Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 05 травня 2024, 14:02
9736
6

Єгипетський ребус. Як Ліверпулю вирішувати проблему Салаха

Варіантів, насправді, не так і багато…

| Оновлено 05 травня 2024, 14:02
9736
6
Єгипетський ребус. Як Ліверпулю вирішувати проблему Салаха
Getty Images/Global Images Ukraine. Мохамед Салах

Тиждень тому центральною темою туру в англійській Прем'єр-лізі став несподіваний конфлікт на матчі проти «Вест Хема» між головним тренером «Ліверпуля» Юргеном Клоппом та ключовою зіркою нинішнього складу «червоних» Мохамедом Салахом. Для вболівальників мерсисайдців того вечора, мабуть, навіть нічия з «молотобійцями» (2:2) не стала настільки сумним явищем, як можливість бачити суперечку між німецьким коучем та єгипетським футболістом.

З того часу минув тиждень і емоції дещо вщухли. Зокрема, Клопп напередодні чітко дав зрозуміти, що не збирається до завершення сезону більше обговорювати тему Салаха, оскільки приймати якісь рішення в ситуації, що склалася, буде все одно не він. Юрген ще раніше публічно заявив, що прийдешнього літа залишить «Ліверпуль», а тому майбутнє Мохамеда – це справді зовсім не те, над чим німецький фахівець має зараз розмірковувати, як то кажуть, днями й ночами.

Зовсім інакша ситуація для керівництва «Ліверпуля». Босам «червоних» вже найближчим часом доведеться визначитися із тим, як вирішувати «єгипетський ребус» у вигляді проблеми Салаха, контракт якого розрахований до літа 2025 року і який наразі є найбільш високооплачуваним гравцем команди (зарплата Мохамеда становить 350 тисяч фунтів на тиждень).

Варіантів, насправді, не так вже й багато…

Getty Images/Global Images Ukraine

1. Продати влітку за максимальною ціною

Мохамед Салах міг залишити «Ліверпуль» ще у минулорічне літнє трансферне вікно. Тоді активні торги щодо єгиптянина із «червоними» вів саудівський «Аль-Іттіхад», і сторони були дуже близькі до того, щоб закрити угоду, яка оцінювалася у 150 мільйонів фунтів. Тоді перехід так і не відбувся, проте прийдешнім літом клуби цілком можуть повернутися до нього знову…

У червні Салаху виповниться вже 32 роки, й у «Ліверпулі» є побоювання, що надто інтенсивний відрізок виступів на топ-рівні, коли Мохамед проводив по 50 та більше матчів за сезон, незабаром позначиться на фізичних кондиціях футболіста та його здатності відповідати максимальним вимогам. У другій половині поточного сезону єгипетський легіонер «червоних» після повернення з Кубка африканських націй та подолання наслідків травми вже не виглядає фігурою світового рівня, а тому й претензій до його якості гри та результативності у пресі та експертному середовищі виникає дедалі більше.

У Fenway Sports Group, яка є власником «Ліверпуля», рік тому все-таки відмовилися відпускати Салаха у «Аль-Іттіхад», оскільки мерсисайдці були б абсолютно позбавлені часу на пошук оптимальної заміни для єгиптянина. Зараз, коли «червоні» з літа найняли на посаду генерального директора Майкла Едвардса, ситуація може піти абсолютно іншим шляхом.

Едвардса цінують саме за здатність приймати максимально зважені рішення, де емоційна складова або відсутня взагалі або зведена до мінімуму. Функціонер точно не буде в питанні майбутнього Салаха враховувати його колишні заслуги перед клубом, адже його завданням є побудова оновленого «Ліверпуля», здатного залишатися вкрай успішним спортивним проектом і після розставання з Юргеном Клоппом.

Якщо припустити, що наступного літа (особливо в перші місяці, коли попереду ще достатньо часу, аби попрацювати на трансферному ринку) «Ліверпуль» знову отримає дуже привабливу пропозицію щодо Салаха, то практично немає сумнівів, що Едвардс підштовхуватиме керівництво клубу до продажу єгиптянина. За виручені від угоди кошти «червоні» без особливих проблем зможуть знайти на ринку молоду заміну для Мохамеда, хоча гарантувати, що вона виявиться успішною на всі 100%, безумовно, ніхто не зможе.

Раніше «Ліверпуль» у подібних ситуаціях (коли контракти вікових гравців, які до цього грали важливу роль для першої команди, спливали) неодноразово віддавав перевагу тому, щоб футболісти все ж таки пробули у клубі до кінця, а потім йшли вільними агентами. На таких правах табір «червоних», зокрема, залишали Роберто Фірміно, Джорджиньо Вейналдум, Джеймс Мілнер, Алекс Окслейд-Чемберлен, Адам Лаллана, Набі Кейта, Дівок Орігі…

У більшості аналогічних випадків в «Ліверпулі» дійшли висновку, що економічна вигода від продажу футболіста точно не перевищить потенційної користі, яку гравець зможе принести команді у спортивному плані до завершення контракту. Але в ситуації з майже вже 32-річним Салахом йдеться зовсім про інше, адже трансферна цінність єгиптянина наразі в рази перевищує ті, що були у перерахованих вище гравців.

Звичайно, уявити собі трансфер Салаха до іншого європейського клубу прийдешнього літа практично неможливо. Ніхто не буде готовий заплатити за ветерана таку суму, яку давав «Аль-Іттіхад», а тому дуже багато залежатиме від бажання та здатності саудитів повторити спробу…

Getty Images/Global Images Ukraine

2. Залишити до кінця дії контракту, а потім дозволити піти безкоштовно

Як ми вже з'ясували, у «Ліверпулі» останніми роками зовсім не боялися відпускати своїх екс-гравців основи вільними агентами після завершення термінів дії трудових угод. Цього літа до Фірміно, Мілнера, Вейналдума та інших, які йшли з «Ліверпуля» безкоштовно, швидше за все, доєднаються Жоель Матіп та Тьяго Алькантара.

Звичайно, потенційний відхід Салаха «на free» влітку 2025 року буде явищем абсолютно іншого рівня. Його економічна значущість досі перебуває на дуже високому рівні (65 мільйонів євро, якщо орієнтуватися на Transfermarkt), і це резонує з тим, якими були умови відходу перерахованих вище виконавців.

Втім, у «Ліверпулі» можуть піти на те, аби розійтися із Салахом безкоштовно за рік, якщо прийдешнього літа не отримають привабливої ​​пропозиції щодо продажу єгиптянина й не зможуть домовитися із ним самим стосовно пролонгації трудової угоди. Такий варіант, мабуть, точно не став би найгіршим для Арне Слота, котрий замінить Клоппа на тренерській лаві мерсисайдців. Влітку у нідерландського фахівця вистачатиме кадрових проблем і додавання пункту про пошук заміни для Салаха точно не виглядало б найкращим варіантом для адаптації Слота на «Енфілді», а також поступової та максимально м'якої перебудови команди, що дісталася Арне після Юргена.

Не виключено також, що цей варіант буде цікавим і для Салаха. У системі Слота (4-2-3-1) від правого вінгера вимагаються часті зміщення до центральної зони – фактично на позицію «десятки». Така роль, ймовірно, підійшла б Мохамеду зараз навіть більше, ніж існуюча, адже дозволила б єгиптянину сфокусувати більше уваги безпосередньо на фазі завершення атак, коли Салах міг би завдавати ударів або виконувати результативні передачі на партнерів. У такому разі Мохамед може знову повернутися на елітний рівень результативності в наступному сезоні, що ще більше підвищить його привабливість в очах потенційних роботодавців влітку 2025-го.

Ще один рік у «Ліверпулі» – це також ще один шанс для Салаха виграти Прем'єр-лігу або Лігу чемпіонів. А завершення контракту із «червоними» влітку 2025 року дозволить Мохамеду вже у січні починати вести попередні переговори з будь-якою зацікавленою в його послугах стороною, причому на тих умовах, які єгиптянин сам вважатиме прийнятними. В останньому аспекті також варто вести мову про можливість Салаха вибити для себе максимальний підписний бонус, оскільки його новий клуб буде позбавлений необхідності платити відступні за трансфер.

Getty Images/Global Images Ukraine

3. Продовжити контракт із зменшенням зарплати

У 2022 році Мохамед Салах підписав нову трирічну угоду з «Ліверпулем», ставши найбільш високооплачуваним футболістом команди. Це було абсолютно логічне рішення для клубу та заслужена винагорода для єгиптянина. Однак зараз, у 2024-му, «червоним» належить відшукати відповідь на запитання: чи є нинішня ігрова криза Салаха просто тимчасовою проблемою, якої Мохамед зможе позбутися наступного сезону і під керівництвом іншого тренера, чи це щось серйозніше – щось на зразок нового рівня для цього гравця.

Очевидно, що у свої майже 32 роки Салах все одно поступово здаватиме позиції у плані фізичних даних. Це означає, що в перспективі на нього вже не можна буде розраховувати як на супергероя, а лише як на одного із членів команди, здатного забезпечувати результат не поодинці, а внаслідок колективних зусиль.

Тому при обговоренні нового контракту в «Ліверпулі» не повинні йти на поводу перед колишніми заслугами гравця. У поточному сезоні, якщо спиратися на статистику, єгиптянин значно здав у кількості та якості дриблінгу, почав частіше програвати боротьбу за позицію, та й відсоток його успішних швидкісних атак порівняно з АПЛ-2022/23 знизився вдвічі.

Все це говорить на користь версії, що Ліверпуль може вести переговори із Салахом про продовження контракту, але тільки за умови зниження зарплати. Чи піде на це єгиптянин? А ось це дуже цікаве питання, оскільки переконати зірку світового рівня у тому, що вона більше не вартує своєї поточної зарплати – це щось складніше, ніж вирішити математичне завдання з однією чи навіть кількома зірочками на обласній олімпіаді.

Getty Images/Global Images Ukraine

4. Продовжити контракт на поточних умовах

Мабуть, найпростіший для «Ліверпуля» та самого Салаха із точки зору здійснення, але водночас і найбільш контроверсійний варіант.

Так, зараз у «Ліверпуля» немає нікого, хто міг би за результативністю хоча б відповідати рівню Салаха, не кажучи вже про те, щоб перевершити його. Єгиптянин, який переживає очевидну кризу, все ще залишається і найкращим бомбардиром (17 голів), і найкращим асистентом (9 передач) «червоних» в англійській Прем'єр-лізі сезону-2023/24. Дарвін Нуньєс має лишень 11 забитих м'ячів та 8 асистів…

Тому «червоним» тільки належить знайти того, хто зможе для них стати настільки ж значущою та стабільною фігурою в атаці, як Салах. І доки цей день не настане, для клубу було б колосальною авантюрою думати про розлучення із єгиптянином. Очевидно, саме тому «Ліверпуль» розраховує, що Мохамед проведе у команді ще як мінімум один сезон, хоча далеко не факт, що за цей період у стані «червоних» з'явиться гравець, здатний перевершити африканського легіонера за рівнем результативних дій.

Продовження перебування Салаха в команді могло б полегшити і роботу Арне Слота, який має створити новий «Ліверпуль», суттєво оновивши багато аспектів після багаторічного та вкрай успішного перебування на тренерському містку Юргена Клоппа. Тренер зміг би хоча б на початку розраховувати на досвідченого лідера команди, і це забезпечило б максимально плавний перехід від епохи Клоппа до того, що почне створювати Слот.

Зрештою, втрата двох ключових фігур для першої команди (головного тренера та головної зірки) в одне трансферне вікно може стати дуже серйозним ударом по «Ліверпулю». І це при тому, що навіть у своїй нинішній формі Салаху є ще що запропонувати цій команді на топ-рівні.

Інша річ, що поки, судячи із повідомлень інсайдерів, боси «Ліверпуля» не налаштовані йти на підписання нового контракту з Салахом на поточних умовах. Швидше за все, вони вважатимуть за краще почекати, як Мохамед проявить себе вже при Слоті, або ж продати його влітку, у разі надходження вигідної пропозиції.

Але й тут, в принципі, все далеко не так очевидно, адже навіть підписання нового дво- чи трирічного контракту із Салахом на поточних умовах, ймовірно, обійдеться «Ліверпулю» дешевше, ніж запрошення на місце єгиптянина відповідної заміни, яка далеко не факт, що зможе взагалі виявитися такою. Хоча ризик того, що вже наступного сезону (або через рік) сам Мохамед також не зможе більше тягнути необхідний рівень виступів теж присутній, а тому розв'язання цього «єгипетського ребусу» аж ніяк не обіцяє бути легким…

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Юрий
да прям таки невозможно представить кто из европейских команд может дать 150...могут , тот же Реал, Челси, Бавария
GloryUkraine
Салах не схоже, що зацікавлений залишатися у Ліверпулі. Треба продавати поки шейхи ще націлені його підписати.
Виктор Войцеховский
Ливеру нужно его срочно продавать и покупать топа за эти бабки.
OKs100
Пусть продают Салаха и покупают Довбыка. 
kluchka_vova
убрать з команди-нема чого вистуать проти тренера... да і старий він для рішення задач Ліверпуля
Gargantua
я бы продал его сейчас