Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 16 квітня 2021, 00:17
14441
11

Елано - перший топ-трансфер Шахтаря в Європу. Чому не став зіркою Сіті?

Це був перший бразилець, на продажу якого «гірникам» вдалося пристойно заробити

| Оновлено 16 квітня 2021, 00:17
14441
11
Елано - перший топ-трансфер Шахтаря в Європу. Чому не став зіркою Сіті?
Getty Images/Global Images Ukraine

Сьогодні, коли фахівці або вболівальники говорять про успішні трансфери «Шахтаря», то в когорті таких обов'язково виникають імена Фернандіньо, Фреда, Дугласа Кости, Вілліана і багатьох інших, але дуже часто втрачається прізвище іншого гравця, перехід якого багато в чому і відкрив для «гірників» серйозний європейський ринок - Елано Блумера. Він перебрався в Україну на початку 2005 року за 7,6 мільйонів євро, а покинув нашу країну через два з половиною сезони, коли «Манчестер Сіті» заплатив за бразильця 12 мільйонів. Чистий профіт «гірників» від угоди по Елано склав 4,4 мільйони євро - пристойні на ті часи гроші для українського ринку і самого донецького клубу, який тільки вчився торгувати з континентальними топами, намагаючись відійти від знаменитої стратегії «золотої клітки».

Перебування Елано в Україні було для «Манчестер Сіті» дійсно майже ідеальним періодом адаптації бразильця до вельми суворих умов британського футболу. «Городяни» купували гравця, який розумів європейський футбол, але тоді навряд чи хтось міг припустити, що в клубі з Манчестера талановитому бразильцеві доведеться зіткнутися зі справжнім хаосом...

Влітку 2007 року, коли Елано перебрався в «Манчестер Сіті», цей клуб належав колишньому прем'єр-міністру Таїланду Таксіну Чінавату, що був скинутий на батьківщині в результаті військового перевороту і вимушений покинути країну, де його згодом засудили заочно за зловживання владою та порушення прав людини. Головним тренером «небесно-блакитних» в той час був відомий шведський фахівець Свен-Йоран Ерікссон, якому власники надали солідний трансферний бюджет на посилення команди.

Одним з тих, кого побажав бачити серед своїх підопічних Ерікссон, і виявився Елано. Однак увагу шведа і скаутів «городян» бразилець привернув не виступами у складі «Шахтаря», що мав на той момент аж ніяк не такі позиції в європейському футболі, як нині, а своєю грою в товариському поєдинку між Бразилією та Аргентиною, що відбувся в Англії на стадіоні «Вемблі» восени 2006-го.

Getty Images/Global Images Ukraine

У тій грі Елано став, мабуть, головною зіркою футбольної вистави, яка завершилася перемогою бразильців з рахунком 3:0. Два забиті м'ячі допомогли гравцеві «Шахтаря» затьмарити інших своїх співвітчизників, а також аргентинського форварда Карлоса Тевеса, який ледь-ледь переїхав на Туманний Альбіон до лав «Вест Хема».

«Я добре зіграв проти Аргентини», - згадував пізніше Елано. «Приблизно в той час у мене з'явилися перші серйозні пропозиції, але єдина конкретика надійшла від «Манчестер Сіті». З того самого моменту я і був налаштований приєднатися до цього клубу».

Незважаючи на досить щедрий бюджет, витрати на ринку того «Сіті» не можна порівняти з витратами часів шейха Мансура. Елано став однією з найбільших покупок манчестерського клубу, який в тому сезоні підписав відразу 12 новачків, серед яких виділялися імена Ведрана Чорлуки, Роландо Б'янкі, Мартіна Петрова, Валерія Божинова.

На думку багатьох фахівців, після Стюарта Пірса Свену-Йорану Ерікссону дісталася команда, яка гостро потребувала натхненних атакувальних виконавців, а тому не дивно що однією з «іскорок» нового колективу покликаний був стати Елано...

Блискучий початок

Дебют Елано в стані «городян» видався приголомшливим. Бразильцю, який прибув в АПЛ з України, достатньо було всього 18 хвилин, щоб записати на свій рахунок першу результативну дію. У матчі стартового туру проти «Вест Хема» Елано асистував Б'янкі, а його команда забрала з виїзду повноцінні три очки - 2:0. На цьому бразилець не зупинився, і в наступних двох матчах Прем'єр-ліги також відзначився асистами, причому обидва стали для «Манчестер Сіті» переможними. Спершу «городяни» в рідних стінах обіграли «Дербі» (1:0), а Елано допоміг відзначитися голом Майклу Джонсону, а потім «небесно-блакитні» в дербі виявилися сильнішими за «Юнайтед» (1:0), а екс-бразилець «Шахтаря» асистував Джеованні. Не дивно, що вболівальники «Сіті» відразу ж полюбили Елано, а той не втомлювався в інтерв'ю відповідати їм взаємністю.

«Це був захоплюючий час, коли я прибув в «Манчестер Сіті» і підписав контракт з таким клубом. Я знав, що приєднуюся до чогось особливого, і був упевнений, що зможу допомогти проекту зростати. Я дуже пишаюся, що доставляю радість уболівальникам «Сіті», - говорив Елано.

Ще більш яскравий відрізок бразилець видав через місяць. З 29 вересня по 20 жовтня «городяни» провели три матчі в АПЛ, здобувши в них три перемоги, а Елано не йшов з поля без забитого м'яча в жодному з цих поєдинків. Спершу бразилець захопив фанатів феноменальним голом зі штрафного у ворота «Ньюкасла» (3:1), змусивши капітулювати Шея Гівена...

Через тиждень бразилець відзначився дублем у воротах «Мідслбро» (3:1), не залишивши шансів досвідченому Марку Шварцеру...

 

А 20 жовтня єдиний м'яч Елано допоміг «городянам» здолати «Бірмінгем» (1:0). У цей відрізок бразилець буквально летів до слави, він був на висоті...

Манчестерський «захід» Ерікссона

Й до цього дня в Англії, згадуючи про Елано, кажуть, що величезний вплив на кар'єру цього футболіста на Туманному Альбіоні мав Свен-Йоран Ерікссон. Бразилець дійсно майже не знав англійської, але зумів спрацюватися зі шведським фахівцем, який раніше мав досвід спілкування з південноамериканськими легіонерами в «Лаціо».

До різдвяних матчів в АПЛ «Манчестер Сіті» підійшов на п'ятому місці в турнірній таблиці. Вболівальники «городян» мріяли про фініш в топ-4 і місце в Лізі чемпіонів, але команда Ерікссона раптово потрапила в кризу. Пішли численні нічиї, поразки, що швидко відкинуло «Сіті» в середину турнірної таблиці без реальних перспектив поборотися за путівку в Лігу чемпіонів.

Дебютний сезон у «Манчестер Сіті» Елано завершив з показником в 10 забитих м'ячів і 8 результативних передач в усіх турнірах, а його команда, яка фінішувала дев'ятою, кваліфікувалася в Кубок УЄФА через «чорний хід», що існував в ті часи в аспекті рейтингу Fair Play.

В останніх турах моральний дух «городян» був неймовірно низьким, а тому нікого не здивувала серія з трьох безвольних поразок на фініші від «Фулхема», «Ліверпуля» та «Мідлсбро», причому «річковики» взяли переконливий реванш за поразку в першому колі - 8:1. Елано в тій грі знову відзначився забитим м'ячем, але було це за рахунку 0:7, та й не могло послужити хоч якоюсь розрадою.

«Обстановка перед тією грою була настільки поганою, тому що стало очевидним: Свен-Йоран Ерікссон покине клуб, і настрій гравців був пригніченим. Навіть незважаючи на мій гол, я не думав про це після фінального свистка, оскільки інша частина нашого виступу того вечора була катастрофічною», - згадував Елано...

Робіньо: друг та конкурент

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2008 року Марк Х'юз змінив звільненого Ерікссона, а «Манчестер Сіті» піддався черговій «капітальній реконструкції». Незважаючи на прихід в команду Шона Райт-Філліпса, Елано на старті сезону залишався важливим гравцем першої команди, і забив три голи в перших двох матчах за «Сіті». Але потім клуб з Манчестера був викуплений арабськими інвесторами з Abu Dhabi United Group на чолі з шейхом Мансуром, а першим гучним трансфером нових власників став бразилець Робіньо, на якого англійці витратили рекордні на ті часи для ринку Великобританії 43 мільйони євро.

Перехід Робіньо в «Манчестер Сіті» став для Елано з одного боку гарною новиною, адже цих двох пов'язували дружні стосунки ще з часів «Сантоса», але з іншого - поганою... Вже в наступному матчі на позиції Елано Х'юз випустив Робіньо, який забив гол «Челсі» в дебютному поєдинку, а екс-хавбек «Шахтаря» просидів усі 90 хвилин на лаві запасних.

Після цього Елано, вочевидь, перестав входити в плани Х'юза в якості важливого гравця першої команди в майбутньому, а тому бразилець або виходив на заміну, або ж з'являвся в стартовому складі, але на різних позиціях – в якості людини, якою затикали дірки. Логічно, що поповзла вниз і результативність, хоча в 28 поєдинках Елано вдалося відзначитися 9 корисними діями (6 голів і 3 асисти).

Але найважливіше інше - в грі Елано на «Етіхаді» зникла колишня «чарівність», за яку бразильця з перших же днів полюбили фанати «Манчестер Сіті». Марк Х'юз не був для хавбека тим тренером, який може знаходити потрібні слова і мотивацію, щоб надихати Елано на свої кращі матчі. Зникли й фантастичні гольові серії з кількох матчів поспіль, які екс-гравець «Шахтаря» кілька разів видавав за часів Ерікссона...

В результаті влітку 2009 року «Манчестер Сіті» перейнявся проблемою працевлаштування Елано, для якого не було майбутнього в команді. У клубі вирішили будувати зовсім інший колектив, де ставка робилася на більш розкручених в світі футболу персонажів. Тому коли надійшла пропозиція з «Галатасарая», підкріплена 7 мільйонами євро, керівництво «небесно-блакитних» довго не думало, так само, як не був проти від'їзду до Туреччини і сам Елано...

«Бразильська кліка»

Рішення про переїзд до Туреччини збило з пантелику багатьох, і не так давно сам Елано припустив, що воно в якійсь мірі виявилося поспішним.

«Мій найбільший смуток за період кар'єри в «Сіті» полягає в тому, що я запросто міг залишитися там довше. Я ні на секунду не жалію, що приєднався до «Галатасарая», але мені просто дуже подобався час в Англії. Я думаю, я міг би залишатися там», - сказав Елано.

Чому екс-хавбек «Шахтаря» вирішив поїхати - загадка, відповіді на яку немає до сих пір. Одна з теорій, заснована на твердженнях тодішнього партнера бразильця по команді в «Сіті» Крейга Белламі, полягає в тому, що Елано разом з Робіньо та Глаубером сколотили в команді справжню банду, яку валлієць назвав «бразильською клікою». Нібито цій групі гравців було абсолютно плювати на інших партнерів, і результати команди, через що всередині колективу траплялися конфлікти.

Якщо вірити цьому, то бажання босів «Сіті» скоріше позбутися Елано набуває якогось додаткового пояснення. Що правда, сам бразилець заявив, що Белламі не варто було б засуджувати інших футболістів, бо він сам був «проблемним».

«У нього були проблеми у всіх командах, де він грав. У «Ліверпулі» він навіть пішов бити когось ключкою для гольфу. Тому я б не звертав увагу на слова такої людини», - прокоментував чутки Елано.

«Галатасарай» став останньою європейською командою в кар'єрі Елано. З Туреччини він повернувся в рідну Бразилію, а в кінці кар'єри встиг зганяти за грошима в Індію, де тоді активно вкладалися у футбол, намагаючись зробити місцеву Суперлігу цікавою не тільки для внутрішнього ринку, а й для вболівальників з інших країн.

На початку 2017 року Елано Блумер оголосив про завершення кар'єри. Зробив це хавбек, як і годиться, в рядах рідного для себе «Сантоса», після чого почав працювати тренером. На «пенсію» Елано пішов з 50 матчами в складі збірної Бразилії, що є третім кращим показником для всіх його співвітчизників, що проходили в кар'єрі через «Шахтар». Більше, ніж Елано, за «селесао» відіграли лише Фернандіньо (53 матчі) та Вілліан (70)...

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
Удивительно шо тогда удавалось подобных игроков в упл затянуть, сейчас все больше на фантастику смахивает
Саша Зардунов
Гол со штрафного конечно просто потрясающий. Как гвоздь забил в девятку.
ua-goahead
Дивує назва статті, ніби у ШД ніколи раніше не було трансферів. У ту ж Англію 1991 р. продали Канчельскіса в МЮ (прийшов вільним, продали за мільйон). 2001 р. у Фулхем - Штолдцерса (купили за 250 тис, продали за 3 млн.).
OKs100
Кстати, Робиньо сейчас свободный агент, любой клуб УПЛ может его подписать.