Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 11 грудня 2023, 19:21
4044
3

Хабі Алонсо та ще шестеро яскравих героїв нинішнього Байєра

Валерій Василенко – про головний феномен європейського футболу прямо зараз

| Оновлено 11 грудня 2023, 19:21
4044
3
Хабі Алонсо та ще шестеро яскравих героїв нинішнього Байєра
Getty Images/Global Images Ukraine. Хабі Алонсо і його команда

Про нинішній «Байєр» не говорить, хіба що, лінивий. Я не лінивий, тому теж говорю. А як не говорити про команду, яка досі залишається єдиною не лише у Бундеслізі, а й серед усіх колективів із європейської топ-п'ятірки, хто не програвав.

На даний момент «Байєр» очолює чемпіонський забіг у Німеччині, вийшов у чвертьфінал національного Кубка. Команда лідирує у своїй групі Ліги Європи. І у всіх цих турнірах має шанси перемогти. І забути назавжди прокляття «Неверкузена» – періоду наприкінці дев'яностих – на початку двохтисячних, коли «фармацевти» були дуже близькі до перемог на «всіх фронтах», але в підсумку залишилися біля розбитого корита.

Так, підсумовувати сезон «Байєра», нехай і такий блискучий на старті, все одно ми будемо на фініші, коли всі сестри отримають свої сережки. Але зараз, чорт забирай, наскільки круто виглядає ця команда! І ми не можемо не розповісти про головних дійових осіб головного на даний момент відкриття європейського клубного футболу.

Хабі АЛОНСО, 42 роки

Громадянство: Іспанія
Амплуа: головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Хабі Алонсо

Безумовно, іспанський тренер-початківець є головною дійовою особою нинішнього «Байєра». До приходу в Леверкузен екс-футболіст збірної Іспанії, «Баварії», «Реала» та «Ліверпуля» мав мінімальний тренерський досвід – працював із юнаками «Реала» та «Сосьєдада».

«Байєр» очолив у жовтні минулого року. Напевно, небагато фахівців на той момент хотіли до команди із Леверкузена: вона йшла на передостанньому місці у турнірній таблиці.

Однак під керівництвом Алонсо «фармацевти» здійснили справжній спурт. І лише відвертий провал в осінній частині змагань не дозволив їм фінішувати у зоні Ліги чемпіонів. Вони фінішували на шостому місці. А також пробилися до півфіналу Ліги Європи, де мінімально поступилися «Ромі».

Цьогорічний чемпіонат «Байєр» на чолі з Алонсо почав феноменально, про що було сказано вище. Перед стартом нинішнього сезону коефіцієнт на перемогу команди Хабі Алонсо в чемпіонаті Німеччини дорівнював 51.00. Нині ж – лише 4,25. Так, «Баварія» все одно залишається головним претендентом на титул, але якщо «фармацевти» й надалі так гратимуть, то зможуть не лише скласти конкуренцію рекордмайстерові, а й нарешті взяти титул.

Запорука успіху нинішнього «Байєра» дуже проста. Це якщо судити візуально: очевидна ставка на атаку, дуже високий контрпресинг, гра в короткий пас, хороша робота при стандартах та неймовірна активність на флангах. Причому не лише вінгерів, а й крайніх захисників.

Здавалося б, Хабі Алонсо не вигадав велосипед, але візьми, повтори таку ось гру. Не дарма ж молодого баска вже зараз сватають і в «Реал», і в «Баварію».

Флоріан ВІРЦ, 20 років

Громадянство: Німеччина
Амплуа: півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Флоріан Вірц

Цього молодого хлопця вже зараз називають головною надією не лише «Байєра», а й збірної Німеччини. А Алонсо порівнює його з самим Мессі.

Він «запалював» уже минулого сезону, але важка травма (розрив хрестоподібних зв'язок коліна) надовго вибила його з колії. Через неї Флоріан пропустив не лише значну частину матчів своєї команди у Бундеслізі, а й чемпіонат світу.

Проте на початку цього року Вірц повернувся на поле. І став справжнім лідером середньої лінії «Байєра». Флоріан – ідеальний тип плеймейкера: вирізняється і непоганою результативністю, і результативним умінням асистувати. Причому і те, й інше він робить по-футбольному красиво. І не за роками мудро.

Вже зараз за ним вишикувалася черга з британських та іспанських топ-клубів. «Байєр» поки що не планує продавати свого «діаманта», але якщо таки наважиться продати, то не менше, ніж за сто мільйонів євро.

Віктор БОНІФАСЕ, 22 роки

Громадянство: Нігерія
Амплуа: нападник

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Боніфасе

Прийшов до «Байєра» з бельгійського «Юніона». І стартував без розгойдування, одразу з місця у кар'єр: є найкращим бомбардиром «фармацевтів» у нинішньому сезоні (з урахуванням голів у всіх турнірах).

Візуальну незграбність з лишком компенсує фантастичною технікою. Майстер дриблінгу та фінтів. А ще шедевральних передач.

Цікаво, що Боніфасе, як і Вірц, свого часу пережив розрив «хрестів». Причому двічі.

У січні Боніфасе вирушить до збірної Нігерії на Кубок Африки, і можна лише здогадуватися, з якими серйозними проблемами зіткнеться «Байєр» за його відсутності.

Йонас ХОФМАНН, 31 рік

Громадянство: Німеччина
Амплуа: півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Йонас Хофманн

Поряд із Вірцем є справжнім мозковим центром півзахисту нинішнього «Байєра». За ігровими характеристиками ці двоє дуже схожі: чудово читають гру, так само вправні за стандартів, прекрасні розпасовувачі.

Не дарма на його переході з «Менхенгладбаха» цього літа наполіг особисто Алонсо. Хофманн перейшов на «Бай-Арену» за смішні за нинішніми мірками десять мільйонів євро. Тепер наддосвідчений атакуючий півзахисник – ключова та незамінна фігура «фармацевтів» в атаці. Причому він може зіграти не лише у центрі півзахисту, а й на флангах.

У «Байєрі» Хофманн переживає другу молодість: відзначається результативними діями практично в кожному поєдинку.

Граніт ДЖАКА, 31 рік

Громадянство: Швейцарія
Амплуа: півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Граніт Джака

Перехід і цього футболіста до «Байєра» нинішнього літа – теж особиста ініціатива Алонсо. Але, швидше за все, ініціатива наставника «фармацевтів» так і залишилася б ініціативою, якби сам Джака не захотів повернутися до Німеччини. Точніше, якби його дружина Леоніта не захотіла повернутися з Лондона у рідний Менхенгладбах, що неподалік Леверкузена.

Сам Джака як футболіст відбувся саме у гладбахській «Боруссії», звідки пішов до «Арсенала». Але в АПЛ він так і не став суперзіркою. Завадили травми, зміна тренерів та поганий характер.

Але в «Байєрі» ми знову бачимо звичного Граніта Джаку – справжнього майстра останньої передачі, диригента не лише атак, а й усієї гри.

Власне, у «Байєрі» швейцарець грає приблизно ту саму роль, що свого часу виконував у «Ліверпулі» чи «Баварії» футболіст Хабі Алонсо. Однозначно це ключова роль.

Тому його так і хотів запросити до своєї команди Алонсо.

Алехандро ГРІМАЛЬДО, 28 років

Громадянство: Іспанія
Амплуа: півзахисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Алехандро Грімальдо

На даний момент Грімальдо – найкращий крайній півзахисник не лише Бундесліги, а й європейської топ-п'ятірки. Іспанець буквально «випалює» свою брівку, і сам регулярно забиває, і партнерам асистує.

Причому забиває дуже важливі переможні м'ячі. І найчастіше це робить шедеврально знущально. Непогано виконує штрафні удари.

Цікаво, що по-справжньому Алекс розкрився тільки зараз, у зрілому віці. Хоча він подавав великі надії в «Барселоні», вихованцем якої є. Але до першої команди так і не пробився.

Довгий час грав за «Бенфіку». Грав непогано, але, як кажуть у подібних випадках, «не фонтан». За кожен із проведених у «Бенфіці» сезонів Грімальдо не забивав більше п'яти м'ячів. Нині вже є шість. І це лише у чемпіонаті.

Оділон КОССУНУ, 23 роки

Громадянство: Кот Д’Івуар
Амплуа: захисник

Getty Images/Global Images Ukraine. Оділон Коссуну

На даний момент – основний центральний захисник команди (у схемі з трьома центрбеками Оділон діє праворуч). Грає практично без замін. Вирізняється непоступливістю, непрохідністю. І дуже надійний на «другому поверсі». Підключається до атак своєї команди, особливо під час розіграшу стандартів. Дуже технічний, як для центрбека.

Але головна його чеснота – колосальна фізична міць, вміння переривати чужі атаки та розпочинати свої. У контрпресингу Хабі Алонсо Коссуну відіграє ключову роль. І від'їзд цього футболіста на початку наступного року на чемпіонат Африки теж болісно позначиться на грі «Байєра».

Цікаво, що до приходу Хабі Алонсо до «Байєра», трансфер Коссуну на «Бай-Арену» вважався чи не головним провалом в історії клубу. За хлопця було заплачено 23 мільйони євро – це дуже багато для «Байєра».

Але Хабі Алонсо знайшов івуарійцю й нову роль у команді, і в рази збільшив його трансферну вартість. Саме Оділона називають найбільш прогресуючим футболістом нинішнього «Байєра».

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Samuel
Я великий фанат Баварії, але за Баєром почав слідкувати з моменту приходу Алонсо. Чесно кажучи щиро вболіваю за нього у всіх турнірах. І якщо хтось і має перервати гегемонію Баварії в Бундеслізі то це має бути саме Баєр і саме Хабі Алосно. Вірю що так буде.
123455432
Фрімпонга ще можна було добавити
Евгений Кожушко
До сих пір не розумію навіщо Арсенал продав Джаку?