена на «Енфілді» – розгром «Барси» 4:0. Після виїзної поразки 0:3. Пам'ятаю, за кілька днів до початку того матчу Жозе Моурінью сказав пророчі слова: якщо хтось і здатний відіграти фору у три м'ячі з «Барсою», то це лише Клопп.

Я вболівав тоді за Мессі. Але, Боже мій, який тоді був «Ліверпуль»! Не зачаруватися ним було зовсім неможливо. І річ не тільки у правильних тренерських рішеннях – такими на чолі «червоних» може похвалитися і Рафа Бенітес. На «Енфілді» його теж шанують. І завжди поважатимуть, хоч він і приїжджав туди згодом із чужими командами.

Але по-справжньому любити його фани «Лівера» навряд чи будуть: замкнутий, нетовариський, застебнутий на всі ґудзики, тримає всіх на дистанції. Він, безперечно, професіонал своєї справи. Але, скоріше, як високооплачуваний найманець.

А Клопп – яскрава протилежність Бенітесу. Та й Моурінью теж. Та й Гвардіолі.

Я навіть не знаю, з ким ще із нинішніх топ-тренерів можна порівняти Юргена. Та ні з ким, мабуть. Відчуття свого хлопця, старшого брата, рідної людини, батька, який усе знає, усім допоможе, переконає всіх. І всіх переможе.

Причому не об коліно зламає, а зробить це красиво, інтелігентно й щиро. По-справжньому. Я не знаю, хто ще так здатен зробити. Хто ще здатний так залізти в душу, залишивши там незабутній слід.

Я не сумніваюся, що Шенклі, Пейслі і Далгліш в історії «Ліверпуля» на даний момент залишили помітніші сліди. Саме вони зробили цей клуб знаковим. Але саме Клопп повернув належну «червоним» велич.

Я дуже сумуватиму за «Ліверпулем» Клоппа. Як сумую за «Арсеналом» Арсена. Або за «МЮ» сера Алекса. Або за «Динамо» Валерія Васильовича.

І я дуже хочу, щоб у свій останній сезон на «Енфілді» Юрген виграв єдину ланку, що бракує в його багатій мерсисайдській кар'єрі – Лігу Європи. І щоб він виграв АПЛ. Нехай зірки так складуться. Нехай усе скінчиться так, як закінчуються казки зі щасливим кінцем.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юрген Клопп

Я дуже сумуватиму за Клоппом. Я дуже сподіватимусь, що після того, як він знову відновить свої сили, як він перезарядить свої батарейки, як він і його Улла насолодяться сонцем, - я хочу знову його побачити в «Ліверпулі». У всякому разі, він залишив для всіх нас, а може, й для себе також, шлях назад. Може, й не шлях, але маленьку лазівку – точно.

«Якщо ви у мене запитаєте – чи буду я ще колись працювати тренером, то зараз я б сказав – ні. Але я точно знаю, що ніколи не керуватиму будь-яким іншим клубом в Англії, крім «Ліверпуля». Це сто відсотків».

Будь, будь ласка, будь, герр Юрген. Без вашої присутності «Гра мільйонів» – лише «гра Мільйонів». Ви віддавали повністю свою душу нашій грі. І гра вам платила взаємністю. Вам ще є що дати цій грі. Як і грі – дати вам.

Тому повертайтеся обов'язково. 57 років – аж ніяк не привід, щоб назавжди залишити Середзем'я і вирушити з ельфами за Море.

Повертайтеся до «Ліверпуля».

А ще краще (для мене) – до «Барселони». Там більше сонця.

Фрау Улла точно буде задоволена.

Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа
Футбол | 04 травня 2024, 16:38 3
Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа

Завершено регулярний сезон у Чемпіоншипі, в АПЛ вийшли Лестер та Іпсвіч

Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною
Футбол | 04 травня 2024, 22:25 3
Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною

«Жирона» обіграла «синьо-гранатових» 4:2 та вперше в історії вийшла до Ліги чемпіонів!

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
locator-x
То все, канєшно, сентиментально.
Але не варто плутати Зідана з Клоппом. Зідан міг повернутися в Реал, і його дружина катастрофічно не хотіла в Англію, і зараз не хоче, при тому, що багато хто з АПЛ його прагнув. Зідан алжірець, і ніколи не грав північніше Турина.
Клопп виріс як гравець в Майнці, а як класний тренер в Дортмунді, Це не надто сонячні місця. Питання, скорше, в емоційному вигорянні, і це індивідуальна річ. Його Ліверпуль більш енергозатратний, ніж МанСіті Гвардіоли чи Барселони Хаві. у нього  менше тактики і більше вогню.
В будь-якому випадку треба дати відпочити. І бажано на прощання щось таки виграти. А роки через два багато чого може змінитися.
Octopus
"57 років – аж ніяк не привід, щоб назавжди залишити Середзем'я і вирушити з ельфами за Море."
Фродо забрали в Валинор не из-за старости, а из-за того что он слишком часто надевал кольцо, пользуясь его суперсилой. Кольцо изменило его, он уже не был прежним хоббитом.
Ливерпуль изменил Клоппа. Его путешествие длиной в 9 лет закончилось. Но скоро начнется новая история немца. Долго он просидеть без дела не сможет.
ortomir
Клопп знакова постать для Ліверпуля. Як свого часу сер Алекс для МЮ та Венгер для Арсенала. Без них клуби надовго пригальмували. Чи не відбудеться подібне з Ліверпулем?
nick07
та напевно повернеться ще до тренерської роботи, а емоційне вигорання - так то річ індивідуальна. 
GloryUkraine
Дуже шкода, що йде з Ліверпуля. Хотілося би вірити, що змінить свою позицію, та ще хоч на декілька сезонів залишиться. 
abc.ua
Араб Салам буде граючим тренером,ще й зекономить Лівєр
Иван Качура
Замінить Анчелотті в Реал Мадрид. 
Oss
не розумію хайпу і манії навколо Клоппа у Ліверпулі.
Виграв лише 1 чемпіонат і то сезон був специфічний через ковід.
Так, брав ЛЧ, і ше двічі був у фіналі. Це такий крутий результат щоб співати такі оди і диферамби?