Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Різне
| Оновлено 11 травня 2020, 16:02
7812
3

5 комедій про баскетбол, які можна подивитися на карантині

Sport.ua пропонує весело провести час любителям помаранчевого м’яча

| Оновлено 11 травня 2020, 16:02
7812
3
5 комедій про баскетбол, які можна подивитися на карантині
Twitter

Нинішні часи нелегкі для баскетбольних уболівальників, так само як і для всіх інших любителів спорту. Майже у всьому світі улюблена гра поставлена ​​на паузу і споглядати баскетбольні баталії можна, хіба що переглядаючи записи минулих ігор, або ж у вигляді різних оглядів, нарізок і рейтингів у всесвітній павутині.

Але є ще одна сфера, де баскетбольна тематика займає не останнє місце - це кінематограф. Про дану гру знято чимало фільмів різної спрямованості, вдалих і не дуже, на основі реальних подій і з абсолютно неймовірними сюжетами. Сьогодні Sport.ua пропонує своїм читачам добірку фільмів про баскетбол в комедійному жанрі, в надії на те, що їх перегляд допоможе уболівальникам хоч частково «втамувати голод» за улюбленою грою. Тим більше, що в багатьох з них знялися справжні баскетбольні зірки.

Відразу зробимо ремарку, фільм «Космічний джем» з Майклом Джорданом в головній ролі автор в даний список не включав. Про цей фільм знають дуже багато любителів баскетболу і бачили його практично всі, а ось деякі картини з нашого списку можуть бути не дуже відомі нашим читачам. Отже, поїхали.

«Едді»

Рік: 1996
Бюджет: 30 млн. доларів
Зірки кіно: Вупі Голдберг, Денніс Фаріна
Зірки баскетболу: Денніс Родман, Магсі Богс, Рік Фокс, Грег Остертаг, Марк Джексон, Малік Сілі, Владе Дівац, Гері Пейтон, Мітч Річмонд і багато інших.

Едвіна Франклін, або ж просто Едді, живе в Нью-Йорку і є пристрасним фанатом команди «Нью-Йорк Нікс», причому всі невдачі команди вона переживає дуже близько до серця, а цих невдач у команди вистачає. Сама героїня Вупі Голдберг не обмежується переглядом матчів, а більш детально знайома з грою, тренуючи хлопців в своєму районі. Едді працює водієм лімузинів і одного разу її клієнтом стає ексцентричний мільйонер, який зовсім нещодавно викупив клуб. Випадкове знайомство з господарем клубу, яскрава розповідь про проблеми в команді, безпосередність самої Едді і трохи вдачі (плюс сухий бізнес-розрахунок клубного боса, який вміє рахувати гроші) призводять до того, що пані Франклін пропонують стати новим тренером «Нью-Йорк Нікс», на що Едді відповідає згодою.

Проблем в команді хоч греблю гати, що відбивається на турнірному становищі. Один з гравців більше думає про розлучення з дружиною, ніж про баскетбол, інший є егоїстом до мозку кісток, третій - не блищить інтелектуальними здібностями. Загалом, свої проблеми є у всіх, а зовні спокійному і розважливому головному ветерану команди дошкуляють травми. Але Едді виявляється не боязкого десятка і поступово підбирає ключики до кожного з гравців, і робить з різношерстого колективу справжню команду, разом з тим провокуючи безліч смішних ситуацій. А в кінці фільму ще і дає відсіч бізнес-ділкам, показуючи, що народна любов до команди і баскетболу коштує дорожче за гроші.

У фільмі знялася ціла когорта зірок НБА. Багато з них провели лічені секунди часу на екрані, але такі баскетболісти як Грег Остертаг, Малік Сілі, Рік Фокс отримали повноцінний шанс проявити себе в Голлівуді, адже їхні персонажі були гравцями «Нью-Йорк Нікс». Маленький бонус - у фільмі в епізодичних ролях знялися, на хвилиночку, колишній мер Нью-Йорка Руді Джуліані і Дональд Трамп, які грали самих себе.

«Як громом уражений»

Рік випуску: 2012
Бюджет: 7 млн. доларів
Зірки кіно: Джеймс Белуші, Роберт Белуші, головна роль - Тейлор Грей
Зірки баскетболу: Кевін Дюрант (дуже багато Кевіна Дюранта)

Простий школяр Брайан далеко не найпопулярніший персонаж у своєму навчальному закладі, а точніше просто «лузер», що знаходить відображення у ставленні до нього своїх однолітків (такий собі, типовий герой американських молодіжних комедій). Він фанатіє від баскетболу, а оскільки він живе в Оклахомі, то вболіває за місцеву команду НБА і мріє бути схожим на її лідера - Кевіна Дюранта (якраз у 2012 році Дюрант був головною зіркою в клубі «Оклахома Сіті Тандер»). Але сам баскетболіст Брайан дуже посередній і його роль в команді обмежується збиранням рушників та іншими підсобними роботами.

Батько Брайана бере сина на гру НБА, де у школяра виявляється щасливий квиток, і він виходить в перерві в центр майданчика, щоб виконати кидок на велику грошову суму. Кидок у Брайана очікувано не вийшов, він мало не пришиб талісмана команди (це, до речі, дуже важливий момент). Головний герой залишає майданчик під регіт трибун. Бажаючи підбадьорити хлопця, Кевін Дюрант дарує йому м'яч зі своїм автографом і почалося. Містичним чином два герої обмінюються талантами (точніше, Дюрант взагалі виявляється без нього). Брайан відразу ж стає зіркою шкільної команди і завойовує прихильність та успіх серед однолітків. Агент Дюранта, намагаючись розібратися в проблемах свого підопічного, знаходить цей неймовірний факт і знову зводить разом Брайана і зірку НБА. Далі між героями зав'язуються непрості стосунки і вся трійця буде шукати вихід з ситуації, що склалася. Справа ускладнюється тим, що попереду вирішальні ігри за місце в плей-оф НБА і за шкільний кубок.

«Шостий гравець»

Рік: 1997
Бюджет: 11 млн. доларів
Зірки кіно: Марлон Вейанс, Кевін Данн
Зірки баскетболу: так, взагалі-то, нікого

Два брати, Антуан і Кенні, виступають разом в університетській команді «Вашингтон Хаскіз», причому головною зіркою команди є саме Антуан. Кевін також не пасе задніх, але знаходиться дещо в тіні свого брата. В одному з матчів відбувається жахлива подія. У Антуана трапляється інфаркт прямо на майданчику, і він помирає по дорозі в лікарню. Команда і особливо його брат Кенні пригнічені, поразки слідують одна за одною і всім зараз не до баскетболу. Але в один момент з'являється привид померлого Антуана і допомагає виграти непростий поєдинок, після чого він матеріалізується перед шокованим молодшим братом. Кенні знову підбадьорився і за допомогою привида Антуана команда виграє один матч за іншим, після чого Кенні відкриває перед своїми партнерами секрет їхнього успіху. З таким «шостим гравцем» команда впевнено йде до фінальних ігор, але дуже скоро всіх починають мучити совість і сумніви.

Даний фільм є комедією з великою драматичною складовою. У деяких моментах і зовсім пробиває на сльозу (особливо, в момент підняття під звід арени майки Антуана і в фінальній розмові двох братів). Та й загальний вибір команди, яка розуміє, що перемоги за допомогою невидимої сили нечесні, змушує задуматися про цінності спорту і життя в цілому.

Роль Кенні відмінно виконав Марлон Вейанс, мабуть, найталановитіший з своєї акторської сім'ї. За свою кар'єру Марлон прославився як комедійний актор, але в цьому фільмі він показав і інші грані свого таланту. З мінусів картини - підбір акторів. Незважаючи на те, що в картині показаний студентський баскетбол, багато гравців в ньому виглядають як досвідчені тридцятирічні мужики.

«Як Майк»

Рік: 2002
Бюджет: 30 млн. доларів
Зірки кіно: Юджин Леві, Морріс Честнат, в головній ролі – Шед Мосс (відомий як репер Боу Воу)
Зірки баскетболу: на склад рівня Матчу Зірок вистачить

Сирота Келвін Кембрідж живе в інтернаті і дуже хоче в сім'ю, а поки її у нього немає, то його головна радість в житті - баскетбол. Тільки ось чотирнадцятирічний Келвін не вийшов ростом і шанси стати серйозним гравцем у нього настільки невеликі, як і його розміри. Але одного разу в інтернат привозять гуманітарну допомогу, де Келвін знаходить кросівки з ініціалами «M.J.». Напевно, всі любителі баскетболу відразу зрозуміють, кому ці кросівки могли належати раніше.

Одягнувши це взуття, Келвін отримує талант першого господаря цих кросівок і виводить свою гру на фантастичний рівень. Далі слідує ряд щасливих збігів, і сирота опиняється в складі команди НБА. Поява юного гравця в складі команди професіоналів обіцяє безліч смішних ситуацій, тим більше, коли опікати Келвіна довірили емоційній і трохи егоїстичній головній зірці клубу. Далі йдуть смішні ситуації, поява справжньої дружби між Келвіном і його опікуном, лиходій, який хоче легкої наживи і, природньо, ключовий матч за місце в плей-оф.

Оскільки фільм знімався разом з НБА, в ньому присутній цілий легіон зірок баскетболу. Аллен Айверсон, Дірк Новіцкі, Девід Робінсон, Стів Френсіс, Майкл Фінлі, Джейсон Кідд та інші прикрасили собою картину. Правда, всі вони отримали дуже мало часу на екрані. Трохи більше його отримав Вінс Картер, який опікав головного героя в ключовому матчі.

«Напівпрофесіонал»

Рік випуску: 2008

Бюджет: 55 млн. доларів
Зірки кіно: Вілл Феррелл, Вуді Харельсон
Зірки баскетболу: так, взагалі-то, нікого, але образи гравців вийшли дуже яскравими

Найбільш неоднозначний фільм у нашому списку. Джекі Мун - ексцентричний нехлюй, який заспівав за своє життя одну пісню, вона стала хітом і забезпечує йому достатньо коштів на існування. Паралельно він є власником, гравцем і головним тренером команди «Флінт Тропікс» (відразу скажемо, команда вигадана) - найгіршого колективу в АБА (Американській Баскетбольній Асоціації). На дворі 1976 рік. НБА ось-ось поглине організацію АБА. Згідно з угодою між лігами, в НБА увійдуть лише чотири найкращі команди з АБА і які при цьому будуть мати пристойну відвідуваність. Для того, щоб потрапити в четвірку найкращих, Джекі Мун підсилює склад гравцем «Бостон Селтікс», якого виміняли на.... пральну машину. Поки новий гравець намагається прищепити роздовбаям з «Тропікс» хоч трохи нормальної постанови гри, сам Джекі Мун, не пропускаючи тренування, встигає зайнятися питанням відвідуваності, придумуючи для цього все більш божевільні ідеї.

Фільм рясніє різними жартами, але, попередимо відразу, багато з них нижче поясу. В картині присутня дуже незвична суміш відвертого гумору і сюжету про спортивні досягнення і подолання труднощів. Ще, на думку творців картини, саме така яскрава команда повинна була винайти алей-упп. І вже точно не останнім актором у фільмі є ведмідь Дьюї.

***

Звичайно, смаки у всіх любителів баскетболу і кінематографа різні. Комусь дані картини сподобаються, а хтось вважатиме їх за фільми, що не заслуговують на увагу. Але, сподіваємося, що з їх допомогою наші читачі хоч трохи заповнять нестачу баскетболу в поточні дні.

Олексій КОЛЯГО

Читайте також: 

Людина, яка змінила все – Бред Пітт в ролі генерального менеджера
Гра їхніх життів: як в Голлівуді зняли, можливо, найкраще кіно про соккер
Тоня проти всіх – жаркий лід навколо Оксани Баюл
Sunderland 'Til I Die – серіал-катастрофа про Чорних Котiв
«Гол!»: Як про футбол спробували зняти блокбастер
Англійська гра – новинка Netflix про початок футболу
Круті віражі: фільм про ямайських бобслеїстiв

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Senator
Ну да, этот список неполный без Space Jam...
ser_nat
Полупрофи зашел))