Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 10 березня 2022, 11:11
36731
0

Війна за небо. День 14. Подобається чи ні – джавеліни впораються! LIVE

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій середи, 9 березня

| Оновлено 10 березня 2022, 11:11
36731
0
Війна за небо. День 14. Подобається чи ні – джавеліни впораються! LIVE
Getty Images/Global Images Ukraine

14-й день війни. 9 березня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із військовою агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Підсумки 14-го дня війни, 9 березня

  • На дитячу лікарню та пологовий будинок у Маріуполі ворог скинув бомби. Медзаклад вщент зруйнований. Внаслідок бомбардування загинули 3 людини (серед них дитина), 17 поранених (зокрема, і породіллі).
  • Окупанти запускали ракети по Краматорську, але українські військові вчасно їх перехопили та знищили ворожі Іскандери.
  • На Харківщині ЗСУ знищили ворожу базу, звідки регулярно обстрілювали Харків.
  • Зеленими коридорами вдалося евакуювати 40 тисяч жінок та дітей з різних областей, хоча заплановано було близько 100 тисяч. Ворог неодноразово порушував режим тиші. Найбільш проблемні ділянки – Маріуполь, Харків та Київська область.
  • На Херсонщині росіяни затримали понад 400 українців через мирні протести. У Херсоні росіяни захопили СІЗО, де й планують утримувати патріотів.
  • Миколаївські десантники знищили російський Тигр, обороняючи підступи до міста. Українець влучним кидком ручної гранати підірвав бронемашину, а контужені росіяни здались в полон.
  • Під час евакуації населення на Київщині вбито поліцейського, ще двох осіб поранено.
  • У Житомирі внаслідок обстрілу гуртожитка загинули четверо людей.
  • Внаслідок авіаударів російських ракет по місту Суми загинув 16-річний чемпіон України з самбо Артем Прийменко та п’ятеро членів його сім’ї. 
  • За два тижні російських обстрілів загинули щонайменше 1300 мешканців заблокованого Маріуполя.
  • Втрати Росії серед особового складу становлять понад 12 тисяч військових.
  • Знищена ворожа техніка: танків ‒ 317 (+14); бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1 070 (+34); артилерійських систем – 120 (+0); реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 56 (+0); засобів протиповітряної оборони – 28 (+1); літаків – 49 (+1); гелікоптерів – 81 (+1); автомобільної техніки – 482 (+8); легких швидкісних катерів/кораблів – 3 (+0); цистерн з паливом – 60 (+0); безпілотників оперативно-тактичного рівня – 7 (+0).

Онлайн-трансляція подій, 9 березня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

Володимир Зеленський: «Усе, що окупанти роблять із Маріуполем, – це вже за межею звірства. Європейці! Українці! Маріупольці! Сьогодні ми повинні бути єдиними в засудженні цього воєнного злочину Росії, у якому відображається все те зло, яке окупанти принесли на нашу землю».

23:23. Росія за допомогою фейків готує основу для застосування хімічної зброї

Великобританія побоюється, що росія може стати причиною для застосування хімічної зброї у війні з Україною, оскільки план окупувати країну і захопити Київ за кілька днів повністю провалився (The Guardian).

Західні чиновники кажуть, що мають причини побоюватися можливого використання режимом путіна нетрадиційної зброї в Україні на тлі великих невдач російських окупантів.

У Британії припускають, що росія може готувати основу для застосування своєї хімічної зброї, використовуючи і фейкові повідомлення про нібито створення біологічної зброї в Україні та інші помилкові та нічим не підтверджені заяви.

Західні чиновники заявляють, що вони мають вагомі підстави для занепокоєння щодо можливого використання нетрадиційної зброї росією, враховуючи, що Москва має досвід застосування хімічної зброї під час війни в Сирії.

Раніше прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що росія нібито має документи, які свідчать про те, що США підтримали програму створення біологічної зброї в Україні, пов'язану з чумою, холерою і сибіркою. Вашингтон та Київ закономірно спростували ці заяви як абсурдні.

Окремо військове відомство росії звинуватило якихось українських націоналістів у нібито підготовці якихось провокацій з використанням хімічної зброї в селі Золочів біля Харкова.

23:10. Брифінг Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля

23:00. Підтримка для України від Великобританії

Прем'єр-міністр Великобританії Боріс Джонсон після авіаудару Росії по пологового будинку в Маріуполі:

«Великобританія вивчає можливість додаткової підтримки України для захисту від авіаударів, і ми притягнемо Путіна до відповідальності за його жахливі злочини».

Глава МЗС Великобританії Ліз Трасс обіцяє, що Сполучене Королівство поставить Україні системи ППО:

«Найкращий спосіб захистити небо – це протиповітряне озброєння, яке Великобританія зараз поставить Україні», – сказала Трасс під час спільної прес-конференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

22:50. ФОТО. Породіллю виносять з-під уламків знищеного росіянами пологового відділення 

Це фото – один із символів війни. Сьогодні російська авіація розбомбила центральний район Маріуполя, некерована авіабомба ФАБ-1000 вразила дитячу лікарню та зруйнувала пологове відділення. Породіль рятують з-під уламків, росіяни вбили багато українських жінок та дітей.

22:40. Два кенгуру та одне хуйло.

У харківському зоопарку «Фельдман парк» через російські обстріли загинуло два кенгуру.

22:30. У Туреччині 10 березня пройде зустріч міністрів закордонних справ України та рф

Глава МЗС України Дмитро Кулеба прибув до Анталії для переговорів з головою МЗС росії лавровим.

Пропагандистські ЗМІ росії також говорять про прибуття до Туреччини лаврова.

22:10. Офіційно дозволено ліквідувати російських загарбників!

Громадянам України та іноземцям, які перебувають на її території, офіційно дозволили ліквідувати російських загарбників у будь-який спосіб, у тому числі і за допомогою особистої зброї.

За це не притягатимуть до відповідальності. Закон діє на період військового стану.

21:45. Сплин – И если ты горишь за Украину, не молчи, а говори!

Соліст відомої російської групи «Сплін» Александр Васильєв висловив свою підтримку Україні та переспівав відомий хіт.

  • И лампа не горит,
  • И врут календари.
  • И если ты горишь за Украину,
  • Не молчи, а говори.
  • Ведь не опасен звук,
  • Страшнее тишина.
  • Страшнее равнодушие своих,
  • Когда вокруг идет война.

21:30. Артем Геращенко: крах путіна, тисячі похоронок у росію, наступ на Донбас

21:10. У США вважають, що рашка розпочала скидати «тупі бомби» на Україну

У США побачили ознаки того, що російські військові при нападі на Україну використовують так звані некеровані бомби, які значно збільшують ризик промаху.

Високопоставлений представник Міністерства оборони США повідомив Reuters:

«У нас є ознаки того, що росіяни насправді скидають якісь «тупі бомби». США спостерігають зростаючий збиток громадянської інфраструктури та кількість жертв серед цивільного населення».

Коментарі з'явилися незабаром після того, як стало відомо про ракетний удар по дитячій лікарні в Маріуполі. З початку російського вторгнення в Маріуполі було вбито щонайменше 1300 мирних жителів.

При цьому рашка заперечує, що атакує мирних жителів і заявляє, що використовує високоточні боєприпаси та вражає військові об'єкти. При цьому вже відбувалися неодноразові ракетні удари по житлових кварталах у Харкові, Сумах, Чернігові та багатьох інших містах та селах.

Чиновник повідомив, що російські війська просунулися до Харкова. Мер міста заявив, що російські війська перегруповуються і описав ситуацію як дуже напружену.

За даними Пентагону, мудаки з Росії випустили вже понад 710 ракет. Близько 70 із них було запущено з Білорусі.

Некерована бомба, також відома як бомба вільного падіння або тупа бомба – звичайна бомба, яка доставляється літаком і не має системи наведення і, таким чином, просто летить за балістичною траєкторією.

20:50. Противник за 2 тижні війни втратив 56 літаків та 82 гвинтокрили

За 8 та 9 березня в небі над Україною було збито щонайменше 8 ворожих цілей, загальні втрати супротивника досягли 138 одиниць авіації.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «За останні дві доби, 8–9 березня, засобами протиповітряної оборони Повітряних сил ЗС України було знищено щонайменше вісім повітряних цілей у районі проведення операції Об'єднаних сил та Київської області.

Винищувальна авіація, підрозділи зенітних ракетних військ С-300 і Бук-М1 знищили 4 штурмовики Су-25, два вертольоти російських окупантів, також є підтвердження двох збитих крилатих ракет».

За оперативними підрахунками з часу повномасштабного вторгнення російського агресора втрати ворожої авіатехніки склали: літаки – 56, гелікоптери – 82 одиниці.

Штурмовики та бомбардувальники Повітряних Сил на різних стратегічних напрямках продовжують підтримувати дії Сухопутних військ та завдають ракетно-бомбових ударів по колонах ворожої техніки.

20:20. В Енергоатомі розповіли, скільки ЧАЕС протримається без електрики

Підтримка достатньої холодної температури на Чорнобильській атомній електростанції після закінчення палива для дизель-генераторів та за відсутності електропостачання може здійснюватися близько 7 діб.

Глава Енергоатому Петро Котін в інтерв'ю ЕП: «Робота сховища передбачає форс-мажорні випадки. Тепер все залежатиме від температури навколишнього середовища. Зараз досить прохолодно, і за таких умов охолодження може працювати близько семи діб без тяжких наслідків.

Наразі палива вистачає на 10 діб: три доби – для ядерних енергоблоків, та ще сім діб – додатково для ліквідації знеструмлення. Дизель-генератори зараз працюють у нормальному режимі та знімають загрозу. Якщо зупиняться генератори, можете починати рахувати сім діб. Однак якщо у цей період знайти джерело живлення, то ситуація буде під контролем».

20:05. Христо Грозєв: Паніка у Кремлі, війна закінчиться через тиждень

  • Бензин та ракети великої дальності дії в окупантів закінчуються.
  • Хуйло був у шоці, що для удару по Вінницькому аеропорту витратили 8 дефіцитних ракет.
  • Хутіну доповіли, що операція йде неуспішно (раніше боялися).
  • В управлінні ФСБ жах від того, як все зараз йде в Україні.

19:50. При обстрілі пологового будинку в Маріуполі поранення отримали 17 людей

Внаслідок авіаудару по Маріупольському пологовому будинку №2 отримали поранення 17 людей, серед них персонал та ті, хто народжує.

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко: «Зараз підтверджено 17 поранених серед персоналу та породіль. Щодо дітей поки що 0 підтверджених. Щодо загиблих цифра також поки що на нулі.

Інформацію про загиблих цивільних осіб важко підтвердити та вести будь-яку статистику, проте станом на ранок 9 березня з Маріуполя повідомили про 1207 жертв серед цивільних».

Близько 16:30 9 березня російські загарбники скинули кілька потужних бомб із літаків на пологовий будинок та дитячу лікарню в центрі Маріуполя.

19:30. Чичваркін: оточення путіна мочиться під себе від страху

18:45. Орки авіаударом зруйнували дитячу лікарню. У Маріуполі загинуло 1300 мирних

Рашистські окупанти скинули з літаків кілька бомб дитячої лікарні в Маріуполі, повністю зруйнувавши корпуси закладу.

Місцева влада уточнює кількість постраждалих дітей внаслідок авіаудару загарбників. На відео, опублікованих міськрадою, видно, що приміщення лікарні сильно зруйноване. На місці вибуху однієї з бомб утворилася глибока вирва у землі.

Очевидці з місця події стверджують, що епіцентр вибухів був у дворі між корпусами пологового будинку та педіатричного відділення.

Президент України Володимир Зеленський назвав цю подію звірством окупантів та закликав не ігнорувати терор і закрити небо над Україною, щоб врятувати життя мирним людям. За його словами, під завалами у будівлі є діти та дорослі.

Радника міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що за час блокади міста рашистськими окупантами загинули близько 1300 мирних жителів.

«Попередньо за період блокадного геноциду російської федерації вже загинули 1300 маріупольців. Боротимемося за кожного. Стоїмо. Російські окупаційні війська не припиняють обстріли з авіації та артилерії. Окупанти затягують узгодження маршруту для конвоїв із гуманітарною допомогою для мирного населення».

16:40. Хуйло хоче ракетними ударами зруйнувати важливі підприємства, мости, вокзали

Вчора, 8 березня, президент росії владімір путін, консультуючись зі своїм оточенням, обговорював в основному один варіант подальшого розвитку подій на фронті. Давній і найближчий друг президента юрій ковальчук, до якого путін практично завжди звертається за порадою у важких ситуаціях, порекомендував президентові найближчим часом закінчити війну в Україні в стилі «не діставайся ж ти нікому».

ковальчук запропонував ракетними ударами зруйнувати найбільші виробничі підприємства України та цивільну інфраструктуру (мости, транспортні розв'язки, вокзали та аеропорти) фактично паралізувавши економіку країни. ковальчук переконує, що цей варіант виглядатиме безумовною перемогою всередині росії та боляче вдарить по економіці західних країн, які за свої гроші допомагатимуть відновленню України. Цей варіант – нібито і перемога, і помста Заходу – сподобався путіну і став приводом для обговорення у різних форматах.

Але це не все, що порадив ковальчук. Він пропонує одразу після України направити практично аналогічні претензії на Кавказ та країни Балтії як важіль тиску на НАТО. ковальчук впевнений, що побачивши величезну шкоду, яку було завдано Україні керівництво інших країн не посміє йти наперекір волі путіна. Ідіотизм ситуації полягає навіть не в абсурді цих ідей і повному нерозумінні, як розвиватиметься ситуація у разі реалізації цих суїцидальних порад, а в тому, що вчора жоден із людей, з ким обговорювалися ці плани, не висловив хоча б скепсис із цього приводу, всі підтримали і загалом схвалили як варіант.

Ну і звісно, ​​які подальші плани можуть бути без ядерного шантажу з боку Росії. Превентивний ядерний удар для стримування – це зараз центральна частина будь-якого плану, інші варіанти путін навіть не розглядає. Хоче старий до раю, але одному страшно. [ТГ-канал Генерал СВР]

16:10. Кулеба зустрінеться з Лавровим 10 березня у Туреччині

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив про стримані очікування від зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим:

«Завдяки діям сил оборони України та спільним скоординованим діям із партнерами щодо введення санкцій, щодо підтримки оборони України, щодо ізоляції Росії ми їдемо на ці переговори з сильною позицією. Ми сильні, ми впевнені в собі, вичавлюватимемо максимум на користь України та українського народу.

Що ми матимемо на виході – це вже інше питання. Це залежить навіть від того, з якими інструкціями та директивами їде на переговори Лаврів. Сподіваюся, він підійде до цих переговорів сумлінно, не з пропагандистської перспективи.

Очікування від переговорів у мене стримані. Я не покладаю на них якихось завищених очікувань, але безумовно вичавлюватимемо по максимуму. Наш інтерес – це припинити вогонь, звільнити наші території, і третій пункт – це безумовне вирішення всіх гуманітарних катастроф, створених російською армією».

Анонсовано тристоронню зустріч глав МЗС України, Туреччини та РФ у турецькій Анталії 10 березня.

15:55. ФОТО ДНЯ. Одесити захищають символ міста, пам'ятник Дюку, мішками з піском

15:40. Росгвардія захопила 400 українців у Херсонській області за опір окупації

Російські окупанти почали затримувати на Херсонщині українських патріотів, які виходять на акції з прапорами України.

Генштаб ЗСУ: «У зв'язку з запеклим опором жителів міста Херсон, окупанти намагаються запровадити адміністративно-поліцейський режим, для чого до Херсонської області введено підрозділи Росгвардії, які вчинили неправомірне затримання понад 400 громадян України».

Днями британська газета Financial Times з посиланням на європейські спецслужби та аналітиків повідомляла, що російська влада доручила ФСБ підготовку каральних операцій у захоплених українських містах з метою зломити опір мирного населення.

15:15. У Києві збили російський літак Су-27, він упав на житловий будинок на Осокорках

На Осокорках впав збитий літак окупантів Су-27. Ворожий пілот катапультувався, але загинув. Літак упав прямо на приватний будинок.

15:00. Арестович: Куди поділася колона в 64 км під Києвом

14:40. КУЛЕБА: «Через 48 годин буде загроза витоку радіації з Чорнобильської АЕС»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про ситуацію на Чорнобильській АЕС:

«Єдина лінія електропостачання ЧАЕС і всіх її ядерних об’єктів, які контролює російська армія, пошкоджена. ЧАЕС знеструмлена. Я закликаю все міжнародне співтовариство негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам якнайшвидше відновити електропостачання.

Резервні дизель-генератори забезпечать живлення ЧАЕС та її об’єктів протягом 48 годин. Потім відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що загрожуватиме витоком радіації. Варварська війна РФ загрожує всій Європі. Путін має зупинити її негайно!»

13:50. Звернення Президента України Володимира Зеленського

  • Окупаційний контингент вже завів на нашу територію майже усіх, кого збирали для вторгнення в Україну.
  • У них – тільки техніка. У нас – до техніки ще народ. Всі на висоті.
  • Ми вистояли і надихнули увесь світ нашою рішучістю.
  • Немає такого куточка на землі, де б не знали, з яким героїзмом український народ захищає власну землю.
  • Наші військові і тероборона змогли поповнити арсенал техніки за рахунок багатьох трофеїв, які взяли на полі бою.
  • Зеленський звернувся до російських орків: «Російські солдати! Ви ще маєте шанс вижити. Майже два тижні нашого опору показали вам, що ми не здамося».
  • Україна з першого дня російського вторгнення повторює партнерам: якщо ви не закриєте небо, ви будете також відповідальні за катастрофу.
  • Вчора нам нарешті вдалося організувати гуманітарний коридор: врятували 1600 студентів і 3,5 тисячі жителів міста Суми.
  • Вночі повернулась наша делегація з Білорусі, з переговорів. Заслухаю їх доповідь.

13:30. Bellingcat: США найближчим часом передадуть Україні ЗРК Patriot

Болгарський медіаексперт та журналіст-розслідувач інтернет-видання Bellingcat Христо Грозєв заявив, що США найближчими днями надішлють в Україну  зенітно-ракетні комплекси Patriot.
 
Раніше повідомлялося, що дві батареї зенітно-ракетного комплексу Patriot вже прямують до Польщі.
 
MIM-104 Patriot використовується американською армією, ключовим завданням комплексу є перехоплення балістичних ракет, якими російська армія обстрілює мирне населення України.

Bellingcat: США найближчим часом передадуть Україні ЗРК Patriot
Читайте також:
Bellingcat: США найближчим часом передадуть Україні ЗРК Patriot

13:00. Брифінг Олексія Арестовича

12:30. Повністю знеструмлено Чорнобильську АЕС

Укренерго: «Внаслідок ворожих дій російських окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська АЕС.

Бойові дії тривають, що наразі унеможливлює ремонтні роботи та відновлення енергоживлення. Місто Славутич також знеструмлено».

11:40. Міноборони просить людей та ЗМІ не повідомляти про надання Україні зброї

Міністр оборони Олексій Резніков просить українців та ЗМІ не поширювати повідомлення про надання країнами-партнерами тієї чи іншої зброї нашій державі:

«Військово-технічна співпраця – дуже педантична сфера, яка потребує надзвичайно виваженого підходу до публічних коментарів. Особливо – під час війни.

Будь ласка, не розповсюджуйте повідомлення про надання певним країнам тієї чи іншої зброї нашій державі. Утримуйтесь від коментарів щодо цього. Залишіть право висловлюватися на ці теми лише офіційним особам. Я розумію прагнення людей поділитися добрими новинами. Але іноді це створює інформаційне тло, що негативно впливає на результат.

Це може ускладнити отримання додаткових можливостей нашою армією, яку вона просто має отримати. Внаслідок цього Україна може зазнавати втрат, яких ми могли уникнути і маємо уникати. Військово-політичне керівництво держави проводить інтенсивні переговори з нашими партнерами з метою надання допомоги для захисту України».

10:00. Україна та РФ погодили евакуацію шістьма зеленими коридорами

Україна та Росія узгодили припинення вогню з 09:00 до 21:00 для евакуації населення шістьма гуманітарними коридорами.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на брифінгу:

О пів на шосту ранку ми отримали повідомлення від Російської Федерації про погодження раніше запропонованих нами маршрутів, а також направлення листа до Червоного Хреста з таким погодженням. Ми надіслали свій лист до МКЧХ. Відбувається телефонна розмова Дениса Шмигаля з керівником Пітером Майєром щодо затвердження такого погодження. Військові погоджуються припинити вогонь з 09:00 до 21:00.

За наступними напрямками відкриваються такі коридори:

  • Енергодар – Запоріжжя.
  • Суми – у напрямку Полтави.
  • З Маріуполя у напрямку Запоріжжя.
  • Волноваха – у напрямку міста Покровськ.
  • Родзинки – Лозова.
  • А також Київська область: із міст Буча, Ворзель, Ірпінь. Бородянка, Гостомель до Києва через Стоянку, Білгородку.

Окремо хочу зупинитись на місті Ворзель. Там, у будинку Малятко 50 діток та 26 осіб персоналу. Це окрема спецоперація щодо цього дитячого будинку. Ми дуже просимо війська РФ дотримуватися взятих ними зобов'язань».

Україна та РФ погодили евакуацію шістьма зеленими коридорами

Україна та Росія узгодили припинення вогню з 09:00 до 21:00 для евакуації населення шістьма гуманітарними коридорами.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на брифінгу:

О пів на шосту ранку ми отримали повідомлення від Російської Федерації про погодження раніше запропонованих нами маршрутів, а також направлення листа до Червоного Хреста з таким погодженням. Ми надіслали свій лист до МКЧХ. Відбувається телефонна розмова Дениса Шмигаля з керівником Пітером Майєром щодо затвердження такого погодження. Військові погоджуються припинити вогонь з 09:00 до 21:00.

За наступними напрямками відкриваються такі коридори.

Енергодар – Запоріжжя.
Суми – у напрямку Полтави.
З Маріуполя у напрямку Запоріжжя.
Волноваха – у напрямку міста Покровськ.
Родзинки – Лозова.
А також Київська область: із міст Буча, Ворзель, Ірпінь. Бородянка, Гостомель до Києва через Стоянку, Білгородку.
Окремо хочу зупинитись на місті Ворзель. Там, у будинку Малятко 50 діток та 26 осіб персоналу. Це окрема спецоперація з цього дитячого будинку. Ми дуже просимо війська РФ дотримуватися взятих ними він зобов'язань».

09:00. Брифінг Ірини Верещук

08:50. Росія під виглядом навчань проводить мобілізацію

Росія проводить приховану мобілізацію. Через великі втрати Москва також може залучити до боїв в Україні військових невизнаного Придністров'я.

Мобілізація відбувається під виглядом навчальних зборів у тимчасово окупованому Криму, Краснодарському краї та окремих районах Донецької та Луганської областей. Також ворог активізував набір добровольців для війни із Україною. Крім того, зафіксовано випадки відрахування юнаків призовного віку із вузів РФ з метою поповнення резерву армії.

Окупантами не виключається можливість залучення до війни з Україною військовослужбовців невизнаної республіки у кількості до 800 осіб, проте морально-психологічний стан зазначеного особового складу залишається низьким.

07:30. ЗСУ на Харківщині знищили колону військової техніки

У соцмережі показали, як 93-тя ОМБр Холодний Яр знищила колону ворожої техніки.

СтратКом ЗСУ у Facebook: «Йшла колона, дочекались, відпрацювали, ось результат».

На відео військовий розповідає, що в колоні було 7 одиниць військової техніки. З них знищили чотири, а решта – три одиниці – впали в кювет. Також військовий повідомляє, що російські окупанти лишилися живими, вони тікали, але їх зловили місцеві жителі.

06:05. Христо Грозєв: Путін оскаженів, коли дізнався, що по Вінниці випустили 8 дорогих ракет

05:15. Карта бойових дій

04:05. Нарешті. Coca-Cola зупиняє роботу в РФ. McDonald's теж йде з Росії

Корпорація Coca-Cola Company заявила про призупинення роботи в Росії. Компанія заявила, що продовжить відстежувати ситуацію та оцінювати її з урахуванням того, як розгортатимуться події. Портфоліо компанії за напрямком газованих напоїв включає Coca-Cola, Sprite і Fanta.

Раніше торгові мережі компанії Fozzy Group, Varus та Novus відмовилися від продажу продукції компанії Coca-Cola. Корпорація PepsiCo, яка за конкурентом Coca Cola заявила про обмеження продажів у РФ, продовжить торгівлю молочними продуктами та дитячим харчуванням.

Компанія McDonald's також повідомила про тимчасове припинення роботи в Росії всіх своїх 850 ресторанів швидкого харчування. Причиною стало російське озброєне вторгнення на територію України. 62 тисячі працівників мережі продовжать отримувати зарплату.

Слідом за McDonald's про припинення роботи своїх закладів у Росії повідомила мережу кав'ярень Starbucks.

03:40. Під час авіаударів у Сумах загинув чемпіон України з самбо та його родина

Під час авіаударів у Сумах загинув чемпіон України з самбо Артем Прийменко та вся його родина.

Тренер із Сум Євген Леоненко у Facebook повідомив:

«Під час авіаударів російськими військами по житлових районах мирного населення в м.Суми по вулиці Роменській загинув Прійменко Артем, 2006 р.н. – неодноразовий чемпіон України з боротьби самбо.

Разом з ним загинули тато, мати, бабуся та два молодші брати Єгор та Кирило».

Голова Сумської ОВ Дмитро Живицький повідомляв, що в ніч із 7 на 8 березня ворог скинув авіабомби на Суми, а також обстріляв Охтирку.

02:50. Фотографії були страшні. Окупанти обстріляли будинок Усика біля Києва

 Будинок сім'ї українського боксера Олександра Усика у Ворзелі під Києвом обстріляли окупанти.

Дружина Усика Катерина в stories в Instagram повідомила:

«Якщо хтось відгукнеться з моєї вулиці Лесі Українки, де стояв мій будинок. Із 4 березня не можу нікому додзвонитися. Дуже переживаю за сусідів. Там було дуже багато людей. Зараз тихо, і я переживаю, чи вони живі.

Останні повідомлення із фотографіями були страшні. Кадирівці обстріляли всі будинки, зокрема й мій. Якщо з'явиться інформація, напишіть мені. Я вірю, що всі вони живі».

Ворзель, Буча та Ірпінь захоплені росіянами. У цих населених пунктах переважно немає зв'язку з навколишнім світом, у мешканців закінчилися продукти та вода, немає електрики та опалення.

02:10. Рашисти бомбили Житомир. Зруйновано гуртожиток, влучили у завод Ізоват

Ввечері 8 березня російський агресор розбомбив гуртожиток у Житомирі та завод «Ізоват».

Міський голова Сергій Сухомлін: «Щойно було завдано ракетно-бомбового удару по Корбутівці (район Житомира), по гуртожитку. Воно повністю зруйноване.

У гуртожитку проживають прості люди, деякі з них колишні військові, які служили дуже давно, ще за часів радянської армії, тому цей будинок жодного відношення до військової інфраструктури не має».

Влада збирає інформацію про можливі жертви в результаті бомбардування, поки що відомо про одну поранену людину.

Також росіяни завдали удару по заводу Ізоват, що виробляє утеплення для будинків.

01:15. Зведення Генштабу ЗСУ станом на початок доби.

00:30. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «США забороняють імпорт нафти, газу та вугілля з Росії»

Вийшло в ефір вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського. Основні тези:

  • Українці! Українки! Сьогодні важливі новини. Сполучені Штати зробили крок, який відчутно послабить окупантів. Америка забороняє імпорт нафти з Росії, нафтопродуктів, газу та вугілля. Забороняє громадянам США будь-які інвестиції в російський паливно-енергетичний комплекс.
  • Кожен цент, сплачений Росії, вона перетворює на кулі та снаряди, які летять в інші суверенні держави. Або Росія матиме повагу до міжнародного права і не буде вести війни. Або вона не матиме грошей, щоб війни розпочинати.
  • Заборона на імпорт нафти до США послабить державу-терориста економічно, політично та ідеологічно. Бо це про свободу. Про майбутнє.
  • Заборону на імпорт нафти та нафтопродуктів з Росії вводить і Велика Британія. Буде і новий план Маршала для України. Захід сформує цей пакет підтримки. Сьогодні про це сказав британський премʼєр.
  • Вже очікуємо і жорстких рішень від Європейського Союзу. Санкційних проти Росії. За цю війну. Про яку її автори ще пошкодують.
  • І тому так важливо – щоб в керівництві Росії усвідомили: США, Велику Британію, Євросоюз, Канаду, Австралію, Японію та інші вільні країни світ буде тільки наслідувати. Санкції не обійти. 
  • Я вдячний тим росіянам, які нас підтримують, виходять на вулиці і борються. Борються щоденно за нас і за себе. Тому що борються за мир. Війну треба закінчувати. Треба сідати за стіл переговорів. 
  • Говорив сьогодні з Марком Рютте – премʼєром Нідерландів. У нас нова сторінка у відносинах з Нідерландами, дякую за підтримку. З премʼєром Ізраїлю Беннетом, премʼєром Люксембургу Бетелем, та з президентом Франції Макроном. Маємо підтримку!
  • Мабуть, ви бачили сьогодні у новинах історію про те, що ООН нібито не вважає російське вторгнення війною. Швидко отримавши запевнення – в структурах ООН не буде брехні. Не буде підігрівання агресору. Слово "війна" ЗВУЧАТИМЕ на цьому майданчику. Подивимось.
  • Сьогодні коли я йшов виступати перед британським парламентом, найстрашнішим числом було 50. 50 вбитих українських дітей за 13 днів війни. А вже за годину стало 52. Ніколи не пробачу це! І знаю, що ВИ ніколи не пробачите окупантам.
  • Ввечері вони нанесли ракетний удар по Корбутівці у Житомирській області. Зруйнували гуртожиток. Вічна памʼять усім людям, яких вбили ці нелюди.
  • Сьогодні нам вдалося організувати гуманітарний коридор з міста Суми до Полтави. Сотні людей врятовано. 
  • Усі міста, де українці чинять спротив, де протестують проти окупантів. Знайте: ми з вами. Ми вдячні. Гуманітарні коридори все одно працюватимуть. 

00:00. Початок 14-го дня війни, 9 березня.

Підсумки 13-го дня війни, 8 березня

  • На Київщині вночі російські окупанти вели бої в Ірпені, обстрілювали райони Макарова й Гостомеля.
  • Українські військові відбили авіаатаку на Старокостянтинів у Хмельницькій області.
  • Нічний авіанальот був і в Охтирці, бомбили житлові квартали та приватний сектор.
  • Було чути вибухи й у Миколаєві та Херсоні, а також на Луганщині.
  • На Миколаївщині росіяни вбили виховательок дитбудинку. Терористи розстріляли мікроавтобус з маркуванням червоного хреста, який віз їх на зміну.
  • Близько опівночі російські літаки авіабомбами вщент знищили житлові будинки в Сумах. Загинула щонайменше 21 людина, зокрема двоє дітей.
  • Росіяни атакували гуманітарний коридор у Маріуполі. В оточеному росіянами місті від зневоднення померла 6-річна дівчинка.
  • Орки знищили вщент центральну міську лікарню в Ізюмі Харківської області.
  • У Харкові через авіаудари було зруйноване консульство Албанії. Військові РФ вбили двох людей у харківському еко-парку, які прийшли туди погодувати тварин.
  • Українські військові знищили російський десант під Харковом. Близько 120 росіян висадились у Вовчанському районі, частину знешкодили.
  • Під час боїв біля Харкова українські військові ліквідували російського генерал-майора Віталія Герасимова.
  • На Житомирщині ЗСУ взяли в полон українського майора-дезертира, який у 2014 році під час анексії Криму перейшов на бік Росії. СБУ також затримала шпигуна, який намагався вступити у тероборону Волині.
  • У Сумах українці захопили російський парадний танк, який мав ленти по боках та російський прапор.
  • Станом на ранок 8 березня втрати Росії серед особового складу становлять майже 12 тисяч військових.
  • Знищена ворожа техніка: танків ‒ 303 (+13); бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1036 (+37); артилерійських систем – 120 (+3); реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 56 (+6); засобів протиповітряної оборони – 27 (+4); літаків – 48 (+2); гелікоптерів – 80 (+12); автомобільної техніки – 474 (+20); легких швидкісних катерів/кораблів – 3 (+0); цистерн з паливом – 60 (+0); безпілотників оперативно-тактичного рівня – 7 (+0).
  • На Харківщині, яку зараз нещадно обстрілюють російські військові, за останню добу загинули 27 мешканців. Загалом у області загинули уже 170 цивільних, серед яких п’ятеро – діти.

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова
Футбол | 22 квітня 2024, 09:27 3
ФОТО. Моє серце розривається. Фонсека зустрівся з дітьми з Харкова

Колишній тренер «Шахтаря» відзначився благородним вчинком

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.