Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 06 травня 2024, 17:29
6490
13

Мадридський реванш Свьонтек, ще один титул Снігур, кінець Цицидоси

Sport.ua підбиває підсумки двох останніх тижнів у тенісі

| Оновлено 06 травня 2024, 17:29
6490
13
Мадридський реванш Свьонтек, ще один титул Снігур, кінець Цицидоси
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Завершилися ще два тенісні тижні, які найкращі тенісисти і тенісистки планети провели на престижному ґрунтовому турнірі ATP 1000 / WTA 1000 у Мадриді. Ці змагання традиційно не дуже успішно склалися для українських спортсменок, але були з великою кількістю цікавих матчів у жінок. Чоловічий Мастерс більше запам'ятався травмами і зняттями, організатори і глядачі точно залишилися незадоволені. На менш престижних турнірах у нас знову є титули, цього разу і у жінок, і у чоловіків.

WTA 1000 Мадрид

У столиці Іспанії грають ґрунтовий турнір, на якому досягати помітних успіхів можуть багато любителів швидких покриттів. Українки на ньому часто не показують вагомих результатів, винятки бувають рідко. Одна з причин полягає в тому, що головний локомотив українського тенісу останнього десятиліття Еліна Світоліна щороку провалюється на цих змаганнях, а зіграти на її рівні можуть далеко не всі.

Цього разу жереб видав їй у суперниці першу ракетку Іспанії Сару Соррібес Тормо. І хоча іспанка давно не була у своїй найкращій формі, великих очікувань від цього матчу не було. У результаті інтуїція не підвела, Еліна у важкому для себе поєдинку програла у двох сетах (3:6, 5:7), для неї це 9 поразка в 12 матчах у Мадриді – шокуюча статистика для спортсменки такого рівня. Якщо копнути глибше, то Світоліна жодного разу не обігрувала на цих кортах суперниць з топ-50 і не вигравала більше одного поєдинку. Не бракувало й дуже прикрих поразок: битва проти Суарес Наварро у 2018-му, два нереалізовані матчболи проти Чжен Сайсай у 2017-му і, звісно ж, шість нереалізованих матчпоїнтів із Жиль Тайхманн у феєричному матчі у 2021-му.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Цього року в основній сітці одиночного розряду турніру в Мадриді виступало ще 4 українки. Леся Цуренко була єдиною, кому довелося стартувати вже в першому раунді, інші були сіяними. Леся успішно розпочала матч проти чемпіонки юніорського US Open 2022 Александри Еали, але у представниці Філіппін виявилося більше сил на другий і третій сети (6:2, 4:6, 4:6). Еала довела, що ця перемога не випадковість і видала непоганий матч проти Сорани Кирсті у другому раунді, все ж поступившись румунці 4:6 у третій партії. Поки що з Александрою українки грають не дуже добре, у лютому їй розгромно програла Катаріна Завацька в Порту (0:6, 3:6).

Так вийшло, що Марта Костюк і Ангеліна Калініна завершили свої матчі другого раунду з різницею в одну хвилину з невеликим. Калініна стартувала на один запуск раніше і провела на корті майже три години проти американки Керолайн Доулгайд (7:6, 2:6, 3:6), а Костюк за півтори години програла Маяр Шериф з Єгипту. Ангеліна вперше зіграла на цих змаганнях у 2022-му, вийшло чудово. Тоді вона зупинила чемпіонок турнірів Grand Slam Слоан Стівенс, Гарбіньє Мугурусу та Емму Радукану, але несподівано програла все тій самій шульзі Тайхманн. Українська спортивна помста все ж наздогнала швейцарку в Мадриді, торік із нею розібралася Цуренко. На жаль, після 1/4 фіналу у 2022-му в Калініної у Мадриді поки що без перемог. Минулого року вона поступилася у стартовій зустрічі Шериф, яка в підсумку дійшла до чвертьфіналу, де її обіграла майбутня чемпіонка Аріна Соболенко.

Цього року Шериф вирішила продовжити вибивати українок у головному місті Іспанії, під гарячу руку потрапила Костюк. Марта до цього залишила чимало сил у Штутгарті і точно ще не встигла відійти від тих епічних баталій за Porsche. Єгиптянка дуже впевнено стартувала, а Марта зуміла нав'язати боротьбу лише в другому сеті після рахунку 0:3. Шанси схилити матч на свій бік були, але не вийшло (2:6, 5:7). Насправді, ця поразка наразі взагалі нічого не означає. Костюк перебуває у чудових умовах для підняття в рейтингу, з понеділка вона вже в топ-20 і рухатиметься вище. У Чемпіонській гонці Марта в топ-8, тому головне залишатися здоровою і бути готовою на Ролан Гаррос. Якщо вас цікавить подальша доля Маяр Шериф, то вона програла Єлені Рибакіній, а на другому тижні дійшла до фіналу на турнірі WTA 125 у Каталонії (місто Льєйда).

Єдиною з українок, хто зумів виграти хоча б одну одиночку, стала Даяна Ястремська, яка після дикого успіху в Австралії повернулася на грішну землю. Даяна розпочала свій виступ у Мадриді проти Еміліани Аранго з Колумбії, яка до цього вибила потужну американку Аманду Анісімову. Після 0:6 у першому сеті була абсолютна впевненість у тому, що для українки це кінцева зупинка. Але під час матчу Аранго почувалася не найкращим чином, брала медичний тайм-аут у другій партії та в підсумку була переможена. Ястремська вперше в кар'єрі здобула виграш після «бублика» в першому сеті (0:6, 7:5, 6:4). У третьому раунді сітка звела Даяну з третьою ракеткою світу Коко Гофф, а це означало, що шанси примарні. Українка програла п'ять стартових геймів, але несподівано для суперниці стала влучати в корт і дивом зробила рахунок 4:5. І тільки після цього американка зуміла забрати партію. У другому сеті Коко було вже набагато легше, українка програла матч із рахунком (4:6, 1:6).

Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Без українок у Мадриді нам було вже не так цікаво. Виділялася, звісно ж, перша ракетка світу Іга Свьонтек. Вона вперше в кар'єрі виграла п'ять матчів поспіль із великою домінацією в одному з сетів (6:0 або 6:1), Соррібес Тормо змогла забрати в польки лише 2 гейми. У поєдинку за титул її суперницею, як і рік тому, стала Аріна Соболенко. Друга ракетка світу дуже важко йшла до цього фіналу, лише раз вигравши у двох сетах і оформивши два камбеки після програних перших сетів. Саме вона зупинила 15-матчеву переможну серію Даніель Коллінс. У півфіналі проти Рибакіної все вирішилося на тай-брейку фінальної партії, у фіналі – теж. Тільки результат матчу за титул уже був на користь польки. Спочатку Свьонтек відіграла два матчболи в 12-му геймі, а потім у неї виявилося більше сил на тай-брейку.

Getty Images/Global Images Ukraine

Соболенко в сумі провела на корті Мадрида понад 14 годин, раніше вона не грала понад 12 годин на жодному з турнірів. Свьонтек додала собі в колекцію перемогу на останньому великому ґрунтовому турнірі, тепер вона вигравала на землі все найпрестижніше: Ролан Гаррос (2020, 2022, 2023), WTA 1000 Мадрид (2024) і WTA 1000 Рим (2021, 2022), а також WTA 500 у Штутгарті (2022, 2023). Загалом в Іги вже 20 трофеїв, більше тільки у п'яти чинних тенісисток, наймолодшій з яких 32 роки.

У парному розряді Калініна і Ястремська не зуміли повторити успіх Маямі (1/4 фіналу) і програли вже в стартовому матчі не найсильнішому дуету Хезер Вотсон (Великобританія) / Сюй Іфань (Китай). Надія Кіченок і японка Мію Като пройшли стартовий раунд, але поступилися дуже «нейтральному» тандему Павлюченкова / Потапова. У Людмили Кіченок і Альони Остапенко з Латвії вийшло краще, вони дісталися до 1/4 фіналу, де були близькі до перемоги над лідерами посіву Се Шувей (Тайвань) та Елізе Мертенс (Бельгія), але Люда на найважливіших м'ячах чемпіонського тай-брейка зіграла, м'яко кажучи, незадовільно.

ATP 1000 Мадрид

У чоловіків у столиці Іспанії цього року якось зовсім не задалося. З позитивного можна відзначити той факт, що в непоганій формі до турніру підійшов Рафаель Надаль. Він стартував із легкої перемоги над 16-річним Дарвіном Бланшем зі США (6:0, 6:1), який виявився молодшим за іспанця на 21 рік і 117 днів – рекорд для турнірів такого рівня. Далі був узятий реванш у австралійця Алекса де Мінаура (7:6, 6:3) за поразку в Барселоні, також вдалося обіграти аргентинця Педро Качіна (6:1, 6:7, 6:3). Зупинив Короля ґрунту Їржі Легечка (7:5, 6:4 на користь чеха). У наступному раунді Іржі трохи пощастило зі зняттям після першого сету Даніїла Медведєва, але в півфіналі вже сам Легечка був змушений відмовитися від продовження поєдинку з Феліксом Оже-Альяссімом після стартових шести геймів.

Щодо канадця, то на цих змаганнях для нього зійшлися майже всі зірки. На шляху до фіналу в матчах проти Фелікса знявся ще й Якуб Меншик (третє коло), а лідер посіву Яннік Сіннер через травму стегна взагалі не вийшов на чвертьфінал. Ба більше, італієць не впевнений, чи зіграє він навіть на Відкритому чемпіонаті Франції, який стартує 26 травня. Поки що точно відомо, що на Мастерсі в Римі Сіннера не буде.

Чинний дворазовий чемпіон змагань у Мадриді Карлос Алькарас, який останнім часом святкував на цих кортах свій день народження на фінальних стадіях, зазнав поразки в 1/4 фіналу від Андрєя Рубльова, який зрештою і став суперником Оже-Альяссіма в матчі за титул. Фелікс виграв першу партію, але наступні дві програв з однаковим рахунком 5:7, на першому ж матчболі суперника він припустився подвійної помилки. Варто зазначити, що у фінальному сеті він практично на кожній своїй подачі відбивався від брейкпоїнтів, а сам на прийомі шансів не мав. Для канадця це був перший фінал Мастерса в кар'єрі, Рубльов виграв другий титул такої категорії.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фелікс Оже-Альяссім и Андрєй Рубльов

Представник України Денис Молчанов уперше зіграв на Мастерсі. У парному розряді він у тандемі з Джоном Смітом з Австралії у двох сетах за 55 хвилин поступився 7-му сіяному дуету Уго Ніс (Монако)/Ян Зелінські (Польща).

Челенджери та турніри ITF

Катаріна Завацька видала непоганий виступ на турнірі ITF W100 у Вісбадені. Спочатку вона знялася з фінального матчу кваліфікації проти чешки Барбори Паліцової (4:6, 1:4), але в статусі лакі-лузера зуміла виступити в основі, де здобула дві вольові перемоги. У підсумку в 1/4 фіналу основи вона все ж програла досвідченій румунці Ірині-Камелії Бегу (2:6, 2:6). У відборі цього ж турніру Анастасія Соболєва не змогла дограти матч проти бельгійки Алісон ван Ейтванк.

Дарина Снігур знову порадувала українських уболівальників своїми успіхами на турнірі ITF W50. Після виграшу змагань у Кальві вона вирушила до Грузії. На першому турнірі в Лопоті довелося знятися у стартовій зустрічі, але за тиждень усе вийшло. Дарина була лідером посіву, склад учасниць дозволяв їй бути фавориткою в кожному з матчів. Найважче довелося в півфіналі з Анастасією Золотарьовою, але вдалося вирвати перемогу на двох тай-брейках. У фіналі була декласована ще одна «нейтральна» суперниця Кіра Павлова (6:1, 6:1). Для Снігур це був другий титул у поточному сезоні та 10-й виграний турнір ITF у кар'єрі.


Інстаграм Дарини Снігур

В'ячеслав Бєлінський став переможцем ґрунтового турніру ITF у хорватському Осієку. У фіналі третій сіяний українець у двох сетах розгромив місцевого тенісиста Міллі Полічака, віддавши йому лише два гейми – 6:2, 6:0. Це був перший особистий титул для Бєлінського на турнірах ITF у нинішньому сезоні і третій у кар'єрі. А за тиждень до цього Бєлінський став переможцем 15-тисячника в Осієку в парному розряді, завоювавши свій сьомий титул.

Юлія Стародубцева була близька до виходу у фінал на ґрунтовому турнірі ITF W100 в Оейраші (Португалія), але в півфіналі в трьох сетах поступилася третій сіяній Яні Фетт із Хорватії (6:2, 3:6, 3:6). Це був перший матч 1/2 фіналу для Стародубцевої в сезоні. Фетт виграла фінальний матч із рахунком 6:0, 6:2.

Катерина Володько виступила у кваліфікації на ґрунтовому турнірі ITF W75 у Шарлотсвіллі (США), де зуміла виграти один матч. Це був її перший турнір у поточному сезоні.

Сестри Надія і Марина Колб програли на старті парного турніру WTA 125 у Льєйді дуету Ана Богдан/Аранча Рус. Українки вдруге в кар'єрі зіграли на рівні WTA 125, поки що перемагати на такому рівні не виходить.

Віталій Сачко здобув одну перемогу на ґрунтовому челенджері в Остраві (Чехія). У другому раунді його обіграв Жайме Фарія з Португалії. Ілля Марченко програв стартовий матч на челенджері в Гуанчжоу. У першому поєдинку українець у трьох сетах поступився австралійцю Алексу Болту.

Також минулого тижня відбувся юніорський турнір ITF J30 в Ужгороді. Переможцями в одиночному розряді стали Вероніка Ключ і Степан Гвілава. Жіночий парний розряд виграв дует Дарина Глібчук/Вероніка Павленко, чоловічий – Даніель Берновський/Роман Філіма.

Інші новини

Жіноча збірна України з тенісу отримала наступних суперниць у Кубку Біллі Джин Кінг, це буде команда Австрії. Матчева зустріч у рамках раунду плей-оф відбудеться 15-16 або 16-17 листопада, українки будуть приймаючою стороною.

Аргентинський тенісист Дієго Шварцман оголосив, що завершить кар'єру в лютому 2025 року. Останнім для аргентинця стане турнір у Буенос-Айресі, де він перемагав у 2021-му. 31-річний Шварцман виграв чотири титули АТР, а також доходив до фіналу Мастерса в Римі. За свою кар'єру аргентинець заробив $14,031,601 призових і був 8-ю ракеткою світу.

Французька тенісистка Алізе Корне оголосила про те, що піде зі спорту після Ролан Гаррос. Корне впритул наближалась до топ-10 світового рейтингу, виграла 6 титулів WTA, а також грала в 1/4 фіналу Australian Open.

Іспанська тенісистка Паула Бадоса оголосила про розрив із греком Стефаносом Циципасом. Про їхні стосунки стало відомо в травні минулого року, їхня спільна сторінка в соцмережах називалася Tsisidosa. У Стефаноса давно не було великих перемог, але у квітні він утретє виграв Мастерс у Монте-Карло, хоча в Мадриді програв у стартовому поєдинку. Бадоса на змаганнях у Штутгарті знову травмувалася, але змогла зіграти один матч в Іспанії. У цьому сезоні в неї лише 6 перемог у 15 матчах і 101-ше місце у світовому рейтингу.

Ексчетверта ракетка світу й олімпійська чемпіонка Белінда Бенчич народила доньку. Дівчинку назвали Беллою, вона народилася 23 квітня. Батьком дитини є тренер Белінди з фізпідготовки.

Чемпіонка Вімблдону-2023 Маркета Вондроушова повідомила про розлучення з чоловіком. Чешка та її обранець Штепан Шимек знали одне одного з дитинства, Вондроушовій було 15 років, коли вони почали зустрічатися. Маркета і Штепан одружилися в липні 2022-го.

Коко Гофф з'явилася на обкладинці журналу Time.

В adidas показали форму, в якій Світоліна зіграє на Ролан Гаррос.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін розповів Анчелотті про своє рішення, якщо Куртуа зіграє у фіналі ЛЧ
Футбол | 18 травня 2024, 07:33 8
Лунін розповів Анчелотті про своє рішення, якщо Куртуа зіграє у фіналі ЛЧ

Український воротар готовий продовжити контракт з «Реалом»

Ротань оголосив заявку олімпійської збірної України на турнір у Франції
Футбол | 18 травня 2024, 19:45 16
Ротань оголосив заявку олімпійської збірної України на турнір у Франції

У період із 30 травня до 17 червня українська команда візьме участь у турнірі Моріса Ревелло

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Мадридське фіаско. І річ не лише у наших дівчатах, які, за великим рахунком, зганьбилися. На вирішальних стадіях жіночого турніру засилля безпрапорних та кацапок з чужим паспортом, у чоловіків Алькарас розчарував, Сіннер травмувався, Надаль не виручив, і скористався цим усім біснуватий з боліт... Не Мастерс, а суцільний провал.
RoNIkyo
Хто спеціаліст? Поясніть, чому Світоліна грає на незручному для себе покритті? Я ж правильно розумію, тут покриття швидке, тому її захисний і тягучий стиль просто не працює? Чому вона тоді постійно намагається грати в Мадриді?