Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 13 апреля 2016, 19:33
1563
0

Станислав БОБКЕВИЧ: «В Польше болеют за команды Кварцяного»

Менеджер польской Федерации футбола рассказал о своей дружбе с Виталием Кварцяным

| Обновлено 13 апреля 2016, 19:33
1563
0
Станислав БОБКЕВИЧ: «В Польше болеют за команды Кварцяного»
Матч 20-го туру української Прем’єр-ліги «Волинь» – «Чорноморець» відвідав один із провідних менеджерів польської федерації футболу Станіслав Бобкевич. У коментарі журналістам Інформаційного агентства Волинські Новини пан Станіслав поділився «секретами», як у Польщі реформували свою «півку ножну», розповів про своє ставлення до головного тренера ФК «Волині» Віталія Кварцяного та українського футболу загалом. Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 7 квітня (№10).
 
– Пане Станіславе, що привело вас до Луцька?
– Давно запланував зустрітися з Віталієм Кварцяним. У 1990-1993 роках клуб, віце-президентом якого я був, – «KZSO» Островець – тренував Віталій Кварцяний. Відтоді ми приятелюємо. Кварцяний був першим українським тренером у Польщі. З ним прийшли такі гравці, як Білозерський, Павлов, Круковець, Зейберлінш, Гащин, Драницький. Вони дуже багато дали нашому футболу, нашому клубу. Відтоді ми вболіваємо за команди Кварцяного, за «Волинь». В Островці стежать за вами, переглядають матчі в інтернеті.
 
У Польщі поважають і цінують Кварцяного – за результати, працю, філософію, чуття на гравців. У Польщі багато президентів клубів хотіли б, щоб він працював у нас. Але відповідь його була такою: «Хочу допрацювати із «Волинню», це мій клуб. Я дуже прив’язаний до міста, до своєї землі, до клубу». Він так і сказав, що вже нікуди з Волині не поїде.
 
В Островці згадують і його, і гравців, які тоді грали. Так, він винятковий тренер – без великих грошей зробив кілька хороших команд, наприклад, у небагатому місті Луцьку. Ви мали шанс грати в єврокубках – немає ліпшої промоції для міста, для регіону. Це найдешевша реклама. Але далі у вас забрали очки.
 
– Довгий час ви були серед керівників польського футболу. Як поясните секрет успіху польської Екстракласи?
– Так, я тривалий час працюю в ревізійній та аудиторській комісіях нашої федерації. Крім того, довго працював у спільній українсько-польській комісії з проведення Євро-2012. Реформи розпочалися після того, як PZPN очолив Збігнев Бонек. Він узяв багато молодих людей на роботу, залучив кілька дуже сильних компаній у спонсори і партнери федерації. Вони почали інвестувати в рек-ламу футболу – телебачення, радіо, преса... А ще допомогли результати національної збірної, яка почала і краще виступати, і кращу гру показувати.
 
Окремо відзначу, що федерація вкладала величезні суми у дитячий футбол, аби виграти боротьбу за дітей у вулиці, в інтернету... Для цього допомагаємо клубним академіям, створили кілька дитячих і юнацьких ліг.
 
– Яким мусить бути бюджет клубу Екстракласи?
– На сезон потрібно щонайменше 5 млн євро. Це для виконання контрактів із тренерами, футболістами, ведення поточних справ. Але клуб, який потрапляє в еліту, отримує приблизно 4 млн злотих. Ми робимо все, щоб клуби нам не платили, дуже швидко дійдемо до такої ситуації, коли внески команд просто відімруть. Наприклад, у Польщі переконані, що клуби не мають платити за суддівство.
 
– Як федерації вдалося залучити гроші?
– У 2014 році наші клуби отримали від продажу медіаправ 30 млн євро. Розподіл коштів залежить і від зайнятого місця, і від популярності клубу. Це дуже суттєво і мотивує команди з нижчих ліг. Відзначу, що в Польщі інтерес до місцевого чемпіонату в рази вищий, ніж до топових європейських ліг.
 
– Одна з причин – змінений кілька років тому формат Екстракласи?
– Так, і це було побажання партнерів ліги. Треба було щось змінити, аби збільшити інтригу в чемпіонаті, кількість матчів, скоротити довгу зимову перерву й залучити додаткових уболівальників.
 
Стосовно останніх, то щомісяця в федерації відбуваються зустрічі представників клубів, де обмінюємося навиками та аналізуємо зарубіжний досвід. Усе більше уваги приділяємо скаутингу і вихованню молоді в академіях. Дуже часто наші клуби вже сперечаються не тільки за гравців, але й за скаутів, які вправно шукають молоді таланти. Попит з боку польських клубів різних ліг сприяє і з’яві різних курсів, які навчають футбольного менеджменту. Грамотне ведення футбольної справи дозволяє інвесторам не втрачати гроші, купуючи переоцінених футболістів, які колись можуть довести клуб до банкрутства.
 
– Які заходи, окрім зазначених, допомогли залучити вболівальників на стадіони?
– Власне самі арени, на яких відбуваються матчі усіх ліг, мусили стати зручними для глядачів. Я подивився на стадіони у вашому місті. Вони не захищають уболівальника від сонця чи дощу, їх треба накривати. У Польщі це вже давно зроблено, і глядач позитивно реагує на турботу про нього.
 
– Чи штрафують у Польщі клуби за невиконання контрактних зобов’язань?
– Так, інколи по 3-5 балів знімають, але ж не 18! Мусимо пам’ятати, що в Україні великі проблеми, практично триває війна. З грошима на спорт складно. Водночас я не можу збагнути гонку зарплат, яка триває в європейському футболі. Великі гроші вбивають гру мільйонів. Гранди змагаються не так на футбольному полі, як у фінансовій гонитві.
 
– Україна та Польща опинилися в одній групі на Чемпіонаті Європи 2016 року. Яким буде ваш прогноз?
– Євро-2016 також стане доброю нагодою рекламувати футбол для країн, які потрапили на чемпіонат. Німці дуже сильні, а ми з вами розіграємо другу путівку. Наші народи і футбольні федерації товаришують, але матч за друге місце в групі буде дуже сильним та напруженим.
 
Довідка:
 
Станіслав Бобкевич у 1983-1997 роках був віце-президентом польського клубу «KSZO Ostrowiec», у 1995-1999 роках – секретарем ревізійної комісії федерації футболу Польщі (PZPN). У 1999-2007 роках – членом Президії PZPN. Заступник керівника ревізійної комісії федерації. Нині – голова аудиторської комісії PZPN. 
 
Источник ФК Волынь
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.