Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 16 лютого 2024, 17:15
5143
78

Бойова нічия: Марсель уже не той, Шахтар ще не той

Валерій Василенко – про перший офіційний поєдинок «гірників» цього року

| Оновлено 16 лютого 2024, 17:15
5143
78
Бойова нічия: Марсель уже не той, Шахтар ще не той
ФК Шахтар

«Шахтар» матчем у Гамбурзі проти «Марселя» офіційно відкрив і для себе, і для України весняну частину сезону. Відкриття вийшло неоднозначним. Горезвісний «весняний футбол» якнайкраще характеризує те, що сталося з «гірниками» на арені «Фолькспаркштадіон».

Однак ми не шукатимемо легких шляхів – віддавати на відкуп заїждженому до дірок терміну причини ігрової неоднозначності. Ми спробуємо «на пальцях» розібратися у результативній нічиєї з «Марселем», поставивши і зручні, і незручні питання.

Стартовий склад: краще менше, але краще?

Дозволю собі розпочати з очевидного. На турецьких тренувальних зборах Марино Пушич награвав один основний склад, а ось проти «Олімпіка» несподівано вирішив задіяти варіації на тему.

Про те, що хорватський фахівець безперечно знайшов основу для своєї команди на «зимових канікулах», можна судити хоча б за останніми поєдинками на зборах. «Шахтар» практикував дві гри в один день. В одній із них Пушич задіяв найближчий, але очевидний резерв, у другій – явно тих, кого планував поставити на матч проти «провансальців».

Так от, порівняно з турецькими пробами у першій офіційній грі весняної частини сезону Пушич вніс дві зміни. Тарас Степаненко, який фактично пропустив весь підготовчий процес через травму, досить несподівано з'явився в основі. Досі на його позиції награвався Дмитро Криськів.

ФК Шахтар

Точніше, навіть не так: у центрі поля тренерський штаб впровадив своєрідний трикутник: Криськів – Бондаренко – Судаков, у якому Дмитро розташовувався нижче за двох своїх партнерів.

Зізнатися, особисто я очікував, що Пушич не ризикне поставити Степаненка на першу гру проти «Марселя», адже Тарас геть-чисто позбавлений ігрового тонусу. Я помилився. Він ризикнув. Як оцінювати такий хід конем? Як на мене, щодо бійцівських якостей, характеру претензій до капітана бути не може. Власне, як завжди. Але його ігрова (фізична) форма явно залишає бажати кращого.

Після матчу Пушич зізнався, що мав замінити Степаненка раніше, ніж це зробив (72 хвилина). Отже, визнав, що Тарасові ще не вистачає кондицій. Але замінили досвідченого опорника не на Криськіва, а на Назарину, який на зборах був у «резервній» команді.

Аналогічна ситуація склалася щодо позиції лівого півзахисника. На зборах її закривав зірковий 15-мільйонний новачок Кевін. Але у підсумку замість одного бразильця зіграв інший – Егіналдо. І ось у цьому випадку Пушич хоч і здивував, але вгадав. Егіналдо провів хороший матч.

А ось Кевін, який таки вийшов на гру в її кінцівці (поміняв Сікана), запам'ятався, хіба що, безглуздою спробою виконати «ножиці».

Скасований гол Шахтаря: суддя таки правий?

На 27-й хвилині матчу стався епізод, на якому після закінчення гри докладно зупинився головний тренер «Шахтаря». Марино Пушич говорив про явну суддівську помилку: про чистий забитий м'яч у ворота «Марселя», який арбітри не зарахували. Пушич резюмував: «Що є, те і є. Нам треба рухатись далі».

На мою думку, саме друга частина цієї проблеми – золото. А ось перша – лушпиння. Тому що – я висловлюю власну думку – у тій ситуації суддя радше правий, ніж навпаки.

Зубков, який вибіг на оперативний простір, отримав по ногах. Але зумів віддати передачу на Сікана. Данило зреагував якось кострубато, і до м'яча не встиг. До м'яча встиг воротар «Олімпіка» Лопес. Але не зумів зафіксувати м'яча. Секундою раніше Ламбрехтс дав свисток, фіксуючи фол на Зубкову. Але «гірники» продовжили рух. Я не знаю, чи свідомо, чи за інерцією, але Сікан з другої спроби приручив м'яч і віддав на Егіналдо, а той відправив його в сітку воріт.

ФК Шахтар

Чи мали рацію донеччани, що не зупинилися, продовжили гру? Безперечно. Але забили вони вже після свистка судді. Це також очевидно.

Ну і де в цій ситуації подвійне дно? Особисто для мене вона, ситуація, тобто, однозначна. Але за прагнення «гірникам» – залік.

До речі, «Шахтар» забив ще один гол, який не зарахував суддя – у середині другої половини зустрічі, коли Сікан відштовхнув руками опонента. Сподіваюся, що той епізод не викличе суперечок?

Обережний перший тайм. Але на користь Шахтаря?

Окрім скасованого голу Егіналдо, у першій половині зустрічі номінальні господарі створили ще дві хороші можливості відзначитись.

Спочатку ще в дебюті зустрічі після пресингу Судакова міг забивати Зубков. Але з його ударом упорався воротар.

Потім, вже після незарахованого голу, «гірники» створили (на 37 хвилині) небезпечний момент для того ж таки Егіналдо, який цього разу в площину воріт не влучив.

«Марсель» у першому таймі якщо й запам'ятався чимось, то це, хіба що, черговими «пустощами» своїх фанатів, через які навіть зупиняли гру.

Для мене очевидно, що чемпіони України у першому таймі певною мірою наступили на горло власній пісні. Вони намагалися грати дуже обережно, без домінування. Моменти якщо й створювалися, то насамперед завдяки контрпресингу. І швидким контратакам.

Про гру першим номером не йдеться. Саме «біло-сині» більше контролювали м'яч. Та й загалом ситуацію на полі. Хоча, якщо бути об'єктивним, то контроль «Марселя» був дуже стерильним. Команда Гаттузо не пред'явила супернику жодних фішок чи несподіванок.

Проте така тактика «Шахтаря» була і виправданою, і правильною. Хоч трохи раніше Пушич і казав, що для нього «краще програти 1:5, аніж 0:1». Чи то наставник донеччан раніше лукавив, чи то в Гамбурзі.

А ось другий тайм – на користь Марселя?

Після перерви обидві команди забули про обережність. Пішла відкрита гра. Саме така, яка, мабуть, більше до вподоби Пушичу.

На тренувальних зборах Марино награвав своїм підопічним «теорію контрольованого хаосу». У такий футбол колись грало «Динамо» Лобановського. А зараз грають «Жирона» та «Байєр». Це коли футболісти змінюються позиціями, створюючи чисельну перевагу в атаці.

Дуже дієва модель гри. Але для неї потрібна практично ідеальна взаємодія гравців. І, зрозуміло, все це потрібно нанизувати на чудовий ігровий тонус.

Однак, на жаль, подібної «майже ідеальності» футболісти «Шахтаря» на даний момент не мають. З різних причин. Об'єктивних насамперед.

Найбільш близьким до «ідеалу» є правий фланг «гірників», де грають Конопля та Зубков. А ось інші ланки поки що не вражають.

«Марсель» зараз просто банально кращий з погляду ігрового нерву. «Марсель» трохи краще фізично готовий. І з цим нічого не вдієш. Це є об'єктивно так. Коли підопічні Гаттузо нарешті прокинулися, підопічним Пушича було явно некомфортно. І вони почали помилятися. Почали результативно помилятися.

Так, «Марсель» відповідав тією ж монетою, але якщо бути до кінця об'єктивним, то французька команда виглядала краще в другому таймі.

Getty Images/Global Images Ukraine. П'єр-Емерік Обамеянг

І виглядала вона так не тільки через ліпшу ігрову форму, а й через наявність у своїх рядах Обамеянга.

Зірковий ветеран чудово виявив і свої лідерські якості, і особливо навички справжнього бомбардира. Обидва голи «Марселя» зробив саме габонець. Інших козирів у рукаві Гаттузо просто не було. Але й цього одного вистачило для того, щоб італієць після матчу мав вигляд явно розчарованим результатом.

Ось такого авторитета, насамперед в атаці, в нинішньому «Шахтарі» немає. Їм міг би стати Траоре, але він досі ніяк не може оклигати від наслідків складної травми.

На Велодромі буде гірше?

Безперечно. Там у «Марселя» буде очевидний козир – його неприборкані фани. Вони однозначно гнатимуть свою команду вперед. І навпаки – робитимуть все можливе, щоби зупинити суперника.

«Шахтар» загалом звик до такого сценарію, адже фактично завжди грає на виїзді. Але все одно, при балансі двох приблизно однакових за силою команд фактор рідних стін може виявитися вирішальним.

Але це явно не означає, що «помаранчево-чорні» не мають шансів. Шанси будуть, звісно ж. Адже за всієї поваги до «Марселя», назвати по-справжньому класною цю команду не вийде. Вибачте, але класний колись півзахисник Гаттузо поки що не став класним тренером.

Навряд чи «Олімпік» може істотно додати у грі у відповідь. Однак французька команда може вирішити результат гри на свою користь за рахунок індивідуальної майстерності деяких своїх гравців. І використовуючи чужі помилки.

«Шахтарю», у свою чергу, потрібно за короткий час підігнати «матчастину». А Пушичу – нарешті визначитися, що ставити на чільне місце: гру чи результат.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 78
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Равные команды, кто меньше привезет тот пройдет дальше.
Жаль степа стареет. Я думаю Реброву против Боснии надо задуматься. 
Но для меня как старого болельщика Динамо лучше чтобы как можно дольше Шахтер играл в Еврокубках
Владислав Антонов
Марсель - це щось середнє між Порту та Антверпеном. Шанси на прохід далі ще є.
Віктор Коробка
Інколи судді чекають по 2-3 хвилини, щоб зафіксувати офсайд та відмінити гол. А тут нетерплячка арбітра, який не став чекати закінчення епізоду, привела до скасування чистого голу. Що ж, будемо чекати, коли фактор "людини в чорному" зовсім зникне, тому що їх заміне ШІ.
232121
Не пресуйте Судакова, пацан талановитий., але вчора було видно, що Шахтар не готовий.... Весна для наших команд завжди була проблемою... Так було і при Лобановському, коли Динамо лупило всіх підряд.... Якщо у кубку чемпіонів попадалася люба сильна команда з європейського чемпіонату, нашим бракувало ігрової практики... Шахтар пройде далі, якщо не буде робити дитячих помилок звичайно... Марсель вже далеко не той, що був.... ⚽⚽⚽
AK.228
Все буде добре!!
bolelschik
По-моему, не "уже не той", а "вже не той"
Gargantua
да, заголовок справедлив.
Марсель ужасен.
думаю, даже Шахтер в своей осенней форме у них бы выиграл убедительно.
Lion
Как всегда 80% коментариев от динамовской подзаборной братвы....
vazazh
Мабуть шанс є, але він мізерний. Не думаю, що ШД пройде далі. Однак, якщо порівнювати ШД та ДК, то тут не  має мови. Це хоть щось, а ДК - ковгоспна команда суркісят, і ії місце нижче плінтуса (я не боліньник ШД, та з Києва). Відносно судакова - місце в УПЛ, ніхто не дасть грошей за це гів..., вже дали за мурзіка, плакать будуть полтім.
nicksaf
Да, Умник, надо чтобы ШД задержался там, меньше внимания будет к нашему чемпионату.
vazazh
ШД - вже не. То зрозуміло, бо ахметке, гроші образалися (самому потрібні вже), тому купувати суддів та ін, на міжнародному рівні - не вистачає, а грати нормиально - тим більше, бо не звикли, звикли купувати в УПЛ все (думаю,Ю що з шевою - нічого не змінеться, він слабак, та шлейка). Але тут ще грошей вистачить, навіть на шеву. Відносно Марси, то який ідіот може розраховувати на усіх, маючи тренером дембіла? Він коли грав - то здавалося на полі - шізо, або обкурено чучело. Вже тренером попрацював, добре Мілі, відразу зорентувалися та послали на три літери. Так що майбутне марси - в місце нижче спини.
_Tor78nado99rly_
Сікан в тому епізоді підсковзнувся. Коментатори весь матч казали, що дощить, і по футболістам було видно, що поле слизьке. Тут питання радше в тому, чому арбітру не вистачило витримки дочекатися, коли епізод буде дограний до кінця. Йому слід було давати свисток, якби воротар ФК "Марсель" надійно зафіксував м'яч у руках. Але цього не відбулося. В підсумку, прийнявши квапливе рішення, суддя тим самим скасував чистий забитий м'яч ФК "Шахтар" (Донецьк).
sania
Марсель жахливий. Сумно, що Шахтар ще гірший. Одна осмислена дія за весь матч..
Fant24
Кротов убьют во втором матче и снова будет искать судей вроде монзуль чтобы как всегда неправдами выиграть упл .Что можно сказать о клубе где в руководстве  срны палкины ахметовы  негодяи мошкнники воры и предатели .пусть ахметов отправит своих сыновей на фронт чтобы защищали наворованное в Украине .сколько можно на селюках выезжать 
FunnyCat_____
а Дмитра таки в Кащенко упекли?
FunnyCat_____
футбол уровня  середины УПЛ вчера был, за исключением Эгиналдо и Обамы, первый гол пропущенный Марселем - вообще цирк
ĴØЌÉŔ
Как раз  шахтер тот . Даже в лучшие времена защита была проходным двором . Ну а вчера в очередной раз это подтвердилось.  
Fant24
Хто хотів купити судакова якщо дивились то зрозууміли  що судаков це слабий гравець не топового рівня .Яка там Італія .Упл це його максімум .Вони раді що не потратили гроші на судакові .було б як з мудриком 
ErichMariaШевченко
Треба разумець шо Шахтар готувавсь до Лександрии и при цьому заробив трохи грошей.    Бо ЛЕ йому не виграти, а УПЛ -  це обовьязково.    И уся  краина Украина каже Хай щастить.
Клава Eliseeva
Я так розумію, тут б'ються "мусора" з "кротами". Ну з одними все зрозуміло: сепаратисти та ще й з Ахметовим на чолі із казацькою шашкою в руці. Але щось пригадую, чи не до "ментів паганих" належав "Беркут", що розганяв  Майдан? Здається, ви, хлопці, не з тими з'ясовуєте стосунки...