Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 22 квітня 2024, 14:38
6724
1

Великий фінал Костюк, маленький титул Снігур, Мугуруса завершила кар'єру

Sport.ua підбиває підсумки третього тижня квітня в тенісі

| Оновлено 22 квітня 2024, 14:38
6724
1
Великий фінал Костюк, маленький титул Снігур, Мугуруса завершила кар'єру
Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Завершився ще один тенісний тиждень квітня. Жінки зіграли дуже престижний і свій найулюбленіший турнір категорії WTA 500 у Штутгарті, а також ще один ґрунтовий турнір у приміщенні – серії WTA 250 у Руані. На обох змаганнях українські тенісистки, яких ми більше хотіли побачити на корті тижнем раніше, мали успіхи. Чоловіки за цей час відіграли ґрунтові турніри категорії ATP 500 у Барселоні, а також категорії ATP 250 у Мюнхені та Бухаресті.

WTA 500 Штутгарт

Найпрестижніша частина європейського ґрунтового сезону традиційно починається на змаганнях у Штутгарті. Головним спонсором турніру є німецький виробник автомобілів Porsche, який щороку дарує переможниці автомобіль цієї марки. Цього року жінки боролися за Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo, у Німеччині такий автомобіль коштує близько 200 тисяч євро. До прикладу, переможниця фіналу отримує призові в розмірі $123,480, фіналістка – $76,225. Різниця, як бачите, колосальна. Програш у фіналі завжди дуже болючий.

Getty Images/Global Images Ukraine. Єлена Рибакіна

Цього року в одиночному розряді в Штутгарті грала тільки Марта Костюк, для неї це була друга участь. Певно, багато хто пам'ятає, як у 2018-му вона пройшла тут кваліфікацію і поступилася в трисетовій битві Каролін Гарсії у другому колі основи. Цього разу жереб видав українці в першому колі основи 36-річну німкеню Лауру Зігемунд, яка дуже успішно грає на цих змаганнях. Лаура найбільш відома своїми успіхами в парному тенісу, але в одиночці виходила до 1/4 фіналу Ролан Гаррос 2020, а також двічі грала у фіналі в Штутгарті. У 2016-му її здолала Анжелік Кербер, а у 2017-му – Зігемунд вирвала перемогу на тай-брейку фінального сету проти Крістіни Младенович. Загалом, стартовий поєдинок не обіцяв легкої прогулянки, що в підсумку і вийшло. У першому сеті Марта мала кращий вигляд і втримала перевагу в один брейк, у другій партії зробити щось таке не вийшло, а на тай-брейку вже краще відіграла німкеня. У третій партії було багато брейків, але в 10-му геймі українка все ж дотиснула (6:3, 6:7, 6:4). Дуже складний тригодинний стартовий матч, у якісь подальші успіхи Марти було мало віри.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лаура Зігемунд і Марта Костюк

У другому колі Костюк довелося змагатися з китаянкою Чжен Ціньвень, яка посідає 7-му сходинку у світовому рейтингу. Взагалі, китаянки не дуже сильні на ґрунті, але Чжен досить багато вигравала титулів різних категорій на землі, чого тільки варта перемога в Палермо минулого року. Букмекери давали Марті не так багато шансів, але зустріч почалася на користь українки. Вона дуже впевнено виграла першу партію і на рівних змагалась у другій. Лише наприкінці не вдалося реалізувати три приховані матчболи, після чого китаянка зробила брейк і зрівняла рахунок за партіями. У фінальному сеті Чжен фантастично подавала і вела з брейком. У десятому геймі вона мала п'ять матчпойнтів, але Костюк неймовірним чином зуміла їх відіграти. У деяких моментах вдалося феноменально зіграти самій або влучити в лінію, десь затремтіла і рука в суперниці. Після такого повороту ініціатива була вже у Марти, яка довела зустріч до перемоги (6:2, 4:6, 7:5).

Після першої перевірки топовою суперницею довелося зіграти проти фіналістки Ролан Гаррос 2022 Коко Гофф. На цей матч була надія, тому що американка наразі не є непереможною, та й на цьому турнірі її грізна подача не дуже її слухалася. Як мінімум, Сачія Вікері в попередньому раунді показала, що з такою Коко можна грати. Проте Костюк уперше на турнірі почала матч із програшу стартової партії. Те, що відбувалося далі – сюжет для фільму. Коко вела 4:2 у другому сеті, після чого Марта взяла чотири гейми поспіль. У третій партії Марта знову відіграла брейк, зрівнявши на 3:3, а в десятому геймі мала 3 матчболи на прийомі. Закрити зустріч не вдалося, Марта віддала ще й свою подачу, але зуміла перевести поєдинок на тай-брейк. У 13-му геймі українка вела 6:2 і здавалося, що в американки вже немає жодного шансу. Через кілька миттєвостей рахунок уже був 6:6. Але і це не вдарило по моралі Костюк, вона виграла два розіграші поспіль (3:6, 6:4, 7:6). Уявити собі таке раніше було абсолютно неможливо, Марта вже б кілька разів усе кинула і програла цей бісів матч. Прогрес Костюк у ментальному плані очевидний, вона перестала програвати сама собі. До речі, фінальна статистика показала, що Гофф виграла на одне очко більше (117 проти 116), феноменальний матч щодо інтриги.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Після трьох таких неймовірних битв здавалося, що проти ґрунтової спеціалістки Маркети Вондроушової шансів буде небагато. Чешка хоч і не в ідеальній формі, але вибила Векич, Потапову і навіть триразову фіналістку Соболенко. Можливо, після трисетового трилера з Аріною Маркета і сама не встигла як слід відновитися, бо почала вона матч відверто погано. Марта домінувала на корті й заслужено повела 5:1. Подаючи на партію, не вдалося реалізувати три сетболи, що додало впевненості Вондроушовій. Ба більше, почалися якісь незрозумілі рішення судді та лінійних, що максимально вибило українку з колії. Отямитися вдалося лише за рахунку 5:5, партія затягнулася на тай-брейк, де Костюк легко виграла. І знову потрібно констатувати, що колишня Марта навряд чи б зуміла зібратися після такого. Згадайте хоча б 5:1 у першій партії проти Гофф у Мельбурні, коли українка програла на тай-брейку. У другому сеті Костюк знову виглядала сильнішою, здобувши найлегшу для себе перемогу на цьому турнірі (7:6, 6:2). Марта навіть пожартувала, що порівняно з попередніми днями, це був майже вихідний.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Про фінал говорити особливо сенсу немає. Єлена Рибакіна недарма зупинила у півфіналі на той момент чинну дворазову чемпіонку Ігу Свьонтек. Марта намагалася щось протиставити представниці Казахстану, у шостому геймі другого сету був натяк на відродження інтриги, але Рибакіна впоралася. Вона була на голову сильнішою в цьому матчі, це потрібно визнати. Зі своєю нинішньою подачею Костюк проблематично перемогти суперницю такого високого рівня. Після поєдинку (2:6, 2:6) вона навіть зізналася, що на матчболах єдиною її надією на перемогу було те, що Рибакіна впаде і не зможе піднятися. Проте Марта провела феноменальний турнір, на якому мотивація топових суперниць перебуває на позамежному рівні. Це дуже багато значить і дає великі надії на її світле майбутнє.

З цікавого, можна відзначити два факти. По-перше, у Рибакіної поки немає прав і замість пафосного з'їзду з рампи за кермом нового Porsche вона сиділа на сидінні пасажира. По-друге, перед турніром Костюк потренувалася зі Свьонтек і, за словами українки, програла без шансів. Можливо, це також чимось допомогло українці в досягненні фінального результату.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Що стосується сухих цифр статистики, то з понеділка Марта буде 21-ю ракеткою світу, оновивши особисте досягнення. Стати першою ракеткою України найлегше буде після Ролан Гаррос, коли Світоліна втратить 280 очок за перемогу в Страсбурзі та 430 за 1/4 фіналу в Парижі. У нинішній формі Еліні буде дуже складно захистити минулорічні здобутки, а у Костюк був паршивий минулий ґрунтовий сезон, захищати майже нема чого. І найголовніше, що в Чемпіонській гонці Марта знову буде в топ-8. З таким темпом набору очок вона буде впевнено підніматися в рейтингу.

У парному розряді в Штутгарті грала Надія Кіченок. У матчі першого раунду вона в тандемі з японкою Сюко Аоямою програла дуету в складі іспанки Паули Бадоси і Онс Жабер з Тунісу. Бадоса, до речі, потім травмувалася в одиночному матчі проти своєї подружки Соболенко і знову буде деякий час поза кортом.

WTA 250 Руан

Змагання в Руані почалися для нас із матчів кваліфікації, де виступала Катаріна Завацька. Вона дуже полюбляє грати на ґрунті, тому успіх у відборі не здивував, хоча Катіна гра цього сезону відверто не тішить. У квалі Завацькій вдалося обіграти Селену Янічевич та Елізабет Мандлік, але в першому раунді основи українка не зуміла втримати перевагу в один сет проти сьомої сіяної француженки Клари Бюрель (6:3, 3:6, 2:6).

Ще одна українка Ангеліна Калініна, яка, як і Костюк, могла зіграти за збірну тижнем раніше в Кубку Біллі Джин Кінг, стартувала в Руані в основній сітці. Та ще й отримала третій номер посіву. Починати довелося з мегадосвідченою Алізе Корне, і Ангеліні було важко. Двосетовий матч тривав понад 2 години, Калініна відігралася з 1:4 у першій партії та ледве дотиснула в другій з шостого матчболу (6:4, 7:5). Хотілося подивитися матч Калініної проти експершої ракетки світу Наомі Осаки, але втрутилася Мартіна Тревізан. Італійка – відома спеціалістка на ґрунтових покриттях, але з нею в Ангеліни проблем і не виникло (6:2, 6:3), недарма рахунок особистих зустрічей став 3:0 на користь українки. Далі була ще одна важлива перемога у двох сетах над перспективною «нейтралкою» Міррою Андрєєвою (6:4, 7:5).

Після цього вже хотілося побачити Калініну у фіналі, але не склалося. У матчі проти польки Магди Лінетт був шанс на якийсь камбек після швидкої віддачі першого сету, але в підсумку українці банально не вистачило сил на довгій дистанції (1:6, 6:4, 2:6). У фіналі Лінетт поступилася Слоан Стівенс. Американка взяла свій восьмий турнір у кар'єрі та перший на червоній глині. Вона грала у фіналі Ролан Гаррос у 2018, а також брала Чарльстон-2016, та й її універсалізм дасть змогу бути конкурентною на будь-яких покриттях. До речі, після поразки від Світоліної у фіналі Підсумкового турніру 2018 це лише другий титул для Стівенс.


WTA. Слоан Стівенс

ATP 500 Барселона

Найпрестижніший турнір минулого тижня у чоловіків проходив у Барселоні. На ньому відбулося повернення Короля ґрунту Рафаеля Надаля, який 12 разів вигравав ці змагання. Рафа попереджав, що очікувати від нього завоювання титулу цього разу не варто, але багато хто сумнівався. Надаль почав із непоганої перемоги над 21-річним італійцем Флавіо Коболлі (6:2, 6:3) і сильно відіграв перші 9 геймів проти Алекса де Мінаура. Але після цього його рівень помітно просів (5:7, 1:6). Алекс став першим австралійцем в історії, який зумів виграти у Надаля на ґрунті. До цього Рафа став переможцем усіх 13 матчів на глині проти представників Зеленого континенту. Найбільше постраждав Ллейтон Г'юїтт (5 поразок). Якщо ви дивилися ці матчі, то не забудьте випити свої пігулки.

За відсутності Джоковича, Алькараса і Сіннера, які пропускали турнір, основними дійовими особами знову стали Стефанос Циципас і Каспер Рууд, які розіграли титул на Мастерсі в Монте-Карло тижнем раніше. Перед фінальним матчем була кумедна інтрига: Циципас до цього програв усі 10 фіналів категорії ATP 500, а Рууд ніколи не вигравав турнірів вище ATP 250. Одна з цих прикрих серій мала перерватися. Цього разу краще показав себе норвежець, вигравши 28-й матч у сезоні (7:5, 6:3). Він взяв найбільший титул у кар'єрі, хоча вже зіграв у трьох фіналах турнірів Grand Slam, а грек програв 11-й поспіль фінал ATP 500, хоча на його рахунку вже 3 виграні Мастерси і ATP Finals. У матчі за титул саме в Барселоні він поступився вчетверте.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Рууд

На цьому турнірі ще в першому раунді отримав дуже неприємну травму гомілкостопа француз Артур Казо. До цього він не грав із Мастерса в Маямі, де зазнав теплового удару із втратою свідомості на корті. Непростий період у житті 21-річного спортсмена, що й казати.

ATP 250 Мюнхен / Бухарест

На менш престижних ґрунтових турнірах вдалося здобути трофеї тим, у кого їх було не так багато. У Мюнхені німець Ян-Леннард Штруфф обіграв у матчі за титул американця Тейлора Фрітца (7:5, 6:3). Головною несподіванкою стало те, що Штруфф за 45 хвилин знищив у півфіналі переможця двох попередніх розіграшів BMW Open Хольгера Руне (6:2, 6:0). А після фіналу Ян-Леннард позував у національному одязі баварців ледерхозе – всесвітньо відомих шкіряних штанях. Для 33-річного німця це був перший титул на рівні ATP, він уже шостий такий дебютант у нинішньому сезоні.


Ян-Леннард Штруфф переодягнувся на корті в ледерхозе

У Бухаресті угорець Мартон Фучович переміг аргентинського ґрунтового спеціаліста Маріано Навоне (6:4, 7:5). Для Фучовича це був другий титул у кар'єрі та перший з 2018 року, тоді він став найкращим на женевській глині.

Челенджери та турніри ITF

Головним успіхом українців на турнірах ITF стала перемога Дарини Снігур на 40-тисячнику в Кальві. Можна багато говорити про слабку опозицію, але Дарина не вперше грає на цих змаганнях на Корсиці, і раніше програвала у чвертьфіналі та півфіналі. Цього разу вона мала лише один справді важкий матч – проти 29-річної Нігіни Абдураїмової з Узбекистану в півфіналі. Дарина горіла 1:6, 1:4, Абдураїмова подавала на матч і мала матчбол, але все обійшлося. Для Снігур це був лише перший титул у поточному сезоні і 9-й виграний турнір ITF у кар'єрі. Уболівальникам, звісно, подавай рибку побільше, але поки що задовольняємося і таким успіхом.


Ladies Open Calvi Eaux de Zilia. Дар'я Снігур із батьком

Ілля Марченко не дуже вдало виступив в одиночному розряді челенджера в Кванджу (Південна Корея), програвши в стартовій зустрічі, але раптово дійшов до півфіналу в парному в дуеті з Річардасом Беранкісом з Литви. Цікаво, що в парі Марченко не досягав таких стадій на такому рівні в парному розряді з жовтня 2019 року, хоча й не так часто намагався це зробити.

Віталій Сачко не зумів дограти стартовий матч на челенджері в португальському Оейраші. Українець відіграв перший сет проти шведа Еліаса Імера, після чого знявся. До речі, молодший з Імерів, Мікаель, цього тижня повідомив, що все ж таки повернеться в теніс після 18-місячної дискваліфікації. Минулого літа він образився на те, що його забанили на півтора року за пропуск трьох допінг-тестів у 2021 році в позазмагальний період, і пообіцяв піти зі спорту. Але тепер йому стало нудно, тож він чекає січня 2025 року, коли можна буде повернутися на корт.

Анастасія Соболєва після двох поспіль виграних турнірів в Італії зуміла пробитися до другого раунду на турнірі ITF W75 у Копері (Словенія), після чого програла Юстині Мікульскіте з Литви. 11-матчева переможна серія українки перервалася, можна трохи відпочити.

Сестри Колб вперше зіграли в парному розряді на рівні WTA 125, поступившись у стартовому матчі в Оейраші чеському дуету Міріам Колодзєйова/Анна Сіскова.

Інші новини

Іспанська тенісистка Гарбіньє Мугуруса офіційно повідомила про завершення своєї професійної кар'єри у віці 30 років. Свій останній матч вона провела ще в січні 2023 року. Мугуруса – 2-разова переможниця турнірів Grand Slam: вона вигравала Ролан Гаррос 2016 і Вімблдон-2017. Також іспанка протягом чотирьох тижнів (з 11 вересня по 8 жовтня 2017 року) очолювала одиночний рейтинг WTA. Іспанка завоювала 10 титулів в одиночному розряді. У травні минулого року Мугуруса оголосила про заручини і збирається жити тихим сімейним життям.

Після оновлення рейтингу націй збірна України залишилася на 18-й сходинці, незважаючи на прикру поразку від команди Румунії. Наші суперниці піднялися лише на 1 позицію, ставши 11-ми. Під час жеребкування раунду плей-оф Кубка Біллі Джин Кінг українки будуть сіяними, наші потенційні суперниці: Нідерланди, Аргентина, Китай, Австрія, Колумбія, Сербія, Південна Корея і Данія. Лідером рейтингу залишилася збірна Канади, чешки піднялися на друге місце, італійки – на третє.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024
Футбол | 03 травня 2024, 19:12 8
Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024

Національна збірна України не буде обділена бонусами

Ферстаппен виграв спринт-кваліфікацію, Феррарі поряд, швидкість Ріккардо
Авто/мото | 04 травня 2024, 00:21 1
Ферстаппен виграв спринт-кваліфікацію, Феррарі поряд, швидкість Ріккардо

Пілот Ред Булла продовжує домінувати у сезоні

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Важливим моментом є те, що Марті до кінця сезону потрібно захищати всього 550 очок. Тому, якщо не буде проблем зі здоров'ям та знову не станеться провалу в грі (а на нинішній момент те й інше виглядають форс-мажором), входження Марти до топ-20 є питанням недовгого часу. Це мінімум. Про максимум поки помовчимо та тримаємо кулачки.