Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 21 сiчня 2024, 08:53
15290
14

Красивий жест Юргена. Клопп готовий віддати місце коуча Ліверпуля Ерікссону

75-річний шведський фахівець нещодавно зізнався, що в нього термінальна стадія раку…

| Оновлено 21 сiчня 2024, 08:53
15290
14
Красивий жест Юргена. Клопп готовий віддати місце коуча Ліверпуля Ерікссону
Getty Images/Global Images Ukraine. Юрген Клопп

У лютому 2023-го відомий шведський фахівець Свен-Йоран Ерікссон, який був на піку слави в ремеслі у «дев'яностих» та на початку «нульових» років, залишив посаду спортивного директора «Карлстада». У цьому клубі маститий екс-наставник відпрацював лишень близько року, а на новій посаді спортдира так і того менше – всього кілька місяців. Тоді у ЗМІ повідомлялося, що продовжувати активну роботу у професійному футболі Ерікссону завадили проблеми зі здоров'ям, але жодної конкретики у публічній площині не було.

Майже через рік, вже у січні 2024-го, Свен-Йоран Ерікссон визнав, що у нього термінальна (кінцева, при якій вже не допомагають жодні види лікування, і прогноз несприятливий) стадія раку. У кращому випадку, як зізнався екс-коуч «Роми», «Бенфіки», «Лаціо», «Манчестер Сіті», збірної Англії та інших команд, медики відвели йому ще один рік. У гіршому – навіть менше…

«Всі бачать, що в мене не дуже хороша хвороба. Так, це рак. Але я постараюся боротися якомога довше. Розумію, що у кращому разі проживу рік, у гіршому – менше. Хоча у найкращому, можливо, й довше. Лікарі не можуть бути впевнені повністю, вони не можуть призначити день. Краще не думати про це, треба обдурити мозок. Можна ходити навколо, постійно думаючи про це, сидіти вдома, виглядати жалюгідним та говорити, що тобі так не пощастило. Але треба бачити позитивні моменти. Не можна себе ховати», - сказав Ерікссон.

Свен-Йоран Ерікссон виявився останнім головним тренером «Манчестер Сіті» у «дошейховий» період цього клубу. З 2001 до 2006 року він очолював національну збірну Англії, а потім прийняв запрошення від «містян», із якими відпрацював лише один сезон-2007/08. То був період, коли за «Манчестер Сіті» виступали такі футболісти як Валерій Божинов, Ведран Чорлука, Даріус Васселл, Стівен Айрленд, Еміль Мпенза, а найдорожчим гравцем команди був екс-півзахисник «Шахтаря» Елано, котрий нещодавно зізнався, що його головною помилкою у кар'єрі є надто ранній від'їзд з англійської Прем'єр-ліги.

За підсумками сезону-2007/08 «Манчестер Сіті» фінішував на дев'ятому місці в турнірній таблиці англійської Прем'єр-ліги, програвши землякам та найлютішим опонентам з «Манчестер Юнайтед», які під керівництвом величного сера Алекса Фергюсона стали чемпіонами, аж 32 очки.

Влітку 2008 року в «Манчестер Сіті» розпочалася масштабна революція, яка спершу призвела до зміни власників клубу, а згодом – і до тотальних змін у кадровій політиці. Свен-Йоран Ерікссон фактично був звільнений новими власниками, хоча офіційно клуб поінформував про розставання за взаємною згодою сторін. Навряд чи швед хотів так рано залишати лави «містян», з якими в нього діяв контракт ще на два роки, але проти волі шейхів Свен-Йоран піти не міг ніяк.

Після того Ерікссон ще раз повертався до Англії для роботи головним тренером: під час сезону-2010/11 його покликали у «Лестер», де шведський фахівець відпрацював трохи більше року. Щоправда, той досвід вже ніяк не був пов'язаний із Прем'єр-лігою, адже «лисиці» на той момент перебували в Чемпіоншипі, а повернутися в елітарний дивізіон їм поталанило тільки у сезоні-2014/15.

Після «Лестера» Ерікссон працював технічним директором у клубах з Таїланду та ОАЕ, був головним тренером кількох команд китайської Суперліги, а з 2018 до 2019 років очолював національну збірну Філіппін. Вже згодом Свен-Йоран перейшов до скромного шведського «Карлстада», але йому так і не вдалося втілити у життя, мабуть, головну мрію в тренерському ремеслі – очолити «Ліверпуль».

Про те, що Ерікссон завжди мріяв стати коучем «червоних» шведський наставник нещодавно розповів у спілкуванні з журналістом Sky News.

«Я завжди хотів стати тренером «Ліверпуля». Мій батько все ще живий і він досі вболіває за «Ліверпуль», і я теж вболіваю за «Ліверпуль», я завжди був їхнім фанатом. Тому я завжди хотів бути тренером «Ліверпуля», і нехай цього вже точно ніколи не станеться, але я, як і раніше, фанат «червоних», – заявив Ерікссон.

Після цього вболівальники «Ліверпуля» буквально завалили соціальні мережі закликами до керівництва клубу надати Ерікссону можливість побути головним тренером команди. Безумовно, не йшлося про відставку нинішнього коуча «червоних» Юргена Клоппа, а лише про суто символічний, але вкрай красивий жест – надання Свену-Йорану можливості покерувати «Ліверпулем» у матчі проти «Аякса», який запланований на 23 березня та відбудеться на «Енфілді» – домашній арені клубу.

Березневий поєдинок проти «Аякса» носитиме благодійний характер. Участь у ньому візьмуть легенди обох клубів, а керувати «червоними» з лави запасних, як передбачалося із самого початку, повинні клубні легенди сер Кенні Далгліш та Іан Раш.

Ініціативу вболівальників допомогти втілити мрію Свена-Йорана Ерікссона підтримали й деякі екс-футболісти «Ліверпуля», зокрема, Роббі Фаулер. А журналісти вже встигли дізнатися думку самого шведського наставника щодо подібної ініціативи, і чи погодиться Ерікссон побути біля керма легенд «червоних» у матчі проти «Аякса», якщо організатори надішлють йому відповідне запрошення.

«Звичайно, я погодився б, це була моя мрія. Там буде багато гарних футболістів. Це завжди було моєю мрією, але я не скаржусь. В мене було багато хороших футбольних команд, національних збірних та клубів, тож я в будь-якому разі щасливий», – резюмував Ерікссон.

Не залишився осторонь цієї історії й нинішній головний тренер «Ліверпуля» Юрген Клопп. На одній з крайніх своїх прес-конференцій німецький фахівець заявив, що готовий допомогти тому, аби Свен-Йоран Ерікссон побув повноцінним коучем «червоних».

«Очевидно, коли ми всі про це почули, то це була дуже зворушлива новина. Я вперше дізнався про його захоплення та любов до «Ліверпуля» і про те, що він був фанатом «червоних» усе своє життя. Тепер я почув про матч легенд проти «Аякса» тощо. Я не відповідаю за це».

«Єдине, що я можу сказати, це те, що ми будемо абсолютно раді, якщо він приїде сюди. Він може сидіти на моєму місці в моєму офісі та виконувати мою роботу протягом дня, якщо захоче. Це не проблема».

«Знаходитися поза грою, можливо, трохи складніше. Якщо він буде тут, я покажу йому все й розповім, як цей чудовий клуб розвивався протягом багатьох років. Думаю, все це ми обов'язково розповімо йому. Впевнений, він зможе приїхати та провести тут кілька чудових годин», – сказав Клопп.

Офіційно топ-менеджмент «Ліверпуля» поки що ніяк не відреагував на заклики вболівальників та звернення журналістів щодо можливої ​​короткочасної колаборації «червоних» з Ерікссоном. Втім, до березневого поєдинку проти легенд «Аякса» ще достатньо часу, а саме по собі запрошення від Юргена Клоппа – це не просто гарний жест з боку одного тренера на адресу іншого, а щось набагато більше. Такий вчинок німецького наставника демонструє не лише його феноменальні людські якості, а й дає зрозуміти – втілювати мрії не пізно ніколи і ні за яких, навіть найбільш критичних, обставин.

Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 2
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
🔱Avtoigor🔱
Добродушний тренер і один з найкращих не тільки в АПЛ👏👍
c_a_p2
Ось чому я впевнений що футбол в Англії гра для людей... 
Глядача обдурити неможливо. .Браво Юрген!!!
Viktor Shuper
дуже люблю Клоппа, класний тренер і разом з тим дуже людяна людина, вибачайте за тавтологію)
DaVinci
Рішення за керівництвом клубу. Було б класно, якби дали можливість побути на офіційному матчі на лаві поряд з тренером. Відчути всі ті емоції, побути біля бровки...
Бензар Євген
Використання вірусного слова "Крайня" показує безграмотність автора і його залежність від поганих трендів. Крайня це навпаки не те що останнім часом нав'язали якісь бовдури суспільству. "Крайня" це та за якою вже нічого не відбувається. Приклади (російською): Крайняя плоть, Крайний Север... 
Dmytro11q
То ж можливо, це ще не кінець... То ж можливо, це лише тільки початок... Початок чогось нового... Здоров'я та довгих років Свену-Йорану Еріксону!
T-800
раз пошла такая пьянка, то пусть швед и Аякс потренирует хотя бы тайм