Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 27 грудня 2021, 06:05
29873
174

Вибираємо найкращого спортсмена України-2019 разом!

Традиційне опитування Sport.ua на звання найкращого спортсмена року

| Оновлено 27 грудня 2021, 06:05
29873
174
Вибираємо найкращого спортсмена України-2019 разом!
Sport.ua

Починаючи з 27-го грудня і по 14-е січня включно кожен зареєстрований користувач Sport.ua може віддати свій голос за найкращого, на його думку, спортсмена України в 2019-му році.

15 січня ми підведемо підсумок і назвемо ім'я найкращого!

В 2018-м році найкращим спортсменом року стала тенісистка Еліна Світоліна, яка випередила двох Олександрів - Усика (2-е місце) і Абраменка (3-е місце).

У попередні роки найкращими спортсменами ставали:

2010-й рік – Віталій Кличко

2011-й – Володимир Кличко

2012-й – Олександр Усик

2013-й – Богдан Бондаренко

2014-й – Валентина Семеренко

2015-й – Олег Верняєв

2016-й – Юрій Чебан

2017-й – Василь Ломаченко

За підсумками 2019-го на перемогу претендують 15 спортсменів. Допоможіть нам вибрати дійсно найкращого!

Олександр АБРАМЕНКОфрістайл

Олександр Абраменко гучно заявив про себе на Олімпіаді-2018, коли фристайліст і лижний акробат виграв для України золоту медаль. Єдине золото і єдина медаль взагалі для країни на тій Олімпіаді.

2019 рік, в цілому, склався для спортсмена не надто вдало. Правда, в лютому Абраменко став віце-чемпіоном світу з фрістайлу на змаганнях в США. Після цього Олександр заявив про те, що пропустить зимовий сезон, щоб відновитися і прийти в себе після важкого олімпійського сезону.

Проте, не можна не відзначити результати спортсмена, який в 2020 році націлений повернутися до змагань з прицілом на ОІ-2022.

Дарина БІЛОДІД, дзюдо

Українська дзюдоїстка Дарина Білодід вже давно заявила про себе на весь світ. Ще в 2017 році вона стала чемпіонкою Європи в 16-річному віці, а в 2018 Дарина вперше завоювала звання чемпіонки світу серед дорослих, а також до 21 року. Але, як то кажуть, на вершину піднятися важко, а залишитися на ній ще важче.

За рік до Олімпійських ігор-2020 Білодід зуміла встановити нове досягнення. 25 серпня на чемпіонаті світу в японському Токіо Дарина знову не було рівних у ваговій категорії до 48 кг. У фінальній сутичці 18-річна українка виявилася сильнішою за японку Фуни Тонакі. Білодід перемогла за рахунок прийому вазарі, який провела на самому початку поєдинку, і цього виявилося достатньо для перемоги.

Білодід стала наймолодшою дворазовою чемпіонкою світу з дзюдо. На момент перемоги Дарині виповнилося 18 років і 11 місяців. Також в 2019 році вона виграла Європейські ігри, здолавши у фіналі росіянку Ірину Долгову. Закінчила передолімпійський рік наша «анаконда» також на мажорній ноті: в кінці жовтня Білодід виграла турнір Великого Шолома з дзюдо в Абу-Дабі.

Жан БЕЛЕНЮК, греко-римська боротьба

Жан Беленюк в 2019 році активно проявив себе в політиці, став народним депутатом, проте не забував і про спортивні досягнення. Беленюк натякає на завершення кар'єри після Олімпіади-2020, але на Іграх ми його точно побачимо. Ще у вересні Жан вийшов у фінал чемпіонату світу з греко-римської боротьби і забезпечив собі олімпійську ліцензію Токіо-2020.

А після цього Беленюк виграв ЧС, перемігши угорця Віктора Льорінца. В результаті медальна колекція Беленюка включає в себе олімпійське срібло Ріо-2016, чотири медалі чемпіонатів світу (два золота Лас-Вегаса-2015 і Нур-Султана-2019, срібло Будапешта-2018, бронза Ташкента 2014), чотири нагороди європейських чемпіонатів (три золота Вантаа-2014, Риги-2016, Бухареста-2019, бронза Белграда-2012), дві медалі Європейських ігор (золото Мінська-2019 і срібло Баку-2015).

Навесні спортсмен став чемпіоном Європи з боротьби, а влітку взяв золото Європейських Ігор. Загалом, відмінний спортивний рік, який може стати передостаннім в кар'єрі борця.

Сам Беленюк кілька разів давав зрозуміти, що ОІ-2020 можуть стати останнім турніром в його професійній кар'єрі.

Марина БЕХ-РОМАНЧУК, легка атлетика

Серію далеких стрибків видала українська стрибунка в довжину Марина Бех-Романчук в 2019 році і завоювала декілька медалей для країни.

Найяскравішим її досягненням в кар'єрі стала срібна медаль чемпіонату світу 2019 в катарському місті Доха. Бех-Романчук стрибнула на 6,92 метра в своїй п'ятій спробі, піднявшись на другу позицію з перевагою лише в 1 см! Есе Бруме з Нігерії залишилася позаду на третьому місці (6,91 м). Випередила українку лише недосяжна в цьому сезоні Малайка Міхамбо з Німеччини (7,30 м).

У 2019 році 24-річна Марина Бех-Романчук також виграла бронзу на чемпіонаті Європи в приміщеннях, що проходив в березні в шотландському Глазго (6,84 м). В активі українки є і золота нагорода липневої Універсіади-2019 в італійському Наполі (знову з стрибком на 6,84 м, що дало велику перевагу над усіма суперницями). Роком раніше Марина завоювала срібну медаль чемпіонату Європи-2018 в Берліні (6,73 м).

Лідер українських стрибків у довжину продовжує демонструє помітний прогрес в результатах, що особливо приємно відзначати напередодні Олімпійських ігор 2020 в японському Токіо.

Олег ВЕРНЯЄВ, спортивна гімнастика

Олег Верняєв довгий час пропустив через операцію на плечі. Головна мета спортсмена на цей рік - завоювання ліцензії на Олімпійські ігри-2020 у Токіо. З урахуванням важкої реабілітації після травми відразу розраховувати на високі результати не доводилося. У змагальний режим спортсмен поступово входив вже у квітні. І якщо на чемпіонаті Європи українець не зміг завоювати медалі, хоча виходив у фінали в деяких вправах, то вже в червні Верняєв ударно провів Європейські ігри. На рахунку Олега три медалі - два срібла (багатоборство, кінь) і золото на брусах.

У жовтні Верняєв виступив максимально ударно. На чемпіонаті світу Олег завоював бронзу в багатоборстві. Це перша медаль в особистому багатоборстві в історії України. Також в складі збірної України Верняєв заробив ліцензію на Олімпіаду в Токіо. Пізніше українець виграв два золота (багатоборство, бруси) на турнірі в Швейцарії. А завершив сезон на Кубку світу в Німеччині, де завоював золото на паралельних брусах та бронзу на коні. З урахуванням важкого старту, Олег Верняєв провів черговий успішний сезон. Хоча сам спортсмен оцінював свою форму на 5-6 балів із 10-ти. Що ж до Олімпіади ще є купа часу як слід підготуватися та набрати оптимальну форму.

Олександр ЗІНЧЕНКО, футбол

2019-й рік був цілком вдалим для 23-річного футболіста «Манчестер Сіті» і збірної України Олександра Зінченка. Зінченко вдруге став чемпіоном Англії у складі «городян», виграв Кубок англійської ліги, Кубок Англії і Суперкубок Англії — повний набір! У поточному сезоні Олександр також став частіше потрапляти до основного складу «Манчестер Сіті». Якби не операція на коліні, яку футболісту зробили восени, Зінченко міг би провести ще більше матчів за англійську команду.

В збірній України у Зінченка теж все в порядку. У 2019-му році Олександр зіграв за «синьо-жовтих» 8 матчів, з яких 7 — в кваліфікації на Євро-2020. Всі поєдинки Зінченко провів на полі «від дзвінка до дзвінка», відзначившись одним забитим м'ячем і однією результативною передачею, чим допоміг своїй команді забезпечити вихід на Євро-2020 з першого місця в групі.

Також варто відзначити, що Зінченко — найдорожчий український футболіст сучасності. Його орієнтовна вартість оцінюється в €30 мільйонів

Василь ЛОМАЧЕНКО, бокс

Для переможця опитування 2017 року, Василя Ломаченка, рік, що минає приніс чергову порцію успіхів. У 2019 році «Хай-тек» знову дарував фанатам боксу видовище і естетичну насолоду дозованими порціями, і провів всього два бої. У квітні Ломаченко в чотирьох раундах декласував Ентоні Кроллу, нокаутувавши його в четвертому раунді і захистивши свої чемпіонські титули в легкій вазі за версіями WBA і WBO.

Другий бій Ломаченко провів в кінці серпня проти ще одного британця, Люка Кемпбелла. На кону, крім поясів українця, стояв вакантний титул за версією WBC. Цей поєдинок для Василя вийшов набагато складнішим: Кемпбелл протримався всі 12 раундів і програв лише рішенням суддів.

У 2019 Ломаченко зробив ще один важливий крок до статусу абсолютного чемпіона світу, і впевнено захистив свої позиції на вершині рейтингів P4P за різними версіями. 2020 рік для українця може стати ще більш важливим. Ймовірно, вже в квітні його чекає бій з зухвалим (принаймні, на словах) чемпіоном IBF Теофімо Лопесом. За підсумками цього бою Ломаченко може досягти своєї мети - стати абсолютним чемпіоном світу. Однак фанати Василя чекають цього моменту в рівній мірі з нетерпінням і з побоюванням, адже Лома вже не раз заявляв, що після завоювання статусу абсолютного чемпіона йому буде важко знаходити нові стимули, а, значить, і завершення кар'єри буде не за горами.

Ярослава МАГУЧІХ, легка атлетика

Стрибки у висоту серед жінок останніми роками стали однією з найуспішніших дисциплін для України у легкій атлетиці. При цьому всі головні успіхи були пов'язані з ім'ям 22-річної Юлії Левченко, проте в 2019 році відсунути її на другий план зуміла ще більш молода, 18-річна Ярослава Магучіх. У липні в шведському Буросі вона завоювала золото юніорського чемпіонату світу з результатом 1,92 м.

Однак справжній зіоковий час Магучіх пробив в кінці вересня, вже на дорослому чемпіонаті світу в Досі. 18-річна українка створила справжню сенсацію: вона не тільки випередила більш титуловану партнерку по команді Левченко, а й завоювала срібло, програвши тільки непереможній росіянці Марії Ласіцкене. У процесі боротьби за медаль Магучіх двічі побила юніорський рекорд світу, і зупинилася на результаті 2,04 м - фантастична відмітка, яку навряд чи хтось перевершить в найближчому майбутньому.

Тому не дивно, що в листопаді Магучіх отримала приз найкращої молодої легкоатлетки світу в 2019 році. Ймовірно, 2019 рік став тільки початком тривалої успішної кар'єри Ярослави на дорослому рівні, однак вже зараз вона змусила говорити про себе весь спортивний світ.

Руслан МАЛИНОВСЬКИЙ, футбол

26-річний український півзахисник Руслан Маліновський минулого літа зробив великий крок у своїй кар'єрі, перейшовши з бельгійського «Генка» в італійську «Аталанту» за €13,7 мільйони. При цьому Руслан перед переходом в Серію А встиг разом із «Генком» стати чемпіоном Бельгії.

Адаптація в «Аталанті» для українця пройшла непросто, але Маліновський зумів довести, що його купили не дарма. Станом на 20-те грудня на рахунку Руслана 19 матчів за «Аталанту» у всіх турнірах, з яких 6 поєдинків в Лізі чемпіонів. Всього за італійський клуб українець забив 3 м'ячі і віддав 1 результативну передачу.

Також Маліновський став незамінним гравцем для національної збірної України. У 2019-му році півзахисник провів за «синьо-жовтих» 9 матчів, з яких 8 — в кваліфікації на Євро-2020. Забив 3 м'ячі, віддав 4 результативні передачі. «Практично весь конструктив нашої збірної у відбірковому турнірі Євро-2020 виходив від Зінченка і Маліновського», — зазначив колишній півзахисник збірної України Сергій Нагорняк.

Дмитро ПІДРУЧНИЙ, біатлон

Капітан чоловічої збірної України з біатлону Дмитро Підручний вже давно показував результати в топ-10 на етапах Кубка світу, але дістатися до подіуму ніяк не міг. На чемпіонаті світу в шведському Естерсунді українські вболівальники сподівалися, що Підручний зможе завоювати медаль, але навряд чи хтось всерйоз розраховував на золото.

У спринті спортсмен з Тернополя закрив усі мішені і показав відмінну швидкість на лижні, проте програв бронзовому призеру гонки Кантену Фійону Майє з Франції три десятих секунди і фінішував на високому, але в той же час прикрому четвертому місці.

Підручний довго не роздумував, де він міг відіграти півсекунди, а відразу налаштовувався на майбутню гонку переслідування, в якій у нього були хороші шанси піднятися вище. Однак, вже на першій стрільбі Дмитро допустив два промахи і вилетів з числа претендентів на медалі. Навряд чи в той момент хтось всерйоз вірив у те, що у нього залишилися шанси на подіум...

Проте, в подальшому Підручний закрив всі 15 мішеней, що залишилися і, скориставшись помилками багатьох суперників, пішов на фінішне коло лідером. Найкращий біатлоніст сезону Йоханнес Бьо намагався наздогнати Підручного, але українець не дозволив супернику дістати себе і виграв золоту медаль. Підручний назавжди вписав своє ім'я в історію чоловічого біатлону, ставши першим в історії України чемпіоном світу.

Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ, волейбол

22-річний волейболіст минулий рік напевно може занести в актив. На початку літа Плотницкий після двох років, проведених у складі «Монци», перебрався до топової «Перуджі». Виявляв інтерес до догравальника збірної України і чемпіон Росії - «Кузбас». Там практично напевно Плотницкий міг би заробляти більше, ніж в Італії, але цей варіант Олег не розглядав.

У складі збірної України, капітаном якої він є, Плотницкий влітку здійснив справжній фурор, дійшовши до стадії чвертьфіналу ЧЄ. У поєдинку з Сербією, яка є однією з найсильніших у світі, команда Угіса Крастіньша показала відмінну гру і була близька до того, до того, щоб опинитися в четвірці найкращих збірних континенту. Однак досвід Сербії у вирішальній партії зробив свою справу.

Михайло РОМАНЧУК, плавання

В кінці липня 23-річний плавець став виграв срібну медаль на своїй коронній дистанції - 1500 м вільним стилем на чемпіонаті світу в Кванджу. Українець поступився чемпіону - німцю Флоріанові Велброку - 1.09 секунди. Також на рахунку Романчука срібло на дистанції 400 м вільним стилем і золото з рекордом Кубка світу на дистанції 1500 м вільним стилем в Досі.

Трохи змазаною для спортсмена вийшла кінцівка року, де на чемпіонаті Європи з плавання на короткій воді Романчук залишився без медалі, фінішувавши четвертим на дистанції 1500 м вільним стилем.

Проте, Романчук - одна з головних наших надій в плаванні на ОІ-2020 на Токіо.

Еліна СВІТОЛІНА, теніс

2019 й рік видався для найкращої української тенісистки досить суперечливим. Травма коліна, отримана в лютому на турнірі в Дубаї, не дозволила Еліні проявити себе на зручному грунті, а також дошкуляла протягом практично всього сезону.

Проте Світоліна сенсаційно потрапила до топ-4 Вімблдону, оформивши перший вихід в півфінал на турнірах Великого Шолома. І якщо в Лондоні українці десь пощастило з сіткою і травмами суперниць, то вже на наступному мейджорі Еліна показала зовсім інший рівень гри і психологічної стійкості, завдяки чому їй вдалося зіграти в півфіналі ще і US Open.

А в кінці сезону було ще одне важливе досягнення - фінал Підсумкового турніру WTA. Перемогти, як минулого року, не вийшло, але до старту змагань, при наявності багатьох проблем і сильної конкуренції, про вихід у фінал ніхто навіть і не заїкався.

Так, сезон завершено без титулів, але на шостому місці в рейтингу WTA. Еліна третій рік поспіль перебуває серед найкращих в, мабуть, головному жіночому виді спорту в світі.

Ольга ХАРЛАН, фехтування

Українська шаблістка Ольга Харлан видала неймовірний переможний 2019 рік. Вона стала чемпіонкою світу з фехтування в 6-й раз і чемпіонкою Європи в 8-й раз! Крім того, в 4-й раз в кар'єрі виграла загальний залік Кубка світу.

Шлях до титулу на ЧС-2019 в липні був вкрай складним. У чвертьфінальному дербі Харлан завдала вирішального уколу співвітчизниці Аліні Комащук (15:14), а в півфіналі здобула впевнену перемогу над румункою Бьянкою Паску (15:5). Нарешті, у фіналі змагань в Будапешті Харлан зустрічалася з принциповою суперницею, росіянкою Софією Великою, і обіграла її з рахунком 15:14. Напруга в фіналі була настільки великою, що долю золотої медалі вирішив найостанніший укол! «Вирвала у росіянки золото! Одна з найбільш яскравих миттєвостей року», – емоційно писали українські ЗМІ.

За кар'єру 29-річна Ольга Харлан зібрала вже 4 індивідуальних золота на чемпіонатах світу (Будапешт-2013, Казань-2014, Лейпциг-2017 і Будапешт-2019), ще двічі вона вигравала світову першість у складі української команди (Анталія-2009, Будапешт-2013). За досягнення на ЧС-2019 Харлан була визнана найкращою спортсменкою місяця в Україні (липень 2019 року).

Незадовго до світового тріумфу Харлан стала переможцем чемпіонату Європи, який проходив у червні в німецькому Дюссельдорфі. У півфіналі континентальної першості Ольга переграла угорську спортсменку Анну Мартон (15:10), а у фіналі змагань в жіночій шаблі перемогла француженку Манон Брюне (15:12). Для Харлан це було вже 8-ме золото чемпіонатів Європи. Вона перемагала в індивідуальному розряді 6 раз (Пловдив-2009, Шеффілд-2011, Легнано-2012, Загреб-2013, Страсбург-2014 і Дюссельдорф-2019), а також двічі в командному заліку (Пловдив-2009, Лейпциг-2010).

Даяна ЯСТРЕМСЬКА, теніс

Ястремська закінчила минулий сезон з статусі однієї з найперспективніших тенісисток-тінейджерок, замкнувши топ-60 світової класифікації. У 2019 очікування виправдалися. Спочатку вона виграла два титули WTA міжнародної серії: хардовий Хуахін і грунтовий Страсбург, після чого навіть боролася за вихід до чвертьфіналу Вімблдону. До слова, більше жодна з українок на турнірах WTA в сезоні не перемагала.

Рік вдалося закінчити на 22-й позиції. Серед тенісисток до двадцяти років Даяна - №2 в світі після неймовірної Андреєску. Не забуваємо, що в кінці року Ястремська зіграла на малому Підсумковому турнірі, де стала другою в групі. Під час міжсезоння друга ракетка України розпочала роботу з відомим тренером Сашею Баїном, який привів Наомі Осаку до перемог на двох турнірах Великого Шолома поспіль. У 2020-му році очікуємо нових звершень, потенціал у 19-річної українки величезний.

Опитування

Голосів 913
Хто, на ваш погляд, найкращий спортсмен 2019 року в Україні?

Дмитро Підручний

88 голосів 9.64 %

Дар'я Білодід

295 голосів 32.31 %

Даяна Ястремська

23 голоса 2.52 %

Еліна Світоліна

39 голосів 4.27 %

Ольга Харлан

161 голос 17.63 %

Марина Бех-Романчук

11 голосів 1.2 %

Олександр Зінченко

51 голос 5.59 %

Руслан Маліновський

63 голоса 6.9 %

Ярослава Магучіх

54 голоса 5.91 %

Василь Ломаченко

90 голосів 9.86 %

Жан Беленюк

8 голосів 0.88 %

Олександр Абраменко

15 голосів 1.64 %

Михайло Романчук

5 голосів 0.55 %

Олег Плотницький

7 голосів 0.77 %

Олег Верняєв

3 голоса 0.33 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(84)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Тур Романдії. Подвійний успіх Годона
Інші види | 24 квітня 2024, 18:36 0
Тур Романдії. Подвійний успіх Годона

Француз виграв перший етап і очолив загальний залік

Коментарі 174
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maradona
Обрати між Харлан і Білодід неможливо!
Berezyak1999
Білодід 100% повинна бути в топ-3
Олег Фролов
Среди имеющихся однозначно Билодид
dudigo78
А чого досягли у цьому році Світоліна і Ястремська. В однієї регрес порівняно з попереднім роком, інша топчеться на місці
Misha Zaiats
Странно, что в комментариях все забили о Диме Пидручном. Он должен в 3-ку лучших попасть
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергій Кудінов
Дашуня Билодид. победы в Токио на ОИ2020
garik_trinity
Между Билодид, Магучих и Пидручным.
slavarost
Или и дальше будем сосать у страны, которая нарушает все правила. Зеля как так?
slavarost
Мне вот интересно за футболистов: Зина и Малина хоть как-то поддержали Зозулю.
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Германович
Харлан
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Stelios Komnin
По-моему, почти все заслужили. Каждый в своем виде спорта. Молодая Магучих, опытная Харлан, прогрессирующая Даяна, опытная Свитолина, Пидручный, который взял историческое золото в биатлоне при соперничестве с Бё...
TimurKhAI
Конечно, мне, как большому любителю биатлона, сразу захотелось проголосовать за Пидручного. Да, его победа в персьюте на ЧМ стала очень красивой сказкой, которая останется в памяти до конца жизни.
Но... Ведь это была лишь одна (пусть и самая важная) гонка в сезоне. Во всех же остальных Дима до подиума не добирался, да и в десятку лучших в личных гонках не часто заезжал.
В общем зачёте Кубка Мира Пидручный финишировал в прошлом сезоне на 18-м месте, в нынешнем – пока тоже идёт на 18-м.
(Для сравнения: Пидгрушная в том году, когда выиграла золото ЧМ, завершила сезон на итоговом 8-м месте, Валя Семеренко – вообще на космическом 3-м!)
Поэтому, чуток поразмыслив, отдам свой голос Харлан. Такого впечатляющего списка достижений больше нет ни у кого из наших действующих спортсменов. Думаю, Ольга заслужила попасть, наконец, в этот почётный список лауреатов.
Олег Фролов
Почему нет в списке лучшей каратистки мира украинки Анжелики Терлюги?
Александр Шевченко
За шо Свитолина в этом списке? Худший сезон за последние три года и в этом списке? Эта теннисистка НИЧЕГО не выиграл в этом году, ах, да два полуфинала на шлемах, наконец-то, вот это успех, которые она в прочем безвольно, в своем стиле слила
iskender
Разрывался между Пидручным и Билодид, хотя и Харлан достойна. Победил любимый биатлон, хотя эти трое в равной степени достойны.
Артем Синявский
Девушки в опросе все очень красивые!