Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 червня 2022, 06:43
6653
1

Елано: складнощі у Шахтарі, шик Ман Сіті, проблеми у бразильській трясовині

Екс-хавбек «Шахтаря» - про роботу в низинах бразильського футболу та смуток про відхід з «Ман Сіті»

| Оновлено 14 червня 2022, 06:43
6653
1
Елано: складнощі у Шахтарі, шик Ман Сіті, проблеми у бразильській трясовині
Getty Images/Global Images Ukraine. Елано Блумер (у чорному)

Колишній півзахисник збірної Бразилії Елано Блумер провів блискучу 15-річну ігрову кар'єру в таких командах, як «Сантос», «Манчестер Сіті», «Греміо», «Фламенго» та донецький «Шахтар». Високі зарплати, потужна клубна інфраструктура та стадіони, заповнені яскравими вболівальниками, здавались гідною нагородою за точні передачі та підкати хавбека, а також за його заспокійливу та обнадійливу присутність.

Але 40-річний Елано залишив усе це позаду – і на щастя. До кінця березня цього року він був тренером команди четвертого дивізіону у системі бразильських ліг «Ферровіарія», яка проводить домашні матчі перед кількома тисячами вболівальників в Араракуарі, невеличкому містечку-експортері апельсинового соку в сільській місцевості штату Сан-Паулу. Елано тренує з кінця 2016 року, але робота у попередніх трьох клубах, включаючи «Сантос», ніколи не опускала його нижче другого дивізіону.

«Це справжній футбол!» - каже Елано. «Справа не в грошах. Це пристрасть. Те, що я випробував у Серії D, мандруючи, розмовляючи з різними людьми, відвідуючи маленькі стадіони та маленькі міста, я ніколи раніше не відчував. Я пережив кілька ситуацій, які змусили мене побачити, наскільки прекрасний футбол, наскільки важливий спорт для багатьох людей. У нас є люди, які підтримують клуби, що ніколи не стануть топовими. Вони це знають і досі їх підтримують. Це справжня фанатська любов».

Серія D – найнижчий національний дивізіон Бразилії, де футбол відображає болісну нерівність суспільства. Згідно із опитуванням Credit Suisse, проведеним минулого року, половина коштів, що виділяються на охорону здоров'я у Бразилії, дісталася 1% найбагатшого населення. У 2015 році дослідження Бразильської конфедерації футболу показало, що 82% футболістів у країні отримували менше 160 фунтів стерлінгів на місяць, а 96% – менше 800 фунтів стерлінгів на місяць.

Елано подобалося допомагати гравцям, які не мали можливостей, зароблених його талантом, але його присутність у «Ферровіарії» викликала здивування. Після гри проти «Атлетіко Патросіненсе» у Патросініу, маленькому містечку в штаті Мінас-Жерайс, місцевий мешканець запитав екс-хавбека збірної Бразилії: «Елано, що ти тут робиш? Це серія D! Тобі потрібні гроші, хлопче? Ти втратив усі свої гроші? Ти бідний?»

Getty Images/Global Images Ukraine

Елано розповідає про їхню розмову з широкою усмішкою. «Я відповів йому, що ні. Я сказав, що проживаю момент, який мені потрібно прожити. Я хочу цього. Це фантастична школа. Мені потрібно побудувати свою кар'єру, розпочати нове життя, і я стаю свідком деяких історій, які були б неймовірними для мене кілька років тому».

Проте, Серія D – це не завжди гарне оточення. Вона також таїть у собі великі соціальні проблеми, такі як зловживання наркотиками, бідність та сімейні драми. «У мене був гравець, який мав тяжке життя», - розповідає Елано. «Його батьки звикли до креку. Ви можете собі уявити? Як можна добре жити за таких умов? Він був єдиною надією для родини; футбол був його єдиним способом покращити життя. Йому потрібно було справлятися із життєвими проблемами та грати у футбол. Я багато чому навчився у нього та його менталітету, що дозволяє дистанціюватися від проблем».

Найчастіше Елано повторює слово «навчання». За свою кар'єру, що розпочалася із «Сантоса» у 2001 році і закінчилася 50 іграми за збірну Бразилії, він грав із Роналдіньо, Неймаром, Кака та Роналдо. У «Ферровіарії» він працював зі спортсменами, які поєднують футбол з іншими заняттями.

«Один із моїх гравців був муляром. Він не мав грошей, щоб заплатити комусь за цю роботу, і він збудував власний будинок зі своїм батьком. Він купував будматеріали і, коли мав вільний час, працював там. Він зробив усе. Я завжди розповідав цю історію всім, але йому було соромно. Тому я сказав йому: «Не відчувай цього. Це чудова історія». Він збудував свою мрію. Де я міг таке побачити у своєму футбольному житті?»

За п'ять місяців у четвертому дивізіоні Елано подолав понад 5500 миль, в основному на автобусі по пильних та погано обслуговуваних дорогах Бразилії. Кожна поїздка дозволяла йому краще впізнати своїх гравців.

«Мені потрібно слухати своїх гравців», - каже він. «У моєму попередньому клубі, «Інтернасьоналі» з Лімейри, дружина одного футболіста мала серйозні проблеми зі здоров'ям. Він завжди носив із собою мобільний телефон на випадок надзвичайної ситуації. Якось за кілька хвилин до гри задзвонив його мобільний. Для багатьох тренерів це брутальне порушення, але я знав, що відбувається. Тому я дозволив йому відповісти на дзвінок. Його дружина повідомила йому про нову проблему. Я повернувся до своїх гравців і сказав: «Давайте зіграємо за нього. Тільки ми знаємо, як влаштоване наше життя. Заради його дружини, заради наших синів, заради нашої історії давайте виграємо гру». Це було так просто. Я перетворив погану ситуацію на мотивацію, і ми провели відмінний матч».

Елано був вдячний за підтримку, яку він отримав у важкі моменти в якості гравця, не в останню чергу у 2006 році, коли, на своє здивування, він повернувся до збірної Бразилії.

Getty Images/Global Images Ukraine. Робіньо, Елано, Кака та Дані Алвес (зліва направо) у національній збірній Бразилії

«Я можу сказати, що збірна Бразилії врятувала мені життя, бо я не мав хороших моментів у «Шахтарі». Я там не адаптувався. Дуже важко жити у країні, де температура повітря становить -15 градусів за Цельсієм. Але мене викликали Дунга та [помічник тренера] Жоржиньо. Я не повірив цьому. Першого ж дня я запитав: «Містер, вибачте, але чому я тут? Чому мене обрали?» Мені відповіли, що це через «Сантос», те, чим я встиг відзначитися ще перед «Шахтарем». Вони хотіли побачити мене ближче, щоб зрозуміти, чи можу я якісно грати знову».

Наступного року Елано перейшов до «Манчестер Сіті», коли клуб не був таким сильним, як сьогодні.

«Манчестер Сіті» був одним із найкращих моментів у моїй кар'єрі. У нас була чудова команда, чудовий тренер. Свен-Йоран Ерікссон був одним із найкращих людей, яких я коли-небудь зустрічав. Він дарував квіти працівникам. Справжній лорд. Я жалкую, що покинув «Манчестер Сіті»… Ми стояли біля витоків цього проекту. Ми показали, що «Манчестер Сіті» великий і має неймовірний потенціал», - зазначив Елано.

Елано пішов із «Манчестер Сіті» у 2009 році, щоб пограти у «Галатасараї», а звідти повернувся до Бразилії. Футбольний шлях, у свою чергу, привів його до тренерської роботи, а його звільнення із «Сантоса» у січні 2018 року започаткувало подорож до нижчих дивізіонів, що, за словами Елано, зробило його новою людиною.

«Я став кращим як людина. Я відчуваю себе більш підготовленим до того, щоб очолити будь-який клуб. Я більш кмітливий, у мене більше навичок, щоб розібратися в будь-якій ситуації на полі та за його межами. Я працював у нижчому національному дивізіоні, але одного разу буду тренером збірної Бразилії», - заявляє Елано.

Переклад Олексія Сливченка

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
porylych
-15 по цельсию - ошибся как минимум со знаком